3 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2020
Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Παππά, με θέμα: «Αποκλεισμός της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τα εργαλεία ρευστότητας του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και της επιστρεπτέας προκαταβολής»:
«Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση, τη θεωρώ και εύλογη στις συνθήκες που είμαστε. Και ήρθε σε μια πολύ καλή συγκυρία.
Διότι, όπως ξέρετε, σε μία ώρα ακριβώς, έχουμε ήδη ανακοινώσει από εχθές ότι ξεκινάει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), στις Επενδύσεις, η μεγάλη μας τομή που είναι το εγγυοδοτικό εργαλείο των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Και είναι τύχη αγαθή που μου κάνατε, λοιπόν, ερώτηση για τη ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις μία ώρα πριν ξεκινήσει το μεγαλύτερο στην ελληνική ιστορία εργαλείο ρευστότητας που έχει δοθεί ποτέ για τις επιχειρήσεις.
Βρείτε μου εσείς οποιαδήποτε στιγμή από το 1830, που το ελληνικό δημόσιο εγγυήθηκε 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να πάνε αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Είναι η πρώτη φορά. Η εγγύηση είναι με τη μόχλευση 7 δισεκατομμύρια.
Άρα, λοιπόν, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η Κυβέρνηση και η Ελληνική δημοκρατία έχουν μια επιτυχία σήμερα. Είμαστε, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θέσαμε σε λειτουργία εγγυοδοτικό ταμείο.
Κινηθήκαμε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Ένα εργαλείο που άλλες χώρες, δεν θέλω να τις ονοματίσω, έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσει σε αυτές από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, στην Ελλάδα ξεκινάει αρχές Ιουνίου γιατί πήγαμε πάρα πολύ γρήγορα.
Άρα, η Κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα ότι την ενδιαφέρει να φτάσει η ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Πάω τώρα στα συγκεκριμένα ερωτήματα.
Κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, αναφερθήκατε στην ιστορική στροφή της Ευρώπης, την οποία και εσείς χαιρετίσατε και εμείς χαιρετίζουμε.
Θα ήταν πράξη γενναιότητας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, να αναγνωρίσει και την προσωπική συμβολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αυτή τη στροφή.
Γιατί αυτή η στροφή δεν έγινε μόνη της. Έγινε γιατί φτιάχτηκε μία συμμαχία εννέα Πρωθυπουργών, μέσα στους οποίους και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, που πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση και οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.
Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι μάλλον το κόμμα σας πιάστηκε λίγο εξαπίνης. Διότι εάν υπολογίσουμε ότι ο κύριος Τσίπρας είχε ορίσει το πρωί της προηγουμένης μέρας να κάνει τις ανακοινώσεις στο λεγόμενο «Ζάππειο ΙΙ», όπως το είπατε, «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», και να μιλήσει για νούμερα αγνοώντας τι θα γινόταν σε 24 ώρες, πάει να πει ότι προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχατε καταλάβει πόσο μεγάλη επιτυχία ερχόταν για την Ελλάδα χάρη στις πρωτοβουλίες και της ελληνικής κυβερνήσεως.
Θα ήταν ωραίο να αναγνωρίζουμε καμιά φορά μεταξύ μας την επιτυχία ενός Πρωθυπουργού όταν αυτή αντανακλάται στις ζωές των πολλών, στις ζωές των πολιτών.
Πάμε τώρα στα συγκεκριμένα. Μου είπατε να ανασκευάσω ή να καταδικάσω τη δήλωση, δεν θυμάμαι το ρήμα που χρησιμοποιήσατε, του υφισταμένου μου.
Δεν υπάρχει τέτοια δήλωση κατά τον τρόπο που το λέτε. Αυτό στο οποίο έχει γίνει αναφορά είναι κάτι που είμαι βέβαιος εσείς, ως πρώην Υπουργός, το γνωρίζετε.
Σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, διότι είναι χρήματα από το ΕΣΠΑ και, άρα, χρειάζεται έγκριση από τη DG COM και συνεπώς ακολουθούν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το εγγυοδοτικό, υπάρχει η υποχρέωση ότι πρέπει οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν αυτού του τύπου τις κρατικές ενισχύσεις να είναι βιώσιμες. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός ορισμός.
Και ο ευρωπαϊκός ορισμός των βιώσιμων επιχειρήσεων δεν έχει να κάνει με την κρίση, διότι το χρονικό όριο που έχουμε θέσει για να το κρίνουμε είναι 31η Δεκεμβρίου του 2019.
Άρα, προ του COVID, προ της εποχής της παρούσης κρίσης, πάμε και μετράμε εάν οι επιχειρήσεις ήταν τότε βιώσιμες. Ασχέτως αν μετά λόγω του COVID έπαψαν να είναι βιώσιμες. Με βάση τα στοιχεία εννοώ πάντα.
