ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ, ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, πρόσφατη δραστηριότητα
Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχα στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο επικεντρώθηκε στους τρόπους προσέλκυσης γυναικείων ταλέντων στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά (STEAM) και στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων.
Οφείλουμε να εξαλείψουμε τα στερεότυπα και το χάσμα των φύλων, δημιουργώντας βιώσιμες και συμπεριληπτικές κοινωνίες και οικονομίες. Απαιτούνται συνέργειες μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ και στοχευμένα προγράμματα σε συνεργασία με κορυφαίες επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας και με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επικεντρώνονται στην ισότητα των φύλων και στην ανάδειξη του ρόλου της τεχνολογίας. Στο Υπουργείο δρομολογούμε αντίστοιχες παρεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών σε ολόκληρη την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης από ψηφιακές πλατφόρμες σχετικά με τα επιτεύγματα των γυναικών στις θετικές επιστήμες. Όσον αφορά την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, προχωρούμε άμεσα στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών και τη χρήση εφαρμογών τόσο στο ΥΠΑΙΘΑ, όσο στα πανεπιστήμια και σε όλες τις δομές εκπαίδευσης. Δρομολογούμε, επίσης, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών της πληροφορικής και προχωρούμε στην υλοποίηση προγραμμάτων εμπλουτισμού ψηφιακών δεξιοτήτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. Τέλος, ενσωματώνουμε οριζόντια τη χρήση εργαλείων τεχνολογίας στις μεθόδους διδασκαλίας και αλλάζουμε τα προγράμματα σπουδών με στόχο τον εμπλουτισμό τους με ψηφιακό περιεχόμενο ώστε η διδασκαλία να καταστεί ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική.
Επισκεπτόμενος την Κωνσταντινούπολη, είχα την τιμή της κατ’ ιδίαν συνεργασίας με την ΑΘΠ Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κατά τη συνάντησή μου με Διευθυντές ομογενειακών σχολείων και εκπροσώπους εκπαιδευτικών φορέων συζητήσαμε για λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν με την αρωγή του ΥΠΑΙΘΑ για τη στήριξη της εκπαίδευσης στα σχολεία της ομογένειας στην Τουρκία. Κυριάκος Πιερρακάκης |
|
Στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες |
|
Συμμετείχα στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο επικεντρώθηκε στους τρόπους προσέλκυσης γυναικείων ταλέντων στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά (STEAM) και στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών σε θετικές επιστήμες στην Ελλάδα είναι πιο ενθαρρυντικά σε σχέση με τη συνολική εικόνα της ΕΕ. Οφείλουμε να εξαλείψουμε τα στερεότυπα και το χάσμα των φύλων, δημιουργώντας βιώσιμες και συμπεριληπτικές κοινωνίες και οικονομίες. Διαβάστε περισσότερα εδώ. |
|
Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του Υπουργείου σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής |
|
Συναντήθηκα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Ευρωπαία Επίτροπο καινοτομίας, έρευνας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και νεολαίας Iliana Ivanona παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και συζητώντας για τις δράσεις της ΕΕ στον τομέα της Παιδείας. Διαβάστε περισσότερα εδώ. |
|
Το Κεστεκίδειο παραδίδεται ξανά στην ελληνική κοινότητα Βρυξελλών ως ελληνικό σχολείο |
|
Οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης που δρομολογήσαμε το καλοκαίρι στο Κεστεκίδειο ολοκληρώνονται μέσα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα. Έτσι, το εμβληματικό κληροδότημα παραδίδεται ξανά στην ελληνική κοινότητα Βρυξελλών ως ελληνικό σχολείο, όπως εξαρχής προοριζόταν. Διαβάστε περισσότερα εδώ. |
|
Στην Κωνσταντινούπολη με την ΑΠΘ Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως |
|
Είχα την τιμή της κατ’ ιδίαν συνεργασίας με την ΑΘΠ Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει μοναδική και αναντικατάστατη θέση στον Χριστιανισμό ενώ πρωτοπορεί παγκοσμίως σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, διαθρησκειακού διαλόγου και ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή. Διαβάστε περισσότερα εδώ. |
|
Με Διευθυντές σχολείων και εκπροσώπους φορέων για τη στήριξη της εκπαίδευσης των κοινοτήτων της ομογένειας |
|
Στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκα με την Αναπλ. Συντονίστρια Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές των ομογενειακών σχολείων και εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων που στηρίζουν την εκπαίδευση στα σχολεία της ομογένειας στην Τουρκία, παρουσία του Έλληνα Γενικού Πρόξενου κ. Κ. Κούτρα.
Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για σειρά ζητημάτων και συζητήσαμε για λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν με τη στήριξη του ΥΠΑΙΘΑ. Επίσης, ξεναγήθηκα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο και στη βιβλιοθήκη του που αποτελεί ένα ξεχωριστό κέντρο διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας. Διαβάστε περισσότερα εδώ. |
|
Στην Ημερίδα Διαλόγου για τον Αθλητισμό |
|
Συμμετείχα στην ημερίδα διαλόγου για τον αθλητισμό που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αναπλ. Υπουργού Ιωάννη Βρούτση και ξεκινά τη διαβούλευση για τον νέο αθλητικό νόμο, την κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας και τον χωροταξικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του αθλητισμού.
Υποδεχθήκαμε στο Υπουργείο την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, τις Ρυθμιστικές Αρχές του αθλητισμού, τις Διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων και όλους τους φορείς για την εκκίνηση ενός παραγωγικού διαλόγου και την κατάθεση των απόψεών τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ. |
|
Ο Ιστοχώρος μας ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ τα κείμενα των Αρθρογράφων του. Αυτά δημοσιεύονται εκφράζοντας τους ιδίους.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Tι ήταν η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.
Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.
Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της.
Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.
=Επι είκοσι τέσσαρα (24) χρόνια, στηρίζει τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή
.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, προβάλλει με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό της Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, δίνει βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στηρίζει τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, προβάλλει με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημερώνει για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης–πολίτης, φιλοξενείται στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», είναι ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Είναι ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν ετύγχανε οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν είχε ΠΟΤΕ χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Απολαμβάνει όμως Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενεί ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διαγράφει απο την γέννησή της μια αξιοζήλευτη πορεία και απέκτησε εξ αιτίας αυτού,ΜΕΓΙΣΤΗ αναγνωσιμότητα.
Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκει, με «εξετάσεις» εικοσι τεσσάρων ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.