Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση απέκρυψε ότι τα 25 εκατ. δικαιώματα ρύπων είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας μου στο Ευρωκοινοβούλιο
Ανάρτηση σχετικά με την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων, την οποία ανακοίνωσε εχθές ο Κ. Μητσοτάκης από τη Νάξο μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις κύκλων του υπουργείου περί μίας μοναδικής ευκαιρίας για την Ελλάδα, δια της διάθεσης 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ρύπων μέσω του ευρωπαϊκού κανονισμού του ETS αποκλειστικά για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση απέκρυψε ότι τα 25 εκατομμύρια δικαιώματα, που αντιστοιχούν περίπου σε 1,5 δισεκ. ευρώ ευρωπαϊκού χρήματος και εμφανίζει ως δικό της επίτευγμα, είναι αποτέλεσμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβα ως ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος το 2017.
Εν συνεχεία παρέθεσε τα γεγονότα:
- Το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων για την περίοδο 2021 – 2030, προβλέποντας τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Εκσυγχρονισμού, το οποίο θα χρηματοδοτούσε επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα για τις χώρες που το 2013 είχαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο από το 60% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ελλάδα το 2013 ήταν λίγο πάνω από αυτό το όριο, ενώ το 2014 και το 2015 βρισκόταν στο 59%. Με άλλα λόγια, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαιρούσε την πατρίδα μας από τις χρηματοδοτήσεις, μολονότι πληρούσε τις προϋποθέσεις.
- Για να διορθωθεί αυτή η αδικία, ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε τροπολογία που συνυπέγραψαν και άλλοι Έλληνες Ευρωβουλευτές και η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλάζοντας το έτος βάσης, προσθέτοντας το 2014 και το 2015, ώστε η χώρα μας να επωφεληθεί από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα όπως η διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον. Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρξε ανάλογη εξέλιξη στο Συμβούλιο Υπουργών εκείνη την εποχή, στο οποίο συμμετείχε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
- Χρειάστηκαν νέες πιέσεις εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου και εν τέλει αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού μηχανισμού για τη χώρα μας ύψους 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, περιορίζοντας συγχρόνως τα επιλέξιμα έργα μόνο στα ελληνικά νησιά και στη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα 25 εκατομμύρια δικαιώματα είναι περίπου τα μισά από αυτά που θα δικαιούμασταν, αν είχαμε συμμετάσχει κανονικά στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, όπως ζητούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συνεπώς, ο μηχανισμός και η προικοδότησή του με 25 εκατομμύρια δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ, όχι μόνο δεν είναι επίτευγμα της Νέας Δημοκρατίας, που όταν ψηφίστηκε το 2018 ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά της οργανωμένης προσπάθειας που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, θέτοντας κλείνοντας το ερώτημα: γιατί ενώ ο μηχανισμός αυτός ήταν στη διάθεση της χώρας μας ήδη από το 2021, η κυβέρνηση καθυστέρησε τρία χρόνια να εκσυγχρονίσει το δίκτυο στα νησιά μας και να προχωρήσει τα έργα διασυνδεσιμότητας;
Περισσότερα ΕΔΩ
Πολιτικό περιβάλλον: Φέρνει καρπούς η γραμμή αξιοπιστίας και υπευθυνότητας του ΠΑΣΟΚ
Οι απαιτήσεις για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αυξάνονται, μετά και τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εξελίξεις. Η κοινή γνώμη θεωρεί εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ ως την ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση. Η γραμμή αξιοπιστίας και υπευθυνότητας που έχουμε επιλέξει τα τελευταία χρόνια φέρνει σήμερα καρπούς. Έχουμε καταφέρει, μέσα από την πορεία, τις θέσεις και την υποδειγματική εσωκομματική διαδικασία που ακολουθήσαμε, να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας σταθερός πόλος και μία στιβαρή δύναμη που μπορεί χωρίς λαϊκισμούς, αλλά με πραγματικό, προγραμματικό σχέδιο, ρεαλιστικό λόγο, κοινωνική αντιπολίτευση, να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή. Όσο για τις επιθέσεις που δεχόμαστε από την κυβέρνηση, η αντιπολίτευσή μας δεν έρχεται να γκρεμίσει, αλλά έρχεται να διορθώσει και να χτίσει. Δεν ακολουθούμε μία μηδενιστική λογική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνυπογράψουμε το αφήγημα που στήνει η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους. Για παράδειγμα, ανοίγει για τη χώρα μας ένας δημοσιονομικός χώρος, που η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί υπέρ των πολιτών. Σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ για κάθε ευρώ άμεσων φόρων στην Ευρώπη πληρώνουν 1 ευρώ έμμεσων φόρων, στη χώρα μας ο πολίτης πληρώνει 1,8. Παρόλα αυτά, στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2025, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν 2,5 δισ. φορολογικά έσοδα παραπάνω από ό,τι πλήρωσαν το 2024. Εντωμεταξύ, ένα μέρος της περιβόητης αύξησης του κατώτατου μισθού το παίρνει η εφορία, αφού έχει υπερβεί το όριο του αφορολόγητου. Στην ουσία, δηλαδή, οι μισθωτοί δεν ελαφρύνονται, μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ακρίβειας. Δεν πρέπει να δούμε μία πιο δίκαιη φορολογική κλίμακα στους μισθωτούς που τόσα χρόνια λέμε ότι είναι τα γνωστά υποζύγια; Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως η δυνατότητα για ένα άλλο μείγμα πολιτικής και για άλλη αξιοποίηση των υπερεσόδων από τους έμμεσους φόρους, τα οποία πρέπει να κατευθυνθούν για να στηρίξουν την κοινωνία.
Περισσότερα ΕΔΩ