Αθήνα, 12 Ιουνίου 2018
Α. Σκοπιανό
«Ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία με τα Σκόπια και να οδηγήσει την Ελλάδα προ τετελεσμένων, πόσο μάλλον όταν ακόμα δεν την έχει παρουσιάσει».
Η Νέα Δημοκρατία, όπως και όλοι οι Έλληνες απαιτούμε να πάψουν να κρύβονται ο κ. Τσίπρας και ο συναρχηγός του ο κ. Καμμένος και να έρθουν αμέσως στη βουλή και να δώσουν τις απαντήσεις που οφείλουν. Είναι αδιανόητο να φημολογείται εδώ και τόσες μέρες ότι ετοιμάζεται ο κ. Τσίπρας να υπογράψει μια συμφωνία με την οποία τάχα διαφωνεί ο κ. Καμμένος και να κρατούν και οι δύο τους πολίτες στο σκοτάδι. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει σήμερα κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια όχι μόνον γιατί δεν στηρίζεται από το σύνολο της κυβέρνησής του, αλλά γιατί είναι προφανές ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση των πολιτών.
Το όνομα που φαίνεται να έχει αποφασισθεί, θα είναι ίδιο για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός Σκοπίων ναι ή όχι; Έχουν συμφωνήσει οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες οι γείτονές ναι ή όχι; Έχουν συμφωνήσει οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να ισχυρίζονται οι γείτονές ότι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα ναι ή όχι;
Όλες οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν στο παρελθόν να διαχειριστούν το θέμα, ακολούθησαν μία διαπραγματευτική στρατηγική Για να επιτευχθεί, όμως μία συμφωνία -όπως παραδέχεται και ο κ. Κοτζιάς- πρέπει να συναποφασισθεί και η τελευταία της λεπτομέρεια. Σε διαφορετική περίπτωση, η συμφωνία δεν ισχύει. Και για να το πούμε ακόμα πιο απλά, καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν δέσμευσε τη χώρα υπογράφοντας μία επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια όπως όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμη να κάνει ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Κοτζιά αλλά και ο κ. Καμμένος που τάχα διαφωνεί μαζί τους.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι διαχρονικά σταθερή: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου (κάτι που πρωτίστως περιλαμβάνει τη γλώσσα, την ταυτότητα και τα σύμβολά του) και κυρίως μία και μόνον ονομασία για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος» ούτε «μακεδονική ταυτότητα», ούτε «μακεδονική γλώσσα». Πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο, όταν θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις.
Ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία με τα Σκόπια και να οδηγήσει την Ελλάδα προ τετελεσμένων. Είναι αδιανόητο να επιβάλει στην Ελλάδα μια επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία προσβλέποντας σε άλλα ανταλλάγματα για να παραμείνει, για λίγο ακόμη, στην καρέκλα της εξουσίας. Να έρθει άμεσα στη βουλή μαζί με τον κ. Καμμένο που τάχα διαφωνεί μαζί του για να μάθουν όλοι οι πολίτες τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε και ποια είναι η συμφωνία που θέλει να υπογράψει.
B. Οικονομία
«Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Πολυνομοσχεδίου, η Κυβέρνηση υποθηκεύει δημόσια περιουσία μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ. Αυτή η εγγύηση παρέχεται μέσω του Υπερταμείου που δημιουργήθηκε με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου το 2016».
Ποια κυβέρνηση υπέγραψε 4ο Μνημόνιο που λήγει το 2022; Ποια κυβέρνηση βάζει υποθήκη τη δημόσια περιουσία, για 25 δις ευρώ χωρίς να πάρει καν δάνειο; Ποια κυβέρνηση κόβει 1-3 συντάξεις από τους συνταξιούχους με νέα μέτρα 3 δις ευρώ; Ποια κυβέρνηση στερεί άλλο ένα μηνιάτικο από τους χαμηλόμισθους με νέα αύξηση φόρων 2,1 δις ευρώ; Ποια κυβέρνηση αυξάνει ξανά τις ασφαλιστικές εισφορές όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών κατά 18%; Όλα, δε, αυτά έρχονται να προστεθούν σε όσα έχει ήδη κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων (από τα προνοιακά μέχρι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης), την κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ των νησιών και φυσικά τις 21 περικοπές στις συντάξεις και τους 27 νέους φόρους που έχει επιβάλλει. Η Κυβέρνηση που μέχρι χθες έπλαθε τον μύθο της δήθεν «καθαρής εξόδου», με την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου, ζητά επικύρωση του «4ου Μνημονίου». Ενός Μνημονίου με πολλές νέες υποχρεώσεις, αλλά χωρίς νέα χρηματοδότηση. Είτε το λένε «συμπληρωματικό Μνημόνιο» όπως το αποκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε «επικαιροποιημένο Μνημόνιο», όπως προτιμά η Κυβέρνηση, το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για νέο Μνημόνιο που αρχίζει από εκεί που τελειώνει το 3ο Μνημόνιο και ισχύει για τα επόμενα 5 χρόνια.
