H EEKE, μελετώντας προσεκτικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της Τεχνολογίας, την ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους πολίτες και την δίκαιη πρόσβαση στην κοινωνικοποίηση, την οποία προσφέρει το διαδίκτυο, αποφάσισε να μετατρέψει τον δικτυακό της τόπο σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον το οποίο θα κινείται μακριά από αποκλεισμούς πολιτών και θα δίνει σε όλους τους χρήστες του ίσες δυνατότητες πρόσβασης και χρήσης.
Ο σεβασμός της διαφορετικότητας των δεξιοτήτων μεταξύ των ατόμων που αναζητούν πληροφορίες ή βοήθεια στο διαδικτυακό περιβάλλον της ΕΕΚΕ, αποτέλεσε για εμάς γνώμονα μέσα από τον οποίο αποφασίσαμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην πράξη, ένα διαδικτυακό τόπο φιλικό σε άτομα τα οποία μέχρι σήμερα συναντούσαν μεγάλα εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία.
Πιο συγκεκριμένα η Ένωση, με στόχο την προάσπιση του δικαιώματος πρόσβασης των ΑμεΑ στην πληροφόρηση και ενημέρωση, προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση των διαδικτυακών δομών της με:
• Εγκατάσταση πρόσθετων λειτουργιών στην ιστοσελίδα της, για προσβασιμότητα ΑμεΑ, με βάση το πρότυπο WCAG 2.0, σύμφωνα με το διεθνή φορέα W.A.I. καθώς επίσης και την εγκατάσταση υπηρεσίας μετατροπής κειμένου σε ομιλία.
• Μετατροπή ενημερωτικών εκδόσεων σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών σε μορφή Braille και τη δωρεάν διάθεση τους σε βιβλιοθήκες (Το Αλφαβητάρι του Καταναλωτή & ο Οδηγός Ταξιδιωτών).
• Μετατροπή ενημερωτικών εκδόσεων σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών σε ηχογραφημένα βιβλία ηλεκτρονικής μορφή. Τα ηχητικά διατίθενται τόσο στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Κ.Ε. όσο και στις ιστοσελίδες φορέων υποστήριξης-εκμάθησης- εκπαίδευσης ΑμεΑ
• Τοποθέτηση ειδικής σήμανσης στην είσοδο του κτιρίου της Ε.Ε.Κ.Ε. Πινακίδες με την γραφή των τυφλών (γραφή Braille) σε ανθεκτικό πλαστικό (PVC) 3,5 χιλ.
Παρά τη δημιουργία προστατευτικού πλαισίου, που έχει κατά καιρούς επιδιωχθεί, στην πράξη, η ελληνική κοινωνία δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες, για την πρόληψη και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη καθημερινότητα τους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο σίγουρα θα χρειαστεί μία συνειδητή απόφαση, και τα εργαλεία εκείνα (διερμηνεία, πρόσβαση στην τεχνολογία, μέθοδος Braille, σήμανση) που θα συμβάλλουν στην καλυτέρευση και στην ισότιμη ένταξη των Αμεα στην κοινωνία.
Στόχος και επιδίωξή μας, να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι, στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας και στην εξάλειψη κάθε είδους ανισότητας.
Το Σύνταγμα της χώρας μας, κατοχυρώνει ρητά, την προστασία της ζωής και της προσωπικότητας του ατόμου. Οι αρχές αυτές είναι καθολικές, αφορούν όλους τους πολίτες και θα πρέπει να γίνονται με κάθε τρόπο σεβαστές.
Κυβέρνηση και Φορείς ωστόσο, έχουν τον πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτής της ομάδας συνανθρώπων μας ώστε να επιτυγχάνεται η ολοένα και πιο ισότιμη ένταξή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας, διαφυλάσσοντας την αξιοπρεπή τους διαβίωση.
Για περισσότερες πληροφορίες:
• Τel : 210-8817730
• Web: www.eeke.gr
• e-mail: info@eeke.gr