Η CEC, ή Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανίας Υποδημάτων , είναι ο αντιπροσωπευτικός φορέας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υποδημάτων. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης των εταιρειών υποδημάτων.
Το 2021, η ευρωπαϊκή βιομηχανία υποδημάτων απασχολούσε άμεσα 221.220 εργαζόμενους σε 17.160 εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές πραγματοποίησαν συνολικό τζίρο 23.115 εκατ. ευρώ. Η CEC εργάζεται για να υποστηρίξει και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων ενδιαφερομένων στη βιομηχανία υποδημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του κλάδου, παρόχων έρευνας και εκπαίδευσης και δημόσιων αρχών.
Η CEC διαδραματίζει επίσης ρόλο σε έργα της ΕΕ και διεθνείς πρωτοβουλίες, ενεργώντας ως διευκολυντής για την ενίσχυση της συνεργασίας και των συνεργειών μεταξύ των παγκόσμιων ενδιαφερομένων μερών για τα υποδήματα. Εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υποδημάτων, η CEC στοχεύει να συμβάλει στη συνολική ανάπτυξη και επιτυχία του κλάδου.
Ο πλήρης κατάλογος των Μελών και των Παρατηρητών της CEC είναι διαθέσιμος εδώ .
Το CEC είναι εγγεγραμμένο στο «Μητρώο Διαφάνειας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αριθμός ID: 13497369622-37.
Αυτό που κάνουμε
Ο γενικός στόχος της CEC είναι να τονώσει την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τομέα . Οι πιο συγκεκριμένοι στόχοι περιλαμβάνουν:
Προώθηση των συμφερόντων και των αξιών των ευρωπαϊκών υποδημάτων έναντι των θεσμικών οργάνων και των διεθνών οργανισμών της ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές και τους κανονισμούς που έχουν αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά υποδήματα (π.χ. άνοιγμα τρίτων αγορών σε ίσους όρους ανταγωνισμού, διεθνοποίηση των ΜΜΕ, καταπολέμηση για τα προϊόντα απομίμησης, το περιβάλλον, κ.λπ.)
Υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας , μέσω της συμμετοχής σε έργα της ΕΕ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, όπως η συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή απόδοση, η σπανιότητα υλικών, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, οι απαιτήσεις των καταναλωτών και ανάγκες κ.λπ.
Προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης των απαραίτητων δεξιοτήτων , καθώς και της ελκυστικότητας του κλάδου για τις νέες γενιές, μέσω ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών (π.χ. πρόγραμμα Erasmus+, Συμβούλιο Τομεακών Δεξιοτήτων , Κοινωνικός Διάλογος σε επίπεδο ΕΕ).
Να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα και κανάλι επικοινωνίας για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και για την αύξηση της συνεργασίας, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.
./.
Στις 24 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τις καθυστερήσεις πληρωμών [2023/0083(COD)]
Ο φάκελος θα ακολουθήσει τη νέα Βουλή μετά τις ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου.
Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΕΚ να εισαγάγει εξαίρεση από το ανώτατο όριο πληρωμής των 30 ημερών για « αγαθά βραδείας κυκλοφορίας και εποχιακά αγαθά». Οι εταιρείες υποδημάτων έχουν μακροχρόνιες εμπορικές διαδικασίες που επιτρέπουν μεγάλες περιόδους πληρωμής ώστε να ανταποκρίνονται στη μεγάλη περίοδο από τη στιγμή που ο έμπορος λιανικής αγοράζει το προϊόν μέχρι το τελικό προϊόν να πωληθεί στον καταναλωτή.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία υποδημάτων αποτελείται από περισσότερο από το 98% των ΜΜΕ. Αυτοί οι φορείς, ήδη κλονισμένοι και ωθημένοι στα άκρα από τις υγειονομικές, οικονομικές και πολιτικές κρίσεις, δεν έχουν επαρκή οικονομική δύναμη για να χειριστούν μακροπρόθεσμα την επιβαλλόμενη πληρωμή των 30 ημερών. Υπό αυτή την έννοια, εάν δεν τηρηθούν οι βιομηχανικές πρακτικές στον τομέα των υποδημάτων, ο κλάδος θα καταρρεύσει στην Ευρώπη.
