https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com/search/label/%CE%9B%CF%8C%CE%BE%CE%B9%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%82 |
Ο λόξιγκας αποτελεί παθολογικό σύμπτωμα που προκαλείται από ανώμαλο ερεθισμό του διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι ινομυώδης ιστός που διαχωρίζει την θωρακική από την κοιλιακή κοιλότητα στο ανθρώπινο σώμα. Ο λόξιγκας διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά. Οι λόξιγκας που διαρκεί περισσότερο από 1 μήνα καλείται χρόνιος λόξιγκας. Ο επίμονος λόξιγκας μειώνει δραματικά το επίπεδο ζωής των πασχόντων και αποτελεί συχνά πηγή άγχους και κατάθλιψης.
Ο παροδικός ήπιος λόξιγκας αποτελεί συνήθως καλοήθη διαταραχή, η οποία πυροδοτείται από παράγοντες που προκαλούν αντιδραστικό ερεθισμό του διαφράγματος, του φρενικού ή του πνευμονογαστρικού νεύρου.
Τέτοιοι παράγοντες είναι :
· Η γαστρική διάταση που προκαλείται παροδικά από ανθρακούχα αναψυκτικά ή λήψη γεύματος που περιέχει πολλά μπαχαρικά ή λιπαρά
· Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. σκωτσέζικο ντους)
· Το αλκοόλ
· Συγκινησιακοί παράγοντες, συναισθηματική φόρτιση, άγχος.
Ο λόξιγκας που παρατηρείται αμιγώς μετεγχειρητικά συνήθως έχει καλή πρόγνωση.
Εάν ο λόξιγκας είναι έντονος ή υποτροπιάζει πρέπει πάντοτε να πραγματοποιείται σοβαρή ιατρική εξέταση. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά σοβαρά οργανικά αίτια μπορεί να ευρίσκονται πίσω από την παθολογική αυτή κίνηση του διαφράγματος. Επιπροσθέτως ο ίδιος ο λόξιγκας όταν επιμένει μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αίτιο σοβαρών διαταραχών όπως καρδιακών αρρυθμιών, σοβαρής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ψυχιατρικών προβλημάτων, διαταραχής ύπνου, χρόνιας κόπωσης.
Ορισμένα παθολογικά αίτια αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, άλλα αφορούν μεταβολικές διαταραχές, ενώ άλλα ερεθίζουν το φρενικό ή το πνευμονογαστρικό νεύρο. Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει εγκεφαλικά επεισόδια, ξένα σώματα, ουραιμία, νεοπλάσματα λεμφαδένες, καρδιακές παθήσεις, υποφρενικά αποστήματα, ηπατίτιδα, χολοκυστίτιδα, γαστρικά νεοπλάσματα, η παγκρεατική κακοήθεια, αναπνευστική ανεπάρκεια, μεταβολικές διαταραχές, ψυχιατρικά σύνδρομα. Τα οργανικά υποκείμενα νοσήματα είναι συχνότερα σε άνδρες ασθενείς και λιγότερο συχνά σε γυναίκες.
Η εκτίμηση του ασθενούς με επίμονο λόξιγκα επιβάλλει ειδικές εξετάσεις.
Η θεραπεία του λόξιγκα γίνεται με ειδικά φάρμακα που σήμερα διαθέτει η ιατρική επιστήμη για τον λόξιγκα και με την θεραπεία του υποκείμενου αιτίου.
Συνήθη λάθη που αυξάνουν την πιθανότητα ερεθισμού του διαφράγματος και έκλυσης λόξιγκα:
· Η συνήθεια της παράλειψης γευμάτων. Η παράλειψη γευμάτων ιδιαίτερα του πρωινού οδηγεί σε κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φαγητού κατά τα νυχτερινά γεύματα, διάταση στομάχου ερεθισμό του διαφράγματος και λόξιγκα.
· Η συνήθεια της ταχείας κατανάλωσης των εδεσμάτων. Μασάτε κάθε μπουκιά πάνω από δεκαπέντε φορές.
· Ο ύπνος αμέσως μετά το νυχτερινό γεύμα. Κοιμηθείτε μία-δύο ώρες μετά για να αποφύγετε την γαστρική παλινδρόμηση που μπορεί να πυροδοτήσει δυσάρεστα επεισόδια λόξιγκα.
· Η κατάχρηση αλκοόλ, μπορεί να πυροδοτήσει ανεπιθύμητο λόξιγκα. Προτιμήστε να μην καταναλώσετε πάνω από δύο καλής ποιότητας αλκοολούχα ποτά συνεχόμενα και πάνω από επτά ποτά ανά εβδομάδα. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα καλό ενδέχεται να μην μπορείτε να καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ. Συνιστάται αποφυγή κατανάλωσης καφέ, τσαγιού και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη με το αλκοόλ
· Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών ενδέχεται να πυροδοτήσει λόξιγκα.
· Οι απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή των γευμάτων (κρύο ζεστό) και η κατάχρηση καπνού μπορεί να προκαλέσουν αντιδραστικό ερεθισμό του διαφράγματος.
Απλά μέτρα αντιμετώπισης του συνήθους λόξιγκα που δεν οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα:
· Διακόψτε φαγητό και ποτό
· Βγείτε στον καθαρό αέρα
· Προσπαθήστε να προκαλέσετε στον εαυτό σας ρέψιμο
· Πραγματοποιήστε επί πέντε λεπτά έλξη της γλώσσας προς το ρινοφάρυγγα
· Συγκρατήστε την αναπνοή σας επί πέντε δευτερόλεπτα
· Μετακινηθείτε σε κλειστό χώρο με ήρεμο περιβάλλον
· Συγκρατείστε τα γόνατα στο θώρακα ενώ εκπνέετε με δύναμη
· Επαναλάβετε τις παραπάνω κινήσεις μετά από δεκάλεπτη ανάπαυση.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναι https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw