Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ
με τη Σία Κοσιώνη
με τη Σία Κοσιώνη
Σ. Κοσιώνη: Θέλω να ξεκινήσουμε από το τελευταίο, πριν σας ρωτήσω βεβαίως τι καταθέσατε σήμερα στη δικαιοσύνη, καλούνται μετά από δύο χρόνια που τρέχει η υπόθεση Novartis, σήμερα, για πρώτη φορά στελέχη της Novartis.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, περίεργο, έτσι δεν είναι; Διότι κάποιοι είχαν επενδύσει τα δύο προηγούμενα χρόνια στο δήθεν πολιτικό σκάνδαλο της Novartis ενώ διεθνώς υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη Novartis σε σχέση με γιατρούς, σε σχέση με πρακτικές προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων.
Σ. Κοσιώνη: Δεν το αρνείστε δηλαδή εσείς αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, προφανώς είναι ένα διεθνές ζήτημα, ένα διεθνές σκάνδαλο, το οποίο έχει ξεκινήσει να ερευνάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μόνο στην Ελλάδα όμως κάποιοι, για λόγους πολιτικούς, και ασελγώντας επί της δικαιοσύνης, πήγαν να το μετατρέψουν σε πολιτικό σκάνδαλο.
Σ. Κοσιώνη: Βέβαια, θέλω να πω ότι άκουσα σήμερα τον κ. Χαρίτση, τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να λέει, ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται εκατοντάδες χιλιάδες γιατροί, εκείνοι δηλαδή που συνταγογραφούσαν. Η πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχε πάρει μυρωδιά;
Video: https://vimeo.com/ 359380132
Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει αντιληφθεί ο κ. Χαρίτσης ότι την περίοδο των κυβερνήσεων στις οποίες μετείχαν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, είχαμε τη δραματική και δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης; Και, εν πάση περιπτώσει, για τις πρακτικές που ακολουθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες, είναι αρμόδιος ο Πρωθυπουργός;
Σ. Κοσιώνη: Αυτό ισχύει για κάποιους από τους εμπλεκόμενους, όχι για όλους, αν μου επιτρέπετε, για να ακριβολογούμε.
Ευ. Βενιζέλος: Πάντως δεν έχει συνδεθεί ποτέ κανείς από τους Υπουργούς Υγείας σας λέω εγώ, με αυτού του είδους τις πρακτικές. Δεν έχει κατηγορηθεί ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. Κοσιώνη: Τώρα, να έρθουμε στη σημερινή σας κατάθεση. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας πώς τοποθετηθήκατε ενώπιον των Αντιεισαγγελέων;
Ευ. Βενιζέλος: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Έχουμε υποβάλλει μία μήνυση, ο καθένας μας μία μήνυση, από τον Φεβρουάριο του 2018. Αυτή η μήνυση αφορά και μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και υπουργούς του οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή, άλλωστε δεν το είχαν κρύψει ποτέ, δημόσια. Αυτή η μήνυση, κατά το σκέλος που αφορά πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Μάιο του 2018 και περιμένει εκεί, να βρεθεί ο αριθμός των βουλευτών που απαιτείται για να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα. Υπάρχει όμως και άλλο σκέλος αυτής της μήνυσης που αφορά τους ίδιους τους περιβόητους μάρτυρες, τους «κουκουλοφόρους», οι οποίοι ενώ έχουν συμβεί όσα έχουν συμβεί, ενώ ο ένας από αυτούς βρέθηκε κατηγορούμενος και προέκυψε ότι είχε και συγκεκριμένο οικονομικό συμφέρον και λόγο και ήταν αντικείμενο εκβιασμού, δεν έχει αρθεί η ιδιότητά τους ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και δεν έχει αρθεί και το καθεστώς ποινικής ασυλίας που έχουν, αυτό που λέμε κατάσταση οριστικής αποχής από την ποινική δίωξη. Και υπάρχει και ένα τρίτο σκέλος το οποίο ερευνάται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που αφορά τις συμπεριφορές και τις τυχόν ευθύνες εισαγγελικών λειτουργών. Εδώ, αυτό, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα διότι ορισμένες πράξεις των εισαγγελικών λειτουργών έχουν εγκριθεί από ανώτερους εισαγγελικούς λειτουργούς και υπάρχουν μεγάλα θέματα, όπως το βασικό και απλό ερώτημα: έχει πράγματι αρμοδιότητα η Εισαγγελία για πολιτικά πρόσωπα στα θέματα αυτά ή δεν έχει και κακώς ενεργεί; Αυτό το μεγάλο θέμα δεν έχει απαντηθεί ακόμη σε επίπεδο εισαγγελικών αρχών.
Σ. Κοσιώνη: Κύριε Βενιζέλο, εσείς σήμερα μιλήσατε με ονόματα και διευθύνσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως. Δεν θα αποκαλύψω λεπτομέρειες μίας ποινικής προδικασίας που είναι μυστική, αλλά υπάρχουν προφανή πράγματα.
Σ. Κοσιώνη: Ναι, αλλά θέλετε να μας πείτε πού έχετε καταλήξει και πού έχετε στοχεύσει, ας το πούμε έτσι.
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, είναι πολύ απλό. Σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα, αυτό που έχει μεσολαβήσει είναι ότι αρχειοθετήθηκε αυτή η υπόθεση για μένα, για τον κ. Πικραμμένο και για πολλούς άλλους, για τον κ. Σαμαρά φυσικά, για τον κ. Στουρνάρα, και ελπίζω ότι θα αρχειοθετηθεί και για τους υπόλοιπους τρεις, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Αβραμόπουλο και εν τέλει και τον κ. Λοβέρδο. Ενώ λοιπόν έχουν αποκαλυφθεί όσα έχουν αποκαλυφθεί, έχει έρθει ο κ. Αγγελής και έχει πει τα όσα είπε, η κ. Ράικου που έκανε αγωγή κακοδικίας κατά της διαδόχου της, και ενώ έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα μετά τις αρχειοθετήσεις, ο κ. Τσίπρας προεκλογικά εξακολουθούσε να επαναλαμβάνει τις ίδιες συκοφαντίες, τις ίδιες αθλιότητες, να δημιουργεί ένα βαρύ πολιτικό κλίμα, να στοχεύει εναντίον αποδεδειγμένα άσχετων ανθρώπων για τους οποίους έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση, και αυτό, για να μιλήσω με ποινικούς όρους, λέγεται επίταση του δόλου.
Σ. Κοσιώνη: Άρα μου λέτε ότι έχει ευθύνη για αυτή την υπόθεση την οποία χαρακτηρίζετε εσείς ως μία πολιτική σκευωρία, ο εμπνευστής και υποστηρικτής της είναι ο πρώην Πρωθυπουργός; Αυτό λέτε; Δηλαδή αυτό υποστηρίξατε σήμερα;
Ευ. Βενιζέλος: Αναμφίβολα, το λέω ευθέως, δεν υπονοώ τίποτα. Δεν μπορεί να έχει συμβεί αυτό χωρίς την έγκριση, τη στήριξη και τη συμμετοχή του πρώην Πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών του οι οποίοι χαιρόντουσαν και καμάρωναν γιατί είχαν κάνει βασική απασχόλησή τους την ανακύκλωση των συκοφαντιών, οι οποίες αποδεδειγμένα είναι συκοφαντίες, διότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί. Δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία όλων των εποχών;
Σ. Κοσιώνη: Να σας πω, κ. Πρόεδρε, επειδή τώρα, μετά τις καταθέσεις που έχετε δώσει και εσείς και τα άλλα πρόσωπα που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες να περνούν το κατώφλι του Αρείου Πάγου, και μετά το γεγονός ότι έχουν κατονομαστεί εκ νέου πρόσωπα, περιμένουμε νέες δικογραφίες στη Βουλή, θέλω να ρωτήσω, εσείς, ποια είναι η εκτίμησή σας αλλά και εκ της εμπειρίας σας να μας πείτε, που πιστεύετε ότι μπορεί να φθάσει αυτή η υπόθεση;
Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε πάντα στα πολιτικά πρόσωπα.
Σ. Κοσιώνη: Για τα πολιτικά πρόσωπα μιλάω. Θα στηθούν ειδικά δικαστήρια πιστεύετε;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, θα σας πω. Καταρχάς να αποσαφηνίσω ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει προσωπικά το ζήτημα, ποτέ δεν με άγγιξε.
Σ. Κοσιώνη: Πώς δεν σας ενδιαφέρει προσωπικά;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχω κανένα αίσθημα, ας το πούμε έτσι, εκδίκησης, καμία επιθυμία ρεβάνς. Νιώθω όμως ότι έχουμε ένα δημοκρατικό καθήκον, καταρχάς να προστατεύσουμε την αλήθεια και ταυτοχρόνως να προστατέψουμε τους θεσμούς. Είπα το πρωί, κοιτάζουμε προς το μέλλον. Βεβαίως, κοιτάζουμε και πρέπει να κοιτάζουμε στο μέλλον, αλλά εάν δεν έχουμε στέρεους θεσμούς και δεν αποκαταστήσουμε τους τραυματισμένους θεσμούς, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Εδώ λοιπόν έχει συμβεί κάτι το οποίο είναι ανατριχιαστικό, δεν πρέπει να διερευνηθεί; Δικαστικά διερευνάται σε επίπεδο εισαγγελέων, μαρτύρων και ούτω καθεξής, σε επίπεδο κοινοβουλευτικό.
Σ. Κοσιώνη: Ρωτώ όμως πού εκτιμάτε ότι μπορεί να φτάσει αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, ας ξεκινήσει η Βουλή όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Σ. Κοσιώνη: Γιατί καταλαβαίνω ότι εξεταστική θα στηθεί για αυτό το θέμα.
Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι η εξεταστική είναι ένα στάδιο το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι αναπόφευκτο, πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε τι έγινε.
Σ. Κοσιώνη: Αυτό λέω, είναι περίπου υποχρεωτικό, αναγκαστικό. Και μετά έπεται συνέχεια, υπάρχουν κι άλλα.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν μετέχω στη Βουλή, ούτε έχω τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών.
Σ. Κοσιώνη: Για αυτό ζητώ την εκτίμησή σας.
Ευ. Βενιζέλος: Η εκτίμησή μου είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρότι αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλει να ανακυκλώνεται μία κατάσταση ζοφερή, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει το μέλλον της χώρας, αποσαφηνίζοντας σκοτεινές πλευρές του πρόσφατου παρελθόντος.
Σ. Κοσιώνη: Άρα να κινήσει κοινοβουλευτικές διαδικασίες ελέγχου. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, δύο ακόμη θέματα θα ήθελα να σας θέσω, κ. Βενιζέλο, εάν μου επιτρέπετε. Πρώτον, θέλω τη γνώμη σας για τον εκλογικό νόμο, η συζήτηση για τον οποίο έχει ήδη αρχίσει, βεβαίως στη φάση που είμαστε, κινείται στο παρασκήνιο.
Ευ. Βενιζέλος: Απάντησε ο κ. Μητσοτάκης την Κυριακή στη συνέντευξη της Διεθνούς Έκθεσης.
Σ. Κοσιώνη: Πράγματι. Γίνεται όμως μία συζήτηση για ένα νέο μοντέλο ενισχυμένης αναλογικής. Είναι αυτό το μοντέλο που ταιριάζει στη χώρα; Γιατί πολλοί λένε ότι είναι πολύ καλός ο σημερινός εκλογικός νόμος, μήπως έχουμε μπει σε μία παγίδα αλλαγής της απλής αναλογικής και μπούμε σε…
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, ο σημερινός εκλογικός νόμος, ποιον εννοείτε; Το νόμο με τον οποίο διεξήχθησαν οι τελευταίες εκλογές;
Σ. Κοσιώνη: Οι τελευταίες εκλογές, ναι.
Ευ. Βενιζέλος: Αυτός έχει πάψει πλέον να ισχύει, διότι τώρα πλέον ισχύει, για τις ερχόμενες εκλογές, ο νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. Κοσιώνη: Σωστά, ναι.
Ευ. Βενιζέλος: Άρα ισχύει ο νόμος της απλής αναλογικής. Άρα, το ερώτημα δεν είναι αν ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής με τον οποίον διεξήχθησαν οι εκλογές του Ιουλίου είναι καλός, γιατί αυτός δεν ισχύει.
Σ. Κοσιώνη: Σωστά. Μιλάμε για την κατάργηση λοιπόν, την προσπάθεια κατάργησης της απλής αναλογικής και αν θα έρθει ένας καινούριος εκλογικός νόμος ενισχυμένος.
Ευ. Βενιζέλος: Άρα το ερώτημα είναι αντίστροφο, μπορεί να πορευθεί η χώρα, τώρα, με απλή αναλογική; Η απάντηση μου είναι, όχι, δεν μπορεί. Διότι βλέπουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και είναι προφανές ότι οι πολίτες οι ίδιοι θέλουν πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Βεβαίως, όχι με υπερβολές, πάντα στο πλαίσιο της κοινής λογικής και της αρχής της αναλογικότητας. Δηλαδή δεν μπορεί ένα κόμμα το οποίο έχει 20% να παίρνει πριμ 50 εδρών, ή έστω 38 περίπου εδρών, όσο είναι κανονικά το πριμ, αν το υπολογίσουμε σωστά.
Σ. Κοσιώνη: Άρα το θεωρείτε υπερβολικό αυτό που ίσχυε με τον προηγούμενο.
Ευ. Βενιζέλος: Ένα κόμμα όμως που είναι επάνω από 35%, ένα κόμμα που είναι κοντά στο 40%, μπορεί φυσικά να έχει μία μεγαλύτερη ενίσχυση που ούτως ή άλλως του χρειάζεται μία πολύ μικρή ενίσχυση για να αποκτήσει αυτοδύναμη πλειοψηφία.
Σ. Κοσιώνη: Πιστεύετε δηλαδή ότι πρέπει να είναι αναλογικό το bonus.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, πιστεύω ότι το bonus πρέπει να συναρτηθεί με το ποσοστό που κατακτά το πρώτο κόμμα. Από την άλλη μεριά, δεν είναι και αδύνατο ή αδιανόητο να σχηματισθούν κυβερνήσεις συνεργασίας και απεδείχθη στο παρελθόν ότι κρίσιμες φάσεις της πολιτικής ιστορίας της χώρας και της οικονομικής ιστορίας, τις διαχειρίστηκαν κυβερνήσεις συνεργασίας.
Σ. Κοσιώνη: Ναι, αυτό συνέβη.
Ευ. Βενιζέλος: Διότι σας θυμίζω ότι και η κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και η κυβέρνηση η λεγόμενη Σαμαρά-Βενιζέλου είναι κυβερνήσεις συνεργασίας. Χρειάζεται όμως σοβαρότητα και κοινή απόφαση να προχωρήσει η χώρα. Αυτό δεν είναι τόσο αυτονόητο, συνδέεται με αυτό που λέμε κανονικότητα. Ίσως η κρίση βοηθά να είμαστε πιο σοβαροί.
Σ. Κοσιώνη: Κατανοητό. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο να συζητάμε για το νέο εκλογικό νόμο, πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει η κατάργηση της απλής αναλογικής. Θέλω να ρωτήσω εάν πιστεύετε ότι είναι κοινοβουλευτικά –με βάση τις σημερινές κοινοβουλευτικές ισορροπίες– εφικτό να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία, με άλλα λόγια εάν πιστεύετε ότι θα τα βρουν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.
Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε, υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία λύση είναι να προχωρήσει μόνη της η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας με τους 158 βουλευτές που έχει, να ψηφίσει έναν εκλογικό νόμο όπως τον φαντάζεται μετά από συζήτηση και αφού προτείνει συναινέσεις και συμφωνίες, αλλά αυτές μπορεί να μην προκύψουν. Αυτός ο νόμος όμως, ο ψηφισμένος με την πλειοψηφία των 158 βουλευτών, θα ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές. Άρα, θα παρεμβληθούν εκλογές οι οποίες θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. Κοσιώνη: Σωστά. Η επιδίωξη όμως δεν είναι αυτή.
Ευ. Βενιζέλος: Η άλλη λύση είναι να βρεις 200 ψήφους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα τώρα και να προβλέψεις την άμεση ισχύ ενός νέου εκλογικού συστήματος. Δεν βλέπω να υπάρχει αυτό στον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων στη Βουλή. Η τρίτη λύση είναι να περάσεις μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προς αναθεώρηση διατάξεων, αλλά για την αναθεώρηση του οποίου απαιτούνται 180 ψήφοι. Εκεί ανοίγει μία σειρά θεμάτων, εάν η κατεύθυνση που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύει τη σημερινή Βουλή. Επιστημονικά έχω μετάσχει στη συζήτηση αυτή. Υπάρχει ένα εύρος θεμάτων που συνδέεται και με τη νομολογία, αλλά πάντως είναι κι αυτή μία λύση. Άρα, βλέπετε ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι που μπορεί να ακολουθηθούν.
Σ. Κοσιώνη: Πολιτικά πάντως –φαντάζομαι το παρατηρείτε κι εσείς– αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα στο οποίο μέχρι πρότινος συμμετείχατε και του οποίου ηγηθήκατε, είναι η πολύφερνη νύφη. Θέλω να σας ρωτήσω πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί, ποια είναι η γνώμη σας, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ σε αυτή τη συζήτηση.
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω ότι γενικά ο χώρος του προοδευτικού κέντρου, ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης, πρέπει να είναι ο χώρος που εκφράζει την ιστορική συνείδηση του έθνους και είναι ο θεματοφύλακας του μέλλοντος.
Σ. Κοσιώνη: Για μεταφράστε το, όμως, αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: Άρα θα έπρεπε να είναι αυτός που καθοδηγεί τα πράγματα προς μία κατεύθυνση η οποία δίνει νόημα για τον τόπο.
Σ. Κοσιώνη: Άρα, λέτε να βγει μπροστά και να κάνει το ΚΙΝΑΛ μία πρόταση.
Ευ. Βενιζέλος: Θα έπρεπε να είναι μπροστά όχι μόνο για το εκλογικό σύστημα, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και για τη στρατηγική επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε τροχιές υψηλής ανάπτυξης και για το κλίμα αισιοδοξίας στην κοινωνία και, εάν θέλετε, για την εθνική πολιτική, δηλαδή για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της χώρας.
Σ. Κοσιώνη: Καταλαβαίνετε όμως απολύτως ότι ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί σε αυτή τη συζήτηση –και όχι μόνο σε αυτή, και στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και στη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας– το Κίνημα Αλλαγής, από τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί θα εξαχθούν και πολιτικά συμπεράσματα και μπορεί να ζωγραφιστεί κι ένας νέος πολιτικός χάρτης.
Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω ότι η διάταξη του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναθεωρείται με την πλειοψηφία των 151 και στη συνέχεια θα υπάρχει κι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συνήθη πλειοψηφία των 151. Άλλωστε αυτό προβλέπεται για τη δεύτερη Βουλή και τώρα από τις διατάξεις που ρυθμίζουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν ανοίξει όμως η συζήτηση για το άρθρο 54 και την αντιμετώπιση του ζητήματος που λέγεται εκλογικό σύστημα δια του Συντάγματος, τότε βεβαίως χρειάζονται 180 ψήφοι, είναι κρίσιμοι οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ. Αυτό όμως είναι μία σχηματική και φοβούμαι και μίζερη προσέγγιση, στην οποία δεν θα μπορέσει να δώσει απάντηση ο χώρος αυτός με ευκολία. Διότι θα μπούμε σε μία λογική πολύ συγκυριακή και επιπόλαια. Το θέμα είναι να πεις τι θες να κάνεις συνολικά για τη χώρα και πώς αντιλαμβάνεσαι το ρόλο σου. Εάν θέλει ο χώρος της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, όπως τον λέμε ιστορικά για να συνεννοούμαστε, να είναι το επίκεντρο και ο στρατηγικός εγκέφαλος της πορείας προς το μέλλον, πρέπει να παίξει το ρόλο Α. Εάν θέλει να μείνει σε μία γωνιά και να λειτουργεί ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας –κάποτε είχα πει το ΚΚΕ του κέντρου δεν έχει προοπτική– υπάρχει ένας ρόλος Β. Εγώ είμαι ευτυχής που δεν μετέχω τώρα ενεργά σε αυτές τις συζητήσεις και αυτές τις πρακτικές.
Σ. Κοσιώνη: Γιατί;
Ευ. Βενιζέλος: Διότι μπορώ να βλέπω τα πράγματα από απόσταση και θέλω να πιστεύω με πιο καθαρό τρόπο. Άλλωστε, καθήκον μου είναι να λέω τα πράγματα με ευθύτητα, αμεσότητα και χωρίς να αποκλίνω από την αλήθεια, δεν θέλω να εξυπηρετώ καμία σκοπιμότητα.
Σ. Κοσιώνη: Στο πλαίσιο αυτό έχετε διαπιστώσει εάν έχει επιλέξει το ρόλο Α ή το ρόλο Β σήμερα η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής;
Ευ. Βενιζέλος: Έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από τις εκλογές, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Αυτοί που έχουν τα γένια, έχουν και τα χτένια.
Σ. Κοσιώνη: Η γνώμη σας τώρα για αυτή –βλέπετε, δεν θα το αποφύγετε– τη συζήτηση που έχει ανοίξει, αυτό το νέο κύκλο εσωστρέφειας που έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ; Την παρακολουθείτε, είμαι σίγουρη. Κάποιοι λένε ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, στις καταπράσινες ρίζες του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γερουλάνος και άλλοι. Υπάρχει ένα κλίμα από κάποια στελέχη να αμφισβητήσουν την κ. Γεννηματά. Πώς το παρακολουθείτε εσείς αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Είναι κάτι το οποίο δεν μου προκαλεί το ενδιαφέρον να μετάσχω και να πω την άποψή μου δημόσια, δεν έχει και καμία αξία άλλωστε. Το πώς φαντάζομαι εγώ το μέλλον αυτού του χώρου το έχω πει πολλές φορές. Το είπα πρώτη φορά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνιο του 2015, όταν παραιτήθηκα από Πρόεδρος, όταν ζήτησα να λήξει η θητεία μου. Αυτό το κείμενο της ομιλίας μου είναι ένα πλαίσιο για το μέλλον του χώρου, που συνδέεται με το μέλλον της παράταξης. Αυτό είναι, θα έλεγα, και σήμερα.
Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, κ. Κοσιώνη. Η μία σχολή σκέψης λέει, οι παρατάξεις υπάρχουν χάριν της πατρίδος. Η άλλη σχολή σκέψης λέει, αρκετά δώσαμε ως συνεισφορά στον αγώνα για την πατρίδα, πρέπει να προστατεύσουμε το σπίτι μας έστω και αν είναι μικρό ή πολύ μικρό. Εγώ, ξέρετε, ανήκω στην πρώτη σχολή σκέψης. Δεν λέω τίποτα για την δεύτερη σχολή σκέψης, δεν με εκφράζει.
Σ. Κοσιώνη: Είναι σαφές το υπονοούμενο. Αυτή η σύναξη των εκσυγχρονιστών, η φθινοπωρινή όπως χαρακτηρίστηκε, στο Κορακοχώρι, η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βούλγαρη από εσάς, τον κ. Σημίτη και τον κ. Αλεβιζάτο, είχε πολιτικό περιεχόμενο κ. Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: Προφανέστατα. Είχε πολιτικό περιεχόμενο που υπερβαίνει τη συγκυρία.
