"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2024"

"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2024"
"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2024"

"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2024"

Διαβάζετε ένα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ και ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ οικονομική στήριξη (αυτοδιοικητική, χορηγική, δημοσία ή άλλη ) ηλικίας 24 ετών Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με αξιοσημείωτη ΔΙΕΘΝΗ αναγνώριση και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ.
Είκοσι τέσσαρα (24) ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφίας, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΨΕΥΣΙΣ!!
Contact: politikimx@gmail.com v.ch.maria@gmail.com

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ:
1/5/2024 Χθες 2831  Τελευταίος μήνας 71316 
28/4/2024 Χθες 3683  Αυτόν τον μήνα 64108  Τελευταίος μήνας 64042 
27/4/2024
Χθες 2991  Αυτόν τον μήνα 60681  Τελευταίος μήνας 64042 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΓΝΩΜΕΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ: ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ:οικονομική ενημέρωση..-ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ:Αγροτική Ενημέρωση..-Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης..-La flamme olympique est arrivée à Marseille ville phocéenne..-ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΠΛΑΤΥΠΟΔΗΣ:Thessaloniki Book Fair/Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης..-ΠΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΟΠΥΥ:πρόσφατη ενδιαφέρουσα ενημέρωση..- EUROGROUP,COUNCIL OF THE EU, update..- ‍"δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" ενημέρωση..-Αλέξης Μητρόπουλος (Καθηγητής-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ): Τέλος το πενθήμερο μετά τις Ευρωεκλογές!..-AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT..-EUROPEAN BANK's latest..-COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,update..-ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ:"ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ..για κακές συνθήκες κράτησης.."..-ON THINK TANK,update..-"Μας κλέβουν το γιαούρτι, μας δουλεύουν κιόλας!": γράφει ο κ. Λεωνίδας Κουμάκης*..-APEC latest..-SPD latest news..-The Order of AHEPA Condemns Conversion of The Chora Museum into a Mosque..-NASA's Earth Observatory,update..-"ΤΟ ΒΗΜΑ" Ειδήσεις..-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ "ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ" πρόσκλησις..-Πολεοδομικές επεκτάσεις περιοχών της Αττικής(by dasarxeio)..-European Economic and Social Committee,update..- --

MHN ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:

ΑΓΓΕΛΙΑ

Συνταξιούχος Κυρία,ζητά απογευματινή 4ωρη εργασία υποστήριξης Γραμματείας. Τριανταπεντάχρονη (35) εμπειρία, ισχυρότατες ικανότητες γραπτής και προφορικής επικοινωνίας,πλήρης επίγνωση σοβαρότητος προθεσμιών, αρχειοθέτηση, “τυφλό” σύστημα δακτυλογράφισης, δημιουργική γραφή παντός τύπου εγγράφων, ορθογράφος, άριστη γνώστις H/Y και χρήσης social media, αποτελεσματική υψηλού επιπέδου διοικητική υποστήριξη, ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ και ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ. Αποδεκτή και συνεργασία εξ αποστάσεως. Επικοινωνήστε: polisisnet@gmail.com - tipovafia@gmail.com (Θα δοθούν απαντήσεις ΜΟΝΟΝ σε σοβαρές προτάσεις)

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου:Οι περιπέτειες και η ανασύσταση της μεσαίας τάξης




Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021
Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου στην Athens Voice
Οι περιπέτειες και η ανασύσταση της μεσαίας τάξης –
Με αφορμή το βιβλίο του Παναγή Παναγιωτόπουλου

Μετά από τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και τη δοκιμασία της πανδημίας το κεντρικό πρόβλημα είναι οι αντοχές, οι φοβίες και τα όρια συμπεριφοράς της κοινωνίας. Προφανώς πουθενά δεν υπάρχει μία «συμπαγής κοινωνία», υπάρχουν παντού περισσότερες «κοινωνίες», περισσότερες εκδοχές ή αναγνώσεις της κοινωνίας. Η μεσαία τάξη, όπως και εάν την ορίσει κανείς, είναι αυτή που ενοποιεί και συνθέτει την κοινωνία. Υπό την έννοια αυτή η μεσαία τάξη είναι συνώνυμη της «μεσαίας κατάστασης», του κοινού παρονομαστή, ενός κοινωνικού συμβολαίου που αγωνίζεται να προσαρμοστεί και να διατηρηθεί σε ισχύ.

Το βιβλίο του Παναγή Παναγιωτόπουλου «Οι περιπέτειες της μεσαίας τάξης» που κυκλοφόρησε πριν μερικές εβδομάδες από τις εκδόσεις Επίκεντρο, έρχεται συνεπώς να αναμετρηθεί με το υπαρξιακό κοινωνικό, πολιτικό, αξιακό και αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας αλλά και της Ευρώπης συνολικά. Η έκδοσή του μας παρηγορεί διανοητικά. Μας κάνει να ελπίσουμε ότι μπορεί να κατανοήσουμε αυτό που (μας ) συμβαίνει. Θέτει όλα τα κρίσιμα ερωτήματα με την επιστημολογική βεβαιότητα ότι ο ανθρώπινος νους μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτει. Κυρίως όμως, ακριβώς λόγω της υψηλής επιστημονικής του ποιότητας, προκαλεί ή αναζωπυρώνει σκέψεις. Τέτοιες σκέψεις θα ήθελα να προτάξω πριν επανέλθω στο βιβλίο καθώς αυτό που κατεξοχήν τιμά κάθε βιβλίο είναι ο διάλογος μαζί του.

Ως «μεσαία» η μεσαία τάξη είναι πάντα τόσο απτή όσο και απροσδιόριστη. Είναι πάντα αμφίθυμη. Αναγνωρίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για συμμετοχή στις νέες τεχνολογικές και αναπτυξιακές προκλήσεις. Ταυτοχρόνως είναι επιφυλακτική απέναντι σε κάθε αλλαγή. Η «μεσαία» θέση της την εγκλωβίζει μεταξύ ενός συχνά φαινομενικού ριζοσπαστισμού και ενός ενδιάθετου συντηρητισμού. Η «μεσαία κατάσταση» δεν μπορεί να αποφασίσει οριστικά αν είναι ή δεν είναι αυτό που θέλει. Αν αναζητά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ή την ανανέωση του παλιού. Η θεμελιώδης αγωνία της είναι αν η πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι συμπεριληπτική, αν προβλέπει κάποια θέση και για αυτή. Δεν θέλει να (ξανά) ζήσει την αίσθηση της έκπτωσης από τον μικρομεσαίο παράδεισο της Μεταπολίτευσης. Δεν θέλει να της (ξανά) πουν ότι δάγκωσε τον απαγορευμένο καρπό του ανεξέλεγκτου ιδιωτικού και δημοσίου δανεισμού.

