Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης
ΣΤΑΡ: Η τουρκοσειρά – σιδηρόδρομος στις τελευταίες θέσεις τηλεθέασης.
Η επιδοτούμενη από τους ισλαμιστές τουρκική τηλεοπτική παραγωγή, σαν μια αποτελεσματική μορφή άσκησης τουρκικής προπαγάνδας «ήπιας ισχύος», διακρίνεται από ορισμένα σταθερά χαρακτηριστικά όπως η μετάδοσή της απαραιτήτως στην τουρκική γλώσσα, η ικανότητα του επιδοτούμενου σεναρίου να διεισδύει στην συνείδηση ανυποψίαστων τηλεθεατών με την δημιουργία συνειδητής ή υποσυνείδητης συμπάθειας, την συστηματική καλλιέργεια μιας ανύπαρκτης, αλλά ιδανικής εικόνας της Τουρκίας σαν μια μεγάλη, πλούσια και πολύ ισχυρή χώρα με μια τέλεια κοινωνία που έχει σαν ύψιστο σύμβολο την πανταχού παρούσα τουρκική σημαία καθώς την επίδειξη ανύπαρκτου στις λαϊκές μάζες πλούτου και χλιδής, όπως πολυτελή σπίτια, πισίνες, γιοτ, ακριβά αυτοκίνητα κ.α.π.
Πάρα πολλές παραγωγές της κατηγορίας αυτής, έχουν απαραιτήτως κάποιο από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστεί να έχει άλλο πατέρα / μητέρα από αυτόν / αυτήν που εμφανίζεται στην αρχή. Πολύ συνηθισμένη η παρουσία χαριτωμένων παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διάφορες ιστορίες. Όλες αυτές οι «συνήθειες» των τουρκικών τηλεοπτικών παραγωγών οφείλονται στο γεγονός ότι εξασφαλίζουν σχεδόν σίγουρες πιθανότητες συνειδητής ή υποσυνείδητης συγκίνησης και συμπάθειας σε κάθε τηλεθεατή.
Η τεχνικά άρτια τουρκική σειρά που προβάλλεται στο ΣΤΑΡ από τον Ιούνιο του 2018 αποτελεί κλασικό δείγμα όλων των παραπάνω με μια ατέλειωτη διάρκεια – σιδηρόδρομο χιλίων περίπου επεισοδίων. Η μετάδοση της στην Τουρκία ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε μετά από πέντε χρόνια, το 2019.
Κεντρικό πρόσωπο ένα πολύ χαριτωμένο κοριτσάκι (μαζί με άλλα που μοιράζονται μικρότερους ρόλους) το οποίο έδωσε στην ατέλειωτη σειρά – σιδηρόδρομο των χιλίων περίπου επεισοδίων το όνομά του: Ελίφ.
Η Ελίφ αποτελεί τον γόνο μιας πτωχής πλην όμως τίμιας και εξαιρετικής κοπέλας την οποία ερωτεύεται ο γιός μιας ζάμπλουτης οικογένειας. Φυσικά η οικογένεια φροντίζει να τους χωρίσει και να παντρέψει τον συνηθισμένο στην πλούσια ζωή κανακάρη της με ένα κυριολεκτικό σατανά, μεταμορφωμένο σε πανέμορφη γυναίκα.
Ακολουθούν εκατοντάδες επεισόδια με δολοπλοκίες, αμνησίες (τις παθαίνουν κατά την διάρκεια του σήριαλ τόσο η μικρή Ελίφ όσο και η μητέρα της), δολοφονίες, τραυματισμοί, φυλακίσεις, απαγωγές, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, σκευωρίες, συνωμοσίες και θάνατοι σε μια ατέλειωτη διάρκεια κατά την οποία ο τηλεθεατής χάνει κάθε επαφή με τις έννοιες αρχή-μέση-τέλος.
Τέλος φυσικά στο σήριαλ – σιδηρόδρομος υπάρχει, με την γνωριμία και τον γάμο της μητέρας με ένα νέο πατέρα της μικρής ο οποίος εμφανίζεται προς το τέλος του σήριαλ και αφού εν τω μεταξύ η μικρή έχει «αλλάξει» άλλους τρεις πατέρες, τον πραγματικό, έναν που την αγαπούσε χωρίς να είναι ο πραγματικός και ένα πατριό – όνομα και πράγμα.
