“Φέτος τα εναέρια σηκώνονται με τον πρώτο καπνό. Έχουμε βιώσει με πικρό τρόπο πολλές φορές, ότι αν αφήσεις μια πυρκαγιά να εξελιχθεί δεν φτάνουν 20-30 εναέρια μέσα” τόνισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τ/σ ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.
“Αν φτάσεις στο πεδίο στην έναρξη της πυρκαγιάς έχεις υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να την πιάσεις. Αυτό κάνουμε λοιπόν, προσπαθούμε να φτάσουμε πιο έγκαιρα στο πεδίο” είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, σημειώνοντας, δε, ότι εκτός από το νέο επιχειρησιακό δόγμα, καθοριστικός είναι ρόλος της πρόληψης.
“Σήμερα το πρωί είδα στην πλατφόρμα για τις δηλώσεις καθαρισμού- και θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας- ότι έχουν καθαριστεί 654.000 οικόπεδα μέχρι τώρα και έχουμε άλλες δέκα μέρες, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, το νούμερο είναι εντυπωσιακό. Κάποιοι πήγαν στα οικόπεδα του μπαμπά τους ή του παππού τους, που δεν είχαν πατήσει ποτέ, τα είδαν και τα καθάρισαν μετά από πολλά-πολλά χρόνια. Βοηθάει αυτό, σταματάει η φωτιά όταν δεν έχει χόρτο. Όταν έχει είναι “πυριτιδαποθήκη” δήλωσε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των καθαρισμών που έχει πραγματοποιήσει το ΥΠΕΝ, καθώς και οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Μίλησε επίσης για τις πολλές ενάρξεις πυρκαγιών- σχεδόν τριπλάσιες φέτος τον Ιούνιο συγκριτικά με τον περσινό αντίστοιχο μήνα- και για τη μεγάλη πίεση και δυσκολία που δημιουργούν στους πυροσβέστες οι περιαστικές- περιδασικές πυρκαγιές, όπου τα σπίτια είναι μέσα στα δέντρα. “Αυτή είναι η μεγαλύτερη πίεση, κυρίως στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Γιατί; Γιατί πάνω απ’ όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής και εκεί ζουν άνθρωποι μέσα στα πεύκα, μέσα στα δάση, πολύ – πολύ κοντά στον κίνδυνο όταν ξεκινά μια πυρκαγιά. Οπότε εκεί που δεν έχεις χρόνο να αντιδράσεις και πρέπει μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά να εκκενώσεις, να βάλεις πυροσβεστικά και να φτάσουν τα εναέρια, είναι το πιο δύσκολο” τόνισε.
23 ενάρξεις χθες στον Έβρο. Ανά 20 λεπτά εκδηλωνόταν μια πυρκαγιά
Τέλος, αναφέρθηκε στην ευαίσθητη περιοχή της Αν. Μακεδονίας- Θράκης, δηλώνοντας: “Εχθές στον Έβρο, το έχω πει πολλές φορές, στο κομμάτι της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που είναι ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι για εμάς, είχαμε 23 ενάρξεις πυρκαγιών. Στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί και στις γύρω περιοχές.
Βάζω το ερώτημα για μια ακόμη φορά, λέγοντας ότι εκφεύγει πλέον των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι στρατηγικής σημασίας η περιοχή για εμάς. Συνεργαζόμαστε με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την Ελληνική Αστυνομία. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί πάλι να είναι τυχαίο ότι εχθές για κάποιες ώρες είχαμε ανά 20 λεπτά πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία του δάσους”.
Βασίλης Κικίλιας: «Έχουμε δουλέψει σκληρά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι Έλληνες πυροσβέστες δίνουν καθημερινά την ψυχή τους και την καρδιά τους»
Δελτίο Τύπου 05 Ιουλ 2024
Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024
Για το νέο δόγμα που εφαρμόζει φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, την καθοριστική σημασία των καθαρισμών οικοπέδων και περιαστικών-περιδασικών περιοχών, καθώς και για την αξιοποίηση των drones στον πολύ γρήγορο εντοπισμό πυρκαγιάς μίλησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.
«Το λέω για μία ακόμη φορά, θα είναι η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων είκοσι χρόνων. Παρόλα αυτά, ξέρετε, έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, πρώτον σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη. Τα 560.000 καθαρισμένα οικόπεδα που έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα είναι μια τεράστια παρακαταθήκη σε σχέση με πέρσι, γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν τρέχει η πυρκαγιά στα καθαρισμένα οικόπεδα, δεν καταστρέφονται οι περιουσίες των ανθρώπων και δεν καίγονται τα σπίτια στον καθαρισμένο περιβάλλοντα χώρο. Όπου έχει όμως δύο μέτρα χόρτα, αυτό είναι “πυριτιδαποθήκη”» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το νέο δόγμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών που έχει ως βασικούς άξονες την κινητοποίηση εναέριων και ενισχυμένων επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων από την πρώτη στιγμή έναρξης της πυρκαγιάς, αλλά και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πεδίο ο Υπουργός τόνισε: «Πλέον στις δασικές πυρκαγιές σηκώνονται τα εναέρια με το που βλέπουν τα drones καπνό. Δεν περιμένουμε να φτάσει ένα πυροσβεστικό ή ένας εθελοντής ή ένας πυροσβέστης και να την επιβεβαιώσουμε. Σηκώνονται με εντολή του κυρίου Αρχηγού από το πρώτο δευτερόλεπτο. Αν και εφόσον είναι false alarm ή οι επίγειες δυνάμεις προλάβουν να “μαζέψουν” την πυρκαγιά στο 20λεπτο που χρειάζεται ένα εναέριο να σηκωθεί, ακυρώνουμε την απογείωση. Αν έχει ήδη απογειωθεί κάνει μια διαβροχή και μια περιπολία.
Υποχρεωτικά στο πεδίο είναι οι δασάρχες μαζί με τους πυροσβέστες, εκεί είναι και οι εθελοντές, εκεί και η αστυνομία για τις εκκενώσεις, εκεί και οι Ένοπλες δυνάμεις αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα. Παλεύουμε και προσπαθούμε όλοι μαζί, και λάθη φυσικά θα γίνουν. Και είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να τα προλάβουμε όλα, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση με τόσες πολλές ενάρξεις» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι τον Ιούνιο του 2023, είχαμε 533 ενάρξεις πυρκαγιών, ενώ το φετινό Ιούνιο 1.281.
Σχετικά με την αξιοποίηση drones επισήμανε ότι έχουν καθοριστικό ρόλο στον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών με αποτέλεσμα την πολύ γρήγορη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και τη μεγάλη αύξηση των πιθανοτήτων αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς σε αρχικό στάδιο. «Έχουμε 25 drones με 25 κέντρα επιχειρήσεων που πετάνε πάνω από τον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Πεντέλη, τα Βίλια και όπου χρειάζεται 24 ώρες το 24ωρο, βλέπουν με υπέρυθρες και τη νύχτα, έχουν θερμικές κάμερες, υπολογίζουν τις συντεταγμένες και μας δίνουν νωρίς ένα περιστατικό που σε άλλες εποχές δυστυχώς θα το έβλεπε αργότερα, ένας πυροφύλακας, ένας πολίτης, ένας στρατιώτης. Είναι μεγάλο αβαντάζ. Επεκτείνεται αυτό και εκτός Αττικής, ήδη έχει μπει drone στην Κάρυστο στη νότια Εύβοια που πάντα έχουμε πυρκαγιές» είπε ο κ. Κικίλιας.
Τέλος, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και για τις σκληρές μάχες που δίνουν με τις φλόγες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σας δηλώνω εκ μέρους των Ελλήνων πυροσβεστών ότι δίνουν και την ψυχή τους και την καρδιά τους καθημερινά και χαίρομαι ειλικρινά για αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν και η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει τη φετινή προσπάθεια».
Δήλωση Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια
Δελτίο Τύπου 30 Ιουν 2024
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024
Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα. Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.
Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασοκομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.
Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Γκουντούφα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.
Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση: Για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κι όμως, μόνο σήμερα είχαμε:
12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα
3 παρά τέταρτο στη Λαμία
4 και πέντε στο Αγρίνιο
4 και τέταρτο στη Σταμάτα
5 και 20 στην Κόρινθο
8 παρά τέταρτο στο Δίστομο
8 παρά 10 στον Ασπρόπυργο
8 παρά πέντε στο Ντράφι
8 και 20 στην Ηλεία
Ακόμη και στο Φιλοπάππου στο κέντρο της Αθήνας
Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο.