ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Εθνάρχου Μακαρίου 28 (Εμπορικό Κέντρο Cairo Palace), 85100 Ρόδος
Τηλέφωνα: 22410 34320, 22410 77771 | Fax: 22410 34920
Ηλεκτρονική επικοινωνία:
E-mail: konsolasmanos@gmail.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Νοεμβρίου 2023
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η περιφερειακή ανάπτυξη συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη. ‘’ Κλειδί’’ ο ρόλος των περιφερειών»
Στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που διεξήχθη στα Ιωάννινα, παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε με ομιλία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Τόνισε ότι οι περιφέρειες μπορούν να μετατραπούν στον καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική μεγέθυνση της χώρας.
Επεσήμανε ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη έχει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που είναι:
- Η βιώσιμη ανάπτυξη που συνδέεται με παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και με μια ορθολογική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
- Η δημιουργία και ανάπτυξη δημόσιων υποδομών.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα ευνοϊκή τη συγκυρία λόγω των μεγάλων ευκαιριών που αναδεικνύονται με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αφού ειδικά μέσα από το ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες θα κατευθυνθεί το ένα τρίτο των πόρων, που αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Κόνσολας οι πόροι αυτοί αφορούν σε δράσεις επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας που τροφοδοτούν την ανάπτυξη, ενώ ανάλογοι πόροι για την ενεργειακή μετάβαση και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα διοχετευθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού το 23,3 % των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης διατίθεται για τους στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού, ποσοστό που αντιπροσωπεύει πόρους συνολικής αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Μάνος Κόνσολας χαρακτήρισε ως ενιαίους στόχους για όλες τις περιφέρειες:
- Την ενεργειακή μετάβαση και την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας.
- Την ψηφιακή οικονομία, την επένδυση σε υποδομές, 5G, στη δημιουργία υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια, την ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών με υψηλότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο.
- Την ενίσχυση των δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους, μέσα από σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες για τον χωροταξικό, αλλά και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της φορολογικής αποκέντρωσης, η οποία θα διασφαλίσει πόρους που θα εγγυηθούν την οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης.
Παρέθεσε, μάλιστα, και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό, τι αφορά στο βαθμό φορολογικής αποκέντρωσης αφού ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 12,64%, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό, με την αυτοδιοίκηση έχει το 2,94% των εσόδων του Κράτους.