Ανάμεσα στα άλλα όπως αναφέρεται στο νέο Πολυνομοσχέδιο το Μνημόνιο αυτό περιλαμβάνει:
·Επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ. ·Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για μία πενταετία. ·Νέα μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019. ·Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου το αργότερο από το 2020. ·Επιμονή στην είσπραξη 2,65 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. ·Πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ. ·Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. ·Υποθήκευση κρατικής περιουσίας 25 δις ευρώ.
Με τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη νέα μείωση του αφορολόγητου κάθε συνταξιούχος θα χάσει από μια έως τρεις συντάξεις και κάθε χαμηλόμισθος ένα μηνιάτικο. Όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν επιπλέον φόρο 600 ευρώ. Θα μπουν για πρώτη φορά στα σαγόνια της εφορίας ακόμη και όσοι έχουν έσοδα μόλις 500 ευρώ το μήνα. Τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί είναι υπερβολικά και επιβλαβή για την οικονομία. Πλήττουν κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Καταδεικνύουν, όμως επίσης ότι η δήθεν καθαρή έξοδος είναι απλά και μόνον το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, για να υφαρπάξουν την ψήφο των Ελλήνων, φώναζαν στα τηλεοπτικά παράθυρα και τους δρόμους ότι ήταν «ανέφικτα» και «αιματοβαμμένα» τα πλεονάσματα και ότι όλα αυτά «σκοτώνουν την κοινωνία». Αυτό το οποίο έκρυβαν είναι ότι τα πλεονάσματα που προβλέπονταν το 2014 έρχονταν από την υψηλή ανάπτυξη και τα έσοδά της, και με ελάχιστα μέτρα ύψους μόλις 980 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στο περίφημο «mail Χαρδούβελη». Σήμερα, οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι επιβάλλουν χωρίς κανέναν δισταγμό υπέρ-πλεονάσματα που προέρχονται όχι από την υψηλή ανάπτυξη, αλλά από βαρύτατη υπερφορολογηση, δραστικές περικοπές των συντάξεων και στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές του δημοσίου. Κάθε φορά που επικαιροποιούνται τα στοιχεία επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψαλιδίζονται ακόμη περισσότερο οι -έτσι κι αλλιώς χαμηλοί- στόχοι ανάπτυξης. Πέρυσι προβλεπόταν ανάπτυξη 2,7% αύξηση του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη η μισή. Φέτος προβλεπόταν 2,5% και ήδη περιορίστηκε στο 2%. Εξαιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χάθηκε μία τεράστια ευκαιρία να αξιοποίηση ένα ιδιαιτέρως ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον για την οικονομία. Η παράταση του βίου της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει την οικονομία σε μία ημιθανή κατάσταση στερώντας από τους Έλληνες να κερδίσουν έστω λίγο από τον χαμένο χρόνο της ύφεσης. Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Πολυνομοσχεδίου, η Κυβέρνηση υποθηκεύει δημόσια περιουσία μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ. Αυτή η εγγύηση παρέχεται μέσω του Υπερταμείου που δημιουργήθηκε με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου το 2016. Υπενθυμίζεται ότι τότε ακριβώς, μέσω του Υπερταμείου, η κυβέρνηση εκχώρησε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στον έλεγχο των δανειστών για έναν αιώνα, μέχρι το 2115! Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια επικαλούμενη δεσμεύσεις που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο. Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής: η Κυβέρνηση βάζει τώρα υποθήκη δημόσια περιουσία ύψους 25 δις ευρώ, για ένα δάνειο που πήρε τον Δεκέμβριο του 2015 ύψους 3,4 δις ευρώ.(τα υπόλοιπα χρήματα που προβλέπονταν δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ) Είναι σαν να βάζει κάποιος υποθήκη το σπίτι του, χωρίς καν να παίρνει το δάνειο! Αν τελικά προχωρήσουν σε μια τέτοια επιζήμια ρύθμιση, το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν είναι να εξασφαλίσουν το αδιάθετο υπόλοιπο του 3ου Μνημονίου που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ανέρχεται σε 27,4 δις ευρώ. Κάθε άλλη επιλογή θα είναι μια ακόμη τραγική αποτυχία της Κυβέρνησης.
