Πολιτισμός
Ερώτηση στη Βουλή για τον Κώδικα Δεοντολογίας στον Πολιτισμό
Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας στον Πολιτισμό κατατέθηκε στη Βουλή, με πρωτοβουλία του Αν. Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την υπογραφή 32 ακόμα βουλευτών.
Με δεδομένο ότι η διαμόρφωση του κώδικα δεοντολογίας πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού και όχι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, η Υπουργός ερωτάται σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να προσχωρήσουν στην σύνταξη του κώδικα δεοντολογίας που τους αφορά.
Αναλυτικά η ερώτηση
Κοινοβουλευτικό Έργο
Για την απώλεια του σ. Νίκου Καϊμάκη
Αντίο σ έναν σπουδαίο αγωνιστή της Αριστεράς. Νίκο Καϊμάκη, έφυγες αφήνοντας μας παρακαταθήκη τους αγώνες σου για την Αριστερά σε εποχές δύσκολες. Είσαι ένας από αυτούς που έφεραν ως εδώ ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ως κόμμα κυβερνητικής ευθύνης.
Σε ευχαριστούμε...
Ερωτήσεις (συνυπογραφή)
Οι κυβερνητικές καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο το “Πιλοτικό Πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων άνεργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών” (προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
Μηδενικές οι μειώσεις στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και παιδικών/βρεφονηπιακών σταθμών παρά το λουκέτο (προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων)
Αποκλεισμός νέων επιστημόνων από προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας (προς τον Υπουργό Υγείας)
Σημαντική αύξηση της παραβατικότητας στην περιφέρεια, με ιδιαίτερη έξαρση στα περιστατικά κλοπής χαλκού (προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Η κυβέρνηση οφείλει να παρατείνει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή πρόκειται να λήξει και να κηρύξει υποχρεωτικές τις ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί από την 01-01-2021 μέχρι και σήμερα (προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων)
Για την ανάγκη αποσαφήνισης εκ μέρους της Πολιτείας όσον αφορά τον εμβολιασμό ή μη κατά της Covid-19 των εγκύων γυναικών (προς τον Υπουργό Υγείας)
Ανάγκη παροχής πρόσθετων και σαφών στοιχείων για το άσυλο και τις επιστροφές (προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου)
Επιτακτική ανάγκη ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού (προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Υγείας)
Θα άρετε πραγματικά την απαγόρευση διενέργειας ερασιτεχνικής αλιείας; (προς τους Υπουργούς Υγείας, Προστασίας του Πολίτη)
Στήριξη του Οδικού Τουρισμού και συστηματοποίηση υγειονομικών πρωτοκόλλων καλοκαιριού 2021 (προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Υγείας)
Πλήρης κατάλογος ερωτήσεων
Αρθρογραφία
Ηθοποιοί Αγωνιστές του '21
Με τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του ’21, ο νους πάει πίσω σε πρόσωπα και γεγονότα. Πολλοί οι επαναστάτες. Άλλοι διάσημοι οπλαρχηγοί και άλλοι απλοί και ανώνυμοι πολεμιστές. Χωρίς γνώση της πολεμικής τέχνης οι πιο πολλοί, άφησαν σπίτια, χωράφια, μαγαζιά και αγωνίσθηκαν για την Ελευθερία της πατρίδας.
Ανάμεσά τους και μια ιδιαίτερη κατηγορία ρομαντικών επαναστατών. Πρόκειται για εκείνους τους ρομαντικούς καλλιτέχνες που συχνά ζώνονται το σπαθί, και με το καριοφίλι κυνηγούν το άπιαστο όραμα της Ελευθερίας. Έτσι και στα 1821. Πλάι στους σκληροτράχηλους αρματολούς και κλέφτες, συμπαρατάχθηκαν και οι άνθρωποι του θεάτρου, που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας.
Διαβάστε τη συνέχεια
Θεατρικό έργο και 1821
Στήλη ΠΟΛΥ- Πολιτισμικά του Πάνου Σκουρολιάκου στην «Αυγή» του Σαββάτου
Το θέατρο και εν προκειμένω το θεατρικό έργο εμπνεύσθηκε από την Επανάσταση του 1821, αλλά συμμετείχε και στις συνθήκες που την δημιούργησαν. Από τον 18ο αι. οι διαφωτιστές στην Δυτική Ευρώπη, ανακαλύπτουν τον κόσμο της Αρχαίας Ελλάδος και γράφουν έργα αρχαιόθεμα, εμπνεόμενοι από τον πολιτισμό των Ελλήνων.
Ο Metastasio γράφει στα 1794 τα «Αχιλλεύς εν Σκύρω» και «Δημοφόντης», ενώ ο «Θεμιστοκλής» που γράφει στα 1796 παίζεται πολλές φορές στην Οδησσό και το Βουκουρέστι. Ήταν οι παραδουνάβιες ηγεμονίες ο γενέθλιος τόπος της αναβίωσης του θεάτρου στην ελληνική γλώσσα μετά από αιώνες σιωπής. Η Ραλλού Καρατζά, κόρη του πρίγκηπα της Βλαχίας Ιωάννη Καρατζά, ίδρυσε τη Βασιλική Δραματική Εταιρεία, ανεβάζοντας έργα στην ελληνική γλώσσα. Φαναριώτες λόγιοι παίρνουν τη σκυτάλη, γράφοντας νέα έργα στη μητρική τους γλώσσα. Ο Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός γράφει τα «Κορακιστικά» και την «Ασπασία» στα 1813 και την «Πολυξένη» στα 1814.
Διαβάστε τη συνέχεια στην Αυγή
https://panos.skouroliakos.gr
Vasilissis Sofias 2, 10021, Athens, Greece