Οι αντιλήψεις ορισμένων στον ΕΦΚΑ δεν σταματάνε ποτέ να σε εκπλήσσουν. Σχεδόν κάθε μέρα καινούριες δυσάρεστες εκπλήξεις. Αλλά αυτή τη φορά παράγινε με τη γραφειοκρατική αντίληψη, τη στενοκεφαλιά και τον δεσποτισμό. «Εμείς κλεισμένοι στο καβούκι μας και ας πάνε να κόψουν το κεφάλι τους οι συνταξιούχοι».
Το τελευταίο περιστατικό με το ΝΑΤ είναι εξοργιστικό. 444 γυναίκες χήρες ναυτικών δεν λαμβάνουν μέχρι σήμερα τη σύνταξη χηρείας που δικαιούνται, διότι έπρεπε να προηγηθεί η ψήφιση νομοθετικής διάταξης. Ψηφίσαμε τον νόμο πριν από ένα μήνα (νόμος 4826/2021, άρθρο 78), κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια εκκρεμότητα πολλών ετών. Αλλά οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα δεν τον εφαρμόζουν! Επικαλούνται την ανάγκη υπογραφής σχετικής εγκυκλίου, ενώ ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος - λέει ότι δεν απαιτείται κανένας επανυπολογισμός σε αυτές τις περιπτώσεις - και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τον πάρουν, να τον διαβάσουν και να τον εφαρμόσουν!
Πρόκειται για έτοιμους συνταξιοδοτικούς φακέλους από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ, τους οποίους αρνούνται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να παραλάβουν. Ενώ την ίδια ώρα οι 444 χήρες περιμένουν εδώ και χρόνια τις συντάξεις των θανόντων ανδρών τους. Πόση αναλγησία πια! Ως πότε θα κρύβονται ορισμένοι υπάλληλοι πίσω από τεχνητά εμπόδια που οι ίδιοι θέτουν δίχως να συναισθάνονται τις ανάγκες αυτών που υπηρετούν;
Μου τα περιέγραψε αγανακτισμένος ο πρόεδρος του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος. Και για αυτό ζήτησα από τη Γενική Διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ να παρέμβει αμέσως στους υφιστάμενους της και να τους ζητήσει να κάνουν τη δουλειά τους! Όχι δηλαδή να βρίσκουν 15 προβλήματα σε κάθε λύση! Αλλά να δώσουν επιτέλους τις συντάξεις σε όλες αυτές τις κυρίες οι οποίες εν πάση περιπτώσει τις δικαιούνται εδώ και καιρό.
Μακάρι βεβαίως να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα στον ΕΦΚΑ! Τόσο εμείς στο Υπουργείο όσο και ο Παναγιώτης Δουφεξής στον ΕΦΚΑ αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ένα βουνό προβλημάτων στον πιο προβληματικό οργανισμό της Ελλάδας. Είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε με σύστημα και με πείσμα. Τονίζω όμως για μια ακόμα φορά: Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν είμαστε εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες, αλλά για να τους υπηρετούμε. Και γι’ αυτό καλό θα είναι όλοι να ξεχάσουν τόσο την αδιαφορία όσο και τις δεσποτικές συμπεριφορές απέναντι σε ήδη ταλαιπωρημένους από το κράτος πολίτες. Εμένα όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες και με βρίσκουν και θα με βρίσκουν ολοένα και περισσότερο μπροστά τους!
Οκτ5
Καινοτόμο μέτρο ο Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ - Στηρίζουν τον Προσωπικό Βοηθό οι Παραολυμπιονίκες
5 Οκτώβριος 2021
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με Έλληνες Παραολυμπιονίκες. Κατά τη συνάντηση που έγινε στο ΟΑΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους αθλητές για τις επιτυχίες τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι Παραολυμπιονίκες από την πλευρά τους, δια του προέδρου του Συλλόγου τους, Γρηγόρη Πολυχρονίδη, εξέφρασαν τη στήριξή τους για την εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία που περιλαμβάνεται στο νόμο για την ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Μέσω του Προσωπικού Βοηθού υποστηρίζονται τα άτομα με αναπηρία με στόχο τη διευκόλυνσή τους στις καθημερινές δραστηριότητές τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από το επόμενο έτος και χρηματοδοτηθεί με 42 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση αφορά 1.000 άτομα με αναπηρία, ιδίως βαριές περιπτώσεις και τους βοηθούς τους. Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που θα προκύψουν από την πιλοτική εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού, σχεδιάζεται η επέκταση του προγράμματος.
