05.11.2020
Συνεδρίασε για 11η φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού
Προτάσεις και λύσεις για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα του τουριστικού κλάδου επεξεργάστηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού κατά τη διάρκεια της 11ης συνεδρίασής του. Μέσω τηλεδιάσκεψης, τα μέλη του Συμβουλίου εστίασαν κυρίως στα μέτρα προστασίας και ανάκαμψης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού.
Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε κατ' αρχάς στην επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, κατά την οποία ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την αμέριστη στήριξη και παροχή βοήθειας, ιδιαίτερα προς τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στη Σάμο.
Ακολούθως ο κ. Χάρης Θεοχάρης συνόψισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης λέγοντας ότι «από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε η παγκόσμια επιδημία του Covid-19, η ελληνική κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά και συντονισμένα. Κινητοποιήσαμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θέτοντας πάντα την υγεία των τουριστών και των Ελλήνων πολιτών σε απόλυτη προτεραιότητα. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, όμως μόνο κατ' αυτό τον τρόπο κατέστη δυνατό για την Ελλάδα να βρίσκεται σε αναλογικά πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και κατά το δεύτερο κύμα της νόσου».
Ιδιαίτερα για το πόσο σημαντικό ήταν το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως «ανοίξαμε και κερδίσαμε ό,τι ήταν δυνατόν περισσότερο για τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους στον τουριστικό τομέα. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε μέρος της τουριστικής κίνησης και εργαζόμαστε για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέσω workshop με τους εμπλεκόμενους παράγοντες, καθώς και με μια σειρά επιπλέον δράσεων τις οποίες σχεδιάσαμε ειδικά για την αναπλήρωση των απωλειών του κλάδου εξαιτίας του κορωνοϊού».
Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στα ξενοδοχεία καραντίνας, για τα οποία σημείωσε ότι «προχωρήσαμε στην παράταση της λειτουργίας αυτών των καταλυμάτων. Μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει η αποπληρωμή των ξενοδοχείων τα οποία λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του lockdown, την προηγούμενη άνοιξη».
Κλείνοντας την εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, ο κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις αναγκαίες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και στη συνέχεια της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ειδική Ομάδα Κρίσεων (Task Force) της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Όπως είπε ο Υπουργός Τουρισμού «αυτό που προέχει είναι η ομογενοποίηση των τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία προχωρά αρκετά γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη χειμερινή περίοδο θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε την επόμενη χρονιά να είμαστε σε καλύτερη θέση από αυτή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».
Από τη δική της πλευρά, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κυρία Βίκυ Λοΐζου τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις Περιφέρειες στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου, με έμφαση σε εξειδικευμένα και θεματικά είδη, όπως ο ορεινός τουρισμός (ενόψει και της χειμερινής περιόδου), ο γαστρονομικός, ο ποδηλατικός, ο θαλάσσιος τουρισμός κ.ά. Η κυρία Λοΐζου επεσήμανε ακόμη ότι «είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε τις συνέργειες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις Περιφέρειες, ενόψει αφ' ενός του σχεδιασμού των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και αφ' ετέρου της εξειδίκευσης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης».
Στο πλαίσιο της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού και το σχέδιο για την ενίσχυση του Γαστρονομικού Τουρισμού. Συναφώς προς το τελευταίο ζήτημα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησαν ειδική εισήγηση, με αντικείμενο την «Κρητική Διατροφή» και την «Αγροδιατροφική Σύμπραξη».
Στο πλαίσιο των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού οι συμμετέχοντες αντιπεριφερειάρχες ενημέρωσαν τον Υπουργό Τουρισμού για την προετοιμασία των δράσεων τουριστικής προβολής των Περιφερειών τους για το 2021. Όλες οι σχετικές καμπάνιες σχεδιάζονται κατά τρόπο ώστε να αξιοποιούν τις δυνατότητες προβολής του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι αντιπεριφερειάρχες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων από το Υπουργείο Τουρισμού ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι είναι απόλυτη ανάγκη να δοθεί συνέχεια σε αυτή τη στήριξη και για τους επόμενους μήνες.4.11.2020
ΘΕΜΑ: «Νέο πλαίσιο συνεργασίας και συναντίληψης για την τουριστική εκπαίδευση ανάμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας»
Ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και συναντίληψης για τα θέματα της τουριστικής εκπαίδευσης, ανάμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), διαμορφώθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να απορροφηθούν από τα ξενοδοχεία σπουδαστές των ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού για να κάνουν την πρακτική τους. Λόγω του lockdown, αλλά και του γεγονότος ότι πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστών των ΙΕΚ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρακτική άσκηση και στην ολοκλήρωση των σπουδών του.
Συζητήθηκε, επίσης, η λειτουργία των τμημάτων μετεκπαίδευσης και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα μετεκπαίδευσης με ειδικότητες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό για το περιεχόμενο και τη στόχευση του νομοσχεδίου για την ανωτατοποίηση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και του ανοικτού δημόσιου διαλόγου με τους φορείς του τουρισμού.