Αθήνα, 16 Απριλίου 2020
Ιδιαιτέρως σημαντική συμφωνία μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των ανακουφιστικών μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα πέτυχαν, κατόπιν συμφωνίας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση την ένταξη των αγροτών σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την Επιχείρηση.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να διακανονίσουν τις οφειλές τους είτε προκαταβάλλοντας το 15% της συνολικής οφειλής προς τη ΔΕΗ και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό σε 18 μηνιαίες δόσεις, είτε προκαταβάλλοντας το 20% και να αποπληρώσουν την εναπομείνασα οφειλή σε 20 μηνιαίες δόσεις.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται τηλεφωνικά μέσω του πανελλαδικού τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΗ στον αριθμό 11770, από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 07:00 και 21:00.
Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση εντάσσονται τόσο οι ενεργές όσο και οι μη ενεργές ρυθμίσεις, δηλαδή ισχύει και για τις παροχές για τις οποίες έχει καταγγελθεί η σύμβαση.
Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης σε σχετική δήλωσή του επεσήμανε: «Για πολλοστή φορά, το τελευταίο δύσκολο χρονικό διάστημα για την πατρίδα μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρεμβαίνει προς όφελος των αγροτών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία τους προκειμένου να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας και ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας».
Ο ΥφΑΑΤ, Κ. Σκρέκας δήλωσε από την πλευρά του: «Μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει και η Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι ξεκάθαρο ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, καθώς θωρακίζει τη διατροφική ασφάλεια της χώρας και ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας».
Αθήνα, 16 Απριλίου 2020
ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Άμεση απονομή σύνταξης στους αγρότες με ένα «κλικ»
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση ενέταξαν στην πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, τις αποφάσεις συντάξεων γήρατος αγροτών τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.
Στην κατηγορία περιλαμβάνεται η έκδοση, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 12.000 συντάξεων του τέως ΟΓΑ «με το πάτημα ενός κουμπιού» παρακάμπτοντας έτσι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών και επιτρέποντας στους αγρότες να εισέλθουν πρώτοι στη νέα ψηφιακή εποχή που εγκαινιάζει η Κυβέρνηση.
Ο άμεσος αυτός τρόπος έκδοσης των συντάξεων αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4670/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα και με τον οποίο εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία και οι αγρότες του τέως ΟΓΑ.
Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Βορίδης αναφέρει: «Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παροχής συντάξεων αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και το γεγονός ότι σε αυτόν εντάχθηκαν πρώτοι οι αγρότες καταδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργού Εργασίας αλλά πρωτίστως του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τους απόμαχους του πρωτογενούς τομέα».
Αθήνα, 16 Απριλίου 2020
Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Φωτεινή Αραμπατζή: «Η αντιμετώπιση της ζωονόσου στις Σέρρες είναι
αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
με τις Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της ΠΕ Σερρών, του Εθνικού
Εργαστηρίου Αναφοράς και των χοιροτρόφων»
«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για να μπορέσει η ελληνική χοιροτροφία να περάσει
όσο το δυνατόν αλώβητη την κρίση και να αναδείξει τις πραγματικά μεγάλες
παραγωγικές της δυνατότητες»
Στην άρση των μέτρων, που επιβλήθηκαν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών -μετά την επιβεβαίωση κρούσματος Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας στις 5 Φεβρουαρίου- προχώρησε την Μ. Τετάρτη (15/4), η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Σερρών.
Η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση τόσο των κλινικών εξετάσεων σε όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, που κατέδειξαν πλήρη απουσία συμπτωμάτων ΑΠΧ όσο και των εργαστηριακών εξετάσεων, σε 1000 περίπου δείγματα αίματος χοίρων, που διαπιστώθηκαν πλήρως αρνητικά.
«Η αντιμετώπιση του κρούσματος ΑΠΧ στην ΠΕ Σερρών κατά τον πλέον βέλτιστο τρόπο και με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην τοπική χοιροτροφία και κατ’ επέκταση οικονομία έρχεται ως αποτέλεσμα της υπεύθυνης στάσης όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και των χοιροτρόφων καθώς και της άριστης συνεργασίας μεταξύ:
του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που έλαβε αποφασιστικά και έγκαιρα - από τον Αύγουστο 2020 - τα κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εισόδου της ζωονόσου από τις γειτονικές χώρες
των κτηνιάτρων του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών με την άμεση και υποδειγματική εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)
του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για την ΑΠΧ
και των χοιροτρόφων, που επέδειξαν παραδειγματική πειθαρχία, τηρώντας απόλυτα τα προβλεπόμενα μέτρα και συμμορφούμενοι με τις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας», επισημαίνει σε δήλωσή της η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας την πλήρη εφαρμογή των μέτρων, που προβλέπονται στο Σχέδιο τόσο από πλευράς Υπουργείου όσο και των Κτηνιατρικών Αρχών της ΠΕ Σερρών και της ΜΕ Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να επιτρέψει την κατά παρέκκλιση σφαγή χοιρινών από τις συστηματικές εκτροφές της ΠΕ Σερρών πολύ πριν από την οριστική άρση των μέτρων, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό οι οικονομικές απώλειες των χοιροτρόφων της περιοχής.
«Η επιτυχής εφαρμογή του Σχεδίου καθίσταται ακόμη σημαντικότερη αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι έγινε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», σημειώνει στη δήλωσή της η κ. Αραμπατζή και προσθέτει:
«Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το Κτηνιατρικό προσωπικό όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών για τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό τους. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους χοιροτρόφους για την κατανόηση και την άριστη συνεργασία.