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, «ο Προσωπικός Βοηθός είναι ένα καινοτόμο μέτρο με προοδευτικό χαρακτήρα που θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη εφαρμόζεται σε πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα πιλοτικά από το 2022. Θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 42 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα αφορά σε πρώτη φάση σε 1.000 άτομα με αναπηρία με τους αντίστοιχους βοηθούς τους. Σε πολλούς μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός αλλά θέλω να σημειώσω ότι σε ολόκληρη τη Γερμανία υπάρχουν 2.000 προσωπικοί βοηθοί. Μιλάμε για μια χώρα που είναι πολύ πιο προηγμένη, αλλά κυρίως 8-9 φορές μεγαλύτερη πληθυσμιακά από την Ελλάδα. Έχουμε πολλά να κάνουμε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Βούλησή μας όμως είναι να επιταχύνουμε τον βηματισμό προς την στήριξη των αναπήρων. Και θέλω το αναπηρικό κίνημα να μας λογαριάζει όλους εμάς στην Κυβέρνηση ως συμμάχους του. Και φυσικά εμένα προσωπικά!».
Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης δήλωσε: «Όταν μιλάμε για τον Προσωπικό Βοηθό μιλάμε για υπηρεσία Προσωπικού Βοηθού προς το άτομο με αναπηρία. Ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική του κράτους με έναν νέο θεσμό που θα βοηθήσει τα ΑμεΑ στο κομμάτι της κοινωνικής τους ένταξης και της ορατότητάς τους μέσα στην κοινωνία. Προσβλέπουμε στη συνεργασία του αναπηρικού κινήματος, ώστε οι Προσωπικοί Βοηθοί να πάνε στους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη την προσωπική βοήθεια. Όλες οι δράσεις που υλοποιούμε συνδέονται με την προσβασιμότητα και αυτό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχουμε ως κοινωνία, ως Πολιτεία και ως κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών Γρηγόρης Πολυχρονίδης δήλωσε: «Ως άτομα με αναπηρία, ένα από τα πρωταρχικά μας μελήματα είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Μέσω του αθλητισμού, επιδιώκουμε να στείλουμε μήνυμα ότι όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία. δεν μπορούν να τον εμποδίσουν να κατακτήσει τα όνειρά του. Σε αυτή την προσπάθεια, ο Προσωπικός Βοηθός είναι πολύτιμο στήριγμα. Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαστε από τις πρώτες χώρες που εισάγουμε αυτόν τον θεσμό που έρχεται να ελαφρύνει κάποια βάρη, κάποια εμπόδια που μας παρουσιάζονται λόγω της αναπηρίας, για να είμαστε ακόμα πιο παραγωγικοί στην καθημερινότητά μας».
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Παραολυμπιονίκες Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια) Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), Άννα Ντέντα (μπότσια), Κατερίνα Λατίφ (ιστιοπλοΐα), Θοδωρής Αλεξάς (ιστιοπλοΐα), Στέλιος Μαλακόπουλος (στίβος), Ευθυμία Γκουλή (κολύμβηση) και ο Διευθυντής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Σάκης Κωστάρης.
Οκτ2
Mόνο εμείς γνωρίζουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε τις ζωές μας - συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
2 Οκτώβριος 2021
Ποιο βιβλίο αδημονείτε να μεγαλώσει ο γιός σας για να του διαβάσετε ή για να του συστήσετε να διαβάσει;
Τον «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη. Είναι ένα βιβλίο που με συγκίνησε από την παιδική μου ηλικία. Όχι μόνο διότι μου αρέσει ο συγγραφέας, ο Νίκος Καζαντζάκης. Αλλά και διότι αναφέρεται στην Κρήτη, τον τόπο της καταγωγής μου. Το κυριότερο όμως είναι ότι, μέσα από τον Καπετάν Μιχάλη, αναδεικνύονται αρχές και αξίες που αγγίζουν το δικό μου ψυχισμό: η αγάπη για την ελευθερία, το φιλότιμο, η λεβεντιά, ο έρωτας για την ίδια τη ζωή. Και θα πρόσθετα τη συνεχή πάλη για την υπέρβαση των δυσκολιών και για τη δημιουργία ενός νέου καλύτερου κόσμου.
