«Τι κοινό έχει το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου; Και τι διαφοροποιεί, τελικά, το ελληνικό δικαστικό σύστημα από τα άλλα συστήματα της Ευρώπης;
Με τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, που ήδη έλαβε την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη σταδιακή στελέχωση του νέου Σώματος σε βάθος χρόνου σε όλα τα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της Επικράτειας, η Ελλάδα κάνει το σημαντικότερο ίσως βήμα προσαρμογής της με τα προηγμένα δικαστικά συστήματα της Ευρώπης».
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Τι κοινό έχει το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου; Και τι διαφοροποιεί, τελικά, το ελληνικό δικαστικό σύστημα από τα άλλα συστήματα της Ευρώπης;
Την κυβερνητική απάντηση στο θεμελιώδες αυτό ερώτημα συγκροτούν από κοινού όλες οι μεγάλες τομές που επιχειρούνται με συστηματικό τρόπο, ήδη από το 2019. Η εντατική ψηφιοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός των κωδίκων της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης, η ενίσχυση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, συνθέτουν το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων, που βελτίωσαν αισθητά, παρά τη πανδημία, τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας και προστάτεψαν την ποιότητά της, εμβαθύνοντας την αρχή του Κράτους Δικαίου στην εθνική έννομη τάξη.
Παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα μακρύς. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμα σήμερα εκκρεμούν πολλές μεγάλες θεσμικές αλλαγές που σχεδιάστηκαν πριν από δεκαετίες και είχαν «σκοντάψει» στα εμπόδια, είτε της δημοσιονομικής στενότητας, είτε του πολιτικού κόστους και της συνδικαλιστικής άρνησης.
Η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, που εμπνεύστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας αναγκαίας τομής για το δικαστικό σύστημα, που πελαγοδρομούσε για δεκαετίες. Ένα όραμα και κοινό αίτημα του νομικού και δικαστικού κόσμου, που υλοποιείται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το εθνικό δικαστικό σύστημα, τόσο ως προς την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων, όσο και ως προς την ταχύτητα έκδοσής τους. Και εισάγοντας παράλληλα καινοτομίες για την καλύτερη υποστήριξη του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, μέσω εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει τις αναγκαίες δεξιότητες να υποβοηθήσει αποτελεσματικά τους δικαστικούς λειτουργούς στην εκδίκαση πολύπλοκων υποθέσεων, όπως διαφορές τραπεζικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών και υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος. Παράλληλα, η διενέργεια των προανακρίσεων από έμπειρο, νομικό προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας θα συμβάλει στην σύνταξη θεμελιωμένων δικογραφιών.
Σημαντική καινοτομία του νέου Νομοσχεδίου αποτελεί επίσης η σύσταση του ενστόλου τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας, το οποίο θα συμβάλει στην επιτάχυνση εκτέλεσης εκκρεμών καταδικαστικών αποφάσεων, ενισχύοντας έτσι τα δημόσια έσοδα. Ενώ παράλληλα θα αναλάβει τη φύλαξη των δικαστικών κτηρίων και την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των δικαστικών αιθουσών, αποδεσμεύοντας αστυνομικές δυνάμεις που επιστρέφουν στο κύριο έργο τους ως διωκτικές αρχές.
Με τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, που ήδη έλαβε την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη σταδιακή στελέχωση του νέου Σώματος σε βάθος χρόνου σε όλα τα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της Επικράτειας, η Ελλάδα κάνει το σημαντικότερο ίσως βήμα προσαρμογής της με τα προηγμένα δικαστικά συστήματα της Ευρώπης.