H Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατόπιν ατομικών και ομαδικών καταγγελιών διεξήγαγε, εντός του 2022, οριζόντιο έλεγχο στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), με αντικείμενο κυρίως τις καταγγελλόμενες καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων των πολιτών και στην έκδοση πράξεων ισοτιμίας και αντιστοιχίας τίτλων.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτέλεσαν καταγγελίες για καθυστερήσεις στην αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας πτυχίων νομικής από ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής, η χορήγηση των οποίων έχει πραγματοποιηθεί με αναγνώριση πιστωτικών μονάδων μη συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Στο πλαίσιο του ελέγχου, οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές εξέτασαν διεξοδικά περισσότερους από εκατόν ογδόντα (180) φακέλους αιτούντων (όσοι βρίσκονταν σε εκκρεμότητα τη συγκεκριμένη περίοδο), μετά τη χορήγηση αντιγράφων σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Το κλιμάκιο μετέβη επανειλημμένα στον ελεγχόμενο φορέα, είχε συναντήσεις με την/τον Πρόεδρο και την/τον Β’ Αντιπρόεδρο του Οργανισμού, την/τον Προϊστάμενη/ο της Διεύθυνσης Αναγνώρισης Αλλοδαπών Τίτλων, καθώς και επικοινωνία με στελέχη του Φορέα. Επιπλέον, ζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη Διοίκηση του Φορέα πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού, από όπου αντλούνταν άμεσα στοιχεία, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του ελέγχου.
Διαπιστώσεις κατά τον έλεγχο:
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επιβεβαιώθηκε η καταγγελλόμενη καθυστέρηση στην επεξεργασία των αιτήσεων και την έκδοση των πράξεων αναγνώρισης ή μη. Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας διαμορφώνεται στις εκατόν ογδόντα οκτώ (188) ημέρες. Σε εκατόν τριάντα τέσσερις (134) περιπτώσεις υπήρξε υπέρβαση της προβλεπόμενης προθεσμίας των ενενήντα (90) ημερών, για δώδεκα (12) δε αιτήσεις αναγνώρισης η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός (1) έτους.
Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι η διαδικασία έκδοσης πράξης αναγνώρισης, ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα. Για είκοσι δύο (22) αιτούντες η σχετική Πράξη εκδόθηκε εντός διαστήματος ενός (1) μηνός σε κάποιες δε περιπτώσεις εντός λίγων ημερών (4-5).
Ως πιο χρονοβόρα στάδια στη διαδικασία αναγνώρισης ξεχώρισαν το στάδιο εισήγησης της/του Ειδικής/ού Εισηγήτριας/τη, το στάδιο εισήγησης της/του Ακαδημαϊκής/ού Συμβούλου και το στάδιο του προελέγχου. Ενώ, προέκυψε σημαντική χρονική απόκλιση μεταξύ της διεκπεραίωσης των αιτήσεων που υποβάλλονταν έγχαρτα σε σχέση με όσες υποβάλλονταν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με την ηλεκτρονική υποβολή να εμφανίζεται ως λιγότερο χρονοβόρα, πληρέστερη σε στοιχεία και περισσότερο επιδεκτική ελέγχου και εποπτείας.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι, κατά το προηγούμενο διάστημα, ο Φορέας ακολουθούσε αντίθετη προς τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας πρακτική όσον αφορά την πρωτοκόλληση των αιτήσεων. Σύμφωνα με τον Φορέα, η διαδικασία έχει ήδη τροποποιηθεί ώστε να είναι σύννομη.
Επιπροσθέτως, αν και προβλέπεται η έκδοση Κανονισμού Λειτουργίας, δεν διατίθεται από τον Φορέα, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται συστηματική αποτύπωση και αναλυτική περιγραφή του συνόλου των ακολουθούμενων διαδικασιών.
Επί των ανωτέρω, έχουν ολοκληρωθεί και γνωστοποιηθεί τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, όσο και στον ΔΟΑΤΑΠ, δύο (2) Εκθέσεις Ελέγχου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος και σε άλλους τομείς του Φορέα.
Συστάσεις των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Ε.Α.Δ.:
Το κλιμάκιο πρότεινε, την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων από το νέο θεσμικό πλαίσιο διαδικασιών για την έκδοση Κανονισμού και Οργανισμού του Φορέα, τόσο από το αρμόδιο Υπουργείο όσο και από τον Φορέα καθώς και την εξέταση της αναγκαιότητας πρόβλεψης επιπλέον ασφαλιστικών δικλίδων στον Κανονισμό Λειτουργίας προκειμένου να τηρούνται οι εκ του νόμου προθεσμίες που τίθενται. Η εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.