Θα ‘λεγα λοιπόν στο γιο μου να διαβάσει αυτό το βιβλίο, όχι μόνο διότι είμαστε και οι δύο Κρητικοί. Κυρίως για να γνωρίσει το κλίμα της εποχής που περιγράφει ο Καζαντζάκης, αλλά και τις αξίες που διαπνέουν τον Καπετάν Μιχάλη.
Ποιο πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει τελικά ως ένα θετικό εξαγόμενο σε σχέση με την πανδημία όσον αφορά τις πανδημίες άλλων εποχών;
Είναι δύο πιστεύω αυτά: Το ένα είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα της ανθρωπότητας συνειδητοποίησε την πολύ σημαντική συνεισφορά των επιστημών της υγείας και των νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Χάρη σε αυτά δεν ζήσαμε τις τρομακτικές συνέπειες πανδημιών άλλων εποχών. Προβάλλουμε, βέβαια, τους αρνητές όλους τους τελευταίους μήνες. Η επιστημονική πρόοδος όμως είναι εδώ και μας προστατεύει. Το δεύτερο είναι ότι, μετά την πρωτόγνωρη εμπειρία του κορωνοϊού, η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον σε μεγαλύτερη ετοιμότητα να προλάβει ανάλογους μελλοντικούς κινδύνους ή, τουλάχιστον, να τους διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά και με μικρότερες επιπτώσεις στις ζωές μας. Μην παρεξηγηθώ: Η πανδημία του κορωνοϊού άφησε βαθιές πληγές στην κοινωνία και την οικονομία. Διεθνώς και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και η κυβέρνηση έχει δώσει τόσο μεγάλη έμφαση στη στήριξη τόσο της Δημόσιας Υγείας όσο της Οικονομίας. Από εκεί και πέρα όμως, όταν προσεγγίσουμε συγκριτικά άλλες πανδημίες του παρελθόντος, δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όλους όσους εργάστηκαν τόσο μέσα στα νοσοκομεία, όσο και έξω από αυτά, για την αντιμετώπιση αυτής της συμφοράς.
Πολλοί στοχαστές που υπήρξαν και πολιτικοί, όπως για παράδειγμα, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μιλούσαν και επέμεναν για τη σημασία του πνευματικού προορισμού της Ευρώπης. Παρατηρείτε να έχει πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός;
Πολλοί πολιτικοί θεωρούν δευτερεύον το θέμα των αξιών ή των αρχών. Ή, ακόμα και όταν τις επικαλούνται, δεν τους προσδίδουν τη σημασία που τους αξίζει. Καμιά συλλογική οντότητα, μια τοπική κοινότητα, ένα έθνος, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορούν να προχωρήσουν, αν δεν στηρίζονται σε αξίες και σε συλλογικά οράματα τα οποία μπορούν να εμπνέουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους. Η οικονομία, η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός των δομών ενός συστήματος κ.ο.κ., έχουν φυσικά τεράστια σημασία. Όλα όμως θα καταλήξουν μία ανέμπνευστη «διαχείριση», εάν δεν συνδυάζονται με μια «φλόγα» στην ψυχή των εκάστοτε ηγεσιών. Οι «πατέρες της Ευρώπης», όταν τη δημιούργησαν μέσα στα ερείπια του Β’ Π.Π. συγκινούνταν ακριβώς από τέτοιες αρχές: την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη συνεργασία. Αντίστοιχη ήταν και η προσέγγιση διανοητών, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Από τότε που μίλησε για αυτά τα θέματα ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει ψηλώσει και μεγαλώσει αρκετά. Δεν είμαι, όμως, βέβαιος, ότι έγινε πάντα με το σωστό τρόπο. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια απόδειξη. Αλλά και η δειλία απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό είναι μια ακόμα απόδειξη. Για να συγκινήσουμε τους πολίτες και να τους κάνουμε να αισθανθούν την «υπόθεση Ευρώπη», δική τους υπόθεση, πρέπει να τους μιλήσουμε απλά και πρέπει να δείχνουμε κάθε μέρα για ποιο λόγο η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι για όλους εμάς ο μόνος δρόμος. Όχι μόνο για την ειρήνη. Όχι μόνο για ένα καλύτερο μέλλον στην οικονομία, με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αλλά, παράλληλα, διότι αυτό απαιτούν η παγκοσμιοποίηση, οι νέες τεχνολογίες και οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Ποιο ταξίδι ονειρευόσασταν να κάνετε ενώ ήσασταν παιδί και δεν το έχετε κάνει ακόμη;
Ε, εκτός Ευρώπης!... Από μικρός ήθελα να ταξιδέψω στη Νότια Αμερική και ιδιαίτερα στην Αργεντινή και τη Χιλή. Όχι μόνο γιατί είναι πολύ μακριά. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν μια σειρά από αξιοθέατα να δεις. Αλλά και διότι θα ’θελα να δω από κοντά το μείγμα μιας κάποιας ευρωπαϊκής κουλτούρας με τις συνήθειες που υπήρχαν ή αναπτύχθηκαν σταδιακά σε αυτά τα μακρινά μέρη. Και ένα ακόμα μυστικό: Η λατρεία για το ποδόσφαιρο είναι ένας πρόσθετος λόγος που με κάνει να επιθυμώ να δω αυτές τις χώρες από κοντά!
