08/03/2022
Καλό μεσημέρι.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη- Συνάντηση με Ερντογάν
Στις 13 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) κατόπιν προσκλήσεως του.
Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού.
Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στάση της Ελλάδας
Η Ελλάδα, ως θεμέλιο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού -του πολιτισμού της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού- φέρει τεράστιο ηθικό και πολιτισμικό βάρος. Αυτή η παράδοση και κληρονομιά ανέκαθεν αποτελούν οδηγό στην μακραίωνη πορεία του Έθνους μας. Η αταλάντευτη πίστη μας στα υψηλότατα ιδανικά είναι και αυτή που μας διέσωσε μέχρι σήμερα, παρά τις τεράστιες δοκιμασίες που περάσαμε. Και δεν πρόκειται, και σε αυτή τη πολύ δύσκολη καμπή για τον κόσμο, η Ελλάδα να θυσιάσει, στο βωμό οποιουδήποτε καιροσκοπισμού, το τεράστιο ηθικό και πολιτισμικό της μέγεθος. Η τιμιότητα και η συνέπεια, σε βάθος χρόνου, είναι βασικά εχέγγυα επιβίωσης και μακροημέρευσης των λαών. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς, ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδας. Η ενότητα των Ελλήνων είναι άρρηκτη και κανείς δεν θα καταφέρει, με οποιοδήποτε τρόπο, να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά μας.
Οι Έλληνες δεν είναι ιστορικά αφελείς ούτε και επιλήσμονες, ώστε να παρασύρονται από φωνές έξωθεν. Έχουν βαθιά ιστορική συνείδηση και γνωρίζουν άριστα πώς να συνδυάζουν την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων με το Διεθνές Δίκαιο.
Η Ελλάδα, με τη στάση της στην εισβολή στην Ουκρανία, αποδεικνύει και πάλι την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο, το σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε ανεξάρτητου Κράτους. Αποδεικνύει την αξιοπιστία και τη σύμπλευσή της με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, χωρίς ολιγωρίες, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις.
Έλαβε, από την πρώτη στιγμή, ξεκάθαρη θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ότι είμαστε και τώρα -όπως ήμασταν πάντοτε- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ότι τιμούμε τις συμμαχίες μας και εναρμονιζόμαστε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Ότι δικαιούμαστε -κατ’ επέκταση- τη δική τους στήριξη απέναντι σε κάθε πρόκληση. Ότι λογικές αναθεωρητισμού, απ’ όπου κι αν προέρχονται, δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανέναν.
Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση εκδήλωσε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους ομογενείς μας και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία, όπως και για ολόκληρο το δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.
Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι διπλωματικές μας Αρχές, τα Προξενεία μας στη Μαριούπολη και την Οδησσό -σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών- διοργάνωσαν πέντε επιχειρήσεις απομάκρυνσης συμπολιτών μας από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό:
-Την επιχείρηση «Νόστος 1» για την εκκένωση πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.
-Την επιχείρηση «Νόστος 2», που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού με συντονισμό του Γενικού Προξένου Δημήτρη Δόχτση.
-Την επιχείρηση «Νόστος 3», με επικεφαλής τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο Προξενείο της Μαριούπολης.
-Την επιχείρηση «Νόστος 4», για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών, καθώς και Ρουμάνων και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου στην Οδησσό.
-Και την επιχείρηση «Νόστος 5», για την απομάκρυνση που αφορούσε την εκκένωση Ελλήνων πολιτών, καθώς και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου πάλι στην Οδησσό.
Ο Γενικός Πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία. Χθες μπήκαν στη χώρα 722 Ουκρανοί πολίτες, ενώ από την αρχή του πολέμου έχουν έρθει στην Ελλάδα 5.421 πρόσφυγες. Υπάρχει απόλυτος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εξετάζονται διαρκώς όλα τα δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία υποδοχής σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας, την παροχή προσωρινής προστασίας, τις συνθήκες φιλοξενίας, καθώς και τα επόμενα βήματα.
Η Ελλάδα -όπως ήδη αποφασίστηκε από τα ευρωπαϊκά Όργανα και υιοθετείται από τη χώρα μας- θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών, κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου. Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου, θα υπάρξει δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.
Δημιουργήθηκε, στο μεταξύ, ειδική ιστοσελίδα υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου.
-Αυτή τη στιγμή είναι άμεσα διαθέσιμες περίπου 5.000 κλίνες φιλοξενίας και μπορούν να φτάσουν τις 30.000.
-Το Υπουργείο Υγείας καταρτίζει ειδική δράση εμβολιασμού των ανεμβολίαστων προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει στην Ουκρανία και την αποστολή πρόσθετου υγειονομικού υλικού.
-Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο» έχει θέσει σε ετοιμότητα σχολικές μονάδες για να υποδεχθούν παιδιά Ουκρανών προσφύγων.