Γ. Διόδια
H διγλωσσία και η ανικανότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε ό,τι αφορά τα διόδια. Από το «Δεν Πληρώνω» ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ως κυβέρνηση -από τη μία μέρα στην άλλη- στην αύξηση των διοδίων της Εγνατίας από 66% έως και 150%, όπως συμβαίνει στο σταθμό των Μαλγάρων, όπου το τίμημα από 1,20 ευρώ θα εκτιναχθεί στα 3 ευρώ.Από το “όλοι να διέρχονται ελεύθερα” έφτασε να υπερδιπλασσιάσει τις τιμές στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είναι ένας οδηγός που διανύει τη διαδρομή Πτολεμαΐδα – Χρυσούπολη, να καταβάλλει στο εξής 15,51 ευρώ από 8,40 που πλήρωνε μέχρι σήμερα. Κι όλα αυτά, σε έναν αυτοκινητόδρομο που είναι ήδη κατασκευασμένος από ευρωπαϊκούς κι εθνικούς πόρους κι όχι από ιδιώτες. Έναν αυτοκινητόδρομο, του οποίου η κυβέρνηση αυξάνει τα διόδια σε τέτοιο βαθμό που θα δικαιολογούνταν μόνο αν χρηματοδοτούνταν η κατασκευή του έργου από την αρχή. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δώρο στον υποψήφιο παραχωρησιούχο. Και δεν σταματά εκεί, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να προβεί και σε νέες αυξήσεις των διοδίων μελλοντικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Υγείας
Θέμα: Ανησυχητική η μείωση του αριθμού των κλινικών
μελετών στην Ελλάδα!
Κύριε Υπουργέ,
Οι κλινικές μελέτες συνεπάγονται
σημαντικά έσοδα για το δημόσιο σύστημα υγείας ενώ συμβάλουν στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής
έρευνας και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που
εμπλέκεται σε αυτές. Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι αποκτάει πρόσβαση σε καινοτόμες
θεραπείες και νέα αποτελεσματικά φάρμακα ένας πολύ σημαντικός αριθμός ασθενών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ
που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονη Δυτική και Ιπποκρατική
Ιατρική Πρακτική. Εξατομικευμένη - Στοχευμένη Θεραπεία των Νεοπλασμάτων» για το
2017 εγκρίθηκαν μόλις 136 νέες κλινικές μελέτες. Το 2015 διεξήχθησαν 204
νέες κλινικές μελέτες ενώ το 2016 μόλις 164.
Όπως επίσης αξίζει να αναφερθεί
ότι η Ελλάδα απορροφά 80 εκ. ευρώ ετησίως από τα 35 δις ευρώ που διατίθενται
για κλινικές μελέτες στην Ευρώπη! Δηλαδή, με πληθυσμό που αγγίζει το 2,5% του
ευρωπαϊκού πληθυσμού, απορροφά μόλις το 2,2‰ (τοις χιλίοις) των κονδυλίων! Με
αυτό τον τρόπο καλύπτουν μόνο το 4% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης!
Έντονη ανησυχία αλλά και
προβληματισμός επικρατεί για ποιο λόγο στην Ελλάδα είμαστε τόσο πίσω και δεν
μπορούμε να συναγωνιστούμε ούτε κατά το ελάχιστο αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης.
Βλέπουμε δηλαδή άλλες χώρες να
προσελκύουν κλινικές μελέτες εκατοντάδων εκατομμυρίων και η Ελλάδα να απέχει
πολύ από ένα τέτοιο στόχο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Βέλγιο που με
παρόμοιο πληθυσμό με αυτό της Ελλάδας απορροφά τουλάχιστον 2,5 δις και καλύπτει
με αυτό τον τρόπο το 50% της συνολικής ετήσιας φαρμακευτικής του δαπάνης.
Πριν από περίπου δυο χρόνια η
διοίκηση του ΕΟΦ είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας ένα
οργανωμένο σχέδιο με στόχο την αύξηση των κλινικών μελετών. Δυο χρόνια μετά και
παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ΕΟΦ σε οργάνωση και διαφάνεια οι
προσδοκίες αυτές έχουν δυστυχώς διαψευστεί!
Κατόπιν αυτών,
Ερωτάστε:
1) Για ποιο λόγο το 2017 είχαμε μόλις 136 νέες κλινικές
μελέτες, ενώ το 2015 είχαμε 204 κλινικές μελέτες;
2) Ποιο είναι επιτέλους το υλοποιήσιμο σχέδιο σας για την αύξηση του
αριθμού των κλινικών μελετών;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ
ΘΑΝΑΣΗΣ
ΜΠΟΥΡΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πολιτικό
Γραφείο: Θεμιστοκλέους 3, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 33 03 066 fax 210 33 01 970 Αθήνα,
07-06-2018
Μία
ακόμα αδικία στην πολύπαθη περιοχή του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας αποκαθίσταται. Ο
βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας μετά τη με αρ. πρωτ.
1545/24-04-2018 επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει και συζητήθηκε στη Βουλή με
θέμα την αύξηση στις μισθωτικές αξίες απλής χρήσης Αιγιαλού κατάφερε με
προσωπικές πιέσεις προς την αρμόδια Υφυπουργό κ. Παπανάτσιου να μην υπάρξει
τελικά καμία αύξηση τόσο στο Δήμο Μεγαρέων όσο και στον πολύπαθο από τα ακραία
καιρικά φαινόμενα του περσινού Νοεμβρίου Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας.