Η μεσαία τάξη ισορροπεί ανάμεσα στο πολιτικά «προοδευτικό» που έχει καταστεί πλέον βαθιά συντηρητικό και το πολιτικά «συντηρητικό» που είναι έτοιμο να δράσει χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και να διεκδικήσει τον ρόλο του πραγματιστικού.
Η μεσαία τάξη αγωνίζεται να επιβιώσει οικονομικά αλλά και κοινωνιολογικά επινοώντας διαρκώς νέα στοιχεία αυτοσυνειδησίας. Προσπαθώντας να υπερβεί μια κυλιόμενη κρίση ταυτότητας. Το ατομικό και οικογενειακό εισόδημά της μπορεί να μειώνεται αλλά το μορφωτικό της επίπεδο να ανυψώνεται. Η σχέση της με το κράτος και τις προσόδους που συνδέονται με αυτό μπορεί να κλονίζεται, αλλά ο ρόλος της σε μια κοινωνία των πολιτών που συγκροτείται ψηφιακά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να γίνεται πολύ ισχυρός. Ο πολιτικά και κομματικά συμβατικός λόγος που συγκροτούσε το αφήγημά της μπορεί έχει γίνει παρωχημένος, αλλά δίνει τώρα τη θέση του σε μια νέο-γιακωβίνικη χρήση του «πολιτικά ορθού».
Συνεπώς η μεσαία τάξη δεν ορίζεται μόνο με κριτήριο το εισόδημα, την περιουσία ή την περιβόητη παραγωγική της θέση, αλλά με κριτήρια μορφωτικά, αισθητικά, νοοτροπιακά. Ορίζεται ως δέσμη συνηθειών και πρακτικών, ως τρόπος οικογενειακής ζωής, ως σύνθετο και εν πολλοίς αντιφατικό status.

Η μεσαία τάξη δεν έχει προφανώς ενιαίες πολιτικές και εκλογικές επιλογές, αλλά συνιστά τη μεγαλύτερη εκλογική δεξαμενή, χωρίς προφανώς να υποβαθμίζονται οι επιμέρους διαστρωματώσεις με βάση το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα. Πλήθος ορθολογικών ή μη ορθολογικών παραμέτρων τοποθετούν πολιτικά τα μέλη της μεσαίας τάξης σε διαφορετικά σημεία του άξονα «αριστερά - δεξιά» για όση σημασία αυτός εξακολουθεί να έχει, και του άξονα «πολιτική ηθική της ευθύνης - πολιτική ηθική της πεποίθησης» που έχει τώρα πολύ μεγαλύτερη σημασία. Ίσως με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο εύκολα κατανοητή η κατανομή της μεσαίας τάξης στον άξονα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» ή στον άξονα «εμβολιαστική διαθεσιμότητα - αντιεμβολιαστικό κίνημα».

Άλλωστε, ενώ παραδοσιακά η μεσαία τάξη ήταν πεδίο μελέτης οικονομικής, κοινωνιολογικής ή εκλογομετρικής, κατέστη σταδιακά πεδίο μελέτης αισθητικής και επικοινωνιακής, πριν περάσει σε μεγάλο βαθμό στη δικαιοδοσία της κοινωνικής ψυχολογίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας.

Με την πανδημία το ανθρωπολογικό στοιχείο κατέλαβε κυρίαρχη θέση. Η κοινωνία της διακινδύνευσης είναι μια κοινωνία που θέτει διαρκώς υπό δοκιμασία, με διάφορους τρόπους, τον κορμό της, δηλαδή τη μεσαία τάξη. Τώρα πλέον και ενόψει της επανόδου στη λεγόμενη κανονικότητα, η ανασύσταση της μεσαίας τάξης δεν είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, αλλά είναι αυτό καθεαυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Η μεσαία τάξη, όπως και αν την ορίσει κανείς, εξακολουθεί, παρά τις πιέσεις και τις αλλοιώσεις, να υπάρχει ως κορμός και συγκολλητική ουσία της κοινωνίας. Έχει όμως καταστεί περισσότερο απροσδιόριστη και αντιφατική. Για να χρησιμοποιήσω κάποιους παλαιότερους φιλοσοφικούς όρους, των παλιών καλών στρουκτουραλιστών, η μεσαία τάξη είναι «ενύπαρκτη αλλά απούσα».

Το θεμελιώδες ερώτημα, κατά τη γνώμη μου, είναι το αν και πώς η μεσαία τάξη μπορεί να λειτουργήσει όχι ως ανάμνηση μίας προηγούμενης κατάστασής της, ούτε ως σπασμωδική αντίδραση προ του κινδύνου της έκπτωσής της, αλλά ως βάση για την ανάταξη της κοινωνίας και της οικονομίας συνολικά.

Μιλάμε, άρα, για να χρησιμοποιήσω τώρα πιο συμβατικούς όρους, για μία μεσαία τάξη που διακρίνεται σε τουλάχιστον δύο μεγάλες υποκατηγορίες, την παραδοσιακή όψη της ( μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, αυτοαπασχόληση, τα λεγόμενα ελεύθερα επαγγέλματα κ.ο.κ ), αλλά και μία μετανεωτερική όψη της, η οποία πέρα από τους ασχολούμενους με νέες μορφές μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στο πεδίο κυρίως της ψηφιακής οικονομίας και των υπηρεσιών, περιλαμβάνει ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό μισθωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Κοινωνικά και τους αντίστοιχους συνταξιούχους με τις οικογένειές τους.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι, κατά τη γνώμη μου, εάν μπορεί να υπάρχει η μεσαία τάξη χωρίς επαρκή, κατά τις συνήθειες της, εισοδήματα. Χωρίς επαρκές αίσθημα ασφάλειας ως προς το πλαίσιο της ζωής της. Η μεσαία τάξη, άλλωστε, είναι το συνώνυμο της κοινωνικής συνοχής, όχι μόνο της κοινωνικής κινητικότητας. Μία μεσαία τάξη που νιώθει ασφαλής είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Δεν έχουμε προφανώς ξεχάσει ποτέ την εμπειρία του Μεσοπολέμου, δηλαδή τη ριζοσπαστικοποίηση του φοβισμένου μικροαστού ως μήτρα του φασισμού και του ναζισμού.
Υπάρχει πάντως και κάτι πραγματικά αισιόδοξο: Η μεσαία τάξη περιλαμβάνει και το προνομιακό κοινωνικό ακροατήριο των μεταρρυθμιστικών πολιτικών, είναι η στέγη πολλών δημιουργικών, φιλοπρόοδων και προοδευτικών πολιτών που αντιλαμβάνονται ότι έχουν συμφέρον να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές.

