Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, 27 Φεβρουαρίου 2022
Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, το Συμβούλιο συμφώνησε κυρώσεις αντιδρώντας στην αναγνώριση από τη Ρωσία των εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητων οντοτήτων και την επακόλουθη απόφαση να σταλούν ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές.
Η συμφωνηθείσα δέσμη περιλαμβάνει:
κυρώσεις κατά των 351 βουλευτών του Ρωσικού Κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης
κυρώσεις κατά 27 προσώπων και οντοτήτων για τις ενέργειές τους κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας
περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις με τις εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
περιορισμούς στην πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ
Η ΕΕ εγκρίνει δέσμη κυρώσεων αντιδρώντας στην αναγνώριση από τη Ρωσία των εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας και στην αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή (δελτίο Τύπου, 23 Φεβρουαρίου 2022)
Χρονολόγιο – Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία (γενικές πληροφορίες)
Κατάλογος προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας (Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ)
Ενημερωτικό γράφημα - EU sanctions against Russia over UkraineΒλ. πλήρες εικονογράφημα
Χρονολόγιο
25/02/2022
EU imposes sanctions against Vladimir Putin and Sergey Lavrov
24/02/2022
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας
23/02/2022
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21/02/2022
Εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας: Κυρώσεις της ΕΕ σε πέντε πρόσωπα
13/01/2022
Η ΕΕ ανανεώνει τις οικονομικές κυρώσειςΒλ. ιστορική εξέλιξη
Από τον Μάρτιο του 2014, η ΕΕ έχει σταδιακά επιβάλει περιοριστικά μέτρα αντιδρώντας στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες και στην εσκεμμένη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Η ΕΕ έχει επιβάλει διάφορα είδη περιοριστικών μέτρων:
διπλωματικά μέτρα
ατομικά περιοριστικά μέτρα (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς)
περιορισμούς όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη
οικονομικές κυρώσεις
περιορισμούς στην οικονομική συνεργασία
Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα είδη περιοριστικών μέτρων.
Διπλωματικά μέτρα
Το 2014 η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας ματαιώθηκε και τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να μην πραγματοποιούν τακτικές διμερείς συνόδους κορυφής με τη Ρωσία. Οι διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία για ζητήματα θεωρήσεων καθώς και για τη νέα συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας ανεστάλησαν.
Αντί της συνόδου κορυφής της G8 στο Σότσι, πραγματοποιήθηκε σύνοδος της G7 —χωρίς τη Ρωσία— στις Βρυξέλλες στις 4 και 5 Ιουνίου 2014. Έκτοτε, οι σύνοδοι διεξάγονται στο πλαίσιο της G7.
Οι χώρες της ΕΕ τάχθηκαν επίσης υπέρ της αναστολής των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξη της Ρωσίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).
Ατομικά περιοριστικά μέτρα
Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί
Σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και σε ταξιδιωτική απαγόρευση υπόκεινται 555 πρόσωπα και 52 οντότητες, με το σκεπτικό ότι υπονόμευσαν με τις ενέργειές τους την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο κατάλογος των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις επανεξετάζεται τακτικά και ανανεώνεται περιοδικά από το Συμβούλιο.
Τα μέτρα αυτά θεσπίστηκαν τον Μάρτιο του 2014. Παρατάθηκαν τελευταία φορά έως τις 15 Μαρτίου 2022.
Κατάλογος προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας (Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ)
Υπεξαίρεση ουκρανικών κρατικών κεφαλαίων
Τον Μάρτιο του 2014 το Συμβούλιο αποφάσισε να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων που είναι υπεύθυνα για την υπεξαίρεση ουκρανικών κρατικών κεφαλαίων. Τα μέτρα αυτά παρατάθηκαν τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020 έως τις 6 Μαρτίου 2022.
Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
Το Συμβούλιο θέσπισε περιοριστικά μέτρα αντιδρώντας στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει τις εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες και την επακόλουθη απόφαση να σταλούν ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές.
Το πεδίο εφαρμογής των μέτρων περιορίζεται στις εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν:
απαγόρευση εισαγωγών αγαθών
περιορισμούς σχετικά με το εμπόριο και τις επενδύσεις που αφορούν ορισμένους οικονομικούς τομείς
απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών
απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών
Περιορισμοί όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη
Το Συμβούλιο θέσπισε περιοριστικά μέτρα λόγω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Τα μέτρα εφαρμόζονται σε πολίτες της ΕΕ και εταιρείες με έδρα την ΕΕ. Το πεδίο εφαρμογής τους περιορίζεται στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.
Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν:
απαγόρευση εισαγωγών αγαθών
περιορισμούς σχετικά με το εμπόριο και τις επενδύσεις που αφορούν ορισμένους οικονομικούς τομείς και έργα υποδομής
απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών
απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών
Στις 21 Ιουνίου 2021 το Συμβούλιο παρέτεινε τα μέτρα αυτά έως τις 23 Ιουνίου 2022.
Οικονομικές κυρώσεις για τις συναλλαγές με τη Ρωσία σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς
Τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2014 η ΕΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις για τις συναλλαγές με τη Ρωσία σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς.
Τον Μάρτιο του 2015 οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να συνδέσουν το ισχύον καθεστώς κυρώσεων με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, η οποία προβλεπόταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2015. Δεδομένου ότι αυτό δεν συνέβη, το Συμβούλιο παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις έως τις 31 Ιουλίου 2016.
Οι οικονομικές κυρώσεις έκτοτε παρατείνονται διαδοχικώς για έξι μήνες κάθε φορά από την 1η Ιουλίου 2016.
Η απόφαση για την παράτασή τους λαμβάνεται κάθε φορά μετά από αξιολόγηση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν παραταθεί προς το παρόν έως τις 31 Ιουλίου 2022.
Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα:
περιορίζουν την πρόσβαση στις πρωτογενείς και τις δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ για ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες
επιβάλλουν απαγόρευση εξαγωγών και εισαγωγών όπλων
απαγορεύουν τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης για στρατιωτική χρήση ή για στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στη Ρωσία
περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες και υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου
Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, το Συμβούλιο αποφάσισε να θεσπίσει τομεακή απαγόρευση της χρηματοδότησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησής της και της κεντρικής της τράπεζας. Η ΕΕ περιορίζει τη δυνατότητα του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, με σκοπό να περιορίσει τη χρηματοδότηση πολιτικών κλιμάκωσης και επιθετικών πολιτικών.
Μέτρα που αφορούν την οικονομική συνεργασία
Τον Ιούλιο του 2014 οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να επιβάλουν περιορισμούς όσον αφορά την οικονομική συνεργασία:
ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να αναστείλει την υπογραφή νέων χρηματοδοτικών πράξεων στη Ρωσική Ομοσπονδία
τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να συντονίσουν τις θέσεις τους στο πλαίσιο του συμβουλίου διευθυντών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), με σκοπό να αναστείλουν επίσης τη χρηματοδότηση νέων πράξεων
η εφαρμογή προγραμμάτων διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία επανεξετάστηκε και ορισμένα προγράμματα ανεστάλησαν
Σχετικά έγγραφα
Καθοδηγητικό σημείωμα όσον αφορά την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 σχετικά με περιοριστικά μέτρα
Ενημερωτικό δελτίο – Σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας (ΕΥΕΔ)
Βλ. επίσης
Σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία (ΕΥΕΔ)
Σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία
Τελευταίες ειδήσεις
Έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.
Η ΕΕ καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας και κάλεσε τη Ρωσία να παύσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Η ΕΕ στέκεται αταλάντευτη στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της στον πόλεμο που αντιμετωπίζουν. Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.
Στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές επιπτώσεις για τη Ρωσία. Οι κυρώσεις αυτές καλύπτουν:
τον χρηματοπιστωτικό τομέα
τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών
τα είδη διπλής χρήσης
τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση εξαγωγών
την πολιτική θεωρήσεων
επιπλέον κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτών
νέα κριτήρια για τις καταχωρίσεις
Περαιτέρω πληροφορίες:
Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία (γενικές πληροφορίες)
Δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel μετά την 23η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 12 Οκτωβρίου 2021
Συμφωνία σύνδεσης
Η συμφωνία σύνδεσης είναι το κυριότερο μέσο προσέγγισης της Ουκρανίας με την ΕΕ. Προάγει:
την εμβάθυνση των πολιτικών σχέσεων
την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών
τον σεβασμό των κοινών αξιών.
Η σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελευθέρων συναλλαγών είναι το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας. Προσφέρει ένα πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και των εμπορικών σχέσεων της Ουκρανίας.
Η συμφωνία σύνδεσης άρχισε να ισχύει την 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Ουκρανία: Το Συμβούλιο εκδίδει τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας (δελτίο Τύπου 11 Ιουλίου 2017)
Ενημερωτικό δελτίο: Σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας
Διαπραγματεύσεις της συμφωνίας σύνδεσης
Στις 11 Ιουλίου 2017 το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία εξ ονόματος της ΕΕ. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας κύρωσης, το οποίο επιτρέπει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία άρχισαν το 2007. Τα πρώτα πολιτικά κεφάλαια υπεγράφησαν τον Μάρτιο του 2014. Τα υπόλοιπα κεφάλαια υπεγράφησαν στις 27 Ιουνίου 2014 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού είχε μεσολαβήσει η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.
Ορισμένα βασικά μέρη της συμφωνίας εφαρμόζονται ήδη σε προσωρινή βάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Η σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελευθέρων συναλλαγών ετέθη σε προσωρινή εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2016.
Συμβούλιο Σύνδεσης
Στις 15 Δεκεμβρίου 2014 η ΕΕ και η Ουκρανία πραγματοποίησαν την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης βάσει της νέας συμφωνίας σύνδεσης.
Κατά τη δεύτερη σύνοδο, το 2015, το Συμβούλιο Σύνδεσης ενέκρινε την επικαιροποιημένη ατζέντα σύνδεσης. Η ατζέντα είναι καθοριστική για την καθοδήγηση της διαδικασίας εντατικοποίησης των μεταρρυθμίσεων και οικονομικού εκσυγχρονισμού της Ουκρανίας. Αποτελεί δε το κύριο πολιτικό μέσο για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της συμφωνίας σύνδεσης.
Στις 28 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η έκτη σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. κατά την οποία αξιολογήθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, καθώς και οι εξελίξεις σχετικά με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Έγκριση της επικαιροποιημένης Ατζέντας Σύνδεσης από το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, 16 Μαρτίου 2015
Η Ατζέντα Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας
Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, 17/12/2018
Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, 28/1/2020
Κυρώσεις της ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία
Ενημερωτικό γράφημα - EU sanctions against Russia over UkraineΒλ. πλήρες εικονογράφημα
Από το 2014, η ΕΕ έχει σταδιακά επιβάλει περιοριστικά μέτρα αντιδρώντας στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες και στην εσκεμμένη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Η ΕΕ έχει επιβάλει διάφορα είδη περιοριστικών μέτρων:
διπλωματικά μέτρα
ατομικά περιοριστικά μέτρα (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς)
περιορισμούς όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη
οικονομικές κυρώσεις
περιορισμούς στην οικονομική συνεργασία
Περαιτέρω πληροφορίες:
Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία (γενικές πληροφορίες)
Διάλογος για τις θεωρήσεις
Το 2008 ετέθησαν σε ισχύ συμφωνίες με την Ουκρανία για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων και την επανεισδοχή. Το ίδιο έτος εγκαινιάστηκε διάλογος για τις θεωρήσεις.
Στις 20 Απριλίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση ώστε οι Ουκρανοί πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν χωρίς θεώρηση. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία επί της πρότασης στις 28 Φεβρουαρίου 2017.
Στις 11 Μαΐου 2017 το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Ουκρανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ για περίοδο διαμονής 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών.
Θεωρήσεις: Το Συμβούλιο εκδίδει κανονισμό σχετικά με την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Ουκρανούς πολίτες (δελτίο Τύπου 11/5/2017)
Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία επιτρέπεται στους υπηκόους της Ουκρανίας να ταξιδεύουν στον χώρο του Σένγκεν χωρίς θεώρηση
Σύνοδοι κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας
23η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, 12 Οκτωβρίου 2021
Κατά τη συνάντησή τους στο Κίεβο της Ουκρανίας, οι ηγέτες επανεξέτασαν τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας και συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της. Η κοινή αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας και η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας ήταν επίσης ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η ΕΕ και η Ουκρανία συνήψαν συμφωνία κοινού εναέριου χώρου.
Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, Κίεβο (Ουκρανία), 12 Οκτωβρίου 2021
Μέτρα της ΕΕ προς στήριξη της Ουκρανίας
Λόγω της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας, η ΕΕ έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ουκρανία, παρέχοντας της πολιτική, χρηματοδοτική και οικονομική στήριξη.
Αλληλεγγύη λόγω της νόσου COVID-19 προς τους γειτονικούς εταίρους
Η ΕΕ έχει καταρτίσει σχέδια για να στηρίξει τις προσπάθειες χωρών εταίρων κατά της πανδημίας. Για την υποστήριξη των δράσεων αυτών, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί ως προς σειρά μέτρων αντίδρασης στο πλαίσιο της «Ομάδας Ευρώπη» σε παγκόσμιο επίπεδο ύψους σχεδόν 36 δισ. €. Από τη δέσμη αυτή, 190 εκατ. € διατίθενται στην Ουκρανία.
Επιπλέον της στρατηγικής «Ομάδα Ευρώπη», η ΕΕ θα βοηθήσει επίσης τις 10 χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, να καλύψουν τις άμεσες χρηματοδοτικές τους ανάγκες, οι οποίες έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας. Στο σημείο αυτό, η ΕΕ θα χορηγήσει μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους έως και 3 δισ. € προς τους εν λόγω 10 εταίρους της διεύρυνσης και γειτονίας για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Η χρηματοδοτική συνδρομή θα χορηγηθεί υπό τη μορφή δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ενώ το ποσό του 1,2 δισ. € διατίθεται για την Ουκρανία.
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη (γενικά ενημερωτικά στοιχεία)
Πρόγραμμα στήριξης
Κατά τη διάρκεια του 2014, η ΕΕ ανέπτυξε εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας δεσμεύοντας 11 δισ. € για τα επόμενα επτά έτη (2014-2020).
Μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή
Μεταξύ 2014 και 2021, η ΕΕ στήριξε την Ουκρανία μέσω πέντε διαδοχικών πράξεων μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) συνολικού ύψους 5 δισ. € σε δάνεια.
Τον Φεβρουάριο του 2022, μπροστά στην απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία, η ΕΕ αποφάσισε να χορηγήσει πρόσθετο ποσό ύψους 1,2 δισ. € για την προώθηση της σταθερότητας στην Ουκρανία.
Το Συμβούλιο ενέκρινε την παροχή συνδρομής 1,2 δισ. € στην Ουκρανία (δελτίο Τύπου, 21 Φεβρουαρίου 2022)
Αυτόνομα εμπορικά μέτρα
Η ΕΕ χορήγησε εμπορικές προτιμήσεις στην Ουκρανία θεσπίζοντας αυτόνομα εμπορικά μέτρα και αίροντας έτσι μονομερώς τους τελωνειακούς δασμούς.
Αποστολή ΚΠΑΑ
Η ΕΕ ανέπτυξε αποστολή ΚΠΑΑ για να βοηθήσει την Ουκρανία να μεταρρυθμίσει τον τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειάς της.
Βλ. επίσης
Σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία (ΕΥΕΔ)
Ενημερωτικό δελτίο - Σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας (ΕΥΕΔ)