Η κυβέρνηση θα προστατεύσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα
6 Οκτωβρίου, 2023
Σε σχέση με την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.
Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνδυασμός ευρωστίας και ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών η πολιτική της κυβέρνησης
6 Οκτωβρίου, 2023
Ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Έξι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την στήριξη του τραπεζικού τομέα, που αποτελεί βασικό εταίρο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τον εορτασμό των 95 ετών από την ίδρυσή της.
«Αποτελεί προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τόσο την ευρωστία του τραπεζικού τομέα όσο και την αύξηση του ανταγωνισμού εντός αυτού. Προσφέροντας ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ο τραπεζικός τομέας μπορεί να τις βοηθήσει να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τη διάθεση ελκυστικών ευκαιριών χρηματοδότησης για τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι αυτονόητο ότι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ο τραπεζικός τομέας να παράσχει αποτελεσματική στήριξη στην ελληνική οικονομία είναι να είναι υγιής και ανταγωνιστικός από μόνος του», τόνισε ο υπουργός.
Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, προωθούνται:
1.Η εφαρμογή της επόμενης φάσης του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο έχει διαμορφωθεί με τη συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος και βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η τρίτη φάση του «Ηρακλή» θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις συστημικές και μη συστημικές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους», τόνισε.
2.Η επέκταση του «Ηρακλή» θα συμβάλει στην ανάδειξη του λεγόμενου πέμπτου πυλώνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του τομέα και θα προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
3.Σύντομα θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο που θα δώσει τη δυνατότητα σε μη τραπεζικά ιδρύματα να προσφέρουν ενυπόθηκα και εταιρικά δάνεια, διευρύνοντας το φάσμα των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
4.Με το ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία της Ε.Ε. για τους Servicers, η οποία ρυθμίζει την πώληση, την αγορά και την εξυπηρέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το νομοσχέδιο θα θεσπίσει υποχρέωση των Servicers να παρέχουν εξατομικευμένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες, ώστε να αυξηθεί η διαφάνεια της διαδικασίας.
5.Η προώθηση καλύτερων επιλογών αποταμίευσης: «Ο ρόλος ενός υγιούς και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει την προσφορά ευρέος φάσματος επιλογών στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των καταθετικών λογαριασμών με ανταγωνιστικά επιτόκια», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Μετά από συνάντηση με την ΕΕΤ, οι μεγάλες τράπεζες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω πιο ελκυστικά προϊόντα, όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις. Αυτό έχει ήδη αρχίσει σε κάποιο βαθμό, αλλά αναμένουμε ότι θα επεκταθεί περαιτέρω».
6.Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ξεκίνησε η διάθεση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. «Οι υπόλοιπες τράπεζες, πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον και θα εφαρμοστούν διαφορετικές στρατηγικές αποεπένδυσης σε κάθε περίπτωση. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Δείχνει επίσης ότι ο τραπεζικός μας τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα και αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό στόχο χάρη στη σταθερότητα και τις προοπτικές ανάπτυξής του».
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο της οικονομίας, επισημαίνοντας τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης (2,3% το 2023, τριπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και 3% το 2024), την αύξηση των επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας. Αποτελέσματα που οφείλονται στη δημοσιονομική πολιτική η οποία αποκατέστησε την εμπιστοσύνη, στη μείωση των φόρων που έκανε τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις, στην μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας που εκσυγχρόνισε την αγορά εργασίας και στην απλοποίηση της αδειοδότησης που βελτίωσε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Τόνισε δε ότι τα προηγούμενα χρόνια η οικονομία κατέγραψε υπεραπόδοση σε σχέση με τα μεγέθη του προϋπολογισμού.
