Συνέντευξη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στον Ρ/Σ “ALPHA 9.89”
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Θα πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή να συναντήσουμε στην άλλη άκρη της τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας. Καλό μεσημέρι κ. Υπουργέ, τί κάνετε;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Κυρία Μακρή, είμαι εξαιρετικά. Καλό μεσημέρι και σε εσάς. Καλό μήνα! Χαιρετισμούς, χαιρετώ τους ακροατές σας.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Να είστε καλά. Και σε εσάς καλό μήνα! Τώρα, να δούμε πόσο καλός θα είναι αυτός ο μήνας. Και ο επόμενος και ο μεθεπόμενος, με δεδομένο ό,τι έλεγα πριν από λίγο – και διορθώστε με αν κάνω λάθος – ότι αυτό είναι η μεγαλύτερη κατά τη γνώμη μου, πρόθεση – γιατί πρόθεση ευτυχώς είναι ακόμη – πρόκλησης από πλευράς των Τούρκων, το να δημοσιεύσουν δηλαδή, αυτά τα οικόπεδα ότι προτίθενται να κάνουν έρευνες και γεωτρήσεις.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Καταρχήν, να ξεκινήσω από αυτό που είπατε. Ναι, οι μήνες θα είναι καλοί και είναι καλοί. Βρισκόμαστε μετά από δύο κρίσεις που αντιμετωπίσαμε με εξαιρετικό τρόπο. Δείξαμε ότι είμαστε για τα δύσκολα και μάλιστα το δείξαμε. Πώς; Όταν στην κορυφή της μιας κρίσης βρήκαμε τη δεύτερη κρίση, την υγειονομική. Και εκεί που άλλες χώρες – θεωρητικά πιο προηγμένες από εμάς – απέτυχαν, εμείς επιτύχαμε. Και τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε την τρίτη κρίση, η οποία είναι ποια; Η οικονομική!
Θυμίζω ότι το πρώτιστο μέλημα αυτής της Κυβέρνησης είναι η ευημερία και η πρόοδος της χώρας. Και αυτό κάνουμε. Για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε μια ισχυρή βάση. Ποια είναι αυτή; Η Ασφάλεια και η Άμυνα της χώρας. Που αυτός είναι και ο ρόλος ο δικός μου και του Υπουργού μας, του κ. Παναγιωτόπουλου. Εκεί λοιπόν ερχόμαστε να ακούσουμε αυτό το οποίο περιγράψατε πριν. Το αίτημα της εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας, να κάνει έρευνες σε κάποια οικόπεδα. Το ακούμε, το αναλύουμε, το διαχειριζόμαστε και σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας. Είναι απλό, είμαστε ψύχραιμοι. Ξέρουμε τι κάνουμε. Έτσι απαντώ στην ερώτησή σας.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Είναι απολύτως σαφές πάντως ότι εδώ, αν προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο κ. Υπουργέ. Γιατί μιλάμε για σαφέστατη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέον!
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Κυρία Μακρή, εμείς σχεδιάζουμε με βάση τις δυνατότητες τής Τουρκίας. Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό; Εκτιμούμε ότι έχει. Θα το κάνει; Δεν το ξέρουμε. Σχεδιάζουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Βεβαίως σχεδιάζουμε. Πολλά μέτρα; Πολλαπλά και πολύπλευρα. Σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Σε διπλωματικό επίπεδο, στο οικονομικό επίπεδο, στο διεθνές επίπεδο και βεβαίως, στο τελευταίο: τελευταίο, όχι από πλευράς σοβαρότητας ή αξίας, αλλά στο τελευταίο από πλευράς εμπλοκής, το επιχειρησιακό.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Και παρά όμως το γεγονός ότι το διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους εδώ και πάρα πολύ καιρό κ. Υπουργέ και με διάφορες αφορμές που μας δίνουν συνεχώς, βλέπω ότι δεν καταλαβαίνουν. Δηλαδή γίνεται χθες διάβημα, καλείται ο Τούρκος Πρέσβης και ο Ακσόι απαντά με το ίδιο και με πιο προκλητικό ύφος. Τί εκτιμάτε ότι θέλουν να κάνουν; Θέλουν να μας εμπλέξουν σ’ ένα θερμό επεισόδιο για να μας καθίσουν στο τραπέζι; Θέλουν να μας κάνουν έναν πόλεμο ψυχολογίας και φθοράς καθημερινής;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η προσωπική μου ανάλυση όλων των γεγονότων είναι η ακόλουθη: Η Τουρκία έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα. Έχει ανοίξει μέτωπο στη Συρία, με πολλαπλούς παίκτες και προσπαθεί να επιβιώσει. Το ίδιο κάνει στη Λιβύη με πολλαπλούς παίκτες και προσπαθεί να επιβιώσει. Έχει εσωτερικό μέτωπο. Είδαμε τη δράση αυτή που έκανε την 29η Μαΐου, αποσκοπώντας κυρίως στο εσωτερικό του ακροατήριο, ο Ερντογάν. Πού; Στην Κωνσταντινούπολη, εκεί που έχασε τις εκλογές δύο φορές. Και βλέπουμε τί προσπαθεί να κάνει σε πολλαπλά μέτωπα με εμάς. Στον Έβρο, στα νησιά, στην ενέργεια, με τα σκάφη του. Πολλά λοιπόν τα μέτωπα που έχει ανοίξει. Θα σας εκμυστηρευτώ το εξής: Η προσωπική μου εκτίμηση, σε σχέση με τον Ερντογάν και την Ελλάδα – θα σας φανεί περίεργο αυτό που θα πω – είναι ότι μας φοβάται ο Ερντογάν.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ; Εμάς;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Βεβαίως.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Δεν το δείχνει κ. Στεφανή.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Φοβάται τις αντιδράσεις μας. Μας μέτρησε διαφορετικά, τεσσεράμισι χρόνια μας μέτρησε διαφορετικά σε σχέση με το μεταναστευτικό και τον εξέπληξε η αντίδρασή μας. Φοβάται την αντίδρασή μας. Και αυτά τα οποία κάνει είναι ενδείξεις ανθρώπου ο οποίος σχεδιάζει χωρίς να βλέπει όλα τα στοιχεία του σχεδιασμού του. Και αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Εννοείτε ότι φοβάται να κάνει κάτι πράξη, οπότε εξαντλείται στη ρητορική; Γιατί αυτό ας πούμε θα το καταλάβαινα. Γιατί όταν φοβάσαι και κάνεις τόσες υπερπτήσεις για παράδειγμα, μπορεί να γίνει το ατύχημα κ. Υπουργέ. Άρα φοβάσαι από τη μία, αλλά προκαλείς από την άλλη;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αυτό έχει επιλέξει και αυτό κάνει. Τον παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή, σε κάθε μέτρο, σε κάθε δράση την οποία έχει. Εμείς έχουμε μια πλειάδα αντιδράσεων, οι οποίες είναι πολλαπλές και σε διαφορετικά επίπεδα, όπως προείπα. Μέσα σε αυτές είναι και οι επιχειρησιακές. Είμαστε ήρεμοι και ήσυχοι, γιατί πρώτον, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και ξέρουμε να το κάνουμε.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Πάντως διπλωματικά, πραγματικά έχετε κάνει τα πάντα. Έχετε κινητοποιήσει από την προηγούμενη φορά, από την υπογραφή του τουρκολιβυκού, αυτού του ψευδομνημονίου. Κινητοποιήσατε τους πάντες και τα πάντα, από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τους πάντες. Θεωρώ τώρα ότι διπλωματικά πλέον δεν μας απομένουν πάρα πολλά. Απλώς τώρα, αν δούμε ένα γεωτρύπανο να είναι δυτικά της Κρήτης ή δυτικά από το Καστελλόριζο, η αντίδραση είναι μονόδρομος, δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει πίσω δρόμος σε αυτό.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Διπλωματικά ποτέ δεν τελειώνουν οι δράσεις. Οι δράσεις συνεχίζονται συνεχώς σε πολλαπλά επίπεδα, στο εσωτερικό επίπεδο, στο εξωτερικό, στους Διεθνείς Οργανισμούς, στις πολυμερείς σχέσεις, στις διμερείς σχέσεις και είναι κάτι στο οποίο πιστεύουμε. Υπάρχει η συγκεκριμένη νομοθεσία, υπάρχουν διεθνείς νόμοι, τους οποίους οφείλουμε να τους τηρούμε και αυτό κάνουμε. Έχουμε ένα πλαίσιο και πάνω σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Ναι αλλά αν δούμε ένα γεωτρύπανο παρ΄ όλα αυτά, πίσω δρόμος δεν υπάρχει κ. Υπουργέ!