Τι θεωρείτε ως αντίβαρο στην αφόρητη συχνά καθημερινότητα όλων μας ώστε να αξίζει τον κόπο να την υπομένει κανείς;
Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Πιστεύω καταρχάς ότι είναι σημαντικό να ζει κανείς τη ζωή του στη βάση ορισμένων πανανθρώπινων αξιών, όπως η αγάπη, η αλήθεια, η ελευθερία, η δικαιοσύνη. Παράλληλα όμως, καθώς οι επιθυμίες, οι φόβοι, οι ελπίδες μας, είναι ατομικές, η απάντηση για το αντίβαρο, δεν μπορεί παρά να είναι και αυτή προσωπική. Και ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξεύρεση αυτής της απάντησης είναι η ενδοσκόπηση. Μόνο εμείς γνωρίζουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε τις ζωές μας. Κανείς δεν μπορεί να βρει την απάντηση για εμάς. Και, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, μία γενναία ενδοσκόπηση μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, με ένα τρόπο ο οποίος θα είναι σύμφωνος με τις δικές μας αρχές και αξίες. Μπορούμε έτσι λοιπόν, να αντλήσουμε τις δυνάμεις που θα μας βοηθήσουν να υπομείνουμε ακόμη και την πιο δύσκολη καθημερινότητα.
Οκτ1
Να δώσει εξηγήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση των κοινωνικών μέτρων
1 Οκτώβριος 2021
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ψηφοφορία που έγινε τη νύχτα στη Βουλή, σε σχέση με το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Κοινωνικής Προστασίας, πέρα από την αρνητική ψήφο που έδωσε επί της αρχής, καταψήφισε μια σειρά από σημαντικές και καινοτόμες διατάξεις του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα καταψήφισε:
την εισαγωγή μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης,
το πρόγραμμα «Κυψέλη» για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς,
την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής,
τη θέσπιση του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες,
το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».
Πρόκειται για μέτρα προοδευτικά, που εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο κοινωνικής προστασίας στη χώρα. Μέτρα που στηρίζονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που τα χρηματοδοτεί μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του τη στάση δεν δίστασε να καταψηφίσει μέτρα από τα οποία κερδισμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία. Καθώς λοιπόν παραδίδουν μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας οφείλουν να δώσουν αμέσως εξηγήσεις:
Ήταν μια πολιτική γκάφα ή εμπαθής και χολερική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση τους οδηγεί να ψηφίζουν με τρόπο που αφήνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους ευάλωτους, εμβρόντητους. Περιμένουμε απάντηση!
Οκτ1
Οι πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την τρίτη ηλικία
1 Οκτώβριος 2021
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Σήμερα 1η Οκτωβρίου τιμούμε την τρίτη ηλικία, όλους αυτούς που μπορεί να είναι γονείς ή παππούδες μας και μας έχουν στηρίξει από τα πρώτα βήματα της ζωής μας.
Η σημερινή ημέρα λοιπόν πρέπει να μας υπενθυμίζει το ιδιαίτερο καθήκον απέναντι τους: Να μεριμνούμε αφενός για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους και αφετέρου για την πιο ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε σημαντικό μέρος της ευθύνης για τις πολιτικές ως προς τα άτομα τρίτης ηλικίας. Και θέλουμε να μιλάμε με συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Υπενθυμίζω λοιπόν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υιοθετηθεί μεταξύ άλλων οι ακόλουθες πολιτικές:
Αυξήθηκε το τμήμα της σύνταξης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι από το 30% στο 70%.
Αντιμετωπίστηκαν αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας και ψηφίστηκε η αύξηση των αντίστοιχων συντάξεων.
