Καλό μεσημέρι από την Θεσσαλονίκη,

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Μάλτα, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου EUMED-9.

Το Μεταναστευτικό, με έμφαση στη φύλαξη των συνόρων και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου.

Ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι το βασικό στοιχείο μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική της στο μεταναστευτικό με έμφαση στη φύλαξη των συνόρων της, την επέκταση του φράχτη του Έβρου αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε, αυτή είναι η πολιτική που έχει οδηγήσει στο να έχουμε, παρά την αυξητική τάση των ροών, μικρότερες συνέπειες σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Έμφαση, ωστόσο, πρέπει να δοθεί στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές, στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.

Το ζήτημα τονίστηκε και στην χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον η οποία τόνισε πως οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι προκλήσεις της ΕΕ και διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πως ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και ο Frontex, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα.

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, όπου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, ενόψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

——-

Αυξημένη είναι η επιφυλακή και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την κακοκαιρία Elias. Είναι μια μάχη εν εξελίξει και μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου παραμένουμε στην πρώτη γραμμή με όλες μας τις δυνάμεις και στόχο την προστασία των πολιτών, της ανθρώπινης ζωής, των πολιτών και των κρίσιμων υποδομών.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις η ΕΛΑΣ, καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού είχαν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε απόλυτη επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας η οποία επλήγη ξανά από ακραία καιρικά φαινόμενα και πριν λίγες μέρες.

Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία επιχειρούν 590 πυροσβέστες, 198 οχήματα καθώς και δυνάμεις της ΕΜΑΚ με λέμβους και άρματα. Τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια του πλημμυρικού φαινομένου στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, απεγκλώβισαν 280 συμπολίτες μας, μεταφέροντάς τους σε ασφαλή σημεία, ενώ μέχρι χθες το απόγευμα είχαν πραγματοποιήσει 170 αντλήσεις υδάτων.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις με πάνω από 1000 άτομα προσωπικό, οχήματα και λέμβους αλλά και μηχανήματα προκειμένου να μπορέσουν να επιχειρήσουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκαν αεροσκάφη της Πυροσβεστικής, όπως και εναέρια μέσα και πλοία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η ΕΛΑΣ βρισκόταν στο πεδίο με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα μόνο στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Από τις 24 Σεπτεμβρίου- δηλαδή πριν την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων- έως χθες το πρωί εστάλησαν από την Πολιτική Προστασία 23 μηνύματα 112, είτε προειδοποιητικά, ή ετοιμότητας, είτε απομάκρυνσης προς ασφαλή σημεία. Δεν υπήρξε κανένας νεκρός και δεν αναφέρθηκε κανένας αγνοούμενος στο πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας.

Στις πληγείσες περιοχές, η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου έχει διακοπεί κατά περίπτωση, ή επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων μέχρι ένα συγκεκριμένο βάρος, λόγω της συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών στο οδόστρωμα.

Αναφορικά με την ηλεκτροδότηση στην περιοχή του Βόλου αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός λειτουργίας 6 γραμμές μέσης τάσης που αφορούν κυρίως τη ΒΙΠΕ Βόλου και 11 τμήματα γραμμών που κατά κύριο λόγο αφορούν την ηλεκτροδότηση του Δήμου Βόλου. 

Συνεχίζουν να επιχειρούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβων ενώ ενισχύονται συνεχώς με τεχνικό προσωπικό, αντλητικά οχήματα, μηχανήματα και γεννήτριες.  

Η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στις πληγείσες περιοχές προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και έχουν γίνει ήδη καταβολές γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά. Ήδη 35 εκ. ευρώ έχουν καταβληθεί για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών και 1,7 εκατομμύρια ως πρώτη αρωγή εξ’ αιτίας των πυρκαγιών.

Θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις από τον αρμόδιο Υφυπουργό κύριο Τριαντόπουλο για την διαδικασία κατόπιν και των νέων ακραίων καιρικών φαινομένων και συνολικά την πορεία των αποζημιώσεων.

———

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν το σχέδιο νόμου με τίτλο «Νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους».

Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί ένα νέο, πιο αποτελεσματικό και πιο στοχευμένο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν πάνω από 500 φορείς του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο κινείται σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά στην διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα και ο δεύτερος στην αξιολόγησή τους.

Κύριοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της ποιότητας των Διοικήσεων, καθώς και η αξιολόγηση των διοικήσεων, με δυνατότητα επιβράβευσης ή παύσης, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν υψηλότερα τυπικά κριτήρια και αντικειμενικά προσόντα. Παράλληλα, δίνεται βαρύνουσα σημασία στις δεξιότητες, στην πρότερη εργασιακή εμπειρία των υποψηφίων, και στη συνάφεια της προϋπηρεσίας και του πτυχίου με το αντικείμενο ενδιαφέροντος.

Επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η ενδυνάμωση της αξιοκρατίας, η θωράκιση της αδιαβλητότητας του συστήματος επιλογής και η διασφάλιση της λογοδοσίας στο ανώτερο επίπεδο κάθε φορέα, ενέργειες που θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην αναμόρφωση του Δημοσίου και τελικά στη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου κράτους που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.