Ο κ. Μπούρας αναλαμβάνοντας
προσωπικά το θέμα της αύξησης μετά από διαμαρτυρία τόσο του Δήμου Μεγαρέων όσο
και των επαγγελματιών της παραλιακής ζώνης του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, το
ανέδειξε αρχικά στην Υφυπουργό κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που
έγινε στις 7 Μαϊου στα έδρανα της Βουλής. Έτσι μετά την κατάργηση της αύξησης που
είχε επιβληθεί στις μισθωτικές αξίες απλής χρήσης Αιγιαλού στο Δήμο Μεγαρέων, ο
κ. Μπούρας ζήτησε να ισχύσει το ίδιο και για το Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας. Έτσι
ασκώντας συνεχείς πιέσεις κατάφερε να αποκατασταθεί άλλη μία αδικία και με την
με αρ. πρωτ. 47947/04-06-2018 απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά-Νήσων
και Δυτικής Αττικής να επανέλθουν οι τιμές παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού
στα περσινά επίπεδα και για το Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας.
Παρατίθεται η επίκαιρη
ερώτηση, τα πρακτικά της προφορικής συζήτησης στη Βουλή καθώς και η απόφαση της
Κτηματικής
Υπηρεσίας Πειραιά-Νήσων και Δυτικής Αττικής.
Ο κ. Μπούρας, μετά την πολύνεκρη και
καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα, με
σειρά προσωπικών παρεμβάσεών του όλο αυτό το χρονικό διάστημα ανέδειξε και
πέτυχε να δοθεί ειδική μοριοδότηση στους υποψηφίους φοιτητές της περιοχής, που
δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις. Με άλλη επίκαιρη ερώτηση ανέδειξε την ανάγκη
άμεσης αποκατάστασης του οδοστρώματος στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών
καθώς και την ανάγκη δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας.
Ο κ. Μπούρας θα συνεχίσει τις
κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις, ώστε να επιλύονται τα όποια θέματα
δημιουργούνται και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Περιφέρειας
Αττικής.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο Θέμα: Αύξηση στις μισθωτικές αξίες απλής χρήσης Αιγιαλού Στις 13 Μαρτίου 2018 η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά- Νήσων και Δυτικής Αττικής κοινοποίησε στους Δήμους της αρμοδιότητάς της τη νέα αναπροσδιορισμένη μισθωτική αξία για εκμετάλλευση ομπρελλοξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων αυξημένη.
Ειδικότερα, στο μεν Δήμο Μεγαρέων οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό του καλούνται να πληρώσουν 15,00€ ανά τ.μ. από 10,34€ ανά τ.μ., δηλαδή αυξημένη κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι.
Για τις δε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, η μισθωτική αξία για τις παραλίες της Ψάθας και του Πόρτο Γερμενό προσδιορίζεται στα 18,00€ ανά τ.μ., ενώ στις υπόλοιπες στα 15,00€ ανά τ.μ., τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε προτείνει τα 7,50€ ανά τ.μ.
Πέρα από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, ας μην ξεχνάμε ότι αρκετές δημοτικές ενότητες της Δυτικής Αττικής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη φονική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017. Το γεγονός αυτό και μόνο καθιστά την οποιαδήποτε αύξηση απαγορευτική για την περιοχή. Επιπροσθέτως, στις παραλίες των άνω Δήμων που βρέχονται από τον Κορινθιακό είναι δύσκολη η πρόσβαση καθώς μετά την πλημμύρα ο οδικός άξονας της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θηβών έχει υποστεί ζημιές.
Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η επικείμενη αύξηση της μισθωτικής αξίας για εκμετάλλευση ομπρελλοξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων των αιγιαλών της Δυτικής Αττικής;
Ο ερωτών Βουλευτής, Αθήνα, 19-04-2018 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
Θα συζητηθεί τώρα ητρίτη με αριθμό 1545/24-4-2018 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Μπούρα προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Αύξηση στις μισθωτικές αξίες απλής χρήσης αιγιαλού».
Στην ερώτηση του κ. Μπούρα θα απαντήσει η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου.
Κύριε Μπούρα, έχετε τον λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ:Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Άκουσα μια πλειάδα ερωτήσεων που δεν συζητούνται, ενώ απ’ ό,τι είδα συζητήθηκαν πέντε – έξι και πρέπει να είναι πάρα πολλές αυτές που δεν συζητούνται. Αυτό δεν είναι καλό. Είναι περιφρόνηση της Βουλής και αυτό θέλω να επισημάνω μόνο.
Στις 13 Μαρτίου 2018, κυρία Υπουργέ, η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά Νήσων και Δυτικής Αττικής κοινοποίησε στους δήμους της αρμοδιότητάς της, δηλαδή αυτών των περιοχών, τη νέα αναπροσδιορισμένη μισθωτική αξία για εκμετάλλευση ομπρελοξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων, αυξημένη μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 50% αλλά και πάνω από 100%, όπως προσδιορίζεται στην ερώτησή μου.
Ειδικότερα, στον μεν Δήμο Μεγαρέων οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό του καλούνται να πληρώσουν 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που η περσινή τιμή ήταν 10,34 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 50%.