Συνεχίστηκε η στήριξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ενώ θεσπίστηκαν κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας για την καταβολή του επιδόματος.
Ενισχύθηκε το προσωπικό στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων κατά 33%.
Το νέο, ενιαίο και σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου ξεκίνησε να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας ως προς την επαφή με τις υπηρεσίες μας.
Γνωρίζουμε καλά ότι τα παραπάνω μέτρα δεν είναι αρκετά. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε ήδη σχεδιάσει και υλοποιούμε πρόσθετα μέτρα που αφορούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ανάμεσα σε αυτά είναι:
Επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Μια προσπάθεια που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει, καθώς υπολογίζουμε βάσιμα ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση.
Αναβάθμιση της εξυπηρέτησης πολιτών από τον ΕΦΚΑ μέσω των νέων, ψηφιακών τεχνολογιών, π.χ. εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης και ηλεκτρονικά ραντεβού.
Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός προγράμματος ψηφιακής κατάρτισης ηλικιωμένων, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξοικείωσής τους με τα ψηφιακά εργαλεία. Πολιτική που προωθείται σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ιδιαίτερη προσοχή στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων που υπάγονται στο Υπουργείο μας, πολύ περισσότερο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Εκπόνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα μελέτης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν αυτές οι δομές στους ηλικιωμένους.
Η πολιτική για τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελεί για εμάς πάνω από όλα ζήτημα συνείδησης! Διότι ο σεβασμός και η ευαισθησία που αισθανόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να αποδεικνύεται, όχι με λόγια, αλλά με έργα. Είναι δείκτης πολιτισμού για την κοινωνία μας!
Σεπ29
Νταντάδες της γειτονιάς, επιδόματα για τα παιδιά, νέες γονικές άδειες είναι πολιτική και για το δημογραφικό - Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dubravka Suica, αρμόδια για το Δημογραφικό και τη Δημοκρατία
29 Σεπτέμβριος 2021
Την πολιτική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των οικογενειών, την συμφιλίωση της εργασιακής με την οικογενειακή ζωή και την αντιμετώπιση του δημογραφικού παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση που είχε σήμερα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dubravka Suica, αρμόδια για το Δημογραφικό και τη Δημοκρατία.
Στη συνάντηση συμμετείχε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε: «Η συνάντηση με τον υπουργό και την υφυπουργό ήταν πολύ σημαντική. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο δημογραφικό, όπως γνωρίζετε το χαρτοφυλάκιο μου είναι η Δημοκρατία και η Δημογραφία. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη δημογραφική αλλαγή. Αυτό το υπουργείο, βοηθά τις οικογένειες να συμφιλιώσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή και λαμβάνει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει τη θέση των οικογενειών.
Γνωρίζουμε ότι το δημογραφικό εντάσσεται στις εθνικές αρμοδιότητες αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να συνδράμουμε τις χώρες – μέλη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπως και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Απευθύνουμε επίσης πρόσκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στο συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης προκειμένου να συζητήσουμε τις ελπίδες, τις ιδέες, τις ανησυχίες, τους φόβους αν θέλετε για το μέλλον της Ευρώπης».
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «Τα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας δεν είναι μόνο κοινωνική πολιτική. Είναι και εθνική πολιτική, διότι συνδέονται και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ένα τέτοιο μέτρο είναι οι λεγόμενες «νταντάδες της γειτονιάς» που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που πέρασαν στο πλαίσιο του εργασιακού νόμου για την διεύρυνση των γονικών αδειών».
Από την πλευρά της η κα Συρεγγέλα ανέφερε ότι «η πολιτική για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων πρέπει να είναι ενιαία, συνεκτική και σε συνεργασία φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύντομα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση της δημογραφικής πολιτικής».
Και πρόσθεσε ότι «η στρατηγική μας περιλαμβάνει ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, της γυναικείας εργασίας, την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Τα μέτρα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δημογραφική πολιτική και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση την ανάκαμψη της οικονομίας».
Η κα Συρεγγέλα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα που υλοποιεί το υπουργείο, όπως το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» που αφορά στην οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους ηλικίας από 2 μηνών έως και 2,5 ετών και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 που θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα. Η υφυπουργός έκανε μνεία και στην άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών που θεσπίστηκε με τον νέο εργασιακό νόμο, καθώς και στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις.