Γρηγόρης Τάσσιος: Στην καλύτερη περίπτωση, νωρίτερα από τον Ιούλιο δεν μπορούμε να μιλάμε για σεζόν
Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος
Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρεται σε συνέντευξή του στο LastPoint.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσσιος .
Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ με τον πλανήτη ακινητοποιημένο και τους ανθρώπους να μένουν σπίτι και να μην ταξιδεύουν.
«Σε αυτές τις συνθήκες που δεν έχουμε ξαναδεί και δεν έχουμε ζήσει, ο τουρισμός πλήττεται κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο σε όλη την ιστορία του. Είναι κάτι πολύ μεγάλο αυτό που έχει συμβεί και η “επόμενη μέρα” θα μοιάζει για όλους μας με κινούμενη άμμο», αναφέρει.
Όπως υπογραμμίζει ο κ.Τάσσιος το να μιλάμε για αφίξεις και σεζόν είναι θέμα που έχει βγει πλέον από τη ζώνη του αυτονόητου και έχει μπει στη ζώνη του αβέβαιου.
«Στην καλύτερη περίπτωση, νωρίτερα από τον Ιούλιο δεν μπορούμε να μιλάμε για σεζόν, χωρίς όμως ταυτόχρονα να μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καθόλου σεζόν. Όταν μάλιστα οι tour operators όχι μόνο έχουν σταματήσει τις πληρωμές των early booking, αλλά καταγγέλλουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αναφέρεται όμως και στα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για την στήριξη των επιχειρήσεων του τομέα αλλά και των εργαζομένων.
«Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ρευστότητα που έχει ανάγκη κάθε επιχείρηση για να επιβιώσει και αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την μετάθεση και την ελάφρυνση φορολογικών βαρών, την αξιοποίηση των νέων μηχανισμών χρηματοδότησης που θα βάλει σε κίνηση η Ε.Ε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και ευέλικτων πρακτικών λύσεων με το τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε ούτε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων αλλά ούτε και να χαθούν βιώσιμες επιχειρήσεις στο χρόνο μετάβασης που θα απαιτηθεί για να επιστρέψουμε στην πραγματική κανονικότητα», δηλώνει ο κ. Τάσσιος.
Όσο για το μήνυμα που στέλνει στους ξενοδόχους ειδικά τώρα είναι «Εν τη ενώσει η ισχύς».
Η συνέντευξή του προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσσιου στο LastPoint.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Χοδρογιάννη:
Ενώ μέχρι το τέλος του περασμένου Ιανουαρίου όλα πήγαιναν σχετικά καλά η πανδημία του κορονοϊού ήρθε και έφερε τα πάνω κάτω στην οικονομία και κυρίως στον τουρισμό που είναι από τους βασικούς στυλοβάτες της. Ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τώρα;
Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τον πλανήτη ακινητοποιημένο και τους ανθρώπους να μένουν σπίτι και να μην ταξιδεύουν. Σε αυτές τις συνθήκες που δεν έχουμε ξαναδεί και δεν έχουμε ζήσει, ο τουρισμός πλήττεται κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο σε όλη την ιστορία του. Είναι κάτι πολύ μεγάλο αυτό που έχει συμβεί και η “επόμενη μέρα” θα μοιάζει για όλους μας με κινούμενη άμμο.
Με δεδομένο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα προσδιορίζεται για τα μέσα Μαΐου για την χώρα και αυτό σταδιακά ανά τομέα πότε υπολογίζετε την έναρξη της σεζόν δηλαδή μιλάμε για μια περίοδο αφίξεων της τάξεως των δύο τριών μηνών μόνο ή όχι;
Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Η όποια “νέα κανονικότητα” στον κλάδο της φιλοξενίας αλλά και συνολικά στην οικονομία θα είναι πολύ διαφορετική από την κανονικότητα που ξέραμε. Τώρα τον πρώτο λόγο τον έχει η ιατρική επιστημονική κοινότητα. Χρειάζονται υγειονομικά κριτήρια και πιστοποιήσεις με βάση σαφή υγειονομικά πρότυπα τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μένει πρωτίστως να αποφασιστεί αν η επανεκκίνηση των μετακινήσεων θα γίνει με κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο ή με διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες και εξυπηρετούν τον οδικό τουρισμό που φτάνει πλέον σε πάρα πολλές περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως στην καλύτερη περίπτωση, νωρίτερα από τον Ιούλιο δεν μπορούμε να μιλάμε για σεζόν, χωρίς όμως ταυτόχρονα να μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καθόλου σεζόν. Όταν μάλιστα οι tour operators όχι μόνο έχουν σταματήσει τις πληρωμές των early booking, αλλά καταγγέλλουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια. To να μιλάμε για αφίξεις και σεζόν είναι θέμα που έχει βγει πλέον από τη ζώνη του αυτονόητου και έχει μπει στη ζώνη του αβέβαιου.