Η Έκθεση και οι σχετικές τροπολογίες βρίσκονται εδώ: https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/all-reports.html?orderBy=reference
./.
30 Απριλίου 2024
Ο ECHA ζητά συγγνώμη για παραπλανητικούς ισχυρισμούς: Οι βιομηχανίες δέρματος και υποδημάτων ζητούν περαιτέρω δράση για διαφάνεια
Μετά την καταγγελία της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Δέρματος (COTANCE) και της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Υποδημάτων (CEC), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την εσφαλμένη διαβίβαση, μέσω των καναλιών επικοινωνίας τους, την εντύπωση ότι τα δερμάτινα είδη και τα υποδήματα έχουν πιθανές καρκινογόνες ιδιότητες λόγω του Cr VI.
Αυτή η παραπλανητική ανακοίνωση του ECHA επισημάνθηκε την περασμένη 15η Μαρτίου σε κοινή επιστολή της COTANCE και της CEC. Κατήγγειλαν ένα infographic στην ιστοσελίδα του ECHA της εκστρατείας «Πρόληψη του καρκίνου» και την αντίστοιχη ανάρτηση LinkedIn ως ανακριβές και παραπλανητικό, υπενθυμίζοντας στον Οργανισμό: «ότι το Chromium VI δεν χρησιμοποιείται για τη βυρσοδεψία δέρματος και ότι το μαύρισμα με χρώμιο δεν είναι το μόνο μαύρισμα μέθοδος στον τομέα. Ωστόσο, το infographic δίνει την εντύπωση ότι το δέρμα περιέχει αυτόματα Chromium VI και ότι αυτή η παρουσία είναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνο. Αυτό δημιουργεί αδικαιολόγητες ανησυχίες στους καταναλωτές, οι οποίοι ενδέχεται να απομακρύνονται από τα δερμάτινα είδη».
Η επιστολή διευκρίνιζε περαιτέρω ότι ο πραγματικός περιορισμός της ΕΕ για το Chromium VI στο δέρμα αφορά τις πιθανές ευαισθητοποιητικές του ιδιότητες και όχι την καρκινογένειά του.
Η επίσημη απάντηση από τον ECHA ήρθε στις 9 Απριλίου, η οποία ανέφερε: «Ζητούμε συγγνώμη για αυτό το σφάλμα και διορθώσαμε το infographic, αμέσως μόλις τραβήχτηκε η προσοχή μας σε αυτό, ώστε να αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση. Καταργήσαμε επίσης την ανάρτηση στο LinkedIn που αναφέρεται στην επιστολή σας».
Ενώ η COTANCE και η CEC εκτιμούν την ταχεία δράση του ECHA για τη διαγραφή ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών που μεταδίδονται από τα κανάλια του στο κοινό, οι βιομηχανίες δέρματος και υποδημάτων εκφράζουν τη βαθιά τους απογοήτευση για την αποτυχία του Οργανισμού να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τη ζημιά που προκλήθηκε σε αυτούς τους τομείς. Η απόφαση να διαγραφεί μια ανάρτηση, η οποία μέχρι τότε είχε ήδη γίνει viral, δεν βελτιώνει ελάχιστα τη φήμη των άδικα κακοποιημένων βιομηχανιών μας, ούτε βοηθά τους πολίτες της ΕΕ να κατανοήσουν τι ήταν λάθος.
«Είναι καλό που ο ECHA διόρθωσε, αλλά λυπούμαστε που δεν αντιλήφθηκαν πλήρως την ανησυχία μας. έχουν διαχειριστεί το θέμα σαν ένα απλό «συντακτικό λάθος». Πιστεύουμε ότι η ζημιά που προκαλείται στη φήμη και την ελκυστικότητα της αλυσίδας αξίας του δέρματος θα χρειαζόταν κάτι περισσότερο.» λέει η Carmen Arias, Γενική Γραμματέας της CEC.
Υπό αυτή την έννοια, η COTANCE και η CEC κατανοούν ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω δράση του ECHA, όπως η εκτέλεση ενός επίσημου διορθωτικού για την αποκατάσταση των ακούσιων συνεπειών των ενεργειών του.
«Αυτό θα αποδείξει πολύ περισσότερο τη δέσμευση του ECHA για ακρίβεια, διαφάνεια και λογοδοσία». – προσθέτει ο Gustavo González-Quijano, Γενικός Γραμματέας της COTANCE.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία υποδημάτων έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή και λιανική πώληση καινοτόμων, δημιουργικών και υψηλής ποιότητας προϊόντων, που αναπτύσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Ενώ είναι μια από τις πιο χειροποίητες βιομηχανίες στην Ευρώπη, έχει μάθει να εκμεταλλεύεται τις προηγμένες τεχνολογίες για την ανάπτυξη προϊόντων αιχμής.
Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ
Μια βιομηχανική πολιτική της ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ανθεκτικής βιομηχανίας υποδημάτων της ΕΕ. Η βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ δημοσιεύτηκε λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 και δεν προέβλεπε τις τρέχουσες προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η CEC υποστήριξε σε διάφορα φόρουμ μια αναθεωρημένη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ με επίκεντρο την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ και τη διασφάλιση ενός σοβαρού επιπέδου αυτάρκειας και λιγότερης εξάρτησης από προϊόντα και πρώτες ύλες από μακρινές πηγές εφοδιασμού.
Από τις αρχές του 2017, η CEC είναι μέρος της συμμαχίας Industry4Europe , η οποία είναι ένας μεγάλος και άνευ προηγουμένου συνασπισμός οργανώσεων που είναι αφοσιωμένοι στην εκστρατεία για μια φιλόδοξη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ. Με 156 οργανισμούς-μέλη από όλη την ΕΕ και που καλύπτουν τους περισσότερους τομείς της οικονομίας, το Industry4Europe συμβάλλει στη διαμόρφωση του οράματος για το μακροπρόθεσμο μέλλον της βιομηχανικής και μεταποιητικής στρατηγικής της ΕΕ.
Η πιο πρόσφατη και φιλόδοξη δημοσίευση της συμμαχίας Industry4Europ e είναι το Κοινό έγγραφο «Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το βιομηχανικό μέλλον της Ευρώπης: από τα λόγια στη δράση» που συνυπογράφηκε από το CEC, το οποίο παρουσιάζει συγκεκριμένες διατομεακές συστάσεις για τη μελλοντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ ανακοίνωσε η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Η συμμαχία διοργανώνει τακτικές συναντήσεις με αξιωματούχους υψηλού επιπέδου της ΕΕ για να υπογραμμίσει το όραμα του κλάδου ενόψει της επικείμενης στρατηγικής.
Σε απάντηση, την άνοιξη του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια ενημέρωση της Βιομηχανικής Στρατηγικής του 2020 με τίτλο «Οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ενιαίας αγοράς για την ανάκαμψη της Ευρώπης», η οποία επικεντρώνεται στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν μετά τον άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της κρίσης COVID-19 και σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτήν, όπως η αντιμετώπιση στρατηγικών εξαρτήσεων, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς καθώς και η επιτάχυνση των δίδυμων μεταβάσεων. Ως μέρος της βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ετήσια παρακολούθηση της ενιαίας αγοράς σε 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα, με τα υποδήματα να περιλαμβάνονται στο οικοσύστημα της κλωστοϋφαντουργίας. Αυτή η ενημέρωση χρειαζόταν ιδιαίτερα λόγω των πρόσθετων πιέσεων που άσκησε η κρίση στην αντιμετώπιση της δίδυμης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, δέρματος και υποδημάτων (TCLF).
Προκειμένου να επισημανθεί η επείγουσα ανάγκη για μια ειδική στρατηγική με υποστήριξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να βοηθηθούν οι τομείς του TCLF μετά την πανδημία COVID-19, οι κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν κοινή δήλωση εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στις φιλοδοξίες της ΕΕ για μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των τομέων, ενώ επιμένει σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά μέτρα που θα βοηθήσουν τις βιομηχανίες να μεταμορφωθούν ενώ συνεχίζουν να υποφέρουν από άνισους παγκόσμιους όρους ανταγωνισμού.
http://cec-footwearindustry.eu/