Για τις δε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας η μισθωτική αξία για τις παραλίες της Ψάθας και του Πόρτο Γερμενό προσδιορίζεται στα 18 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στις υπόλοιπες στα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο είχε προτείνει 7,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μάλιστα την παραμονή της μεγάλης καταστροφής. Δηλαδή η απόφαση που έστειλε στην Κτηματική Υπηρεσία του Πειραιά και Δυτικής Αττικής ο Δήμος Μάνδρας ελήφθη 14 Νοεμβρίου. Την έχω εδώ. Και ξέρετε, στις 15 Νοεμβρίου έγινε αυτή η μεγάλη πρωτοφανής καταστροφή, που ισοπέδωσε και έχει καταστήσει την περιοχή ένα απέραντο σεληνιακό τοπίο.
Πέρα από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, ας μην ξεχνάμε, κυρία Υπουργέ, ότι αρκετές δημοτικές ενότητες της δυτικής Αττικής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από αυτή τη φονική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017. Το γεγονός αυτό και μόνο καθιστά την οποιαδήποτε αύξηση απαγορευτική.
Απεναντίας, κυρία Υπουργέ, θα έπρεπε να δοθεί ένα κίνητρο, μια βοήθεια σε επιχειρηματίες που πλήττονται. Πηγαίνετε μια βόλτα στις περιοχές που νέκρωσαν, για να δώσουμε ένα κίνητρο. Τίποτα! Θα έπρεπε να απαλλαγούν για φέτος από το να πληρώνουν. Αυτό θα ήταν πολιτική πράξη.
Επιπροσθέτως, στις παραλίες των ως άνω δήμων που βρέχονται από τον Κορινθιακό είναι δύσκολη η πρόσβαση. Έχω κάνει -δεν έτυχε να προεδρεύετε εσείς, κύριε Πρόεδρε- επανειλημμένα επίκαιρες ερωτήσεις για την κατάσταση της αδιαφορίας, για την εγκατάλειψη. Βάλαμε δύο φαναράκια που κόβουν τα αυτοκίνητα, γιατί δεν περνάνε, από μια λωρίδα, άνοδος-κάθοδος, στην παλιά εθνική οδό Αθήνας-Θήβας. Την ξέρετε όλοι, είναι αυτή που περνάει από την Κάζα.
Είναι η οδός που πάει ο κόσμος στις παραλίες της Ψάθας, του Αλεποχωρίου, του Πόρτο Γερμενό. Και όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες και όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι κάτοικοι, αυτή την εποχή, που αρχίζει το καλοκαίρι, βρίσκονται απομονωμένοι. Και καλούνται να πληρώσουν στο 100%. Τόση είναι στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας η επιπλέον επιβάρυνση. Ποιος θα πάει, όταν ξέρει ότι δεν έχει πρόσβαση και ότι θα πληρώσει ακριβότερα; Άρα, η περιοχή θα είναι νεκρή.
Μετά από αυτό, κυρία Υπουργέ, εγώ θα σας παρακαλέσω να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν –βέβαια, ξέρω τι θα μου απαντήσετε και θα επανέλθω- ώστε να υπάρξει αναστολή για φέτος της πληρωμής των επιχειρηματιών, έτσι ώστε να μπορέσει να πάει κόσμος σε αυτές τις περιοχές, γνωρίζοντας ότι δεν θα επιβαρυνθεί με αυτό το επιπρόσθετο, τη στιγμή που ξέρουμε την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση και ιδίως των κατοίκων της δυτικής Αττικής που υποφέρουν ιδιαίτερα, που προσφέρουν ιδιαίτερα στο εθνικό εισόδημα, που φιλοξενούν για χρόνια τώρα όλη τη βαριά βιομηχανία με τη ρύπανση και όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα που επιβαρύνουν το περιβάλλον τους.
Μέσα από αυτή την καταστροφή, η πολιτεία, τουλάχιστον για φέτος που είναι και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, θα έπρεπε να φροντίσει ώστε να μην υπάρχει όχι αύξηση, αλλά απεναντίας αναστολή πληρωμών, για να μπορούν να πάνε οι συμπολίτες μας εκεί.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ κι εγώ.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Βασική αρχή της Κυβέρνησής μας αποτελεί αποδεδειγμένα η άμεση στήριξη των πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, βροχοπτώσεις, πλημμύρες, σεισμούς, όπως άλλωστε συνέβη σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας. Μεταξύ αυτών των περιοχών ήταν και οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής που επλήγησαν, δυστυχώς, από τη φονική πλημμύρα στις 15 Νοεμβρίου 2017.
Να σας θυμίσω πως πέραν της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όλο το κυβερνητικό επιτελείο προσέτρεξε σε βοήθεια και στήριξη των πληγέντων. Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε άμεσα σε έκδοση απόφασης για παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων καταβολής φόρων, καθώς και για παράταση και αναστολή καταβολής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω ακριβώς των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν.
