Να ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων η πρόταση για δάσωση των παραποτάμιων περιοχών του Γαλλικού ποταμού στη δυτική Θεσσαλονίκη
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής έλαβε μέρος στην ημερίδα παρουσίασης του Οδηγού Εφαρμογής για τη Γενετική Παρακολούθηση Δασών και του έργου του προγράμματος LIFE + : LIFEGENMON που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.
Το Κίνημα Αλλαγής δίνει μεγάλη σημασία στα συμπεράσματα των προγραμμάτων LIFE που υλοποιούνται από πολλούς περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς στη χώρα μας καθώς υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν τα συμπεράσματα αυτών των προγραμμάτων με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε επίπεδο διοίκησης και έτσι να βελτιώσουν τις εφαρμοζόμενες πρακτικές. Με όφελος για το φυσικό περιβάλλον αλλά και για την κοινωνία.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας τη σημασία της γενετικής παρακολούθησης στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Με τη γενετική παρακολούθηση των Δασών εντοπίζονται επιβλαβείς αλλαγές στην εξέλιξη και την ικανότητα προσαρμογής του δάσους, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για την αντιμετώπιση προβλημάτων και αποφεύγοντας τους κινδύνους μεγαλύτερων απωλειών. Το έργο LIFEGENMON έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην κατεύθυνση αυτή, με την καθιέρωση της Γενετικής Παρακολούθησης των Δασών σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δική του πρόταση για την δάσωση μιας μεγάλης έκτασης των παραποτάμιων περιοχών του Γαλλικού ποταμού στη δυτική Θεσσαλονίκη και η οποία μπορεί να ενταχθεί στο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ και να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειδικά ο όρος της Ανθεκτικότητας είναι όρος κλειδί και είναι και αυτό ζητούμενο, οπότε και θα πρέπει να είναι ισότιμος όρος της λέξης Ανάκαμψης. Και αυτό το ζητούμενο και αυτόν τον όρο υπηρετούν με το έργο τους τόσο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όσο και το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων εκπληρώνοντας μια κοινωνική ευθύνη που έχουν ως ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, στηρίζοντας την Ανθεκτικότητα των δασικών μας συστημάτων και κατ’ επέκταση την Ανθεκτικότητα των κοινωνικών μας συστημάτων.
Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στηρίζει την επιστημονική γνώση σε όλα τα επίπεδα και θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την προστασία της βιοποικιλότητας, μέσω του δομικού της στοιχείου, που είναι η γενετική ποικιλότητα των δασικών οικοσυστημάτων. Ενθαρρύνει πολιτικά και δίνει μεγάλη έμφαση και βαρύτητα στις πολιτικές που στοχεύουν στην πολιτιστική και ποιοτική ανάπτυξη και προστασία των δασικών πόρων, που στη χώρα μας είναι και δημόσιου χαρακτήρα.
Τηλεοπτική συνέντευξη στο ΔΙΟΝ TV
Ο Γιώργος Αβανιτίδης καλεσμένος της Δήμητρας Μακρή στην εκπομπή "Ξεκινάμε Μαζί" τοποθετείται για:
-Την αποστολή του στην Ουγγαρία ως παρατηρητής των εκλογών και τα αποτελέσματά τους.
-Την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα για τις δράσεις του Κινήματος Αλλαγής για τα καίρια ζητήματα που μας απασχολούν
-Την πορεία της Πανδημίας και τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της.
-Την ενεργειακή κρίση και ενεργειακή ακρίβεια
-Τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:- Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα
– Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη
Θέμα: Τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια “βόμβες” επικινδυνότητας για τη ζωή των πολιτών.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.Κ.Σκρέκα και Εσωτερικών κ.Μ.Βορίδη με θέμα σχετικά με τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια «βόμβες» επικινδυνότητας για τη ζωή των πολιτών.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής λαμβάνοντας υπόψιν τα τραγικά συμβάντα που έγιναν από εγκαταλελειμμένα κτίρια, καθώς επίσης και τις δηλώσεις από Δήμους όλης της χώρας για την ύπαρξη χιλιάδων εγκαταλελειμμένων κτιρίων επικινδύνως ετοιμόρροπα, ζητάνε από τους υπουργούς να μάθουν ποιες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση έγιναν πράξεις, πώς έχει διαμορφωθεί ο αριθμός των ετοιμόρροπων κτιρίων, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί και εάν έλαβαν γνώση και τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