-Τα Υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Τουρισμού καταγράφουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για εποχικό ή μόνιμο προσωπικό, που δεν καλύπτονται από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό: Στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση και τις εταιρείες τεχνολογίας. Με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών απασχόλησης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
-Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, ώστε να συνδράμουν στη φιλοξενία των προσφύγων.
Ταυτόχρονα, κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να παραβλέπει ότι ήδη αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες του αναθεωρητισμού της Ρωσίας, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ράλι ακρίβειας σε κάθε πλευρά του οικονομικού μας βίου.
Η Κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην ενεργειακή αγορά, γεγονός που συμπαρασύρει τις τιμές σειράς προϊόντων και υπηρεσιών. Ανάμεσα στα άλλα:
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
Προωθείται η πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου.
Ζητείται από την Ε.Ε. εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Στο εσωτερικό πεδίο:
Πρώτον: Από την πρώτη στιγμή των ενεργειακών ανατιμήσεων, το Σεπτέμβριο του 2021, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα στήριξης των καταναλωτών για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό, πάνω από 2 δισ. ευρώ, και η οριζόντια αυτή πολιτική στήριξης θα συνεχιστεί.
Δεύτερον: Έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ώστε να υπάρχει από το Μάιο δεύτερη, γενναία -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- αύξηση του κατώτατου μισθού.
Τρίτον: Επεξεργαζόμαστε στοχευμένες παρεμβάσεις -το ύψος και η περίμετρος των οποίων θα ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου- για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.
Τέταρτον: Μπαίνει σε άμεση εφαρμογή νέα -μόνιμη- μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να πληρώνουμε από φέτος μεσοσταθμικά 34% λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2018.
Πέμπτον: Προωθείται νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων δανειοληπτών που παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτων. Προβλέπει κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.
Έκτον: Με νομοθετική ρύθμιση μπαίνει «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Δεν μπορεί το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος, να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.
Έβδομον: Καταρτίζεται συγκεκριμένο σχέδιο για να έχουμε συνολικά φθηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους μας.
Αναμφίβολα, η ρωσική εισβολή προκαλεί σοβαρές αναταράξεις για όλα τα κράτη, όλους τους λαούς της Ευρώπης. Το διεθνές περιβάλλον άλλαξε βίαια. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει, αφού είναι αδύνατο -όπως και για όλες τις χώρες- να εξουδετερώσει πλήρως τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις και τις συνέπειες που αυτές θα έχουν σε όλη την αγορά. Εργαζόμαστε -και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε- προωθώντας μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι καιροί για υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Με σχέδιο, με σώφρονες πολιτικές, θα είμαστε δίπλα στους πολίτες απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, απέναντι στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας. Κινηθήκαμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες το 2021, το ίδιο θα πετύχουμε και φέτος.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλό μεσημέρι. Τι επιδιώκει η Αθήνα από αυτή τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), στον απόηχο και των χθεσινών προκλητικών δηλώσεων του Εκπροσώπου του Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), που λέει ότι όλα τα θέματα είναι στην ατζέντα και πάνω στο τραπέζι και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στη «γαλάζια πατρίδα»;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα με ποιο πνεύμα προσέρχεται ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Αντιμετωπίζουμε, παρά τις διαφορές μας, κοινές προκλήσεις. Τις προκλήσεις αυτές πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε στην κατεύθυνση του να λύνουμε προβλήματα και όχι να προσθέτουμε κι άλλα. Προφανώς, δεν τρέφουμε αυταπάτες, οι θέσεις μας είναι σταθερές, είναι καθαρά διατυπωμένες. Πάντοτε είμαστε της άποψης ότι η συζήτηση βοηθάει και ότι από τον διάλογο κάτι καλό μπορεί να βγει. Με αυτό το πνεύμα προσέρχεται ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan). Από εκεί και πέρα οι δηλώσεις του κ. Τσελίκ αφορούν χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Άγκυρας, που έχουν απαντηθεί από την ελληνική πλευρά και προφανώς δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση και ατζέντα συζήτησης.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Έχει οριστεί συγκεκριμένη ατζέντα για τη συζήτηση με τον κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), ή είναι μία συζήτηση στην οποία μπορούν να τεθούν από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου παρόμοια ζητήματα με αυτά τα οποία απορρίπτετε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο και η λογική με την οποία προσέρχεται ο Πρωθυπουργός στο γεύμα, στην πρόσκληση του κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan). Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλές φορές πει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πολλώ δε μάλλον υπό τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνει για την Ευρώπη, αλλά και για την περιοχή μας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με την ευκαιρία της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος του απηύθυνε πρόσκληση για γεύμα, την οποία και ο Πρωθυπουργός απεδέχθη.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε πολλές και μεγάλες διαφορές με την Τουρκία ή έχουμε μια διαφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η άποψη της ελληνικής πλευράς για τη διαφορά με την Τουρκία, είναι η γνωστή και αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από εκεί και πέρα, σας είπα και προηγουμένως, ότι πέρα από τη διαφορά αυτή που έχουμε και από τις διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, αντιμετωπίζουμε και κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα. Υπάρχει και θετική ατζέντα που κατά καιρούς κουβεντιάζουν εκπρόσωποι των δύο χωρών. Η πρόθεση και η άποψη της Κυβέρνησης είναι οι κοινές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν προς την κατεύθυνση επίλυσης ζητημάτων και όχι ανάδειξης επιπρόσθετων προβλημάτων.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε στην εισαγωγή σας ότι ο Γενικός Πρόξενος συνεχίζει να εργάζεται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας. Δηλαδή, έχουν φύγει οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές από την Ουκρανία; Δεν έχουμε εκεί, έχουν κλείσει τα γραφεία; Και τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις με τις άλλες χώρες, έτσι ώστε να υπάρχει μια σύγκριση, αν ξέρετε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρόμοια πρακτική ακολουθούν όλες οι άλλες χώρες. Οι Πρεσβείες μας στις όμορες χώρες βρίσκονται σε λειτουργία και σε πλήρη επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών, για να παράσχουμε τη βοήθεια που μπορούμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, στην εμπόλεμη Ουκρανία.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα γραφεία, όμως, έχουν κλείσει εκεί;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτήν την ενημέρωση έχουμε από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Για το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, που καίει τις οικογένειες αυτές τις στιγμές με τις ανατιμήσεις. Είπατε στην εισαγωγή σας ότι αναμένουμε, αν κατάλαβα καλά, κάτι νεότερο, μια παρέμβαση της Κυβέρνησης τώρα, εντός του Μαρτίου, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι κρέμονται από τα χείλη σας οικογένειες με αυτές τις τιμές που βλέπουμε. Μπορείτε να μας το σχηματοποιήσετε περισσότερο τι περιμένουμε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι γνωστό ότι συνεχίζεται η οριζόντια στήριξη της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, σε όλους τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, στις επιχειρήσεις, στους αγρότες. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε και στοχευμένες πολιτικές στήριξης, το μέγεθος και το εύρος και η περίμετρος των οποίων εξετάζονται αυτό το διάστημα και σύντομα θα έχουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Επειδή υπάρχει στην Ευρώπη μια συζήτηση, ένα σχέδιο γενικά για τα θέματα της ενέργειας, ικανοποιεί την Αθήνα ένα πρωταρχικό σχέδιο που λέει για την έκδοση κοινών ομολόγων από την Ευρώπη για την ενέργεια, ώστε να ικανοποιηθούν οι καταναλωτές της ενέργειας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και της νέας πραγματικότητας που αναδύεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως ξέρετε, η Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε αυτές τις συζητήσεις με διάφορους τρόπους. Ο Πρωθυπουργός πέτυχε να ενταχθεί στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής η ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Αντίστοιχες κινήσεις κάναμε και στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας. Σας είπα και προηγουμένως ότι ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την παρέμβαση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλη τη συζήτηση και κάθε πρωτοβουλία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που μοιραία προκύπτει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προφανώς και είναι καλοδεχούμενη.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Τι είδους πρωτοβουλία είναι αυτή που έχετε επαναλάβει τρεις φορές;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι μια πρωτοβουλία που αφορά τη δυνατότητα παρέμβασης από την Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου σε κάθε επίπεδο. Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες θα δοθούν το επόμενο διάστημα, όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Συγγνώμη που επιμένω. Έχει σταλεί κάποιο κείμενο, δηλαδή, σε άλλους ηγέτες, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Τι κείμενο είναι αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στα αρμόδια κοινοτικά Όργανα. Στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει κοινοποιηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά Όργανα.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ανακοινώσατε μια σειρά από ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για τους Ουκρανούς συνανθρώπους μας και για την Ουκρανία: Αποστολή υγειονομικού υλικού κλπ. Αμυντικό υλικό θα ξαναστείλουμε αν μας ζητηθεί;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω σε αυτό. Η Ελλάδα έχει στείλει αμυντικό υλικό, μαζί και με ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχει σε εξέλιξη η αποστολή της βοήθειας, αυτής που σας είπα και η οργάνωση της υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων. Δεν έχω κάτι παραπάνω να προσθέσω πάνω σε αυτό.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), η ελληνική πλευρά βάζει στο επίκεντρο τη συνεργασία στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση του Πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο για αυτού του είδους τη συνεργασία, με βάση τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με τον πόλεμο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω αυτή την στιγμή για το αντικείμενο των συζητήσεων του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Επειδή, αναπόφευκτα, αυτές οι εξελίξεις το κομμάτι της πανδημίας έχει περάσει κάπως σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο αύριο -αν δεν κάνω λάθος- συνεδριάζουν οι ειδικοί. Περιμένουμε κάτι νεότερο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι ειδικοί πάντοτε παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και των κρίσιμων μεγεθών. Αν θεωρούν ότι πρέπει κάτι να αλλάξει ή κάτι καινούργιο να προσέξουμε, η Κυβέρνηση αποδίδει πάντοτε τη δέουσα σημασία στις απόψεις και τις εισηγήσεις τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.