Ναι σε Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ, για να στηριχθούν οι πράσινες πολιτικές
16 Μαΐου, 2024
Τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ στο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ναι, στην Πράσινη Συμφωνία και στην πράσινη μετάβαση, αλλά χρειάζεται και αντίστοιχη χρηματοοικονομική στήριξη. Και δεν βλέπω καλύτερο τρόπο στήριξης των δημόσιων πολιτικών από τη συνέχιση μετά το 2026, με νέο πακέτο χρηματοδοτήσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο δίνει έμφαση ακριβώς σ’ αυτές τις πολιτικές». Αυτό τόνισε σήμερα στο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Στο ίδιο Φόρουμ είχαν προσκληθεί να μιλήσουν η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Nadia Calviño, o Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentilloni, η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson και η Πολωνή πρώην Επίτροπος Danuta Hübner, η Πρώτη Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Yulia Svyrydenko, ο Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ισπανίας Carlos Cuerpo.
Ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο: «Η πράσινη μετάβαση: Δίκαιες πολιτικές για τους ανθρώπους και το κλίμα». Στην παρέμβασή του ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων, φροντίζοντας όμως παράλληλα να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο ρυθμό μετάβασης σε ορισμένους τομείς, όπως η γεωργία, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το εισόδημα των αγροτών. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι η σημαντική προσπάθεια που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αρκεί. «Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην τήρηση και εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, θέτοντας παράλληλα την κλιματική ατζέντα στο επίκεντρο των διμερών συμφωνιών που ως Ευρώπη έχουμε με τρίτες χώρες. Επιπλέον θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να ανταποκριθούν και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν σημαντικά οι Διεθνείς Αναπτυξιακές Τράπεζες. Ας μην μείνουμε άλλο στη θεωρία» , τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη μείωση της χρήσης άνθρακα κατά 80% στην ηλεκτροπαραγωγή, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% σε σχέση με το 2005 και την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών (με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως με βάση το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής που προέρχεται από ήλιο και άνεμο και στην 5η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν δυναμικότητα). Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε επίσης τις βασικές πτυχές του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο έχει ως στόχο τη στήριξη των ελληνικών λιγνιτικών περιοχών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Μεγαλόπολης. Επιπλέον ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τονίζοντας ότι έχουν πολλαπλά οφέλη: Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των συνεπαγόμενων εκπομπών ρύπων, μείωση του κόστους των λογαριασμών για τα νοικοκυριά και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων στην προσπάθεια των ευρωπαϊκών κρατών να πετύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλεται πρωτίστως από τις αγορές και ότι το νέο πλαίσιο αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια από το προηγούμενο για πράσινες δημόσιες επενδύσεις. Παράλληλα τόνισε ότι η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης απαιτεί τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά κεφάλαια. Όσον αφορά την ιδιωτική χρηματοδότηση ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί επιτάχυνση της ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων, τονίζοντας ότι η ανάγκη αυτή αναδεικνύεται στην έκθεση Λέττα για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην επερχόμενη έκθεση Draghi για την Ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις ο Έλληνας Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη συνέχισης της κοινής αναπτυξιακής προσπάθειας που ξεκίνησε με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι θετικό πως οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ και η Κομισιόν υιοθέτησαν αυτό το εργαλείο που λήγει σε δύο χρόνια από σήμερα. Οπότε τι έρχεται μετά; Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης και το μέλλον του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι θα είναι περίεργο να λέμε από την μια μεριά ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι βασική προτεραιότητα και μετά να κοιτάμε τον προϋπολογισμό και να μην υπάρχουν αρκετά κεφάλαια», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός.
Το Brussels Economic Forum είναι το σημαντικότερο ετήσιο οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και 20 χρόνια, με τη συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματιών. Στόχος είναι ανάδειξη των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή οικονομία και η αναζήτηση πρακτικών λύσεων σε αυτές.
Το φετινό συνέδριο εστίασε στην πράσινη μετάβαση, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας θέτοντας ως βασικό ερώτημα το πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη προσεγγίζει αυτά τα θέματα.
Ο κ. Χατζηδάκης στο περιθώριο του Φόρουμ έδωσε συνέντευξη στην Πορτογαλική τηλεόραση.
Μέχρι 31 Μαρτίου 2025 θα συνδεθούν με το IRIS όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις
15 Μαΐου, 2024
Έως τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Την σταδιακή αλλά ταχεία επέκταση των άμεσων πληρωμών – που προσφέρονται σήμερα στην Ελλάδα μέσω του συστήματος IRIS – στο σύνολο των επιχειρήσεων, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, ανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Payments360 που διοργανώνει η ΔΙΑΣ.
Ήδη στις 30 Ιουνίου 2024 – σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2023 – λήγει η προθεσμία για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να παράσχουν τη δυνατότητα άμεσων πληρωμών στους πελάτες τους και ο υπουργός κάλεσε τους υπόχρεους να συμμορφωθούν έγκαιρα προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα (1.500 ευρώ) που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά και να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες προμήθειες.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εφήρμοσε πριν την έκδοση του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2024/886 τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν σε σχέση με τις Person to Person (μεταξύ ιδιωτών) και τις Person to Business (μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων) άμεσες πληρωμές. Ο Κανονισμός προβλέπει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο η χώρα μας θα προχωρήσει νωρίτερα – έως τις 31 Μαρτίου 2025 – και σε αυτόν τον τομέα.
«Το επόμενο βήμα για εμάς αφορά στην επέκταση των άμεσων πληρωμών σε όλο το φάσμα των συναλλαγών: τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στο φυσικό εμπόριο (κατάστημα). Δηλαδή, πλέον σε όλες τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση και το Υπουργείο θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (οι τράπεζες, το σύστημα άμεσων πληρωμών ΔΙΑΣ και η ΑΑΔΕ) να συντονιστούν και να κάνουν τις αναγκαίες τεχνικές προσαρμογές με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσων πληρωμών και στις συναλλαγές προς όλα τα είδη των επιχειρήσεων», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα πολλαπλά οφέλη από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (συνολικά και όχι μόνο των άμεσων πληρωμών), που είναι η ευκολία, η διαφάνεια και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. «Μόνο το 2023, όπως είπε, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνέβαλε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά πάνω από 500 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι άμεσες πληρωμές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες του IRIS ξεπερνούν πλέον τα 2,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 405.000 εγγράφηκαν από τον Ιανουάριο και μετά. Είχαμε δηλαδή μία αύξηση περίπου 18,5% μέσα σε 4 μήνες. Επιπλέον:
– Από τις αρχές του 2024 έως και τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 111.000 συναλλαγές IRIS Person to Business έναντι μόλις 11.000 πέρυσι, δηλαδή δεκαπλασιάστηκαν.
– Το ένα τρίτο των υπόχρεων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών -δηλαδή οι 280.000 σε ένα σύνολο περίπου 900.000- έχουν συνδεθεί καθώς στους 150.000 χρήστες του 2023, προστέθηκαν άλλοι 125.000 (αύξηση περίπου 80%).
Ο υπουργός απηύθυνε εξάλλου σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, (δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 που είναι σήμερα).
«Όλοι όσοι γκρινιάζουν για τις τραπεζικές προμήθειες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχουν φθηνές ή δωρεάν εναλλακτικές λύσεις: τα συστήματα άμεσων πληρωμών – στην Ελλάδα το IRIS. Ας ενημερωθούν, λοιπόν, όλοι και ας εκμεταλλευθούν αυτή τη δυνατότητα, είτε είναι απλοί πολίτες είτε είναι επαγγελματίες. Αντί να διαμαρτυρόμαστε, ας επωφεληθούμε από τις εναλλακτικές -δωρεάν ή πολύ φθηνές- λύσεις για όλους. Επωφελούνται ήδη 2.600.000 συμπολίτες μας. Ας επωφεληθούν και οι υπόλοιποι!», κατέληξε ο υπουργός.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημαντικές συναντήσεις του κ. Χατζηδάκη στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΟΣΑ
3 Μαΐου, 2024
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη χθες και σήμερα στο Παρίσι.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης συνάντησε τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ,Ulrik Knudsen, με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του ο κ. Knudsen αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα πέντε τελευταία χρόνια στην Ελληνική οικονομία και ενθάρρυνε τον Έλληνα Υπουργό να συνεχίσει η κυβέρνηση τις προσπάθειες για την κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε την περασμένη δεκαετία.
Ο κ. Χατζηδάκης συνάντησε επίσης τον Τούρκο ομόλογό του Mehmet Simsek, με τον οποίον συζήτησαν την πορεία της οικονομίας των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια την συνάντησης σημειώθηκε με ικανοποίηση η βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις ενώ ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα ταχείας χορήγησης θεώρησης εισόδου (visaexpress), το οποίο έχει συμβάλει στην αύξηση των επισκέψεων Τούρκων τουριστών στα νησιά του Αιγαίου.
Ο Έλληνας Υπουργός συνάντησε επίσης τον Υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ Nir Barkat, με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Συζητήθηκε πρόταση του Ισραήλ προς την Ελληνική πλευρά για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της καινοτομίας, με δεδομένο ότι το Ισραήλ πρωτοπορεί παγκοσμίως στο συγκεκριμένο τομέα.
Ο κ. Χατζηδάκης συνάντησε επίσης τον Υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ιαπωνίας,Taro Kono, ο οποίος προηγουμένως είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και η προσπάθεια να ενισχυθούν περαιτέρω, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο. Επισημαίνεται ότι Ελλάδα και Ιαπωνία υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολόγησης, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών στο προσεχές διάστημα.
Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης μια σύντομή συνάντηση με τον Ελβετό Υπουργό Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας, Guy Parmelin, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί την Ελλάδα.
Στη συνεδρίαση με θέμα την επίτευξη βιώσιμης χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι παράλληλα με την προσπάθεια βελτίωσης των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προώθηση της πράσινης μετάβασης. Ειδικότερα, επεσήμανε τη μείωση της χρήσης άνθρακα κατά 80%, την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% σε σχέση με το 2005, την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών (με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως με βάση το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής που προέρχεται από ήλιο και άνεμο και στην 5η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν δυναμικότητα) και τη σημαντική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε επίσης ότι οι εθνικές πολιτικές, όσο φιλόδοξες και αν είναι, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός και ανάληψη συλλογικών δράσεων σε διεθνές επίπεδο, ενώ εξήρε τη θετική συμβολή του ΟΟΣΑ σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
Σε ειδικότερη συνεδρίαση με θέμα την εξεύρεση των χρηματοδοτικών πόρων που απαιτούνται για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί πιο ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με την παροχή κινήτρων και την χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς επίσης και αποτελεσματικότερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων (κράτη, αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς οργανισμοί κ.λπ.).
«Οι κλιματικοί στόχοι που έχουμε θέσει είναι σωστοί αλλά έχουμε μείνει πίσω όσον αφορά την επίτευξή τους. Είναι σαφές ότι δεν αρκεί οι πιο προηγμένες χώρες να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. Θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται τη βοήθειά μας. Έχουμε ηθική υποχρέωση να πετύχουμε. Αλλά είναι και προς το συμφέρον μας. Γιατί αν δεν τα καταφέρουμε το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε στο μέλλον, είτε με τη μορφή περιβαλλοντικών καταστροφών είτε με τη μορφή αυξημένων μεταναστευτικών ροών θα είναι υψηλότερο», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