«Στόχος μας», κατέληξε, «είναι να συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε θετικά, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε στο δρόμο της οικονομικής αξιοπιστίας και των μεταρρυθμίσεων».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δημοσιονομική σοβαρότητα και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για να αντιμετωπιστούν τα δίδυμα ελλείμματα
4 Οκτωβρίου, 2023
Ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Την «ολιστική προσπάθεια» της κυβέρνησης με στόχο «να κρατήσει ερμητικά κλειστές τις δύο κερκόπορτες που επέτρεψαν στην κρίση να ταλαιπωρήσει τους Έλληνες την προηγούμενη δεκαετία: το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» περιέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.
Η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, γίνεται σε δύο κυρίως μέτωπα: δημοσιονομική σοβαρότητα και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου «με κοινό παρονομαστή μία πολιτική κοινής λογικής, που ακολουθεί καλές διεθνείς πρακτικές και μετατρέπει την Ελλάδα σε μία χώρα φιλική στις επενδύσεις».
Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι την προηγούμενη δεκαετία έγινε αντιληπτό ότι η πολιτική του «δώστα όλα» μόνο φιλολαϊκή δεν είναι, διότιτα σπασμένα της καλούνται να τα πληρώσουν στη συνέχεια οι ίδιοι οι πολίτες και ειδικά οι πιο αδύναμοι. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής, που συνδυάζει τη δημοσιονομική ισορροπία από τη μία πλευρά, με αναπτυξιακές πολιτικές που επανεκκίνησαν την οικονομία από την άλλη.
«Δεν μπορείς να πετύχεις μακροχρόνια υψηλή ανάπτυξη, αν δεν ασκείς αξιόπιστη και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική. Και δεν μπορείς να πετύχεις τους δημοσιονομικούς σου στόχους, αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται», ανέφερε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Με την πολιτική μας, πετυχαίνουμε και τους δύο στόχους. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, το 2023 -παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία και παρά τις φυσικές καταστροφές και τις επιπτώσεις τους- θα έχουμε μία υπεραπόδοση του προϋπολογισμού που βασίζεται σε υπεραπόδοση της οικονομίας. Και η υπεραπόδοση της οικονομίας βασίζεται στην ίδια την πολιτική μας, η οποία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έβαλε τα θεμέλια, ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα. Γι’αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Έτσι θα κρατήσουμε κλειστή μια και καλή την κερκόπορτα του ελλείμματος του προϋπολογισμού».
Τόνισε ωστόσο ότι η δημοσιονομική ισορροπία και η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν αρκούν. «Πρέπει τώρα να αυξήσουμε τις ταχύτητες με τις οποίες κινείται η οικονομία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανανοίξει η δεύτερη κερκόπορτα της οικονομίας. Δηλαδή, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Διότι δεν μπορεί η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη να βασίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση. Ούτε είναι βιώσιμο η οικονομία να προχωράει με ανισορροπία ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές».
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι ήδη με την πολιτική που εφαρμόστηκε, οι εξαγωγές πλησίασαν το 50% του ΑΕΠ, ωστόσο απέχουν ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι διεθνώς πιο ανταγωνιστική (φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), θα εφαρμόσει ισχυρότερα κίνητρα για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, για στήριξη της καινοτομίας, καθώς και για ενίσχυση των εξαγωγών υψηλής προστιθέμενης αξίας. «Θα επιταχύνουμε την προσπάθεια, αξιοποιώντας στο έπακρο το μεγαλύτερο στην ιστορία «πακέτο» δημόσιων πόρων λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ», ανέφερε. «Ο συνδυασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ δεν είναι απλώς ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, όπως πολλές φορές λέγεται. Είναι ένα πακέτο υπερδιπλάσιο από το Σχέδιο Μάρσαλ. Και η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ αθροιστικά. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνουν τα δύο αυτά ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, στο έπακρο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τομέα της ναυτιλίας που συνδέει Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να λειτουργήσει ακόμη περισσότερο επ’ ωφελεία των δύο χωρών. «Όπως στη Βρετανία έτσι και στην Ελλάδα, η ναυτιλία με την παρουσία της, τις ισχυρές νομικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της, καθώς και την ασφάλιση και τις ναυλώσεις, μπορεί να έχει ακόμα θετικότερη επίδραση στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Ην.Βασιλείου μετά το Brexitο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ακμαιότατη διμερή σχέση καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, ενώ οι επισκέψεις βρετανών τουριστών στην Ελλάδα πλησίασαν τα 4,5 εκατομμύρια το 2022 και βρέθηκαν στην πρώτη θέση στις αφίξεις στη χώρα μας (τάση η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο το 2023). Επιπλέον σημαντικός αριθμός βρετανικών εταιρειών έχει επενδύσει στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων στους τομείς λιανικού εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, των φαρμακευτικών προϊόντων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των αερομεταφορών.