Επίσης, με νόμο προχωρήσαμε σε έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2017 σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Αττικής.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολη ήταν, και σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει δύσκολη, η κατάσταση στη δυτική Αττική. Το Υπουργείο μας βρίσκεται πάντοτε σε επικοινωνία με φορείς και τοπικούς παράγοντες για πάρα πολλά θέματα.
Πραγματικά στις 13 Μαρτίου 2018 η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά και Νήσων και Δυτικής Αττικής κοινοποίησε στους αρμόδιους δήμους τις τιμές παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, όπως ακριβώς το θέτετε στην ερώτησή σας, βάσει των αναπροσαρμοσμένων μισθωτικών αξιών των αιγιαλών.
Όμως, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Μεγάρων, που υποβλήθηκε στο γραφείο μας στις 27 Μαρτίου 2018, με το οποίο θιγόταν το ζήτημα της αύξησης των μισθωμάτων απλής χρήσης αιγιαλού, αλλά και τα επακόλουθα της αύξησης αυτής, κινηθήκαμε άμεσα, συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα στοιχεία και προχωρήσαμε σε εκτίμηση αυτών.
Έτσι, κατόπιν αξιολόγησης των σχετικών στοιχείων και πληροφοριών μας, όπως κάνουμε για όλα τα θέματα που φτάνουν στο Υπουργείο μας χωρίς καμμία εξαίρεση, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το ζήτημα έχει ήδη επιλυθεί.
Σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα δημόσιας περιουσίας προχωρήσαμε σε ανάκληση της απόφασης της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά και Νήσων και δυτικής Αττικής και γνωστοποιήθηκε η απόφαση ότι οι τιμές παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού στον Δήμο Μεγαρέων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με την περσινή περίοδο, λόγω των ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου τον μήνα Νοέμβριο του 2017.
Θα συνεχίσω για τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Τον λόγο έχει ο κ. Μπούρας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, δεν θα πω για τα προηγούμενα που είπατε στην αρχή, σχετικά με το τι δώσατε και τι δεν δώσατε. Πηγαίνετε μια βόλτα, για να δείτε τι κάνατε ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάνδρας που επλήγη πολύ περισσότερο και για την οποία δεν είπατε λέξη και δεν κάνατε και τίποτα. Όμως, τα πρώτα που είπατε μου θύμισαν εκείνο το «στρίβειν δια του αρραβώνος».
Σήμερα είμαι συγκεκριμένος. Σας είπα ότι εγώ ο ίδιος έχω κάνει επίκαιρες ερωτήσεις στον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Σκουρλέτη, στον Υπουργό τον κ. Σπίρτζη για τα άλλα, όπως για τα ρέματα που δεν έγιναν, που δεν γίνονται, γιατί έρχεται μετά από το καλοκαίρι και νέος χειμώνας, για τον δρόμο που δεν «περπατάει» και δεν μπορεί πλέον να πάει κάποιος σε αυτές τις περιοχές.
Και τώρα ξέρετε τι; Μου είπατε για 27 Απριλίου. Πρέπει να σας πω ότι εγώ την ερώτηση την έκανα στις 19 Απριλίου.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Στις 27 Μαρτίου σας είπα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ:Έχω την απόφαση που λέτε ότι οι τιμές για τα Μέγαρα μένουν ίδιες. Είναι στις 27-4-2018. Αν θέλετε, πάρτε την. Είναι του κ. Πατρώνη, που είναι ο προϊστάμενος της κτηματικής υπηρεσίας.
Εν πάση περιπτώσει, να σας πω ότι στις 10 Απριλίου καταμεσής του Πάσχα δηλαδή -8 Απριλίου είχαμε Πάσχα- ο δήμος ομόφωνα έκανε αυτήν τη διαμαρτυρία και την κοινοποίησε σε εσάς και στους Βουλευτές.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Στις 27-3-2018.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Μπράβο!
Εγώ, ως όφειλα και οφείλω από την υποχρέωση που έχω, κατέθεσα μία επίκαιρη ερώτηση. Δεν θα σας επικρίνω γιατί την αναβάλατε. Μιλάμε τώρα που έχουμε 7 Μαΐου ενώ η ερώτηση είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 24 Απριλίου. Λείπατε στο εξωτερικό. Δεν σας εγκαλώ. Επίκαιρη ερώτηση σημαίνει επίκαιρο θέμα και επίκαιρη λύση. Εν πάση περιπτώσει, έστω και αυτό το αναγνωρίζω ως ένα γεγονός.
