3η Σεπτεμβρίου: Τι σηματοδοτεί και τι σημαίνει για την Ελλάδα σήμερα;
Ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατικές διαδικασίες, που ήταν το βασικό τετράπτυχο των αιτημάτων εκείνης της εποχής και που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ με τον καλύτερο τρόπο, επικαιροποιείται στον 21ο αιώνα.
Η εγρήγορση για μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική και με ευκαιρίες για όλους είναι πρωταρχικό μέλημα της προοδευτικής μας παράταξης.
Η αναγέννηση της χώρας και της μεσαίας τάξης είναι στο επίκεντρο κάθε πρότασης που καταθέτουμε σήμερα ως Κίνημα Αλλαγής και έχει τις ρίζες της στις αρχές και τις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη.
Μπροστά δε στις προκλήσεις της εποχής των πολυκρίσεων που ζούμε (οικονομική, υγειονομική, κλιματική) μόνο διαχρονικές αρχές σεβασμού στον άνθρωπο μπορούν να δώσουν απαντήσεις.
Και αυτές τις αντλούμε από την περήφανη ιστορία της "Αλλαγής" και της 3ης του Σεπτέμβρη.
Τότε εκφράσαμε τους πόθους και τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και τώρα!
#ΠΑΣΟΚ #3ηΣεπτεμβρίου1974 #PASOK46
Για μια άλλη ΔΕΘ
Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για την αλλαγή του χαρακτήρα ενός εμβληματικού θεσμού της πόλης της Θεσσαλονίκης, της ΔΕΘ.
Έχουν κατατεθεί σχέδια για αλλαγή της τοποθεσίας της, σχέδια για ανακατασκευή/ανάπλαση του χώρου και των εγκαταστάσεών της, αλλά και σκέψεις για τον ρόλο, τον σκοπό και τις κατευθύνσεις που πρέπει να αποκτήσει μια εμπορική έκθεση στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Πρόσθετη διάσταση σε όλους τους ανωτέρω προβληματισμούς είναι πλέον και ο φόβος της εκ νέου έξαρσης της πρόσφατης πανδημίας του Κορωνοϊού και των αρνητικών συνεπειών που αυτός επιφέρει σε δημόσιες εκδηλώσεις και συναθροίσεις.
Με αυτά ως δεδομένα θα πρέπει να αναπτυχθεί μια πρόταση για μια άλλη ΔΕΘ που να συνυπολογίζει δυο ακόμα παράγοντες οι οποίοι είναι επικυρίαρχοι στην εποχή μας, και αυτοί δεν είναι άλλοι από τον πράσινο, ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως. H Ευρωπαϊκή Ένωση άλλωστε έχει δεσμευτεί να καταστεί η 1η κλιματικά ουδέτερη, μηδενικών εκπομπών, ήπειρος του κόσμου, μέχρι το 2050, ενώ τόσο μέσα από την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) όσο και μέσα από τις προτάσεις χρηματοδότησης του Ταμείου Ανασυγκρότησης που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει μπει στην κορυφή της ατζέντας.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από πέρσι το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει ένα σχέδιο ώστε η ΔΕΘ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη, μηδενικών δηλαδή ρύπων, έκθεση στην Ελλάδα.
Να δώσει έτσι ένα ακόμη θετικό παράδειγμα για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στην χώρα. Αυτή την ιδέα την επανακαταθέτω σε όλους τους αρμόδιους φορείς και ελπίζω να υιοθετηθεί και να αρχίζει να υλοποιείται.
Η κυκλική οικονομία και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματική Αλλαγής επιβάλλουν πλέον ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης και άρα κατ’ επέκταση έναν διαφορετικό τρόπο στησίματος και λειτουργίας εκθέσεων όπως η ΔΕΘ. Η ίδια λοιπόν η ΔΕΘ μπορεί και πρέπει να συμβολίσει αυτή την αλλαγή.
Στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα παρουσίασης όλων των εκθετών και των φορέων που συμμετέχουν στην ΔΕΘ ώστε να μπορεί να υπάρχει και μια άμεση διαδραστική επικοινωνία εμπόρων, κοινού και εκθετών χωρίς την απαραίτητη προσωπική παρουσία στον χώρο της έκθεσης για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν. Άλλωστε, οι Β2Β συναντήσεις εκπροσώπων μεταξύ επιχειρήσεων μπορούν πλέον να γίνονται πιο εύκολα μέσα από τέτοιες πλατφόρμες μετά την εξοικείωση των τηλεδιασκέψεων και της τηλεργασίας που επέφερε η περίοδος του κατ’ οίκον περιορισμού. Πολύ περισσότερο θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα και έμφαση σε εκθέτες προϊόντων και υπηρεσιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στα οποία η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει.
Φέτος δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως την γνωρίζαμε η 85η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ο ρόλος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, της γερμανικής, γίνεται πιο σημαντικός και οι ευθύνες συνολικά της Γερμανίας γίνονται μεγαλύτερες.
Εν μέσω της γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. η ΔΕΘ μπορεί λοιπόν να αποτελέσει ένα πολύ καλό οικονομικό και πολιτικό φόρουμ για να ανανεωθεί μια σχέση όχι μόνο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στην βάση του αλληλοσεβασμού αλλά και στην βάση αναζήτησης και ανάδειξης περισσότερων κοινών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή μας.
Άρθρο στο site www.thes.gr