03.03.2021
Χάρης Θεοχάρης στο ITV News: Υπάρχει πολιτική βούληση για συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο
Κάλεσμα προς τους Βρετανούς να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους χωρίς δεύτερες σκέψεις απηύθυνε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, στο ITV News. «Ευπρόσδεκτοι θα είναι στην Ελλάδα οι Βρετανοί τουρίστες με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός, δίνοντας παράλληλα τις απαραίτητες διευκρινίσεις: «αν έχεις εμβολιαστεί, μπορείς να έρθεις. Αν δεν έχεις εμβολιαστεί, αλλά έχεις κάνεις τεστ, μπορείς να έρθεις. Και ακόμα κι αν δεν υπάρχει συμφωνία για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, πάλι θα μπορείς να έρθεις».
Παράλληλα, παρουσίασε το πιστοποιητικό που θα χρησιμοποιείται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ από τον Απρίλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια παρόμοια διευθέτηση μπορεί να γίνει και με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είμαι κατηγορηματικός ότι πέρα από τη διμερή ή πολυμερή συμφωνία –αυτό δεν έχει σημασία– η Ελλάδα θα είναι ανοιχτή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τεχνικά ζητήματα μένουν να επιλυθούν, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό ITV News, στο παρακάτω link:
https://www.itv.com/news/2021-03-02/brits-welcome-in-greece-for-holiday-even-without-europe-wide-vaccine-certificate-says-tourism-minister
06.03.2021
Συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο CNN και στον δημοσιογράφο κ. Richard Quest
Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNN και στον Βρετανό δημοσιογράφο κ. Richard Quest. Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές του Ελληνικού Τουρισμού για το 2021, στις προσδοκίες αλλά και στις απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι «όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το μέσον επιστροφής στην ελευθερία των μετακινήσεων. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ursula von der Leyen, σε επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών, διαβεβαιώνει ότι υποστηρίζει την ιδέα των πιστοποιητικών».
Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο CNN, o Υπουργός Τουρισμού σχολίασε την αρνητική στάση ορισμένων χωρών στην ελληνική πρόταση περί πιστοποιητικού εμβολιασμού ως εξής: «Μερικές φορές χρειάζονται ορισμένες ηγετικές φωνές. Όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είδαμε ότι υπήρξε αρνητική αντίδραση από κάποιες πλευρές, ακόμα και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες όλοι έκαναν στροφή και συνειδητοποίησαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε. Επομένως, υπάρχει ελπίδα. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι καλό τόσο για την τουριστική βιομηχανία όσο και για τους πολίτες».
Σε σχέση με την τουριστική περίοδο του 2021, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, «η έκβαση θα είναι θετική». Ωστόσο, ο Υπουργός τόνισε ότι «η ζήτηση θα αυξάνεται όσο ικανοποιούνται δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού. Σε κάθε χώρα, καθώς προχωρούν τα προγράμματα αυτά, ο πληθυσμός νιώθει πιο ασφαλής και αρχίζει να σκέφτεται τις διακοπές. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η σαφήνεια σχετικά με τους εσωτερικούς περιορισμούς που θα ισχύουν στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε χώρα».
Ερωτηθείς από τον κ. Richard Quest σχετικά με τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, στα οποία αναφέρεται ύφεση της τάξης του 8,2% (χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη του 10%), ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «μία πρόβλεψη βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία είναι ότι δε θα υπάρξει μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων που θα κλείσουν. Η φετινή χρονιά αναμένουμε να είναι καλύτερη από την περσινή. Το 2020 καταφέραμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, καθώς διαχειριστήκαμε την κατάσταση καλύτερα από πολλές άλλες χώρες».
Τέλος, χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Υπουργού Τουρισμού στη στρατηγική που θα υιοθετηθεί κατά το φετινό άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού: «Τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ ο τουρισμός ήταν ενεργός, στην Κρήτη πετύχαμε χαμηλότερο δείκτη R κατά 2/3 σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Συνεπώς, αποδείξαμε ότι ο τουρισμός και η νόσος COVID-19 μπορούν να συνυπάρξουν. Στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια την επιδημιολογική κατάσταση ενώ κρατάμε τα σύνορα ανοικτά. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος».
Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο CNN και στον δημοσιογράφο κ. Richard Quest, στο παρακάτω link: https://youtu.be/gqc-QEz1LEU
01.03.2021
Επιστολή του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Thierry Breton
Επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Thierry Breton απέστειλε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ενόψει της άτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 1η Μαρτίου, επισημαίνοντας τη σημασία της συνάντησης αυτής. Στο πλαίσιο της επιστολής γίνεται λόγος τόσο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν και θα αφορούν στην ερχόμενη τουριστική περίοδο, όσο και στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα σχετικά με την ανοικοδόμηση της τουριστικής βιομηχανίας σε μια νέα πιο ανθεκτική, βιώσιμη και προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της ανάπτυξης προοπτική.
Ο Υπουργός Τουρισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη θέσπισης ξεκάθαρων κανόνων σχετικά με τους ταξιδιώτες αλλά και τις επιχειρήσεις ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η δυνατότητα σχεδιασμού. Παράλληλα, πρότεινε την ίδρυση Τουριστικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας με στόχο την περαιτέρω προώθηση των τουριστικών θεμάτων.
