Εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους σε λιγότερο από 90 ημέρες - Τηλεδιάσκεψη με πιστοποιημένους και με τους πρώτους συνταξιούχους μέσω του νέου συστήματος
Σε λιγότερες από 90 ημέρες, χρόνος ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ και χωρίς υπερημερίες, εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, οι οποίοι ξεκίνησαν να εντάσσονται σταδιακά στη διαδικασία απονομής από τα τέλη του 2021. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους και τους αντίστοιχους ασφαλισμένους στους οποίους εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις μέσω του νέου αυτού συστήματος.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τόσο οι πιστοποιημένοι όσο και οι νέοι συνταξιούχοι συμφώνησαν πως η διαδικασία ανάθεσης σε λογιστή ή δικηγόρο της έκδοσης της κύριας σύνταξης:
– Συνιστά μια εύκολη και φιλική διαδικασία για τον πολίτη, καθώς αυτή ξεκινά μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης κύριας σύνταξης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου εκεί επιλέγει και τον πιστοποιημένο που θα «τρέξει» τον φάκελο συνταξιοδότησης.
– Αποτελεί πλέον την πιο γρήγορη διαδικασία στον ΕΦΚΑ για να εκδοθεί μια σύνταξη και συγκεκριμένα σε λιγότερο από 90 ημέρες. Μάλιστα υπήρξαν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εντός 60 ημερών ή ακόμα και εντός 45 ημερών.
– Οι πιστοποιημένοι παρέχουν σε όλα τα στάδια απονομής της σύνταξης άμεση και έγκυρη ενημέρωση στους εν αναμονή συνταξιούχους, λύνοντας παράλληλα τα όποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν (ελλείψεις δικαιολογητικών, συνεννοήσεις με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ κ.λπ.).
-Η έκδοση των συντάξεων πραγματοποιείται χωρίς λάθη καθώς υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα ελέγχου τόσο από τους ίδιους όσο και από τους προϊστάμενους των διευθύνσεων απονομής συντάξεων.
Οι ασφαλισμένοι που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη προέρχονταν από περιοχές της Περιφέρειας (Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα και Καστοριά) και θα λάβουν τη σύνταξή τους στα τέλη του Μαρτίου (συντάξεις Απριλίου). Ήδη έχουν αναληφθεί από πιστοποιημένους, από όλη την Ελλάδα, 648 συνταξιοδοτικές υποθέσεις και αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες και νέες εκδόσεις συντάξεων.
Παράλληλα, δρομολογείται η διεύρυνση των κατηγοριών ασφαλισμένων που θα μπορούν να απευθυνθούν σε πιστοποιημένους, καθώς σήμερα αφορά μόνο τους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΟΓΑ.
Κατά την τηλεδιάσκεψη ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων αποδεικνύεται στην πράξη πως παράγει αποτέλεσμα και γίνεται σταδιακά μέρος της λύσης του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Και η απόδειξη ως προς αυτό είναι ότι ήδη, και σε λιγότερες από 90 ημέρες, εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από πιστοποιημένους επαγγελματίες και τέλος Μαρτίου οι συνταξιούχοι θα δουν τα ποσά στους λογαριασμούς τους. Ένα μέτρο που πολλοί έσπευσαν να καταδικάσουν εν τη γενέσει του ως αποτυχημένο, σήμερα αποτελεί τον ταχύτερο τρόπο για να πάρει κάποιος τη σύνταξη του από τον ΕΦΚΑ. Και μάλιστα με τρόπο εύκολο, φιλικό και οργανωμένο. Χωρίς ταλαιπωρία και αγανάκτηση. Το μέτρο των πιστοποιημένων αποτελεί θεσμό που θα μείνει στον ΕΦΚΑ. Και θα τρέξει πολύ ταχύτερα πολύ σύντομα, όταν όλοι οι πιστοποιημένοι αλλά και οι υπάλληλοι εξοικειωθούν πλήρως με τη νέα αυτή διαδικασία. Παράλληλα, δρομολογούμε την διεύρυνση των κατηγοριών ασφαλισμένων που θα μπορούν να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους. Και την ίδια ώρα ακούμε τις δυσκολίες που οι πιστοποιημένοι μας μεταφέρουν κατά τις συνεργασία τους με τις δομές του ΕΦΚΑ και τις αντιμετωπίζουμε».
Υπενθυμίζεται πως οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ανέρχονται σήμερα σε 458, έχουν προκύψει μέσα από αυστηρές εξετάσεις που διεξήγαγε ο ΕΦΚΑ και αντιστοιχούν περίπου στο 70% του συνόλου των μονίμων εισηγητών του Οργανισμού. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και από επιπλέον λογιστές και δικηγόρους, που δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες φάσεις πιστοποίησης.
Επίδομα εργασίας και έλεγχος της απάτης στα Μητρώα του ΟΑΕΔ - Παρουσίαση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» -
«Η προσπάθειά μας δεν αφορά απλώς στην μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ. Είναι μια προσπάθεια -μέσω της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης- ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός να μετατραπεί από παγίδα ανεργίας και μηχανισμό που δίνει χρήσιμα μεν, αλλά όχι αρκετά επιδόματα ανεργίας, σε μοχλό ώστε και η ανεργία να περιοριστεί και οι άνεργοι να βρίσκουν την εργασία που θα επιθυμούσαν. Αυτό θα γίνει μέσω μια σειράς παρεμβάσεων που ξεκινούν από την ίδια τη λειτουργία του Οργανισμού, περνούν μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου των ανέργων και φτάνουν μέχρι το σύστημα της κατάρτισης και των δεξιοτήτων».
Με τον τρόπο αυτό σκιαγράφησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης το νομοσχέδιο με τίτλο «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις» που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου –παρουσία του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη και της Γενικής Γραμματέως Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ελένης Γιώτη-, ενόψει της κατάθεσής του αύριο σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, οι βασικοί στόχου του νομοσχεδίου είναι:
- Να βοηθηθούν οι άνεργοι και ιδίως οι μακροχρόνια, με νέα ψηφιακά εργαλεία, να βρουν δουλειά και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία.
- Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί, ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
- Να διασφαλιστεί ότι θα πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων.
Στις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Η παροχή επιδόματος εργασίας στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
- Η στήριξη των ανέργων με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και νέα ψηφιακά εργαλεία για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
- Η καταβολή μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης.
- Η αντιμετώπιση του φαινομένων κατάχρησης των παροχών του ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
- Η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας.
- Η σύνδεση των αμοιβών παρόχων και καταρτιζόμενων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης.
Αναλύοντας τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για την υποστήριξη των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων –αυτών που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης- για την παραμονή στο Μητρώο Ανέργων μετά το πρώτο 12μηνο και τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ., τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο επί σειρά ετών, ενώ δηλώνουν υψηλά ετήσια εισοδήματα και διαμένουν σε ακριβές περιοχές. «Η καταπολέμηση της απάτης και των καταχρήσεων είναι κάτι που θα πρέπει να μας ενώνει όλους, καθώς είναι προφανές ότι άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη, εκμεταλλεύθηκαν τις τρύπες της νομοθεσίας για να εξασφαλίσουν σειρά παροχών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας με χαμηλότερα εισοδήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την πρόβλεψη για ενεργοποίηση της διαγραφής από το μητρώο ανέργων μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας (θέσεων δηλαδή που έχουν λάβει υπόψη μεταξύ άλλων το εργασιακό προφίλ του ανέργου, τον προηγούμενο μισθό του και τον τόπο κατοικίας του) ή άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις βασίζονται σε νομοθεσία του 1985. «Οι ρυθμίσεις που αφορούν στο Μητρώο των ανέργων είναι ισορροπημένες γιατί στην πρώτη περίπτωση σχετίζονται με το εισόδημα του ανέργου –και πάμε σε μεγάλα εισοδήματα- και στη δεύτερη περίπτωση στην άρνησή του να δεχθεί θέσεις που ευθυγραμμίζονται με αυτά που ο ίδιος ζήτησε. Ακόμα και έτσι όμως, ο άνεργος δεν στερείται βασικών κοινωνικών παροχών όπως είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Επιδιώξαμε μια δίκαιη αντιμετώπιση που προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι υπάρχουν φορολογούμενοι, αλλά και κανόνες δικαιοσύνης», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Και κατέληξε λέγοντας ότι: «Με το νομοσχέδιο αυτό εναρμονιζόμαστε με αυτές που συμβαίνουν σε προηγμένες χώρες της ΕΕ, αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες του ΟΑΕΔ –που συμπεριλαμβάνουν καταχρήσεις και απάτες- και δίνουμε περισσότερα όπλα για το μέλλον σε εργαζομένους και ανέργους, θέτοντας σε ακόμα πιο γερές βάσεις την κοινωνική πολιτική της χώρας».
Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Στόχος της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ είναι η μετεξέλιξή του σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης που θα στηρίζει άμεσα όσους την έχουν ανάγκη, θα υλοποιεί αποτελεσματικές ενεργητικές πολιτικές που ανταποκρίνονται στις νέες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικονομίας, θα διαδραματίζει έναν ακόμα πιο κομβικό ρόλο στην αγορά εργασίας και θα παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες ταχύτερα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί ένας φορέας-συνώνυμο της απασχόλησης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Ο κόσμος αλλάζει, η αγορά εργασίας αλλάζει και είναι υποχρέωσή μας να αλλάξουμε και εμείς και να προσφέρουμε “Δουλειές Ξανά”».