07.05.2020
ΘΕΜΑ: Συνέντευξη Υπουργού στη Γερμανική Εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)
Πρωταρχικό μέλημα αλλά και βασικός πυλώνας του γενικότερου σχεδιασμού της επόμενης μέρας για τον Τουρισμό αποτελεί η διασφάλιση της φήμης της χώρας μας, ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα FAZ ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.
Η φιλοσοφία εξάλλου, που διέπει την ηγεσία του υπουργείου τουρισμού τοποθετεί την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών στην κορυφή των επιλογών. «Εάν οι ειδικοί της ιατρικής μας πουν ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, τότε θα το κάνουμε», σημειώνει ο υπουργός ενώ δεν παραλείπει στη συνέντευξή του να αναφέρει, ότι ο σχεδιασμός αυτός γίνεται με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι υπό έλεγχο και δε θα υπάρξει καμία περίπτωση επιπολαιότητας αλλά και ανάληψης μη απαραίτητων κινδύνων.
Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον ανταποκριτή της εφημερίδας στη Βιέννη, κ. Michael Martens, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένη επεξεργασία και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί προς διαβούλευση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στον covid-19 σε σχέση με τον τουρισμό. Σχετικά με τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων ανέφερε ότι εξετάζονται επιπλέον μέτρα που σχετίζονται με μειώσεις εισφορών, φορολογίας, αλλά και ένταξη σε βραχυπρόθεσμα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στενή Παρακολούθηση
Στη συνέντευξη κλήθηκε να απαντήσει για τις κινήσεις που θα γίνουν στην περίπτωση που παρατηρηθεί ραγδαία εξάπλωση κατά την περίοδο των διακοπών σε κάποιον από τους δημοφιλείς προορισμούς, με τον υπουργό να σημειώνει: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους και να αποφύγουμε τους τοπικούς περιορισμούς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Θα αντιδράσουμε πολύ γρήγορα και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου μου θα βρίσκονται έξω κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου για να παρακολουθούν τη συμμόρφωση και να επιβάλλουν κυρώσεις για τις παραβιάσεις.»
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, το υπουργείο τουρισμού βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με έγκριτους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, αλλά και τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, ώστε να οριοθετηθεί και να περιγραφεί το κατάλληλο και ασφαλές περιβάλλον, υπό το οποίο θα μπορεί κάποιος να επισκέπτεται τη χώρα μας με ασφάλεια και επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο βαθμό απόλαυσης των διακοπών του.
Σε πολύ σύντομο διάστημα το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, θα τεθεί σε διαβούλευση προς τους εταίρους του ιδιωτικού τομέα. «Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα πιθανά μέτρα: σε παραλίες, σε πισίνες ή χώρους όπου σερβίρεται πρωινό, κατά τη μεταφορά με λεωφορείο. Δεδομένου ότι ο κλάδος θα πρέπει να επενδύσει πολλά χρήματα για να συμμορφωθεί με όλα αυτά τα πρόσθετα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες απόστασης, θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εισφορές και τους φόρους του κλάδου.»
Παραμένοντας στο θέμα ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου, σημείωσε ότι εξετάζονται ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις. «Αυτό έχει σχέση, για παράδειγμα, με τις ανακαινίσεις ή την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανοίξουν, να μπορέσουν τουλάχιστον να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο παραγωγικά. Εξετάζουμε εάν και πώς μπορούν να δημιουργηθούν σχετικά προγράμματα μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων.»
Ρεαλιστικό Πλάνο για Ξενοδοχεία
Την ανάγκη υιοθέτησης ενός ρεαλιστικού πλάνου, για τη λειτουργία των ελληνικών ξενοδοχείων, εξέφρασε ο υπουργός σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ένα πλάνο που να εγγυάται την ασφάλεια, αλλά να είναι και ρεαλιστικό. Ο συνδυασμός είναι σημαντικός, με τα σωστά μέτρα στη σωστή θέση, ούτως ώστε, όλοι να μπορούν να νιώσουν καλά και να χαλαρώσουν.»
Αίσθημα Ασφάλειας
Αναφερόμενος στον τρόπο εισόδου στη χώρα, σημείωσε ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς από τη στιγμή που ο επισκέπτης θα μπει στο αεροπλάνο με προορισμό της χώρα μας. « Η ιδέα είναι οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται στη χώρα αναχώρησης, ούτως ώστε οι άνθρωποι ήδη από το αεροπλάνο να αισθάνονται ασφαλείς ότι και οι άλλοι επιβάτες έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό και δεν είναι φορείς. Οι άνθρωποι πρέπει άλλωστε να μπορούν να ξεκουραστούν και να μην αναρωτιούνται συνεχώς στην παραλία, πόσο υψηλό είναι το ποσοστό αναπαραγωγής στη χώρα, από την οποία προέρχεται ο άνθρωπος που κάθεται κάτω από τη διπλανή ομπρέλα».
Ενιαία Ευρωπαϊκή Στάση
Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την ελπίδα και την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής ενιαίας στάσης απέναντι στη διαχείριση του τουρισμού. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί «μεμονωμένες χώρες μπορούν να προχωρήσουν με δική τους ευθύνη», με τις διμερείς συμφωνίες να αποτελούν τη βασική επιλογή και κανόνα. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, σχετικά με τις διμερείς συμφωνίες, σημείωσε: Αν αποδειχθούν επιτυχείς, θα έχουμε επιχειρήματα για να τις επεκτείνουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς μια πανευρωπαϊκή λύση, δε θα υπάρξει μακροπρόθεσμα σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού.
Τα Γρήγορα Τεστ
Αναφερόμενος στα γρήγορα τεστ ανίχνευσης του ιού, εξέφρασε την ελπίδα ότι ως αποτέλεσμα των τεράστιων οικονομικών πόρων που διατίθενται σε διεθνές επίπεδο, ενδέχεται τον Ιούλιο να είναι διαθέσιμα πολύ φθηνά και γρήγορα τεστ, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την ανίχνευση. Επίσης, εξαιτίας της ιδιαίτερα θετικής πορείας την νόσου στη χώρα μας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά την επιστροφή των τουριστών στις χώρες τους, ενδέχεται να μην απαιτείται η πραγματοποίηση νέου τεστ.