ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσατε - και νομοθετήσατε άμεσα - την απόφαση της Κυβέρνησης για πάγωμα των αυξήσεων στις τιμές όλων των φαρμάκων για το 2020 που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μειώσεις έως 7% σε ορισμένα από αυτά. Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η απόφαση; Πότε θα γίνει η ανατιμολόγηση των φαρμάκων;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το πάγωμα των αυξήσεων στις τιμές όλων των φαρμάκων και η μείωση έως 7% για πολλά από αυτά, είναι ήδη νόμος του Κράτους. Υλοποιήσαμε τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε προεκλογικά «το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή».
Μια ρύθμιση που επηρεάζει οριζόντια ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, καθώς έτσι θα μειωθεί σημαντικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ακόμα μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, με θετικό κοινωνικό πρόσημο που αποβλέπει στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας.
Στόχος μας είναι και θα συνεχίσει να είναι, η πρόσβαση κάθε πολίτη στα φάρμακα που χρειάζεται με την χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση.
Όσον αφορά τη διαδικασία της ανατιμολόγησης, βρισκόμαστε ήδη σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, θα είμαστε σε θέση να εκδώσουμε το δελτίο τιμών φαρμάκων εντός του επόμενου μήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες είναι η υπόθεση του ΚΕΘΕΑ. Υπό το φως της αποκάλυψης στοιχείων περί «κυκλώματος» στα Διαβατά και συνολικής κακοδιαχείρισης στον Οργανισμό, εξετάζετε το ενδεχόμενο να βάλετε «λουκέτο» στο ΚΕΘΕΑ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κατηγορηματικά όχι. Όλο το διάστημα που προηγήθηκε ξεκαθάρισα στη Βουλή, αλλά και στις διαδοχικές συναντήσεις που έκανα και με τους εργαζομένους στο ΚΕΘΕΑ και με τους εκπροσώπους των κομμάτων, τον διαχρονικά πολύ σημαντικό του ρόλο. Η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού αυξάνεται, τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης στηρίζονται, οι θέσεις εργασίας στις δομές του διασφαλίζονται, η Γενική Συνέλευση, ο Γενικός Διευθυντής και το ΣΠΟΚ ενισχύονται, το αυτοδιοίκητο θα εξασφαλιστεί μέσα από έναν γόνιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα.
Παράλληλα, η Πολιτεία θα ασκήσει το δικαίωμά της στον έλεγχο των οικονομικών του Οργανισμού, με σεβασμό στους Έλληνες φορολογούμενους που χρηματοδοτούν το ΚΕΘΕΑ.
Όσον αφορά τις αποκαλύψεις για τη δομή «Προμηθέας» που λειτουργεί εντός των φυλακών στα Διαβατά, είναι απορίας άξιο πώς η υπόθεση αυτή δεν είχε φτάσει τόσο καιρό στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πώς η απερχόμενη διοίκηση, αν και το είχε επί μήνες στα χέρια της, δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια. Το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη.
Δεν μου επιτρέπεται ως Υπουργός να παρέμβω σε αυτό. Όμως, θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου το ΚΕΘΕΑ να λειτουργεί με αξιοκρατία, με επιστημονικές μεθόδους, με στήριξη των εργαζομένων και με αγάπη απέναντι σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Και για του λόγου το αληθές, η Κυβέρνηση όρισε τον Εθνικό Συντονιστή για τα ναρκωτικά, καθηγητή Χρήστο Κιουμτσίδη - που είχε τοποθετήσει ο προκάτοχός μου κ. Ξανθός - επικεφαλής ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει με επιστημονικά κριτήρια, τον τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει στο σύνολό του το ΚΕΘΕΑ, αλλά και επιμέρους τα προγράμματά του.
Η ανεξάρτητη αυτή επιτροπή θα καταθέσει την εισήγησή της. Μια εισήγηση που θα λάβουμε, προφανώς, πολύ σοβαρά υπόψη μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα άλλο κεφάλαιο που ανοίξατε ως Κυβέρνηση είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως αυτή τη φορά, μετά από τόσες αποτυχημένες απόπειρες, θα εφαρμοστεί;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον έτοιμη και ώριμη και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασισμένη να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο.
Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και το 74% όσων καπνίζουν, συμφωνούν με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οι Έλληνες αξίζουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Η μείωση του καπνίσματος προάγει την υγεία και είμαι βέβαιος ότι κάθε ελληνική οικογένεια συνειδητοποιεί τα οφέλη που προκύπτουν από τη διακοπή του καπνίσματος.