Η μεσαία τάξη είναι η κιβωτός της λογιοσύνης, είναι ο κοινωνικός χώρος που διαθέτει, συντηρεί και αναπαράγει το μεγαλύτερο διανοητικό κεφάλαιο, αυτή που συνδέεται, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα, με τον πολιτισμό, με τη δημιουργία, με την ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα, με την αναζήτηση της καινοτομίας, δηλαδή με τα μεγάλα μέτωπα της εποχής μας.

Εξίσου κρίσιμο είναι το ερώτημα για τη σχέση μεσαίας τάξης και «πολιτικού κέντρου» Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που είχε οργανώσει το 2018 ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με την Merton Analysis, η μεσαία τάξη πρέπει να διακριθεί εσωτερικά σε ένα «ανώτερο» στρώμα που αυτοτοποθετείται στο κέντρο, και σε ένα πολυπληθές «μικρομεσαίο» στρώμα που τοποθετείται στην κεντροαριστερά.

Παρότι καταγράφονται εμφανείς διαφοροποιήσεις μεταξύ της «παραδοσιακής» και της «νέας» μεσαίας τάξης, ή μεταξύ των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών εργοδοτών αφενός και των μισθωτών αφετέρου, ή μεταξύ αυτών που έχουν μεσαίο εισοδηματικό επίπεδο και ανώτατη μόρφωση, και αυτών που έχουν χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο και ανώτερη ή μεσαία μόρφωση η σχέση, συνολικά, της μεσαίας τάξης με το πολιτικό κέντρο είναι καθοριστική για το εθνικό αφήγημα της ανασυγκρότησης του τόπου, για την απόκτηση της πολιτικής ηγεμονίας.
Οι σκέψεις που προηγήθηκαν τέθηκαν υπό συζήτηση, πριν την πανδημία, σε δυο συνέδρια του Κύκλου Ιδεών, το 2018 και το 2019, που προσπάθησαν να αναδείξουν το ζήτημα που λέγεται «μεσαία τάξη» ως κεντρικό για την κατανόηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και για την αποτελεσματική σχεδίαση και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Η εμπειρία της πανδημίας κατέστησε τα πάντα πιο έντονα και πιο επιτακτικά. Και στα δυο αυτά συνέδρια ο Παναγής Παναγιωτόπουλος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο ως συντονιστής και εισηγητής. Θέλω να πιστεύω ότι η συμμετοχή του αυτή λειτούργησε ως ένα από τα πολλά κίνητρα που τον ώθησαν στη μεγάλη σύνθεσή του.
Τώρα πια η ελληνική βιβλιογραφία διαθέτει το magnum opus σχετικά με τη μεσαία τάξη, τις όψεις, τις εκδοχές, τις εκφορές, τις αντιφάσεις, τις διαστρωματώσεις, τις αισθητικές ταυτότητες, τους φόβους και τις προσδοκίες της. Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος είναι εννοιολογικά ευρηματικός και καταιγιστικός, ερευνητικά απροκατάληπτος και πολυσυλλεκτικός και αφηγηματικά γοητευτικός. Μας έδωσε ένα βιβλίο αναφοράς για τη μεσαία τάξη, συνεπώς για την ελληνική κοινωνία συνολικά, μετά τη διπλή κρίση των τελευταίων δώδεκα ετών, οικονομική και πανδημική.

Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ερευνά, αναλύει και συνθέτει χωρίς να εγκλωβίζεται σε στερεότυπα. Αντλεί από κάθε δυνατή πηγή. Μετατρέπει σε τέχνη τη συγκέντρωση και αξιολόγηση του υλικού του. Είναι προφανές ότι αγαπά το θέμα του και για τον λόγο αυτό «παίζει» με τον εύπλαστο, ευμετάβλητο και εύθραυστο χαρακτήρα της ελληνικής μεσαίας τάξης. Δεν την αντιμετωπίζει ως εθνική παθογένεια ή ιδιομορφία, αλλά την τοποθετεί στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά της που παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες με την ελληνική περίπτωση. Αν μπορούσα να κάνω μια θεολογική παρομοίωση, θα έλεγα ότι ο Παναγής Παναγιωτόπουλος εκφωνεί τους χαιρετισμούς της μεσαίας τάξης και την καλεί να αντιληφθεί, να προστατεύσει και να υπερβεί τον εαυτό της .-
https://www.athensvoice.gr/politics/718159_oi-peripeteies-kai-i-anasystasi-tis-mesaias-taxis

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον Παύλο Τσίμα (17.6.2021)

 

*Ηχητικό:  https://www.youtube.com/watch?v=0a8lTH3ncf0 

 

Π. Τσίμας: Είχα παρακαλέσει και τον ευχαριστώ που ανταποκρίθηκε, τον πρόεδρο κ. Ευ. Βενιζέλο να κάνουμε μία συζήτηση, στο τέλος αυτών των πολύ πυκνών και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ημερών, για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και το βαθμό που μας αφορούν, τον τρόπο που μας αφορούν. Καλημέρα, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα, κ. Τσίμα.

 

Σχετικά με την οικονομία

 

Π. Τσίμας: Να αρχίσω από το γεγονός της σημερινής ημέρας, πριν πάμε πίσω. Έρχεται η κα. von der Leyen, εγκρίθηκε το πρόγραμμα μετ’ επαίνων, έρχονται τα λεφτά. Υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας, ότι θα βρέξει δισεκατομμύρια, θα ζήσουμε ημέρες χαράς.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, πρέπει να τηρηθούν οι κανονισμοί διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε υποβάλλει ένα σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί, το θέμα είναι η συμπεριληπτικότητα του σχεδίου αυτούδηλαδή το πόσοι πολλοί και πόσο πολύ θα επωφεληθούν. Βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος θα πάει σε κλασικά δημόσια έργα, ένα άλλο μέρος απαιτεί τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, αλλά, στην πραγματικότητα, μεγάλων επιχειρήσεων που είναι σε θέση να προωθήσουν παρόμοια σχέδια. Το ζήτημα είναι, μέσω των υπεργολαβιών ή μέσω άλλων δράσεων, που αφορούν τον μεγάλο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ας το πω έτσι, να υπάρξει συμμετοχή ευρύτερη σε αυτήν την πολύ μεγάλη ευκαιρία η οποία συνδυάζεται, βέβαια, και με το νέο ΕΣΠΑ και με τη νέα ΚΑΠ. Δεν είναι μόνον αυτά τα κονδύλια, είναι και γενικότερα τα ενωσιακά κονδύλια τα οποία θα έρθουν μέσα στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης για τα επόμενα έξι-επτά χρόνια.

Π. Τσίμας: Άρα, είναι όντως μία ευκαιρία, το θέμα είναι να την εκμεταλλευθούμε με τρόπο που…

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, γιατί υπάρχει μία πραγματικότητα στην αγορά η οποία τώρα, όσο θα περνά η πανδημία και θα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, θα φαίνεται πόσο δύσκολη είναι. Έχουμε περάσει δύο χρόνια πολύ πιεστικά, λόγω της πανδημίας, αλλά, ταυτόχρονα, υπήρχαν οι μεγάλες δυνατότητες κρατικών ενισχύσεων. Βεβαίως, δεν είναι καθόλου ευχάριστο αντί για 800 Ευρώ, μικρό μισθό, να παίρνεις τα μισά, αλλά πάντως οι επιχειρήσεις επιβίωσαν.

Π. Τσίμας: Σωστά.

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα θα δούμε ποιος θα αντέξει στις νέες συνθήκες και στην πορεία προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Άρα, η συμπεριληπτικότητα του σχεδίου αυτού, που έχει στο επίκεντρό του το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει, κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Π. Τσίμας: Αφού αρχίσαμε με τα οικονομικά, να μείνω σε αυτά. Διαβάζω μία πυκνή πρόσφατη αρθρογραφία του παλιού σας φίλου, του Wolfgang Schäuble, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι ωραίες ημέρες πρέπει να τελειώσουν, ότι η πιστωτική χαλάρωση και η επέκταση πρέπει να τελειώσουν και να ξαναγυρίσουμε στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, για να ελέγξουμε το χρέος που αυξήθηκε –όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που ανέλαβε ο Mario Draghi Πρωθυπουργός στην Ιταλία και ο Wolfgang Schäuble θεώρησε ότι ο Draghi τώρα μιλά με άλλον τρόπο, από ό,τι μιλούσε ως ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει, επίσης, ο παραδοσιακός Γερμανικός, και θα έλεγα γενικότερα ο Ευρωπαϊκός, φόβος για την επάνοδο του πληθωρισμού, λόγω των μεγάλων νομισματικών χρηματοδοτήσεων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, της μεγάλης ρευστότητας, των προγραμμάτων QE, της ποσοτικής ευκολίας. Αλλά, αυτό δεν είναι μόνον Ευρωπαϊκό, είναι και Αμερικάνικο και Βρετανικό, είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Π. Τσίμας: Οι Αμερικάνοι όμως λένε, μη φοβάστε τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η γραμμή.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, το έλεγε παλιά και ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν είχε επιστρέψει ως Καθηγητής Οικονομικών από την Αμερική στην Ελλάδα και είχε αναλάβει τη Διεύθυνση του ΚΕΠΕ, με πρόσκληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Από την άλλη μεριά, ο φόβος του πληθωρισμού είναι στα θεμέλια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, είναι στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η σταθερότητα των τιμών. Έχουμε προβλήματα αύξησης των τιμών, ανατιμήσεων, ιδίως στα λεγόμενα commodities, δηλαδή στα εμπορεύματα που διακινούνται χρηματιστηριακά, μέσω των διεθνών χρηματιστηρίων εμπορευμάτων, έχουμε προβλήματα στο κόστος μεταφοράς, ενδεχομένως το βλέπουμε και στο ράφι, στο καλάθι της νοικοκυράς.

Η Ελλάδα ζει υπό συνθήκες, ας το πούμε έτσι, αρνητικού πληθωρισμού, τυπικά. Πολλές χώρες έχουν μηδενικό πληθωρισμό, αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες στις οποίες είναι πάντα ένα άγχος αυτό. Αυτό συνδέεται με την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων και με τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα των επιχειρήσεων και με τους τρόπους δανεισμού. Για αυτό και δεν υπάρχει πολλές φορές ζήτηση για δανεισμό. Λέμε ότι οι τράπεζες δεν επιλέγουν επιχειρήσεις –στην Ελλάδα επιλέξιμες είναι περίπου 20.000-25.000 επιχειρήσεις για δανεισμό– αλλά δεν υπάρχει και σπουδαία ζήτηση για δανεισμό, λόγω του φόβου. Αυτό γίνεται και στα υψηλά επίπεδα, στα μεγάλα κλιμάκια επιχειρήσεων, στις λίγες μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να κάνουν ένα σοβαρό σχεδιασμό του χαρτοφυλακίου τους και να δουν πώς θα διαρθρώσουν τα δάνειά τους.

Π. Τσίμας: Κοντολογίς, να προετοιμαζόμαστε κάποια στιγμή –το ‘23;– για μία πιο, ας πούμε, συσταλτική δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα είναι ξανά ποτέ ίδιο το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Π. Τσίμας: Δεν θα γυρίσουμε εκεί, δηλαδή.

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι θα είναι πιο έξυπνο και πιο ευέλικτο. Ούτως ή άλλως, έχει ανέβει το δημόσιο χρέος σε πολλές χώρες και, άρα, πρέπει να προσαρμοσθούν οι δείκτες. Η Ελλάδα είναι πάντα πρώτη, αλλά έχει υβριδικό χρέος, γιατί σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι χρέος που έχει ρυθμισθεί από το 2012. Ένα χρέος που ανήκει σε μεγάλο βαθμό σε θεσμικούς πιστωτές, αλλά αυτοί μειώνονται, γιατί παίρνουμε από την αγορά και μειώνονται οι θεσμικοί πιστωτές, πληρώνουμε τους εταίρους μας, τον ESM και, παλιότερα το ΔΝΤ, και χρωστάμε στην αγορά.

Βέβαια, το μέσο επιτόκιο είναι πολύ καλό, η μέση διάρκεια είναι μεγάλη, αλλά πάντως θα υπάρξει κάτι και εμείς πρέπει για αυτό να  συνεννοηθούμε, δηλαδή να έχουμε ένα σαφές πλαίσιο που δεν θα μας αναγκάσει να κυνηγάμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Μπορεί να μην πρέπει να παράγουμε δημοσιονομικά πλεονάσματα, αλλά το μεγάλο άγχος είναι αυτό το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, το πλεόνασμα της χρήσης της συγκεκριμένης.

Τώρα, δεν θέλω να μιλώ πολύ τεχνικά, αλλά το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους του δικού μας, το ετήσιο, είναι πάρα πολύ χαμηλό, έχει περικοπεί περισσότερο από 60% μετά το 2012. Δηλαδή, πληρώνουμε λιγότερους τόκους, είναι διευθετημένα τα χρεολύσια με άλλον τρόπο, είναι μία άλλη εικόνα. Αλλά, τώρα μιλάμε με όρους πανευρωπαϊκούς και διεθνείς, δεν μιλάμε μόνο για την ελληνική οικονομία, που συμπαρασύρεται μέσα σε όλα αυτά.