Άρα, πάμε και λέμε τι; Ότι για να είμαστε σύννομοι και να μην έρθει αύριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας ζητάει τα λεφτά αυτά πίσω με πρόστιμο, ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, άλλωστε και οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να μοχλεύσουν χρήματα εάν εμείς δεν ακολουθούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και βάζουμε τον όρο των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Σε αυτό αναφέρθηκε ο κύριος Υφυπουργός και τον αδικεί η αναφορά που κάνατε εναντίον του.
Τώρα, τα ειδικότερα στοιχεία για την επιστρεπτέα προκαταβολή, για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για το εγγυοδοτικό εργαλείο που ξεκινάει σήμερα και καλώ τις επιχειρήσεις να πάνε και θα πω και τους όρους που είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί, θα τα πω στη δευτερολογία μου μόνο και μόνο για να μην καταχραστώ το χρόνο».
Δευτερολογία
«Κύριε συνάδελφε, σας άκουγα που λέγατε να επιβάλουμε στις τράπεζες να μην ακολουθούν τα τραπεζικά κριτήρια και φανταζόμουν τις Εξεταστικές Επιτροπές που θα θέλατε να συστήσετε στο μέλλον για να ελέγξετε ένα – ένα αυτά τα δάνεια και μάλιστα πως δόθηκαν χωρίς τραπεζικά κριτήρια, όπως κάνατε κατά το παρελθόν.
Γιατί κάθε φορά τα λέτε όπως σας βολεύει. Σήμερα θα μας λέτε «δώσε, Γεωργιάδη χωρίς τραπεζικά κριτήρια» και αύριο θα μου λέτε, με τον Πολάκη, «γιατί, Γεωργιάδη έδωσες χωρίς τραπεζικά κριτήρια; Πήγαινε στο ειδικό δικαστήριο».
Άρα, πάμε ξανά στον πραγματικό κόσμο. Πρώτα απ’ όλα, σέβομαι την κριτική σας στις διοικήσεις των τραπεζών. Ακόμα περισσότερο το σέβομαι γιατί τους διορίσατε εσείς.
Όλες οι διοικήσεις των τραπεζών είναι διορισμένες επί των ημερών σας, εμείς δεν έχουμε διορίσει κανέναν. Είναι οι ίδιοι οι CEO που επέλεξε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Άρα, λοιπόν, το να έρχεστε εδώ και να κατηγορείτε εσείς αυτούς που επιλέξατε, είναι μία πράξη γενναιοφροσύνης. Το δέχομαι. Κάνατε κακές επιλογές.
Εάν κάνατε και σε αυτό κακές επιλογές, δεσμεύομαι να το επανεξετάσουμε και πέραν της σημερινής συζήτησης, το ξεκαθαρίζω και προς όλους: Πράγματι, εάν σε αυτό το εγγυοδοτικό εργαλείο που ξεκινάει σήμερα, μετρήσουμε σε μερικές εβδομάδες ότι κάποιες τράπεζες δεν δίνουν τα λεφτά στις επιχειρήσεις, οι σχέσεις μας μαζί τους θα εξελιχθούν πολύ άσχημα. Το ξεκαθαρίζω.
Και είπα, επίσης, εδώ στη Βουλή, ότι στις συμβάσεις που υπογράψαμε μαζί τους στο εγγυοδοτικό εργαλείο των 7 δισεκατομμυρίων, αναλόγως του μεριδίου αγοράς που έχει σήμερα η κάθε τράπεζα, στις 30 μέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει η κάθε τράπεζα και όποια τράπεζα έχει μείνει πίσω, θα της αφαιρεθούν χρήματα και θα δοθούν στις τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα.
Άρα, και οι διοικήσεις των τραπεζών και τα μεσαία στελέχη των τραπεζών και όλα τα τραπεζικά στελέχη θα κριθούν από το αν θα δώσουν γρήγορα τα λεφτά και βεβαίως τα λεφτά των τραπεζών και τα κέρδη τους και αυτά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα δώσουν τα λεφτά.
Και σε αυτό θα είμαστε, κύριε Παππά, αμείλικτοι.
Τώρα, πρέπει να κάνω και κάποιες διορθώσεις σ’ αυτά που είπατε. Πρώτα απ’ όλα το εγγυοδοτικό που φτιάξαμε, είπατε, γιατί δεν το κάναμε 9 μήνες που κυβερνήσαμε.
Καλά δεν ξέρετε ότι όλα αυτά τα εγγυοδοτικά που χρησιμοποίησαν Ευρωπαϊκούς πόρους, έγιναν μετά την αλλαγή του κανονισμού λόγω του Covid -19 στην Ευρώπη;
Μπορούσαμε δηλαδή να πάρουμε έγκριση από την DG COM πριν τον Covid για να μεταφέρουμε χρήματα του ΕΣΠΑ στα εγγυοδοτικά; Όχι βέβαια. Άρα, έρχεστε και με κατηγορείτε γιατί δεν το κάναμε 9 μήνες πριν, ενώ σας λέω, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρώτη χώρα που λειτουργεί είμαστε εμείς. Τόσο γρήγοροι είμαστε. Και αντί να πείτε ένα μπράβο, λέτε όλα τα άλλα.