Κυρία Παπαδομαρκάκη, η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο μέχρι σήμερα. Ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί οριζοντίως, παντού και χωρίς κανέναν αστερίσκο. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά προασπίζουμε και τα δικαιώματα των μη καπνιστών και πάνω απ’ όλα διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΕΣΥ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις απομακρυσμένες περιοχές, ενώ σε πολλές περιφερειακές δομές η πληρότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Ο συνδυασμός των δύο, κάνει το σύστημα υγείας εξαιρετικά αναποτελεσματικό όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες. Πώς θα λύσετε τη συγκεκριμένη, εξαιρετικά δύσκολη... «εξίσωση», δεδομένων των περιορισμένων πόρων;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Παραλάβαμε ένα ΕΣΥ σε τραγική κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέδωσαν εγγράφως οι Διοικητές που διόρισαν στα νοσοκομεία οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης. Ένα ΕΣΥ χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς στόχευση, που ξεκάθαρα δεν καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων για δωρεάν, δημόσια, ποιοτική περίθαλψη.
Απαιτείται μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, τους οποίους θέλω ξανά να ευχαριστήσω γιατί κράτησαν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα χρόνια της κρίσης.
Καταγράφουμε όλες τις ανάγκες, προκειμένου να τις καλύψουμε οργανωμένα και συστηματικά. Εφαρμόζοντας τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ στα νοσοκομεία και θέτοντας ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, βελτιώνουμε το εργασιακό περιβάλλον των επαγγελματιών υγείας, αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες των νοσοκομείων μας και δημιουργούμε νέες υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών.
Στηρίζοντας τα νοσοκομεία μας, στηρίζουμε την κοινωνία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε σε όσους διατυπώνουν ενστάσεις για τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα; Κινδυνεύει ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το πρόγραμμά μας έχει στην καρδιά του τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες. Αγωνιζόμαστε για ένα Σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί ακριβώς αυτό. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσους εργάζονται εκεί.
Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ ήδη χρησιμοποιεί τέτοια μοντέλα ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, αφού συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα. Και τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν ανάλογα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά στην απόκτηση εξοπλισμού. Μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μην ταλαιπωρούνται, να εξυπηρετούνται καλύτερα, να μην καθυστερούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, να μη βασανίζονται στις εφημερίες, να μην επιβαρύνονται οικονομικά.
Στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ. και όλους τους εργαζομένους του. Αν μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες καλύτερες και πιο φθηνές και να τις χρησιμοποιήσουν οι γιατροί του ΕΣΥ για να ανακουφιστεί ο κόσμος, είναι προφανές ότι θα το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Έχετε αποφασίσει να στηρίξετε τις ΤΟΜΥ, αλλά και το δίκτυο που είχε αναπτύξει ο ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς. Πώς θα λειτουργεί το σύστημα συμπληρωματικά;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μαζί με τη Δημόσια Υγεία αποτελούν πυλώνες της πολιτικής μας. Είναι προφανές ότι δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτούς τους τομείς. Μέρος του σχεδιασμού μας στην ΠΦΥ βασίζεται στη μετεξέλιξη της λειτουργίας των ΤΟΜΥ, στη διακριτή περιγραφή του ρόλου τους, των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη λειτουργική διασύνδεσή τους με τις υπόλοιπες μονάδες υγείας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζουμε την αλλαγή της φιλοσοφίας των Κέντρων Υγείας με την εισαγωγή ενός ενιαίου μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας (integrated health care), που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο θα στηρίξουμε το δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών αλλά, θα το αναπτύξουμε περαιτέρω. Ήδη έχουμε δρομολογήσει την κατάρτιση σύμβασης με 800 νέους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2011, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό με επάρκεια τις ανάγκες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του πληθυσμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις για ενίσχυση της παραγωγικότητας και ο τομέας υγείας προσφέρεται, μέσω της φαρμακοβιομηχανίας. Πρόσφατα θεσμοθετήσατε τους συμψηφισμούς μεταξύ clawback και επενδύσεων. Πόσο πιστεύετε ότι θα συμβάλλει το μέτρο και τι άλλο συμπεριλαμβάνει η ατζέντα στην κατεύθυνση αυτή;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Επιδιώκουμε τη συμβολή των επιχειρήσεων του κλάδου της υγείας στην οικονομική ανάταση της χώρας και στην παροχή των καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών στους πολίτες.
H ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος μπορεί να δώσει διεξόδους στη χώρα. Αυτό ερμηνεύεται σε παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις, σε εφαρμογή επαρκούς πλαισίου για κλινικές έρευνες και έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων, σε εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών και ψηφιακών υπηρεσιών υγείας.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως όσο ανακάμπτει η Οικονομία, τόσο πιο δυνατό και καλύτερο θα γίνεται το σύστημα υγείας. Η πρόσφατη νομοθέτηση του συμψηφισμού του clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, είναι ένα μήνυμα προς την αγορά ότι το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται και πως είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα που θα μειώσουν το clawback, θα εξορθολογίσουν τη φαρμακευτική δαπάνη και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.