 

Σχετικά με θέματα εξωτερικής  πολιτικής

 

Π. Τσίμας: Ναι, γιατί σε αυτό το περιβάλλον θα είμαστε. Τώρα, να έρθω λίγο σε αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Θα σας ρωτήσω και για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο μετά από 20 μήνες σχεδόν μεγάλης κρίσης, αλλά να αρχίσουμε λίγο με τη μεγάλη εικόνα.

Έχει κανείς την αίσθηση, παρακολουθώντας όσα έγιναν πρώτα στην Αγγλία, μετά στις Βρυξέλλες, χθες στη Γενεύη, ότι ζούμε κάτι σαν ιστορική στροφή, μία μετατόπιση, αλλάζουν οι ισορροπίες του κόσμου.

Ευ. Βενιζέλος: Ξαναγύρισαν οι Αμερικάνοι, καταρχάς.

Π. Τσίμας: Αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Βέβαια, γιατί ο Πρόεδρος Biden από την πρώτη στιγμή είναι σαφής, θέλει να ανασυστήσει τη Δύση ως στρατηγική οντότητα η οποία έχει ενιαία βούληση και ενιαία κατεύθυνση –υπό Αμερικανική ηγεμονία εννοεί, αλλά με διάλογο ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη. Άξονας της Δύσης, στην αντίληψη του Biden, είναι ο λεγόμενος Ευρωατλαντικός άξονας, το ΝΑΤΟ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αλλά, από την άλλη μεριά, αυτό, όπως αντιλαμβάνεσθε, θέτει την Ευρώπη προ διλημμάτων, γιατί η Ευρώπη έχει πάντα μία ασάφεια, μία απροσδιοριστία, δεν θέλει να παίρνει καθαρή θέση στα μεγάλα θέματα. Τα μεγάλα θέματα για τους Αμερικάνους είναι το μέτωπο με την Κίνα, ο ρόλος της Ρωσίας και όλα τα άλλα που είναι στον κατάλογο, δηλαδή τι κάνουμε με τα ανοικτά μέτωπα από τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Καύκασο.

Π. Τσίμας: Το βέβαιο είναι ότι σε όλα τα θέματα, και της γειτονιάς μας, η παρουσία η Αμερικανική θα ξαναγίνει αισθητή, ενώ τα προηγούμενα τέσσερα-πέντε χρόνια –και πέραν της θητείας Trump, εννοώ ήδη από τη θητεία Obama– είχε κανείς την αίσθηση ότι η Αμερική αποσύρεται, απομακρύνεται.

Ευ. Βενιζέλος: Και αυτό το κενό, λόγω της απόσυρσης, μαζί με την Ευρωπαϊκή αμηχανία δημιούργησαν τον ζωτικό χώρο για να παίζει έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο η Τουρκία στην περιοχή αυτοτελώς, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης και των προβλημάτων ασφάλειας, που σε μεγάλο βαθμό έχει εξ αντικειμένου. Βέβαια, και η Ρωσία έχει αναλάβει πάρα πολύ μεγάλες πρωτοβουλίες στρατηγικού χαρακτήρα σε όλα αυτά τα θέματα, δηλαδή στη Συρία, στη Λιβύη και ούτω καθεξής. Και, συμπτωματικά, παντού είναι παρούσα και η Τουρκία, άλλοτε σε συνεργασία και άλλοτε σε ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, όλα αυτά ενδεχομένως να αρχίζουν να μπαίνουν σε μία τάξη, με ό,τι αυτό σημαίνει. Βέβαια, δεν μπορούν να αντιμιλήσουν τώρα, για να είμαστε ειλικρινείς, κατά πρόσωπο οι Ευρωπαίοι και να θέσουν αποχρώσεις ή αστερίσκους. Μετά κάνουν διάφορα σχόλια, αλλά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και των Συνόδων, στην πραγματικότητα, ευθυγραμμίζονται με την Αμερικανική πολιτική.

Π. Τσίμας: Ναι, αυτό είδαμε. Και μετά, όταν φεύγει, όταν δεν είναι μπροστά ο Αμερικανός Πρόεδρος, και ο κ. Macron και η κα. Merkel λένε τις αντιρρήσεις τους.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, όταν πια η Αμερικανική στάση σε σχέση με το μεγάλο αγκάθι, που ήταν για τη Γερμανία η ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, του Nord Stream 2, αντιμετωπίζεται με επιείκεια, εντός εισαγωγικών, σου λέει, εντάξει, ολοκληρώστε τον. Το άλλο μέτωπο ήταν η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, που είχε σπεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να την υπογράψει πριν την ορκωμοσία Biden, τώρα, βεβαίως, μπαίνει σε άλλα συμφραζόμενα όλο αυτό.

Δεν είναι ακόμα, νομίζω, ευρέως αντιληπτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πολιτικά συστήματα, στις εθνικές κυβερνήσεις το τι έχει αλλάξει, το τι αλλάζει. Μην ξεχνάμε και ότι πάντα υπήρχαν εταίροι, μεταξύ των 27 τώρα, που ήταν δεδηλωμένα φιλοατλαντικοί ως προτεραιότητα, από μικρές χώρες, όπως η Δανία, έως μεγαλύτερες –θα έλεγα, η Ιταλία είναι ένα παράδειγμα, η Πορτογαλία. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτό θέλει να έχει μία στρατηγική εταιρική σχέση πολύ ζωντανή με την Αμερική και βλέπω ότι όλες οι κυβερνήσεις αυτό το τονίζουν –έτσι δεν είναι; Και η σημερινή κυβέρνηση ήθελε να διακηρύξει πόσο σημαντική ήταν η άφιξη του κ. Pompeo, παλαιότερα, ως Υπουργού Εξωτερικών του Trump. Τώρα αναμένουμε τον κ. Blinken, αναμένουμε την πρόσκληση στην Ουάσινγκτον, αναμένουμε μία νέα συμφωνία για τις ευκολίες τις στρατιωτικές, δηλαδή για τις βάσεις, οι οποίες τώρα όλοι θέλουν να επεκταθούν στην Ελλάδα, να έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα.

Π. Τσίμας: Είναι μία ιστορική ειρωνεία, όντως. Περάσαμε μία δεκαετία κυνηγώντας τις βάσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει δηλαδή, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις.