Σε σχέση με την επίτευξη των στόχων, μεσοπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης της ανάπτυξης, αλλά και τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής τουριστικής στρατηγικής που θα έχει ορίζοντα τα επόμενα δέκα χρόνια. «Η διατήρηση των δεξιοτήτων, η επίτευξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, αλλά και η προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον τουρισμό, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, αποτελούν», σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «κινήσεις υψίστης σημασίας».
Ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ακόμη πιο άμεσων κινήσεων ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση και πρότεινε την άμεση δημιουργία του απαραίτητου λειτουργικού πλαισίου σε σχέση με συγκεκριμένα θέματα.
Ειδικότερα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης έθεσε τα εξής θέματα στην επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Thierry Breton:
· Πιστοποιητικό Εμβολιασμού
· Πρωτόκολλα ελέγχου μέσω «rapid tests» και διασφάλιση διαθεσιμότητας
· Επίλυση τεχνικών θεμάτων σχετικά με την PLF (Passenger Locator Form) και δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής φόρμας (EU PLF).
· Θέσπιση ξεκάθαρων κοινών κανόνων ταξιδιών τόσο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τρίτες χώρες.
· Δημιουργία ελεύθερων ζωνών μετακίνησης μεταξύ συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών
· Πρωτόκολλα Υγιεινής
· Προσωρινό πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων
01.03.2021
Προτάσεις του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη για το άνοιγμα του τουρισμού στην έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ
Αναλυτικό σχέδιο για το πανευρωπαϊκό άνοιγμα του τουρισμού παρουσίασε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στην έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε τη σημασία του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο και χαρακτήρισε ως «σημείο-κλειδί» στο ευρύτερο εγχείρημα του ανοίγματος του τουρισμού στο προσεχές διάστημα. Όπως επισήμανε ο Υπουργός, «με την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης των τουριστών, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες».
Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ανέπτυξε το ελληνικό σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «ο εμβολιασμός δε θα είναι, σε καμία περίπτωση, υποχρεωτικός, ούτε θα τίθεται σαν προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος. Το πιστοποιητικό δεν παραβιάζει, ούτε καν απειλεί έστω και στο ελάχιστο, τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών. Ωστόσο, ένα τυποποιημένο, ενιαίο έγγραφο για όσους έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση με εναέρια, θαλάσσια και επίγεια μέσα μεταφοράς. Η σχετική πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε εύφορο έδαφος, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη έως την καθολική εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού».
Όπως είπε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, «πέρυσι προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε αμυντικά στις έκτακτες, άγνωστες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. Φέτος, όμως, είναι ανάγκη να αναλάβουμε δυναμικά πρωτοβουλίες και, ιδανικά, να ορίσουμε ένα κοινό πλαίσιο κανονισμών. Όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε, τόσο θα ελαχιστοποιούμε την αβεβαιότητα. Η αίσθηση ασφάλειας είναι στοιχείο κεφαλαιώδους σημασίας για να αποφασίσει κάποιος να ταξιδέψει μακριά από τη χώρα του».
Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πολύτιμα εργαλεία για την ασφάλεια των τουριστικών μετακινήσεων. Αυτά είναι τα «rapid tests», τα μοριακά τεστ (PCR), η μεγάλη επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τεστ αντιγόνων, ο επιδημιολογικός χάρτη που καταρτίζει και ενημερώνει διαρκώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μετακινήσεις τουριστών από και προς τρίτες χώρες».
Ειδικά για τα «rapid tests», ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «μπορούν να αλλάξουν εντελώς τους όρους ολόκληρου του 'παιχνιδιού'. Και η Κομισιόν έχει ανοίξει το δρόμο για την ευρεία εφαρμογή τους, καθώς έχουν ήδη εγκριθεί πολλά και διαφορετικά τεστ κατόπιν κλινικών δοκιμών».
Συνοψίζοντας, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «έχουμε την πεποίθηση πως οι εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και η ευρεία τυποποίηση των τεστ και του πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα καταστήσουν εφικτό τον ασφαλή τουρισμό. Με αυτά τα μέσα και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων κάθε ταξιδιώτη, θα πετύχουμε τη σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων και την επαναδραστηριοποίηση του τουριστικού τομέα».
Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε ότι «οι αποφάσεις τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει άμεσα, θα πρέπει να αφορούν: 1) στην καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής φόρμας PLF (Passenger Locator Form - Έγγραφο Εντοπισμού Ταξιδιώτη), 2) στην υιοθέτηση Κοινού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, 3) στην αντιμετώπιση των ιδιαιτέρως αυξημένων αναγκών για επενδύσεις -Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί ότι ο τουρισμός, συνεπεία της COVID-19, αντιμετωπίζει πιεστικό έλλειμμα ρευστότητας και φερεγγυότητας. Συνεπώς, ο τουριστικός κλάδος εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη εμπιστοσύνης και τη μεγαλύτερη ανάγκη επενδύσεων από τα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα- και 4) στην προστασία των εποχιακών επιχειρήσεων με βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία. -Με αυτά θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν άμεσα τη δραστηριότητά τους. Χωρίς αυτά κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά».
Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ολοκλήρωσε την εισήγησή του στην έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας επιγραμματικά τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα, αξιοποιώντας πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τις συνέπειες της πανδημίας. Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρωταγωνιστικός ρόλος σε αυτή την προσπάθεια έχει ανατεθεί στις ειδικές μορφές τουρισμού (πχ γαστρονομικός, καταδυτικός κ.ά.), οι οποίοι ενισχύονται και προβάλλονται σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική.