Η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη μονοπώλησε το ενδιαφέρον για δυο κυρίως λόγους.
Πρώτον, εάν η Τουρκία θα ασκούσε βέτο στο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην βορειοατλαντική Συμμαχία. Δεύτερον και κυριότερον, εάν θα εργαλειοποιούσε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ώστε να παζαρέψει άλλα ζητήματα στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ως προς τον πρώτο λόγο, λοιπόν, η αναδίπλωση Ερντογάν μετά την άρση του βέτο και την υπογραφή ενός τριμερούς
μνημονίου μεταξύ Τουρκίας,Σουηδίας και Φιλανδίας θεωρώ, ότι συνιστά ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια διεύρυνσης της Συμμαχίας. Είναι βέβαιο, ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας, όπως και τη θέση της Ελλάδας εντός αυτής.
Ως προς τον δεύτερο λόγο, ο πρόεδρος Ερντογάν παρά τις συστηματικές απειλές δε διανοήθηκε καν να θέσει ζητήματα γαλάζιας πατρίδας στη Σύνοδο. Ωστόσο, αυτό που κατάφερε να αποκομίσει -στα πλαίσια του ανατολίτικου παζαριού- είναι αποκλειστικά και μόνο η υπογραφή τριμερούς συμφωνίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η οποία δεν επηρεάζει ούτε την ελληνική πλευρά, αλλά ούτε και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Αποτιμώντας τη Σύνοδο θεωρώ, ότι η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος της. Βέβαια, παρά την αναδίπλωση Ερντογάν δεν τρέφουμε αυταπάτες, ότι θα αλλάξει κάτι ριζικά στις σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Είμαστε ρεαλιστές. Η Τουρκία δεν θα σταματήσει -εν μια νυκτί- ούτε την ακραία ρητορική της, ούτε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της εις βάρος μας. Θα ήμασταν αιθεροβάμονες ή πολιτικά ανεύθυνοι, αν πιστεύαμε κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, είμαι βέβαιος, ότι η Χώρα με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία ενισχύει συστηματικά το διπλωματικό της αποτύπωμα με ενεργό συμμετοχή στις εξελίξεις, θωρακίζει την άμυνά της και προστατεύει τα σύνορά της.
Αντίθετα, η αφοριστική κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε τίποτα απολύτως στη Σύνοδο, δεν ωφελεί κανέναν. Ας αναλογιστεί, επιτέλους, τη σοβαρότητα της κατάστασης και να μην καταφεύγει σε κορώνες λαϊκισμού. Δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταψηφίσει τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, καθώς και την απόκτηση της δεύτερης μοίρας των γαλλικών μαχητικών RAFALE, ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση, πως δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Επίσης, είναι απορίας άξιο, πως σήμερα διατηρεί αρνητική στάση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που ως κυβέρνηση πάλεψε σκληρά για την ένταξη των Σκοπίων.