Π. Τσίμας: Ακριβώς. Τώρα, η απλή ερώτηση, που θα κάνει ο καθένας, είναι, αυτό είναι καλό για εμάς; Δηλαδή, αυτή η νέα δραστηριοποίηση των Αμερικανών στην περιοχή, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι υποχρεώνονται να συνταχθούν μαζί τους, ότι στο ανακοινωθέν το προχθεσινό το Ευρωαμερικανικό σημειώνεται ειδικά ότι θα εργασθούν και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί για τη γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Όλα αυτά μάς ησυχάζουν, μας δημιουργούν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον;

Ευ. Βενιζέλος: Το περιβάλλον μπορεί να είναι πιο ορθολογικό και να έχει αυτά τα στρατηγικά χαρακτηριστικά που είπαμε, δηλαδή να μην αφήνει κενά στα οποία περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, μπορούν να παίζουν ρόλο με τη δική τους πρωτοβουλία και τη δική τους, ας πούμε, κρίση και τις δικές τους προτεραιότητες. Αλλά, από την άλλη μεριά, είναι προφανές, επίσης για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι όλο αυτό το σύστημα, όλη αυτή η στρατηγική σχεδίαση εμπεριέχει την Τουρκία –επειδή μου είπατε ότι θα με ρωτήσατε για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan, αλλά υπήρξε και η συνάντηση Biden-Erdogan.

Π. Τσίμας: Σωστά.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, νομίζω ότι αυτή ήταν μία από τις τρεις καταλυτικές συναντήσεις, Biden-Erdogan, Biden-Putin και, θα έλεγα, Biden-Ευρωπαίοι εταίροι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όχι ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ο κ. Michel και η κα. von der Leyen, αλλά οι μεγάλες χώρες.

Π. Τσίμας: Σωστά. Για τη συνάντηση Biden-Erdogan, εγώ κατάλαβα, πολύ απλά, ότι ούτε οι Αμερικανοί έχουν καμία διάθεση ή κανένα περιθώριο να χάσουν, εντός εισαγωγικών, την Τουρκία ούτε η Τουρκία όμως, ο Erdogan, έχει το περιθώριο να κόψει δεσμούς με τη Δύση.

Ευ. Βενιζέλος: Ακριβώς. Εάν έτυχε να διαβάσετε αυτά που γράφω συνεχώς για τα θέματα αυτά και λέω, που, εντάξει, τα παρακολουθείτε όλα…

Π. Τσίμας: Τα παρακολουθώ πάντα, το ξέρετε.

Ευ. Βενιζέλος: …πάρα πολύ, επέμενα ότι το ερώτημα που θα τεθεί είναι, εάν η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της θεμελιωδώς δυτική χώρα, δηλαδή εάν έχει αίσθηση των ορίων της ως μέλος της δυτικής συμμαχίας, ως μέλος του ΝΑΤΟ, και εάν πρόκειται να σεβασθεί τα όρια αυτά. Όχι ότι δεν θα έχει εξαιρετισμό, ότι δεν θα λέει ότι, εγώ έχω μουσουλμανικό πληθυσμό, ότι έχω μία άλλη παράδοση, μία άλλη γεωγραφική θέση, άλλους κινδύνους, θα τα επικαλείται όλα αυτά, αλλά εντός ενός πλαισίου το οποίο έχει όρια σαφέστατα.

Νομίζω ότι αυτός ο διάλογος έγινε και δόθηκε η απάντηση αυτή, ακόμα και εάν δεν λύθηκαν όλα τα θέματα στις λεπτομέρειές τους, δηλαδή τι θα γίνει με τους S-400, τι θα γίνει με τα F-35 και ούτω καθεξής.

Π. Τσίμας: Ναι, εκκρεμότητες.

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι αυτό φάνηκε και από τη συνάντηση Erdogan-Macron.

Π. Τσίμας: Βέβαια.

Ευ. Βενιζέλος: Ίσως σας έχω πει και εσάς, γιατί χαίρομαι να μιλώ μαζί σας πάντα, όταν υπήρχε εδώ μία πολύ μεγάλη, ας το πούμε, χαρά και ενθουσιασμός για τη στρατηγική σχέση με τη Γαλλία, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνεται ποτέ λαγός ή ουρά κανενός. Λοιπόν, είδαμε και τη συνάντηση Macron-Erdogan –έτσι;

Π. Τσίμας: Ναι, διότι οι εντάσεις κάποτε υποχωρούν.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα, πρέπει να είμαστε κύριοι της δικής μας πολιτικής, κύριοι του ρυθμού των δικών μας πρωτοβουλιών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό.

Π. Τσίμας: Τώρα, σε αυτό το γενικότερο, λοιπόν, περιβάλλον, σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι είναι φανερό ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Erdogan, πρώτον, ένα ήσυχο καλοκαίρι, μία ύφεση, να μην ξαναγυρίσουμε στα περυσινά, και άνοιξε και ένας δίαυλος επικοινωνίας, ώστε να προλαμβάνονται οι κρίσεις. Αυτό από μόνο του, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι καλό. Το θέμα είναι πού οδηγεί;

Ευ. Βενιζέλος: Και τα δύο αυτά, που τα είπατε πολύ ωραία, είναι πολύ καλά, αλλά ο δίαυλος επικοινωνίας έπρεπε να υπάρχει πάντα, δεν έπρεπε ποτέ να έχει σπάσει, κατά τη γνώμη. Αλλά εντάξει, πρέπει να ανασυσταθεί και να λειτουργεί και η καλύτερη διαχείριση κρίσης είναι να αποφύγεις την εμφάνισή της, δηλαδή να την καταστείλεις και να την ακυρώσεις στις πρώτες εκδηλώσεις της, στα πρώτα βήματά της, τις πρώτες ώρες, γιατί μετά εγκαθιδρύεται και αναπαράγεται. Εμείς έχουμε περάσει τώρα σχεδόν 20 μήνες έντασης.

Π. Τσίμας: Ναι, από το Νοέμβριο του 2019, από το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ευ. Βενιζέλος: Ακριβώς. Βέβαια, κάναμε μία επιλογή, να υπογράψουμε τη συμφωνία οριοθέτησης, μερικής οριοθέτησης, της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Θα δούμε εάν αυτό άξιζε τον κόπο, αλλά πάντως αυτή ήταν η επιλογή. Αυτό καθυστέρησε την εκτόνωση, καθυστέρησε την πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ πιο γρήγορα. Τώρα, το moratorium το καλοκαιρινό, το οποίο προβλεπόταν από το μνημόνιο Παπούλια-Yilmaz, ας πούμε…

Π. Τσίμας: Το θυμάμαι, ναι.

Ευ. Βενιζέλος: …δηλαδή επανερχόμεθα εκεί, δεν φθάνει. Moratorium είχε γίνει το 1976, όταν είχαμε δύο χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, από τον Αττίλα, και είχαμε την πρώτη εμφάνιση των ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας στο Αιγαίο και είχαμε την τότε αντίδραση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, που πήγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πήγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τελικά υπέγραψε το Πρωτόκολλο της Βέρνης και πήγαμε στο moratorium. Τώρα, όμως, έχουν περάσει 47 χρόνια και σε λίγο, όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτό που λέγεται έρευνα και εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων δεν θα έχει νόημα.