Η επιτυχής εφαρμογή του Σχεδίου αντανακλά σε όλους και πάνω απ’ όλα στην ελληνική χοιροτροφία και τη χώρα μας, που αποδεικνύει ότι μπορεί να τα καταφέρνει και στα δύσκολα.
Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας καθώς και των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών προκειμένου η ελληνική χοιροτροφία να περάσει όσο το δυνατόν αλώβητη αυτή την δοκιμασία και να μπορέσει να αναδείξει τις πραγματικά μεγάλες παραγωγικές της δυνατότητες».
Αθήνα, 16 Απριλίου 2020
Η Κομισιόν αποδέχτηκε τις ενστάσεις του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη για την ομαλή διακίνηση αγαθών εντός της ΕΕ
Της απόλυτης υποστήριξης εννέα Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτυχε η επιστολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητούσε από τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους να παρέμβουν υπέρ της άρσης των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν από τη Ρουμανία στις εξαγωγές ορισμένων αγροτοδιατροφικών προϊόντων.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων με θέμα «Περιορισμοί στις εξαγωγές αγροτοδιατροφικού υλικού από πλευράς Ρουμανίας», όσοι έλαβαν τον λόγο και συγκεκριμένα η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Πορτογαλία συντάχθηκαν με τις θέσεις που διατύπωσε στην επιστολή του ο κ. Βορίδης δηλώνοντας ομοφώνως ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η ομαλή διακίνηση αγαθών και πρώτων υλών εντός της Ένωσης και να αποφευχθούν προβλήματα στην Εσωτερική Αγορά.
Κατόπιν της παρέμβασης αυτής του κ. Βορίδη, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς και ανακοίνωσε ότι εστάλη σχετική επιστολή προς τις αρχές της Ρουμανίας προκειμένου να υπάρξει επίλυση του ζητήματος που έχει ανακύψει.
Αθήνα, 14 Απριλίου 2020
Επιστολή του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας στην ΕΕ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με γνώμονα τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και της απρόσκοπτης διακίνησης των τροφίμων μέσα στις ιδιαιτέρως δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, απέστειλε τη Δευτέρα 13 Απριλίου επιστολή με παραλήπτες τους Ευρωπαίους Επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν και Υγείας και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Στην επιστολή του ο κ. Βορίδης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της Ρουμανίας να επιβάλλει, μέσω στρατιωτικού διατάγματος, την απαγόρευση εξαγωγών σε μία μακρά λίστα από αγροτοδιατροφικά προϊόντα και επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει τις βασικές Αρχές και τους κανονισμούς τόσο της Κοινής Αγοράς όσο και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σημειώνει δε, ότι εφόσον εφαρμοστεί θα δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στο εμπόριο και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «την οποία άπαντες μάχονται να περιφρουρήσουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».
Εξάλλου, ο Υπουργός υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκ μέρους της Ρουμανίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του άρθρου 35 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TFEU) και τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από την αναγκαιότητα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Συμπληρώνει μάλιστα ότι η κίνηση αυτή προσκρούει και στο πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας το οποίο οφείλει να υπερέχει μεταξύ των Κρατών Μελών της Ένωσης στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν την άνευ προηγουμένου κρίση που εξελίσσεται εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID19) .
Επιπλέον, ο Υπουργός καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος και άλλα Κράτη Μέλη να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές και να εφαρμόσουν αντίμετρα ως απάντηση σε αυτή την αρνητική εξέλιξη.
Αθήνα, 15 Απριλίου 2020
Τηλεδιάσκεψη υπό τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη για τα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου που επιδιώκει με εκπροσώπους των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, με σκοπό την ανάσχεση των επιπτώσεων της νόσου, πραγματοποίησε την Τρίτη 14 Απριλίου τηλεδιάσκεψη με κύριο θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν τρόπους αξιοποίησης των υφιστάμενων εργαλείων, κυρίως μέσα από τη χρήση του κανονισμού 1308/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του μέτρου της αποστάξεως κρίσης.
Το μέτρο αυτό στοχεύει στη διάθεση αποθεματοποιημένων ποσοτήτων οίνου για την παραγωγή αλκοόλης για υγειονομικούς σκοπούς στο πλαίσιο των μέτρων κατά του COVID 19.
Επιπλέον, συζητήθηκαν τυχόν τροποποιήσεις που απαιτούνται για την καλύτερη εκτέλεση των προγραμμάτων του Εθνικού Φακέλου για το κρασί συνολικού ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και αφορούν στην αναδιάρθρωση των αμπελώνων, στην ενίσχυση των επενδύσεων στον οίνο και σε προγράμματα προβολής και προώθησης του προϊόντος.
Ο κ. Βορίδης επεσήμανε από την πλευρά του ότι η Κυβέρνηση έχει φροντίσει για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληττόμενου αμπελοοινικού κλάδου, μέσω της υπαγωγής του στους ΚΑΔ και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση του μέτρου της απόσταξης κρίσης ενώ θα εξεταστούν περαιτέρω οι δυνατότητες στήριξης του πληττόμενου αμπελοοινικού τομέα.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Γιάννης Βογιατζής, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Χρήστος Μάρκου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΑΟ και Γενική Γραμματέας του ΣΕΟ, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.