Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»
«Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια αποφασιστική και φιλόδοξη απάντηση της Ευρώπης στις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση σε όλα τα κράτη-μέλη της.
Απάντηση η οποία ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες που είχε θέσει εξαρχής η Κυβέρνηση, σχετικά με τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει το εργαλείο αυτό, και η οποία μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία την αναγκαία ώθηση, ώστε η μετα-κορονοϊό εποχή να είναι περίοδος υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.
Πρόκειται, συνεπώς, ξεκάθαρα για μία ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική επιτυχία.
Καταρχάς, τίθεται στη διάθεση των χωρών της Ε.Ε., άρα και της Ελλάδας, μια πολύ ισχυρή «δύναμη πυρός»: ένα συνολικό πακέτο 750 δισ. ευρώ. Αυτό, μαζί με το ήδη διαμορφωμένο «δίχτυ ασφαλείας» για κράτη, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που πρόσφατα απεφασίσθη στο Eurogroup, ανεβάζει το συνολικό ποσό στο 1,3 τρισ. ευρώ. Υψηλότερο από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027.
Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της συμφωνίας, είναι, όπως επιδιώκαμε, δίκαιη, γιατί στηρίζεται σε κοινό δανεισμό, είναι φιλοαναπτυξιακή, γιατί δίνει προτεραιότητα σε κομβικούς για το μέλλον της Ευρώπης τομείς (ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη), είναι εμπροσθοβαρής, καθώς το 70% των επιχορηγήσεων αποτελείται από πόρους που θα δεσμευτούν τα έτη 2021 και 2022, είναι ευέλικτη, γιατί δεν έχει όρους μνημονιακού τύπου για την εκταμίευση των κονδυλίων, και δίνει τη δυνατότητα στην κάθε χώρα να εφαρμόσει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια επιλέγει και έχει ανάγκη, στα πλαίσια των κοινών στόχων που θέτει το πρόγραμμα Next Generation EU για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε σύνδεση με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επιπλέον, είναι ορθολογική, γιατί κινείται, ισόποσα, στη λογική των επιδοτήσεων και των δανείων, ενώ μπορεί να καλύψει αναδρομικά και δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού που ξεκίνησαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020.
Πλέον, η μεγάλη πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας είναι η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων και πόρων, σε συνδυασμό με τα εγχώρια μέσα, και η στροφή της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Η Κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, όραμα, αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, ώστε να πετύχει και τους δύο αυτούς στόχους.
Κράτος, επιχειρήσεις και πολίτες, έχουμε τη δύναμη να μετατρέψουμε την παρούσα κρίση σε ευκαιρία για τη μεταμόρφωση και την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στον κύκλο των δυναμικών, εξωστρεφών οικονομιών της Ευρώπης, για τη δημιουργία πολλών, καλά αμειβόμενων νέων θέσεων απασχόλησης και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό είναι το μέλλον που οφείλουμε στις επόμενες γενιές. Και θα το χτίσουμε όλοι μαζί, πάνω σε γερά θεμέλια!».