Πάμε τώρα στα υπόλοιπα που είπατε. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ξεκίνησε με έναν κουμπαρά, με τη μόχλευση 1 δις 300 εκατομμύρια και πήγε τόσο καλά, που το έχουμε αυξήσει στα 2 δις 50 εκατομμύρια.
Πόσο καλά πήγε; Να μετρηθούμε λοιπόν. Εμείς κάναμε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εσείς είχατε κάνει το ΤΕΠΙΧ Ι.
Το ΤΕΠΙΧ Ι σε 9 μήνες εκταμίευσε 200 εκατομμύρια. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε 25 μέρες εκταμίευση 900 εκατομμύρια.
Θέλετε να βάλουμε τη σύγκριση τι κάνουμε εμείς, τι κάνατε εσείς και πόσα πήραμε από τις τράπεζες εμείς και πόσα εσείς;
Ξαναλέω. ΤΕΠΙΧ Ι ΣΥΡΙΖΑ, 9 μήνες, 200 εκατομμύρια. ΤΕΠΙΧ ΙΙ Μητσοτάκης, 25 μέρες, 900 εκατομμύρια.
Άρα, αφήστε τώρα εδώ τις πολλές συζητήσεις για το ποιος πιέζει τις τράπεζες. Είμαι ο Υπουργός Ανάπτυξης και το λέω με περηφάνια, ότι έχω βάλει σε ένα χρόνο θητείας μεγαλύτερα πρόστιμα στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες απ’ όσα έχουν μπει την προηγούμενη δεκαετία. Στο σύνολο. Άρα, ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί ότι τους πηγαίνει μαλακά και κάνει τα στραβά μάτια, είμαι εγώ.
Άλλο όμως να εφαρμόζουμε το νόμο και να είμαστε και αυστηροί εκεί που πρέπει, και άλλο να θέλουμε να παραβιάσουμε το νόμο, όπως περίπου είπατε εδώ.
Γιατί τα τραπεζικά κριτήρια, κύριε Παππά, ακούστε τώρα γιατί υπάρχουν.
Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχουν από εμάς.
Υπάρχουν από τον SSM, τον επόπτη τον Ευρωπαϊκό. Και γιατί υπάρχουν; Γιατί τα χρήματα. κύριε Παππά που μοιράζουν οι τράπεζες είναι οι καταθέσεις μας.
Άρα, αν οι τράπεζες τα σκορπίσουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, τα χρήματα που θα χαθούν δεν θα είναι του CEO της Εθνικής Τραπέζης ή της τραπέζης Αlpha ή της Πειραιώς ή της Eurobank, θα είναι τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών.
Για αυτό πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και να προσέχουμε που πάνε τα λεφτά. Το λέω γιατί εύκολα ακούγεται το «μοιράστε τα λεφτά», και μετά να κλαίμε όλοι μαζί στη νέα γενιά κόκκινων δανείων και τη νέα δημοσιονομική κρίση που αυτό θα φέρει.
Άρα, ήρεμα, λελογισμένα και σωστά, όπως έγραψε η Moody’s στην έκθεσή της πριν από 10 μέρες, «η Ελλάδα έχει επιτύχει χάρις στη λελογισμένη πολιτική της κυβερνήσεως, να πείθει τις αγορές ότι παρά τη μεγάλη ύφεση του 2020, θα διατηρήσει τη δημοσιονομική της σταθερότητα και θα πάει σε μεγάλη ανάπτυξη το 2021».
Αυτό που κάνουμε δηλαδή εμείς, είναι να δίνουμε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε ελληνικές επιχειρήσεις σε ρευστότητα στην ιστορία του Ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα να κρατούμε τη δημοσιονομική μας σταθερότητα για να αποφεύγουμε τις περιπέτειες που θα μας οδηγούσε σε μία άφρων πολιτική.
Σε αυτό δε που είπατε, ότι εσείς το ’15 λέγατε και φωνάζατε για να γίνουν στην Ευρώπη αυτά που τώρα γίνονται. Ξέρετε, κύριε Παππά, καμία φορά στη ζωή μετράει και ο τρόπος.
Εσείς φωνάζατε, κάνατε σώου, κάνατε δημοψηφίσματα, και τι πήρατε; Τρίτο μνημόνιο. Εμείς τι κάναμε; Φέραμε επιχειρήματα στο τραπέζι, ανεβάσαμε την αξιοπιστία και τι κάναμε; Πήραμε 32 δισεκατομμύρια.
Άλλο ο ένας, άλλο ο άλλος».