Σ. Κοσιώνη: Να σας το πω ευθέως; Κάποιοι είπαν, μήπως κάτι ετοιμάζουν;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων και κατώτερο του επιπέδου στο οποίο κινούμαστε όλοι μας. Απλώς τι συμβαίνει; Ασχολούμαστε πολύ με την ειδησεογραφία, με την επικαιρότητα, με τη συγκυρία, η χώρα όμως έχει προβλήματα βαθιά, διαρθρωτικά, έχει αντιφάσεις που δεν ξεπερνά, έχει πρόβλημα ταυτότητας, πρόβλημα προσανατολισμού και παρότι στις εκλογές, μετά από την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την εμπειρία της κρίσης φάνηκε να υπάρχει μία οριστική απάντηση ότι η χώρα είναι δυτική, η χώρα είναι ευρωπαϊκή, η χώρα μετέχει στη διεθνή αγορά και πρέπει να είναι ανταγωνιστική, εντούτοις αυτό δεν φαίνεται να διαπερνά όλη την κοινωνία. Και είναι καθήκον μας να καταλάβουμε την απάντηση σε ένα πολύ απλό ερώτημα, πόσες είναι οι αγωνιστική, εντούτοις αυτό δεν φαίνεται να διαπερνά όλη την κοινωνία. Και είναι καθήκον μας να καταλάβουμε την απάντηση σε ένα πολύ απλό ερώτημα, πόσες είναι οι αντισυστημικές δυνάμεις στην Ελλάδα τώρα, μετά τις εκλογές; Πού ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι αντισυστημικό ή συστημικό κόμμα; Άρα, για να το πω πολύ σχηματικά, οι φιλοευρωπαϊκές…
Σ. Κοσιώνη: Άρα το πολιτικό περιεχόμενο, λέτε, ήταν η συνεισφορά σας σε αυτή την κατεύθυνση;
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, ας το πω αυτό, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, οι συστημικές, με την καλή έννοια του όρου, που στηρίζουν το μέλλον της χώρας είναι 40% η Νέα Δημοκρατία, 32% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8% το ΚΙΝΑΛ, 80% λίγο πολύ κινείται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση και μόλις 20% είναι στην άλλη αντίληψη την, ας την πούμε, αντισυστημική, ή μέσα στο 80% υπάρχουν απόψεις, οι οποίες είναι απόψεις αμφιβολίας, αμφιταλάντευσης, δισταγμού και αυτό δυσκολεύει την κοινωνία να οριστικοποιήσει τη σχέση της και με την ιστορία και με το μέλλον;
Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα. Τελευταίο ερώτημα, είστε ευχαριστημένος, ικανοποιημένος από αυτό το πρώτο δίμηνο, και κάτι, της νέας κυβέρνησης;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η κυβέρνηση αναμφίβολα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις τους δύο αυτούς μήνες, έχει κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους, διότι έχει υποσχεθεί να σεβαστεί τις βασικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και να εφαρμόσει και το δικό της προεκλογικό πρόγραμμα, άρα κοινωνικές παροχές, φοροαπαλλαγές και μέτρα ενθάρρυνσης των επενδύσεων και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Έχουν γίνει φυσικά και αστοχίες και λάθη, διότι αυτά είναι αναπόφευκτα, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: Η χώρα έχει κηρυχτεί σε κατάσταση κανονικότητας. Πράγματι είμαστε σε κατάσταση κανονικότητας; Έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι; Μήπως ακόμα είμαστε στα ρηχά νερά και όπως ανοιγόμαστε και το εθνικό πλοίο πηγαίνει προς τα βαθύτερα νερά θα αντιμετωπιστούν προβλήματα άλλης τάξης που αφορούν και το διεθνές περιβάλλον, αφορούν την οικονομία αλλά αφορούν και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας;
Σ. Κοσιώνη: Εντάξει, η απάντηση δεν είναι πολύ απλή.
Ευ. Βενιζέλος: Και υπάρχουν και τα θέματα των θεσμών, τα οποία δεν μπορεί κανείς να τα βάζει κάτω από το χαλί. Πρέπει να υπάρχει καθαρό θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο αξίζει να το έχουμε πάντα υπόψη μας, αλλά τι έχουμε δει; Ότι η κοινωνία ήθελε αισιοδοξία, η κοινωνία ήθελε να της δώσει κάποιος μία ελπίδα και υπάρχει και μία ανακούφιση. Υπάρχει η ανακούφιση από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για αυτό έπρεπε όλες οι δυνάμεις που έβαλαν πλάτη στη διαχείριση της κρίσης και κατέβαλαν τεράστιο τίμημα, να είναι νικητές, νικήτριες, και να έχουν συμμετοχή στο γίγνεσθαι.
Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, αφήσατε και ένα ενδιαφέρον πολιτικό υπονοούμενο για το τέλος. Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Βενιζέλο, για αυτήν τη συζήτηση που είχαμε.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ. -