“Οι Πέτρες Μιλούν” στη Βιβλιοθήκη του Ανδριανού
Η επιτυχημένη πολιτιστική δράση της ΕΞΑΑA συνεχίζει την πορεία της σε έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας (Ιούνιος) της δράσης «Οι πέτρες μιλούν». Τα δημοφιλή πλέον θεατρικά δρώμενα της ΕΞΑΑΑ φιλοξενήθηκαν στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τα παρακολούθησαν εκατοντάδες επισκέπτες όλων των εθνικοτήτων.
Η επιτυχημένη πολιτιστική δράση της ΕΞΑΑA αποχαιρέτησε επίσης με το κύρος και τη λάμψη της αρχαιοελληνικής Γραμματείας και τους αναχωρούντες αεροπορικώς από την Αθήνα, στις 21 Ιουνίου και ώρα 12.00, με αφορμή την ημέρα έναρξης του Θερινού Ηλιοστασίου, από το Κεντρικό Κτίριο του Αεροσταθμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Επίπεδο Αναχωρήσεων - Είσοδος 3). Το event υλοποιήθηκε με την συνεργασία ΕΞΑΑΑ, ΔΑΑ και των Καλλιτεχνικών Συντελεστών της δράσης «Οι Πέτρες Μιλούν» ως μια ευχάριστη έκπληξη για τους αναχωρούντες από την πρωτεύουσα και με αφορμή την επίσημη υποδοχή του καλοκαιριού. (video: https://www.youtube.com/watch?v=5dvudbFuA1o, https://m.facebook.com/ATHairport/videos/476200413227436/ )
Στη Βιβλιοθήκη του Ανδριανού
Οι «Πέτρες Μιλούν» θα παρουσιαστούν και στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού(*). Οι ακριβείς ημερομηνίες των παραστάσεων που ξεκίνησαν από σήμερα είναι 1, 2, 7, 8, και 9 Ιουλίου, 11:00 -13:00. Οι θεατρικές περφόρμανς παρουσιάζονται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής. Το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Νίκου Πλάτανου. Ερμηνεύουν οι απόφοιτοι της Σχολής «Δήλος»: Νέδη Αγαπίου, Φάνος Θεοφάνους, Νεφέλη Μπένου, Ιωάννα Σίσκου, Μπάμπης Συμεωνίδης.
Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΕΟΤ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. / Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε.
Ακολουθεί η αφίσα – πρόγραμμα μηνός Ιουλίου 2023 που μπορεί να αξιοποιηθεί.
(*) Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού εγκαινιάστηκε μεταξύ των ετών 130 και 132 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφθηκε για τρίτη φορά την Αθήνα. Ο Αδριανός ήταν μια εξέχουσα φυσιογνωμία, πολύ σημαντική και ιδιαίτερη, καθώς ήταν λάτρης της Αθήνας, προώθησε όσο λίγοι τις τέχνες και τα γράμματα και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να προσδώσει στην Αθήνα τη χαμένη της αίγλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, με μεγάλους αριθμούς επισκεψιμότητας, και αυτό γιατί είναι ένας εύκολα προσβάσιμος και πολύ εντυπωσιακός σε όψη και ιστορία χώρος.
Η επιλογή των κειμένων: Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή». Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.