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν έχω απάντηση να σας πω στον αέρα, σε αυτό. Εμείς, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ξέρουμε πολύ καλά τί πρέπει να κάνουμε και είμαστε εκπαιδευμένοι γι’ αυτό. Αυτό είναι σαφές.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Τώρα τις τελευταίες μέρες, μου έκανε εντύπωση, γιατί η πληροφόρησή μου είναι από το Υπουργείο Εξωτερικών, ότι δεν είχαμε υπερπτήσεις. Ότι είδαμε δηλαδή, από τη μία να αποκλιμακώνουν το μέτωπο του Αιγαίου, έστω παροδικά ίσως, και από την άλλη να κλιμακώνουν το μέτωπο της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου. Αυτό τώρα πώς το εξηγείτε;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, οι προσπάθειες τους συνεχίζονται. Έχουμε καθημερινά αποτροπές, σε συνεννόηση βεβαίως με την τουρκική ακτοφυλακή, όπως και στον Έβρο, έχουμε συνεχείς προσπάθειες να περάσουν μετανάστες στα σύνορα μας, κάτι το οποίο τους απαγορεύεται αυστηρά.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Ακόμη και τώρα δηλαδή έχουμε σε καθημερινή βάση τέτοιες προσπάθειες. Λιγότερες μεν, αλλά υπάρχουν δε.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Λιγότερες από την περίοδο του Μαρτίου – από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου – ναι σαφώς λιγότερες, αλλά έχουμε προσπάθειες σε πολλαπλά σημεία. Δοκιμάζουν περάσματα; Δοκιμάζουν τις αντιδράσεις μας; Δοκιμάζουν την ετοιμότητα μας; Ό,τι και να δοκιμάζουν, οι απαντήσεις είναι σαφείς, σκληρές και αποτελεσματικές και αυτό φαίνεται καθημερινά.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Άρα δεν είναι μόνο από τις Καστανιές, καταλαβαίνω πια. Δεν προσπαθούν μόνο από τις Καστανιές καταλαβαίνω. Λέτε «δοκιμάζουν περάσματα». Άρα προφανώς βγαίνουν και από αλλού.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Βεβαίως, δοκιμάζουν σε πολλαπλά σημεία. Στις Καστανιές πλέον δεν υπάρχει καμία δυνατότητα. Δοκιμάζουν περάσματα στα οποία εκτιμούν ότι θα έχουν το πλεονέκτημα να έχουν επιτυχία στην προσπάθεια τους, πλην όμως, όχι δεν έχουν.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Άρα από αυτό το μέτωπο περιμένετε ότι μπορεί να ανακάμψουν με την ίδια δριμύτητα και σφοδρότητα που το προσπάθησαν τον Μάρτιο;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας είναι αυτές, ότι: όταν θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, εμείς θα άρουμε τις απαγορεύσεις μετακίνησης των μεταναστών και θα ανοίξουμε εκ νέου τα σύνορα μας. Άρα λοιπόν το έχουν δηλώσει αυτό. Εμείς έχουμε προετοιμαστεί και προετοιμαζόμαστε συνεχώς. Έχουμε δει σημεία στα οποία θέλαμε βελτίωση, τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στα θαλάσσια και τα βελτιώνουμε συνεχώς. Παράλληλα, υπάρχει μια προσπάθεια ενίσχυσης τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα. Τόσο με τις ενέργειες που κάνει η Ελληνική Αστυνομία για προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, το Λιμενικό κάνει το ίδιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις το ίδιο με τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης τους γνωστούς ΟΒΑ. Άρα λοιπόν, το προσωπικό μας ενισχύεται πολλαπλά αλλά ενισχύουμε και τα μέσα μας: νέα σκάφη, νέα ηλεκτροοπτικά, νέα drones, UAV, κάμερες και πολλά άλλα.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ:Γιατί το κάνει αυτό κ. Υπουργέ ο Ερντογάν, θέλει να μας καθίσει στο τραπέζι για να μοιράσουμε το Αιγαίο;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχει εργαλειοποιήσει πλήρως το μεταναστευτικό, αυτό το ξέρουμε από την περίοδο του Νοεμβρίου. Θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό για δύο λόγους. Πρώτον να πιέσει την Ευρώπη, να δείξει στην Ευρώπη ότι έχει τα τέσσερα εκατομμύρια, που δηλώνει, μετανάστες στο έδαφος του, οπότε εάν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει με την ενίσχυσή του, αυτός μπορεί να αδυνατήσει τη φύλαξη των συνόρων του και να αποτελέσει αυτό ένα όπλο στα χέρια του. Δεύτερον, να πιέσει εμάς, δημιουργώντας γκρίζες ζώνες σε διάφορες περιοχές. Εμείς έχουμε δηλώσει με τη στάση μας, με τις ενέργειες μας, με τις δράσεις μας ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Έχουμε το δικαίωμα, το οποίο προκύπτει από το Σύνταγμά μας, να διασφαλίσουμε σκληρά τα σύνορά μας. Και αυτό κάνουμε.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, σας εύχομαι καλή συνέχεια.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Καλό μεσημέρι στον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, καλό μεσημέρι.