Π. Τσίμας: Ναι, δεν θα έχει νόημα.

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή, έχει νόημα μεταβατικά η χρήση του φυσικού αερίου, που είναι μεταβατικό καύσιμο, αλλά πάντως ορυκτό, πολύτιμο, αλλά για πόσα χρόνια;

Π. Τσίμας: Άρα, τι είναι αυτό που λέτε;

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή, τι απόσβεση θα κάνεις για να κάνεις μία μεγάλη επένδυση; Άρα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Εν πάση περιπτώσει, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ανοικτοί διάλογοι, σε πέντε τουλάχιστον επίπεδα, δηλαδή οι διερευνητικές επαφές για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα αεροναυτικά, ο διάλογος ο στρατιωτικός εντός ΝΑΤΟ, ο διάλογος για την οικονομική και εμπορική συνεργασία και για το μεταναστευτικό, ο γενικός πολιτικός διάλογος των δύο κυβερνήσεων, και υπάρχει, επιπλέον αυτών, και η ανοικτή πληγή του Κυπριακού, που είναι διεθνές πρόβλημα, αλλά εμείς μετέχουμε ως εγγυήτρια δύναμη, όπου επίσης έχουμε το απόλυτο αδιέξοδο –έτσι δεν είναι;

Π. Τσίμας: Εντελώς.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα, πρέπει να έχουμε μία αίσθηση σε αυτό το νέο πλαίσιο που περιγράφουμε για τον ρόλο της Δύσης, σε αυτό το νέο πλαίσιο στο οποίο προσπαθούν να εντάξουν ο Πρόεδρος Biden και οι Ευρωπαίοι εταίροι την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό τι θέση καταλαμβάνουν; Αυτό είναι μία συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε.

Π. Τσίμας: Ναι, είναι φανερό ότι έχουν μία θέση, πάντως.

Ευ. Βενιζέλος: Έχουν, προφανώς.

Π. Τσίμας: Ξαναλέω, η διατύπωση της δήλωσης, μετά τη συνάντηση κορυφής Ευρώπης-Αμερικής, που περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο και έχει και εκείνη την περίεργη φράση που λέει ότι, θέλουμε στενή συνεργασία με μία δημοκρατική Τουρκία, άρα όχι τη σημερινή Τουρκία…

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, μία Τουρκία που σέβεται τη δημοκρατία και, θα έλεγα, πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου.

Π. Τσίμας: Ναι, ενδιαφέρουσα διατύπωση και αυτή.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι προϋπόθεση για όλες τις χώρες, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μία χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θέλει να έχει και ενεργό συμφωνία σύνδεσης και τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Π. Τσίμας: Το συμπέρασμα από όλα αυτά, εάν έπρεπε να το κάνω σε μία φράση, είναι ότι, πέρα από το moratorium, που είναι καλοδεχούμενο, από την ύφεση, εν πάση περιπτώσει, την καλοκαιρινή ανάπαυλα, το συμφέρον μας θα ήταν μία επιτάχυνση αυτών των διαλόγων που απαριθμήσατε;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, έχουμε περάσει πολλές δεκαετίες με τη θεωρία ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες και θα έχουμε καλύτερες συγκυρίες και καλύτερες δυνατότητες και το αποτέλεσμα είναι ότι απαξιώνεται το φυσικό αντικείμενο. Αυτό είναι μία επιλογή που πρέπει να κάνουμε. Εγώ δεν πιστεύω ότι η πάροδος του χρόνου αυτήν τη στιγμή βοηθά ιδιαιτέρως.

Π. Τσίμας: Μάλιστα, σαφές.

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή, τι θα κάνουμε; Τώρα, δεν θα υπάρχει φυσικό αντικείμενο, θα συζητάμε για άλλα πράγματα, θα συζητάμε για τα αιολικά πάρκα, για τον τουρισμό. Βεβαίως, στην ΑΟΖ μπορείς να οργανώσεις πολύ μεγάλα αιολικά ή φωτοβολταϊκά έργα.

Π. Τσίμας: Βεβαίως, η ΑΟΖ θα έχει πάλι σημασία, αλλά άλλη σημασία πια.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς.

Π. Τσίμας: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, δεν σας προλαβαίνω. Εν τω μεταξύ, πήρα πρόσφατα την έκδοση των «Μαθημάτων Συνταγματικού Δικαίου», που παρουσιάσατε την περασμένη εβδομάδα. Τώρα μου ήρθε ένα καινούριο που έχει τίτλο «Εργαστήριον η Ελλάς» –καταλαβαίνω ότι είναι η συζήτηση του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, που ήταν πολύ ενδιαφέρον, από τις Εκδόσεις Επίκεντρο.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι τα πρακτικά του Συνεδρίου, ναι.

Π. Τσίμας: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Π. Τσίμας: Καλημέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.

 

*Ηχητικό:  https://www.youtube.com/watch?v=0a8lTH3ncf0 


The Prime Minister, Justin Trudeau, today issued the following statement on Orthodox Easter:

The Prime Minister, Justin Trudeau, today issued the following statement on Orthodox Easter:
Statement by the Prime Minister on Orthodox Easter May 5, 2024 Ottawa, Ontario The Prime Minister, Justin Trudeau, today issued the following statement on Orthodox Easter: “Today, we join people of Eastern Orthodox, Oriental Orthodox, and Eastern Catholic faith in Canada and around the world to celebrate Easter, also known as Pascha. “As the holiest holiday in the Christian Orthodox faith, Easter is a time of hope, new beginnings, and gratitude. During this special time, Orthodox Christians will celebrate the resurrection of Jesus Christ by decorating colourful eggs, enjoying festive meals with friends and family, and attending the Divine Liturgy at their local churches. “Easter is also an opportunity to give thanks for life’s blessings and to show compassion, kindness, and charity to those less fortunate. Orthodox Christians make remarkable contributions to communities across the country, and Canada is stronger because of them. “On behalf of the Government of Canada, I wish a happy Easter to everyone celebrating today.”

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ,ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ,ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ,ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ:Φίλες, φίλοι, Εύχομαι η φετινή Ανάσταση να χαρίσει σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία, ευημερία και αισιοδοξία! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! Κυριάκος Πιερρακάκης

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ,τ.Υφ.Αν.,Βουλευτού Ν.Δ. Θερμές Ευχές

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ,τ.Υφ.Αν.,Βουλευτού Ν.Δ. Θερμές Ευχές
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ,τ.Υφ.Αν.,Βουλευτού Ν.Δ. Θερμές Ευχές

κ. ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ,Μέλους της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Θερμές Ευχές

κ. ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ,Μέλους της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Θερμές Ευχές
κ. ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ,Μέλους της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Θερμές Ευχές

Dear AHEPA Family and Friends, CHRIST HAS RISEN! TRULY HE HAS RISEN! CHRISTOS ANESTI! ALITHOS ANESTI

Dear AHEPA Family and Friends, CHRIST HAS RISEN! TRULY HE HAS RISEN! CHRISTOS ANESTI! ALITHOS ANESTI
Christ is risen from the dead, trampling down death by death, and to those in the tombs, granting life. Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος. On behalf of the Order of AHEPA, I wish you, and your family, a Happy Easter. May it be a special day of joyous memories for you and your loved ones. Fraternally, Savas C. Tsivicos Supreme President

Ευχές από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Ευχές από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Ευχές από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
O διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές, το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου σας εύχονται Καλό Πάσχα!

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΤΣΙΡΚΑ,ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ,Θερμές Πασχαλινές Ευχές

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΤΣΙΡΚΑ,ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ,Θερμές Πασχαλινές Ευχές
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΤΣΙΡΚΑ,ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ,Θερμές Πασχαλινές Ευχές:"Το μήνυμα της Αγάπης, της Συγχώρεσης και της Ελπίδας, ας φωτίσει τις ψυχές μας, αυτές τις Άγιες Μέρες"

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν.Δ. ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ ,Ευχές

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν.Δ. ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ ,Ευχές
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν.Δ. ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ ,Ευχές

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ,ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ & Δ.Σ.

ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ,ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ & Δ.Σ.
ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ,ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ & Δ.Σ.:Θερμές Ευχές

ΓΣΕΕ,Ευχές

ΓΣΕΕ,Ευχές
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,Πασχαλινές Ευχές

"SOS IATΡΟΙ" Θερμές Πασχαλινές Ευχές

"SOS IATΡΟΙ" Θερμές Πασχαλινές Ευχές
"SOS IATΡΟΙ" Θερμές Πασχαλινές Ευχές

EΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Θερμές Ευχές

EΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Θερμές Ευχές
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Παραρτήματος Αχαρνών & Φυλής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σας εύχονται:

"ΣΥΡΙΖΑ" Ανατολικής Αττικής:Ευχές

"ΣΥΡΙΖΑ" Ανατολικής Αττικής:Ευχές
"ΣΥΡΙΖΑ" Ανατολικής Αττικής:Ευχές

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης & Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στην Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης & Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στην Ευρώπη
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΘΕΡΜΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ,Ευχές

✨Καλό Πάσχα από την ομάδα της Crowdpolicy!✨

✨Καλό Πάσχα από την ομάδα της Crowdpolicy!✨
✨Καλό Πάσχα από την ομάδα της Crowdpolicy!✨

"ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΪΤΗ" Θερμές Ευχές

"ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΪΤΗ" Θερμές Ευχές
"ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΪΤΗ" Θερμές Ευχές

EΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Η ΕΣΤΙΑ"

EΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Η ΕΣΤΙΑ"
EΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Η ΕΣΤΙΑ":Θερμές Πασχαλινές Ευχές

"ALUMIL" Ευχές

"ALUMIL"  Ευχές
"ΑLUMIL" Eυχές για "ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ"!!

"ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ" Θερμές Πασχαλινές Ευχές

"ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ" Θερμές Πασχαλινές Ευχές
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι... Διευκρινίζουμε ότι για μας - ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ - ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Επιστροφή όλων των αναδρομικών (των συντάξεων μας από το 2012 και μετά, που χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές) Επιστροφή των δώρων μας (αφού τα μνημόνια τέλειωσαν) Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή ημερομισθίων, μισθών και συντάξεων (ΑΤΑ) Κατοχύρωση των κοινωνικών μας δικαιωμάτων όπως αυτά ίσχυαν μέχρι το 2009 Αντιμετώπιση της (ηθελημένης) ακρίβειας …

Hellenic Hotel Federation Ευχές

Hellenic Hotel Federation Ευχές
Π.Ο.Ξ. Θερμές Ευχές

"askitis" Eυχές

"askitis" Eυχές
"askitis" Eυχές

"ΑΥΛΑΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022",ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022» μετά από εικοσιδύο ολόκληρα χρόνια ΕΝΤΥΠΗΣ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ έκδοσης, ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 οπότε και σταμάτησε την κυκλοφορία της για να μεταλλαχθεί σε THINK TANK BLOG. Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους μας αγάπησαν, μας τίμησαν με την απίστευτη αναγνωσιμότητά της, μας εμπιστεύθηκαν και ακόμα το κάνουν έως σήμερα. Ευχαριστούμε όσους συνεργάστηκαν μαζί μας, όσους μας εμπιστεύθηκαν και μας στήριξαν. Με αληθινή, βαθύτατη εκτίμηση προς Ολους Σας… ΓΙΑΝΝΗΣ και ΜΑΡΙΑ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ

Toπικό Μέσο Μαζικής ενημέρωσης ("θυγατρικό" της "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"),ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 170.000 Ελλήνων Πολιτών. Είκοσι ολόκληρα χρόνια ζωής (2000-2021) και αγώνων στην καταγραφή και υπεράσπιση της Αλήθειας για τον πολύπαθο τόπο των Αχαρνών.

ΑΧΑΡΝΕΣ: Ενημέρωση...ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"
ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" θα ζητά ΕΣΑΕΙ.."ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"!!

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"
Ερευνα,Συνεντεύξεις και επισήμανση της σπουδαιότητος του τότε ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" απο το Περιοδικό "ΑΧΑΡΝΕΩΝ Εργα" το έτος 2004!!
Ο Ιστοχώρος μας ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ τα κείμενα των Αρθρογράφων του. Αυτά δημοσιεύονται εκφράζοντας τους ιδίους.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Tι ήταν η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.

Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της.
Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.

=Επι είκοσι δύο (22) χρόνια, στήριζε τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή

. =Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, προέβαλε με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό τόσο της Τοπικής όσο και της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε.

=Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, έδινε βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στήριζε τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, πρόβαλλε με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημέρωνε για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.

=Επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης–πολίτης, φιλοξενήθηκε στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», στην διακοπείσα πλέον ηλεκτρονική έκδοσή της, ήταν ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Υπήρξε ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν ετύγχανε οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν είχε ΠΟΤΕ χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Απολάμβανε όμως του Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενούσε ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη-κάτι που συνεχίζεται και σήμερα- πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία και απέκτησε ΜΕΓΙΣΤΗ αναγνωσιμότητα (που συνεχίζεται ως σήμερα). Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διεκδίκησε και κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκε, με «εξετάσεις» εικοσιδύο ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022
ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022