ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΙΚΟΣ
ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β3’ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, σε Έλληνες δημοσιογράφους, μετά το πέρας των επαφών του στην Πρίστινα
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχα τη χαρά να βρεθώ σήμερα εδώ στην Πρίστινα, όπου συζητήσαμε θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα. Την επαύξηση των οικονομικών μας συναλλαγών. Ιδίως, είχαμε συζητήσεις που αφορούν τα θέματα της ενέργειας.
Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση καταβάλει μία μεγάλη προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά τη χθεσινή σας συνάντηση με τον κ. Cavusoglu, υπάρχει κάποιο νεότερο για το πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η τουρκική πλευρά, ο κ. Cavusoglu, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Έτσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά.
Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2020
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Ivan Korčok
Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα στη Μπρατισλάβα.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας στη Σύνοδο, καθώς και για τη φιλοξενία σας εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές.
Βέβαια, αυτός δεν είναι λόγος να μην τις βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο.
Έχουμε πολλά να κάνουμε και ελπίζω ότι, αφού περάσει αυτή η καταστροφική πανδημία του κορωνοϊού, θα έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, μέσω μίας πιο ενισχυμένης συνεργασίας, κάτι που θα ωφελήσει αμφότερες τις χώρες μας.
Είχα, σήμερα, την ευκαιρία να εκθέσω στον Σλοβάκο συνάδελφό μου την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για μια κατάσταση, την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μας χρειάζεται να κατανοήσουν εις βάθος.
Θα πρέπει να πω, αγαπητέ Ivan, ότι είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξή σας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και για τη στήριξή σας στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Είμαστε ευγνώμονες για τη θέση αρχής που τηρήσατε.
Είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρώπη να επιδείξει την αλληλεγγύη της. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι εκείνη που θα μας δείξει τον δρόμο.
Μου δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία να αναλύσω λεπτομερώς την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Είχα, ακόμη, την ευκαιρία να σας ενημερώσω για το ζήτημα των Βαρωσίων, της πόλης των Βαρωσίων στην Κύπρο, όπου η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κατάφωρα τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Συζητήσαμε, επιπλέον, για το Ναγκόρνο- Καραμπάχ και τους μεγάλους κινδύνους που ενέχει η εκεί κατάσταση.
Υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που πάντα υφίσταται στις κρίσεις γύρω από την περιοχή μας. Και αυτό είναι η Τουρκία.
Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία, η Τουρκία εισέβαλε στο Ιράκ, η Τουρκία έχει στείλει τζιχαντιστές στη Λιβύη και τώρα η Τουρκία είναι επίσης παρούσα στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η Τουρκία μετατρέπεται σε παράγοντα διατάραξης της σταθερότητας στην περιοχή μας.
Εξέφρασα την πραγματική μου ελπίδα η Τουρκία να αλλάξει πορεία.
Είχα την ευκαιρία να έχω μια σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό (Εξωτερικών της Τουρκίας) Μ. Cavusoglu σήμερα στην Μπρατισλάβα και ελπίζω ότι αυτή η συνάντηση θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Και πάλι επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας.
Ήταν μεγάλη ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ.
Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2020
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων σχετικά με τη Χρυσή Αυγή στο ieidiseis.gr και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή
Η ιστορική ετυμηγορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με την οποία η ηγετική ομάδα του ναζιστικού μορφώματος, που είχε ενδυθεί τον “μανδύα” του πολιτικού κόμματος χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση, συνιστά ένα ορόσημο και ταυτόχρονα μία απαρχή.
Ορόσημο στα ελληνικά και ευρωπαϊκά χρονικά, διότι πρόκειται για την επικράτηση του Κράτους Δικαίου έναντι των ταγμάτων εφόδου και των οργανωμένων ενεργειών τους, με στόχο τη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική ειρήνη και την ίδια τη Δημοκρατία.
Ορόσημο επίσης διότι είναι αποτέλεσμα του μόχθου, σε επίπεδο τεκμηρίωσης, εντεταλμένων λειτουργών της Πολιτείας, όπως του τότε Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου και των δικαστικών αρχών.
Η ενέργειά μου να διαβιβάσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τις 32 δικογραφίες με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών του ναζιστικού μορφώματος, βασίσθηκε στο ανακριτικό υλικό που είχε συλλέξει η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. και αξιοποιήθηκε πλήρως από τους δικαστικούς λειτουργούς.
Η καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Χρυσής Αυγής και των συγκεκριμένων στελεχών της είναι όμως και μία απαρχή. Η δικαστική Νέμεσις απέναντι στην Ύβρη είναι μία ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας , με την αντιμετώπιση των αιτίων που εξέθρεψαν το “αυγό του φιδιού” στη χώρα μας, αλλά αποτελεί και ένα παράδειγμα διαπαιδαγώγησης, τολμώ, να πω, της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι ένα παράδειγμα που στέλνει το μήνυμα, για πρώτη φορά μετά την εμβληματική επίσης δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967, ότι η Δημοκρατία είναι ανεκτική, αλλά μπορεί να είναι και μαχόμενη.