Από ποιες αγορές όμως θα αντλήσουν οι ξενοδόχοι πελάτες στη στιγμή που χώρες που αποτελούν βασικές αγορές όπως η Γερμανία και η Αγγλία στροβιλίζονται στη δίνη του κορονοϊού ενώ έχουν εκδοθεί και οδηγίες απαγόρευσης των ταξιδιών. Σε χειρότερη θέση η Ιταλία και η Ισπανία που επιστρέφουν παρά τις εκατόμβες θυμάτων στην κανονικότητα ;
Συμφωνείτε με την άποψη που έχει εκφραστεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί σε άλλες αγορές; Κανείς δεν μπορεί να έχει έτοιμες απαντήσεις όταν τα πάντα αναθεωρούνται με βάση την εξέλιξη της πανδημίας και το αν υπάρχει πρόοδος ή όχι στην αντιμετώπισή της. Το μόνο βέβαιο είναι πως μέχρι να υπάρξει εμβόλιο η ζήτηση θα είναι περιορισμένη αφού ο φόβος και η ανασφάλεια περιορίζουν ταξίδια και έξοδα διακοπών ενώ οι ανταγωνιστές μας θα είναι πολλοί, αφού για πάρα πολλές οικονομίες ο τουρισμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ήδη κυκλοφόρησε η είδηση ότι 3.000 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα δεν θα ανοίξουν φέτος υπό το φόβο διασποράς και εξάπλωσης των κρουσμάτων ενώ άλλα έχουν βάλει πωλητήριο. Ποια η άποψη σας;
Ελληνικός τουρισμός δεν υπάρχει χωρίς ελληνικά ξενοδοχεία. Κι έχουνε δείξει στην πράξη πόσα πολλά μπορούνε να προσφέρουνε στην οικονομία και την κοινωνία. Όμως για να μπορέσουν να συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον, πρέπει τώρα που είναι η πιο δύσκολη στιγμή, να στηριχτούν αποφασιστικά από το κράτος. Τα ξενοδοχεία πρέπει να μείνουν ζωντανά.
Πως θα μπορούσε ένας Έλληνας ξενοδόχος να διαχειριστεί κρούσμα εν μέσω της τουριστικής σεζόν στη μονάδα του παρά τα μέτρα υγιεινής που είναι υποχρεωμένος να λάβει; Και τι θα σήμαινε αυτό για τη μονάδα του και τον προορισμό στον οποίο λειτουργεί;
Πρώτα απ’ όλα τα υγειονομικά κριτήρια λειτουργίας είναι αυτονόητο πως θα δημιουργούν περιορισμούς στη φιλοξενία για να αποφεύγεται η συνάθροιση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα ξενοδοχείο θα πρέπει να λειτουργεί σχεδόν με τη μισή πληρότητά του για να μην υπάρξει κάποιο ατυχές συμβάν. Είδαμε όλοι τι έγινε με τις ιδιωτικές κλινικές και πόσο εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν περίπλοκές καταστάσεις. Ό,τι αποφασιστεί από τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όλοι οι Έλληνες ξενοδόχοι θα το εφαρμόσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Με την ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να παίζει κανένας. Από κει και πέρα καταλαβαίνετε όμως πως η όποια επανεκκίνηση, θα γίνει με πειραματικούς όρους. Τόσο στο υγειονομικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της οικονομικής βιωσιμότητας των ξενοδοχείων. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι σε συνεχή “checks and balances”.
Λόγος γίνεται τελευταία για το γεγονός ότι η σεζόν θα στηριχθεί στον εσωτερικό τουρισμό. Ποιοι όμως θα κάνουν τουρίστες από τους Έλληνες στη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και επίσης χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με το επίδομα ανεργίας;
Ο εσωτερικός τουρισμός από τα χρόνια της κρίσης έχει περιορισμένη συμμετοχή στην τουριστική δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει τον εισερχόμενο τουρισμό. Οι απλουστεύσεις δεν βοηθούν και καλύτερο θα ήταν να αποφεύγονται τα σενάρια πριν δούμε πως θα διαμορφωθεί η νέα πραγματικότητα που μας περιμένει όταν πλέον βγούμε από το σπίτι.
Που πρέπει να εστιαστεί η τουριστική προβολή της χώρας για να στηριχθεί όχι τόσο φέτος ο τομέας αλλά για το επόμενο έτος τουλάχιστον;
Σίγουρα το γεγονός πως η Ελλάδα χάρη στις συντονισμένες και έγκαιρες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του ιού είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο success story που ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διεθνή εικόνα της χώρας. Αυτή η εικόνα της αξιοπιστίας που εμπνέει την εμπιστοσύνη είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε καιρούς αβεβαιότητας.
Ποια τα μέτρα που ζητά η ΠΟΞ για τους ξενοδόχους με στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων τους καθώς υπάρχουν ασφαλιστικές και φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν;
Η ΠΟΞ με ευθύνη απέναντι στα μέλη της είναι σε ανοιχτή γραμμή με όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να συμβάλει θετικά στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοιού. Τα μέτρα είναι δύο κατηγοριών. Τα μέτρα αναστολής που ήταν θετικά και έδωσαν ήδη τις “πρώτες βοήθειες” σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, και τώρα αναμένουμε το εξειδικευμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση στον τουρισμό που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Τις δύσκολες συνθήκες, τις αναγνωρίζουμε όλοι. Όλα είναι στο “μηδέν” και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας οικονομικός δείκτης για να μας δώσει εκτίμηση όχι για το πως θα κινηθούν τα πράγματα αυτό το καλοκαίρι αλλά ούτε για το 21, ούτε για το 22. Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όταν λέμε πως μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η μόνη δυνατή περιγραφή της συγκυρίας. Γι αυτό έχουμε καταθέσει αναλυτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις προκειμένου να στηριχτούμε για να δώσουμε σκληρή μάχη επιβίωσης
. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ρευστότητα που έχει ανάγκη κάθε επιχείρηση για να επιβιώσει και αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την μετάθεση και την ελάφρυνση φορολογικών βαρών, την αξιοποίηση των νέων μηχανισμών χρηματοδότησης που θα βάλει σε κίνηση η Ε.Ε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και ευέλικτων πρακτικών λύσεων με το τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε ούτε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων αλλά ούτε και να χαθούν βιώσιμες επιχειρήσεις στο χρόνο μετάβασης που θα απαιτηθεί για να επιστρέψουμε στην πραγματική κανονικότητα.
Ποια πρέπει να είναι τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοσθούν και για την στήριξη των εργαζόμενων στον τουρισμό που πλήττονται από την πανδημία και να βρεθούν σε αδιέξοδο ενδεχομένως το καλοκαίρι;
Η έγνοια μας είναι οι άνθρωποί μας. Ξέρετε πως η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων της χώρας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι μας είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας, μιλάμε με τα μικρά μας ονόματα, δεν είναι μια απρόσωπη σχέση. Σταθερά λοιπόν σε όλες τις προτάσεις μας εμπεριέχεται ένα συνδυαστικό πλέγμα μέτρων επιδότησης της εργασίας ώστε να καταφέρουμε κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το προσωπικό μας. Και σίγουρα με μια ομπρέλα ασφάλειας, για όσους βρεθούν εκτός αγοράς αυτό το καλοκαίρι.
Πως κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον θέμα της πανδημίας και πότε εκτιμάτε πως η οικονομία θα επανέλθει στην κανονικότητα ;
Οι χειρισμοί υπήρξαν υποδειγματικοί και αυτό ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την κυβέρνηση και το κράτος. Η επιστροφή στην κανονικότητα που ξέραμε ωστόσο δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση αλλά από την παρασκευή και τη διάθεση του εμβολίου. Με την εμπιστοσύνη όμως που έχει χτιστεί θα κάνουμε σύντομα όπως όλα δείχνουν τα πρώτα βήματα σε μια “νέα κανονικότητα” που θα εξακολουθήσει να έχει περιορισμούς και κανόνες. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο της χώρας αυτή τη στιγμή ώστε να αποφύγουμε τον πανικό του “ο σώζων εαυτόν σωθείτο” αλλά με συλλογική προσπάθεια και συντεταγμένα να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Επιτακτική ανάγκη για τα νησιά του Αιγαίου είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την στήριξη όλων. Τι λέτε;
Κάθε ανάσα αυτή την ώρα είναι σημαντική, ειδικά για τις τοπικές οικονομίες. Η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% καλύπτει όχι μόνο όλα τα νησιά μας αλλά δίνει ανάσα σε όλους τους ακρίτες μας που φυλάνε Θερμοπύλες, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.
Ποιο το μήνυμα σας στους ξενοδόχους ειδικά τώρα;
Το μήνυμα είναι ένα. Εν τη ενώσει η ισχύς. Είτε ανοίξει καθυστερημένα η σεζόν, είτε δεν ανοίξει καθόλου, η ενότητά μας είναι έτσι κι αλλιώς η δύναμή μας για να περάσουμε μέσα και από αυτές τις συμπληγάδες. Ξέρουμε από δύσκολα, ξέρουμε από μάχες και έχουμε αποδείξει πως ενωμένοι καταφέρνουμε πάντα να βγαίνουμε με το κεφάλι ψηλά. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα, όλοι μαζί