«Σε ένα δυσμενές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σταθερό και αξιόπιστο εταίρο και η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2,3% το 2023 και το 3% το 2024, ο πληθωρισμός, από 9,6% το 2022, θα διαμορφωθεί σε 4% το 2023 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,4% το 2024, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,3% κατά το τρέχον έτος και 12,1% το 2024 ενώ η ανεργία θα μειωθεί σε 10,6% το 2024 από 17,5% το 2019», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:
«Είναι σαφές ότι μιλάμε για αλλαγή παραδείγματος. Από την Ελλάδα των ελλειμμάτων και των κρίσεων, περνάμε στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας – ακόμη και εν μέσω κρίσεων – υπεραποδίδει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο δημοσιονομικής σταθερότητας, μείωσης τους χρέους και οικονομικής ανάπτυξης. Το σχέδιο που συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε στην οικονομία είναι η εγγύηση ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί!».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κ. Χατζηδάκης: Υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας
2 Οκτωβρίου, 2023
Θ. Πετραλιάς: Προϋπολογισμός του 2024 αποτυπώνει την οικονομική σταθερότητα και πρόοδο
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 σήμερα στη Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:«Υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία μας πάει καλά. Αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς αυτή η εξέλιξη. Και βλέπουμε ότι το 2023 ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, παρά το ότι ήταν χρόνια εκλογών, παρά το ότι μας έτυχαν άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές, ο προϋπολογισμός μας άντεξε. Εκπληρώσαμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας και το 2024, συνεχίζοντας το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία».
Ο κ. Πετραλιάς δήλωσε:«Πριν λίγα λεπτά κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2024.
Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023, όπως και τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ προς στήριξη του εισοδήματος, αποδεικνύοντας τη συνέπεια λόγων και πράξεων.
Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα απαραίτητα κονδύλια για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά και μόνιμες πιστώσεις για την αντιμετώπιση μελλοντικών φυσικών καταστροφών.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% του χρόνου, που είχε τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρ’όλες τις έκτακτες δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές.
Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, όπου διαφαίνεται αυξητική τάση σε κατηγορίες εσόδων που συνδέονται με την αύξηση των μισθών, αλλά και στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος τους κόστους από τις δαπάνες αποκατάστασης φυσικών καταστροφών θα καλυφθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν της ευελιξίας που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το γεγονός ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ετών 2023 και 2024 παραμένει εντός των εκτιμήσεων που είχαν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενισχύει την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας ενόψει των επικείμενων αξιολογήσεων.
Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη σε αυτό το πλαίσιο, είναι η εκτιμώμενη αποκλιμάκωση του χρέους από 171,4% του ΑΕΠ το 2022 σε 159,3% το 2023.
Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα για το οποίο εξέλεξαν την Κυβέρνηση οι πολίτες, υλοποιώντας τώρα τις Μεγάλες Αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλαγές στο πεδίο της φοροδιαφυγής, στη θωράκιση της χώρας έναντι των οικονομικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην ενίσχυση της υγείας, αλλά και στο βασικό πρόσταγμα της κοινωνίας για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω μέτρων προς όφελος των πολιτών, είναι η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό ακριβώς αποτυπώνει και ο Προϋπολογισμός του 2024, δηλαδή την οικονομική σταθερότητα και πρόοδο, διανέμοντας παράλληλα τους πεπερασμένους δημοσιονομικούς πόρους με τη μέγιστη δυνατή οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