Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από αρχαιοτάτων χρόνων η Θεσσαλία ήταν από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδας. Εύφορα πεδινά εδάφη, ποτάμια και λίμνες μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, επίγειος παράδεισος.
Το 480 π.Χ. ο Ξέρξης νικήθηκε στη Σαλαμίνα από τους Έλληνες. Φεύγοντας, άφησε πίσω του στην Ελλάδα τον έμπιστο στρατηγό του Μαρδόνιο με 300.000 στρατό και ιππείς να ξεχειμωνιάσει κάπου με σκοπό την άνοιξη του 479 π. Χ. να επιτεθεί ξανά εναντίον των Ελλήνων. Ο πιο κατάλληλος τόπος για να ξεχειμωνιάσει ο στρατός του προκρίθηκε η Θεσσαλία, γιατί κάλυπτε τις ανάγκες του στρατού του με την αφθονία τροφίμων για τους στρατιώτες και το ιππικό του. Ξεχειμώνιασε ο στρατός του στη Θεσσαλία και το επόμενο έτος 479 π. Χ. οι Πέρσες συγκρούστηκαν με τους Έλληνες στις Πλαταιές, όπου νικήθηκαν για μια ακόμη φορά κι έτσι έληξαν οι Περσικοί πόλεμοι και σώθηκε όχι μόνον η Ελλάδα από τους Πέρσες, αλλά και όλη η Ευρώπη.
Οι Θεσσαλοί, στην αρχαία εποχή, διέθεταν τα καλύτερα άλογα και τους καλύτερους ιππείς. Η μορφολογία του εδάφους επέτρεπε στους ιππείς να εκπαιδεύονται άριστα. Οι καλύτεροι ιππείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν οι Θεσσαλοί.
Δυστυχώς σήμερα η Θεσσαλία είναι από τις φτωχότερες περιοχές.
Κάποτε, πριν από χρόνια, κάποιος αξιωματούχος της Ευρώπης μού είπε ότι είναι πολλοί από έξω που θέλουν την καταστροφή της Θεσσαλίας, γιατί, αν αξιοποιηθεί καλά, με τα άφθονα κι αρίστης ποιότητας προϊόντα της, θα κατακλύσει τις αγορές της Ευρώπης, γεγονός που θα αποβεί σε βάρος των άλλων μεσογειακών χωρών κι όχι μόνο, κι ότι έχουν πολλούς τρόπους να βλάψουν την περιοχή μας οι εχθροί της.
Κι έρχονται στο μυαλό μου τα έργα του Αχελώου που έγιναν γεφύρι της Άρτας, τα αντιπλημμυρικά φράγματα που δεν έγιναν και τόσα άλλα που με προβληματίζουν.
Βλέπω και τα φωτοβολταϊκά, που έχουν ξεφυτρώσει μέσα σε χωράφια πεδινά κι εύφορα, μελαγχολώ κι αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να γίνονται αυτά;
Όμως το μέλλον της ανθρωπότητας, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, στηρίζεται στα τρόφιμα, στη γεωργία και η Θεσσαλία είναι προνομιούχος περιοχή.
Ο αρχαίος συγγραφέας Ξενοφώντας γράφει στο έργο του «Οικονομικός», V 14,
«Ευ μεν γαρ φερομένης της γεωργίας έρρωνται και αι άλλαι τέχναι άπασαι, όπου δ’ αν αναγκαστή η γη χερσεύειν, αποσβέννυνται και αι άλλαι τέχναι σχεδόν τι κατά γην και κατά θάλατταν» = Γιατί, όταν πάει καλά η γεωργία, δυναμώνουν και όλες γενικά οι άλλες τέχνες, όπου όμως η γη αναγκαστεί να μείνει ακαλλιέργητη, σβήνουν και οι άλλες σχεδόν τέχνες και στην ξηρά και στη θάλασσα»
Σε κάποιο άλλο σημείο αυτού του έργου του, χαρακτηρίζει τη γη μάνα και τροφό.
Στην είσοδο της αίθουσας, όπου συνεδριάζουν οι Υπουργοί γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει η επιγραφή: «Ευ φερομένης της γεωργίας, έρρωνται και αι άλλαι τέχναι άπασαι κατά γην και κατά θάλατταν».
Όλα αυτά τα γράφω με αφορμή τις τωρινές κινητοποιήσεις των αγροτών μας οι οποίοι πρέπει να έχουν τη συμπαράσταση όλων μας και προ παντός τη βοήθεια της πολιτείας, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν μετά τις καταστροφικές συνέπειες από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας.
Δημήτρης Απ. Ρήτας
Φιλόλογος-συγγραφέας-στιχουργός-Δ/ντής Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας
Τηλ. 6976074465, e-mail: ritasdimitrios@gmail.com