Τον πρώτο χρόνο προβολής της σειράς στην Ελλάδα το σήριαλ πέτυχε πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης αλλά με τον χρόνο, όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό, κούρασε το τηλεοπτικό κοινό με την παντελή έλλειψη των εννοιών αρχή – μέση – τέλος. Τα εκατοντάδες επεισόδια που μεταδίδονται πλέον, δεν διαφέρουν και πολύ από τα προηγούμενα και κάθε φορά διανθίζονται με ένα από τα «θέματα» της αρχικής «συνταγής» (αμνησία, απαγωγή, αυτοκινητιστικό δυστύχημα, απόπειρα δολοφονίας κ.ο.κ.ε.).
Στις μέρες μας η σειρά βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις τηλεθέασης της απογευματινής ζώνης και είναι καιρός να σταματήσει η μετάδοση της σαν στοιχειώδη, πρακτική αντίδραση απέναντι στην εριστική και επιθετική συμπεριφορά των νέο-οθωμανών που ελέγχουν την εξουσία στην γειτονική Τουρκία και στην ανάγκη απαξίωσης της συστηματικής προπαγάνδας «ήπιας ισχύος» που κάνουν στην Ελλάδα μέσα από τις τουρκικές σειρές, εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Φυσικά το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την σειρά του SKAI η οποία συνεχίζει την μετάδοση της, παρ΄ όλο που καταλαμβάνει συνήθως την τελευταία θέση τηλεθέασης όλων των εκπομπών, όλων των καναλιών στην απογευματινή ζώνη.
Αποφασιστική συμβολή στην διακοπή μετάδοσης των τουρκικών σειρών αναμένεται να έχουν οι διαφημιζόμενοι σε αυτές, οι οποίοι ανακοινώνονται κάθε Κυριακή από το Παρατηρητήριο Διαφημίσεων Τουρκοσειρών στην Ελληνική Τηλεόραση του μη κερδοσκοπικού, μη κυβερνητικού, μη κομματικού International Hellenic Association καθώς και το σύνθημα «Παίζουνε Τούρκικα; Αλλάζουμε κανάλι!» το οποίο εφαρμόζουν πλέον στην πράξη ολοένα και περισσότεροι ευαισθητοποιημένοι Έλληνες τηλεθεατές.
Καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι των δύο καναλιών ΣΤΑΡ και ΣΚΑΙ να κατεβάσουν τις τουρκικές τηλεοπτικές σειρές τώρα που διαφαίνονται πεντακάθαρα στον ορίζοντα εξαιρετικά πιθανές, δυσάρεστες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την καθημερινή, αχαλίνωτη επιθετικότητα των ισλαμιστών της Τουρκίας απέναντι σε όλους σχεδόν τους γείτονές τους και ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α: Αποτελεί «ελληνικό παράδοξο» να δεχόμαστε ένα τόσο επιθετικό υβριδικό πόλεμο από τους Τούρκους ισλαμιστές και εμείς να παρακολουθούμε αμέριμνοι την προπαγάνδα «ήπιας ισχύος» που επιδοτούν οι ίδιοι, να την πληρώνουμε μάλιστα και από την τσέπη μας, μέσα από την τιμή των διαφημιζόμενων προϊόντων που αγοράζουμε, προκειμένου ελάχιστοι άνθρωποι να καταστούν πλουσιότεροι!
Η ανάγκη απαξίωσης της τουρκικής προπαγάνδας «ήπιας ισχύος» που γίνεται μέσα στην Ελλάδα εδώ και δεκαπέντε χρόνια, μέσα από τις επιδοτούμενες τουρκικές τηλεοπτικές παραγωγές, διαχωρίζεται σαφώς από τους απλούς τούρκους πολίτες, ιδίως των μικρασιατικών παραλίων και της Κωνσταντινούπολης καθώς και των Κουρδικών περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας, οι οποίοι υποφέρουν τα πάνδεινα από το φασιστικό καθεστώς των ισλαμιστών της Τουρκίας.
Το χέρι βοήθειας προς όλους τους Τούρκους που καταφεύγουν στην Ελλάδα για να σωθούν από την φυλακή και τον θάνατο της Ερντογανικής «Δημοκρατίας», πρέπει να είναι μόνιμα απλωμένο με την ελπίδα πως κάποτε στο μέλλον, θα καταφέρουμε να βρούμε ένα αμοιβαία αποδεκτό τρόπο ειρηνικής συμβίωσης, βασισμένο στις αρχές που καθιερώθηκαν διεθνώς μετά το αιματοκύλισμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέχρι τότε όμως, είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε ύψιστη ετοιμότητα, στρατιωτική επαγρύπνηση, έντονη διπλωματική δραστηριότητα, ηρεμία και νηφαλιότητα. Για όλα αυτά και πολλά άλλα, όταν ανοίγουμε την τηλεόραση μας «Παίζουνε Τούρκικα; Αλλάζουμε κανάλι!».