Όσον αφορά στα άλλα, δεν μου απαντήσατε καθόλου. Κατ’ αρχάς εγώ δεν το θεωρώ ικανό. Εγώ θεωρώ ότι για φέτος τουλάχιστον θα πρέπει να βοηθηθούν οι περιοχές, έτσι ώστε να προσελκύσουν κάποιους ανθρώπους, για να μπορεί να στηριχθεί αυτός ο φτωχόςεπιχειρηματίας, που είδε το βιός του να χάνεται και την περιουσία του να εξαφανίζεται. Θα πρέπει να μπορεί να πει ότι τονώνεται για φέτος, γλιτώνοντας, εν πάση περιπτώσει αυτήν την επιβολή, την οποία βέβαια θα μετακυλήσει στον πολίτη. Ο πολίτης θα την πληρώσει την ομπρέλα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Από εκεί και πέρα, σας είπα κάτι: Τη μεγαλύτερη καταστροφή στην περιοχή την έπαθε ο Δήμος Μάνδρας. Επίσης, πρέπει να σας πω το εξής: Δεν ξέρω αν είχατε πάει στο συνέδριο, αυτά που κάνετε, που γυρίζατε σαν θίασος, στη δυτική Αττική τον Δεκέμβριο. Ξέρετε τι είπε ο Πρωθυπουργός; Σε τρεις μήνες -έχω τα πρακτικά- θα είναι τα πάντα έτοιμα. Ο δρόμος θα περνάει και τα πάντα θα είναι έτοιμα. Έχουν περάσει έξι μήνες και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Μην επαίρεστε, λοιπόν!
Επανέρχομαι και λέω ότι και για τη Μάνδρα, αλλά και για τα Μέγαρα για φέτος να μην ισχύσουν αυτά, δηλαδή να τους δοθεί λόγω του ότι είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όμως, στην πρωτολογία σας δεν είπατε τίποτα για τη Μάνδρα που είναι αυτή που έπαθε την όλη καταστροφή. Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας, που αναφέρονται σε αυτόν, οι παραλίες της Ψάθας, το Πόρτο Γερμενό και κάποιες άλλες, να μην τις αναφέρω. Πουθενά!
Αυτό το χαρτί που είπατε και επικαλεστήκατε –το έχω εδώ- και το έστειλε ο προϊστάμενος της κτηματικής υπηρεσίας -θα το καταθέσω στα Πρακτικά για να το δείτε-, ο κ. Δημήτριος Πατρώνης, λέει, κυρία Υπουργέ, τα εξής: «Με το ανωτέρω έγγραφο γνωστοποιήθηκε η απόφαση ότι οι τιμές της παραχώρησης απλής χρήσης στην περιοχή Δήμου Μεγαρέων θα επανέλθουν στα ίδια επίπεδα».
Εγώ ζητώ να μην επανέλθουν στα ίδια επίπεδα, αλλά για φέτος να μην ισχύσουν. Για τη δε Μάνδρα δεν αναφέρετε τίποτε γενικά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, γίνομαι λίγο κουραστικός και ζητώ την ανοχή σας, αλλά όπως είδα -τόση ώρα περιμένοντας- δείξατε ανοχή και στους προηγούμενους συναδέλφους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Η δική σας ερώτηση, κύριε συνάδελφε, είναι και η τελευταία, αλλά να μην το παρατραβήξουμε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, μπορώ να σας επαναλάβω ότι πριν γίνει το κακό ο Δήμος Μάνδρας πρότεινε -όχι σε εσάς, στην κτηματική υπηρεσία- στις 14 Νοεμβρίου 2017, έχω την απόφαση εδώ, και στις 15 Νοεμβρίου 2017 το πρωί έγινε η μεγάλη καταστροφή με τους τόσους πολλούς νεκρούς στη Μάνδρα.
Ξέρετε τι ισχύει; Ανά τετραγωνικό μέτρο 18 ευρώ από 7,5 ευρώ που πρότεινε ο δήμος στις 14 Νοεμβρίου για τις δύο περιοχές, Πόρτο Γερμενό και Ψάθα και για τις υπόλοιπες, οι οποίες είναι μικρότερης, ας πούμε, τουριστικής αξίας, 15 ευρώ, δηλαδή 100%. Το προηγούμενο ξέρετε τι ήταν; Αύξηση 150%. Για τη Μάνδρα, λοιπόν, δεν έχετε κάνει κάτι και γι’ αυτό θα παρακαλέσω να έχω την απάντησή σας γι’ αυτό το θέμα.
Σας ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κύρια Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σημειώσω ότι η επίκαιρη ερώτηση ήταν να συζητηθεί στις 30 Απριλίου και όχι πιο πριν, όπως είπατε. Ήταν για την προηγούμενη Δευτέρα και αναβλήθηκε, επειδή είχα κάποιες υποχρεώσεις και δεν μπορούσα. Άρα, είχε ήδη εκδοθεί η απόφαση και δεν κατέφυγα στο να μην έρθω στην απάντηση της ερώτησης, επειδή δεν είχα κάτι να σας απαντήσω, όπως υπονοήσατε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Εγώ την έκανα στις 19 Απριλίου.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Στις 19 Απριλίου. Όμως, στις 27 Μαρτίου πήραμε εμείς την επιστολή από τον Δήμο Μεγαρέων και 27 Απριλίου είναι η απάντηση της κτηματικής υπηρεσίας προς τον Δήμο Μεγαρέων. Στις 27Μαρτίου έχει γίνει η ερώτηση από τον Δήμο Μεγαρέων στο Υπουργείο μας.
Από εκεί και μετά, θα ήθελα να τονίσω συμπληρωματικά σε ό,τι αφορά στις παραλίες το εξής: Πραγματικά, υπάρχει μια μεγάλη ανομοιομορφία στις τιμές για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού.
Στόχος του Υπουργείου μας είναι η εξομάλυνση των διαφοροποιήσεων και ο γενικότερος εξορθολογισμός των τιμών αυτών, σύμφωνα πάντα με την τουριστική δραστηριότητα της κάθε περιοχής, ούτως ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα άδικης και ασύμφορης μεταχείρισης των αιγιαλών, όπως κάποιοι υπέρτεροι τουριστικά δήμοι καταλήγουν να μισθώνουν με τιμή μικρότερη σε σχέση με κατώτερους τουριστικά δήμους.
Μακριά από μας να πούμε ότι πραγματικά δεν συνεχίζουν να υπάρχουν τα προβλήματα στη Μάνδρα. Το είπα και στην πρωτομιλία μου. Ακόμη και τώρα παραμένουν προβλήματα στη Μάνδρα.
Ας δούμε τώρα το συγκεκριμένο θέμα. Στο πλαίσιο αυτό και ειδικά στις περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα σε εμάς, ερχόμαστε να διορθώσουμε ό,τι υπάρχει. Ήδη υπάρχει εντολή προς την αρμόδια κτηματική υπηρεσία από την οποία ζητάμε να εξορθολογίσει ό,τι αφορά και στον Δήμο Μάνδρας. Σας ανέφερα ότι η απόφαση έγινε για τον Δήμο Μεγάρων, επειδή ακριβώς υπήρχε το αίτημα από τον Δήμο Μεγάρων. Δεν έχουμε δεχθεί αίτημα από τον Δήμο Μάνδρας.
Η παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και με την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση που έχουμε και με την τιμή που έχουμε επιβάλει στις συγκεκριμένες περιοχές, θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες.
Από εκεί και πέρα, συμπερασματικά το Υπουργείο μας είναι εδώ για να στηρίζει και να συνδράμει τους πολίτες και τους επιχειρηματίες που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε.
Όσον αφορά στα έγγραφα τα οποία μου δίνετε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Εγώ τα έδωσα για να σας βοηθήσουν στη λύση. Μπορείτε να τα κρατήσετε.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ακριβώς για το ίδιο μιλάμε κι εμείς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Για τα Μέγαρα.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Μιλάμε για 27 Απριλίου για τα Μέγαρα.
Επίσης, όσον αφορά στην ερώτησή σας στις 10 Απριλίου, σε εμάς το ερώτημα από τον δήμαρχο -που κοινοποιήθηκε και σε σας- ήρθε στις 27 Μαρτίου. Αυτό σας ανέφερα πριν. Απλά συμπίπτουν 27 Μαρτίου με 27 Απριλίου.
Θεωρώ ότι με τις ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει και από τη μεριά σας με την ερώτηση που κάνατε και για τον Δήμο Μάνδρας και με τις κινήσεις τις δικές μας και τις οδηγίες που έχουν δοθεί προς τον προϊστάμενο της συγκεκριμένης Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά-Νήσων και δυτικής Αττικής θα έχουμε την εναρμόνιση με τις περσινές τιμές και για τη Μάνδρα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Εγώ έδωσα αυτά τα έγγραφα, κύριε Πρόεδρε, μόνο για να βοηθήσω στη λύση. Νομίζω ότι θα σας είναι επιβοηθητικά, κυρία Υπουργέ, για να λύσετε το θέμα και για τη Μάνδρα. Και θα παρακαλέσω για άλλη μια φορά αν μπορείτε να το λύσετε συνολικά και για τα Μέγαρα και για τη Μάνδρα, προκειμένου να δώσετε μια ανάσα στην περιοχή.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Εκείνο που σας είπα από την αρχή είναι ότι 27 Απριλίου έγινε η κίνηση από την κτηματική υπηρεσία και 30 Απριλίου θα ερχόμουν εγώ να απαντήσω στην ερώτησή σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Εντάξει, μην στεκόμαστε σ’ αυτό. Δεν είχατε πρόθεση.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ήθελα, λοιπόν, να σας πω ότι δεν είχα καμμία πρόθεση να μην σας απαντήσω. Και η πρόθεσή μας ήταν να λύσουμε το πρόβλημα όταν έγινε το αίτημα από τον Δήμο Μεγαρέων. Πιστεύω ότι υπάρχει εντολή…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Μπράβο! Και ο Βουλευτής διά των επικαίρων ερωτήσεων βοηθάει την Κυβέρνηση.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Πάρα πολύ καλά κάνατε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Άρα, γνωρίζετε το θέμα και μπορείτε να προχωρήσετε και σε περαιτέρω λύσεις.
|