——-

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το σχέδιο του υπουργείου για τη αναμόρφωση της θεραπείας των εγκεφαλικών στην Ελλάδα μέσα από τη δημιουργία Δικτύου 17 Μονάδων Εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, μέσα σε χώρους των Νοσοκομείων.

Η δημιουργία ενός εθνικού δικτύου μονάδων εγκεφαλικών αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερους θανάτους ετησίως από εγκεφαλικά, λιγότερους ασθενείς με αναπηρία και αντίστοιχα λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης.

Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην καθημερινότητα.

Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί κυρίαρχο και άμεσο στόχο για την Κυβέρνηση και οι κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας, κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Στόχος μας είναι η ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία, η μείωση του χρόνου αναμονής στα χειρουργεία και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και η ικανή στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ώστε κάθε πολίτης να έχει την υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη που χρειάζεται.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει μια σειρά από κινήσεις. Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, όπως και την αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Υπεγράφη η σύμβαση ανακατασκευής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που θα αλλάξει την εικόνα του Θριάσιου Νοσοκομείου και θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες και προβλέπει την ανακατασκευή, την αναδιαρρύθμιση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Τμήματος, αλλά και των εξωτερικών ιατρείων.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης και σε πολλά άλλα νοσοκομεία της χώρας όπως το «Αττικό», το «Τζάνειο» και το «Μεταξά», αλλά και το Νοσοκομείο Παπανικολάου στο οποίο θα διατεθούν πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ, τμήμα των οποίων θα κατευθύνει στη δημιουργία ενός καινούργιου κτηρίου για γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

Αναδιαμορφώνεται πλήρως το Ε.Κ.Α.Β., κατά τα διεθνή πρότυπα, στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου νέου ΕΣΥ με βασικό στόχο την ταχύτερη ανταπόκρισή του στις κλήσεις των πολιτών, από εξειδικευμένα και καλά εκπαιδευμένα πληρώματα ασθενοφόρων.

—-

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των φαινομένων αδικαιολόγητων κερδών, πλασματικών εκπτώσεων, αλλά και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς εταιρειών.

Χθες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ στην εταιρεία είσπραξης οφειλών Do Value από την Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, επειδή προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις και σε αποστολή εξώδικης επιστολής για ενημέρωση οφειλέτη περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής, η οποία, ωστόσο, είχε υποβληθεί σε ρύθμιση βάσει δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο του ν.3869/2010 και τηρούνταν απαρέγκλιτα.

Παράλληλα, κατόπιν ελέγχων της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία «BIC» διέθεσε 73 κωδικούς προϊόντων με υψηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους του επιτρεπομένου.

Ως εκ τούτου επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο 230.000 ευρώ, ήτοι το διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε από την πώληση των εν λόγω προϊόντων κατά παράβαση της νομοθεσίας για το μεικτό περιθώριο κέρδους.

Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν με ένταση τους ελέγχους. Έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπεί σε βάρος των καταναλωτών και να παραβιάζει την νομοθεσία και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Το 2023 έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 14.949 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η ΔΙΜΕΑ διενεργεί ελέγχους σε περισσότερα από 5.000 προϊόντα.

Παράλληλα, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης που επηρεάζει και την χώρα μας, το Υπουργείο έχει προβεί σε μια σε σειρά από κινήσεις όπως:

η αναβάθμιση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», η δημιουργία του «Καλαθιού των μαθητών», η επιβολή και επέκταση ως το τέλος του έτους του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, τη διεύρυνση των ελέγχων της ΔΙΜΕΑ και σε ελληνικά προϊόντα και κυρίως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τα έκτακτα μέτρα στις πληττόμενες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές στη Θεσσαλία, ενώ νομοθετήθηκαν τρεις νέες παρεμβάσεις.


  1. Η πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής» σύμφωνα με την οποία εξασφαλίζουμε μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση στα προϊόντα, τουλάχιστον 5%, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.
  2. Η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων από τα σουπερμάρκετ και
  3. Η ανακοίνωση ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων μέσω του ιστότοπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και της πλατφόρμας e-katanalotis.

—–

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πριν λίγο τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, τα οποία παραμένουν σταθερά, σε σχέση με τα αντίστοιχα του τρέχοντος μήνα.

Συγκεκριμένα, για τον επόμενο μήνα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:


  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, η ενίσχυση ανέρχεται σε 15€ ανά κιλοβατώρα. Κατηγορία που αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 € ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 15€ ανά κιλοβατώρα, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Οκτώβριο, αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 εκατ. ευρώ.

——

Περισσότερα από 63.000 ψηφιακά ραντεβού από τα 98.000 που είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί μέσω της πλατφόρμας id.gov.gr από το πρωί της Δευτέρας (25/9) οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της, για την έκδοση νέου τύπου ταυτοτήτων ή την αντικατάστασή τους λόγω μεταβολής των στοιχείων, λήξης ισχύος, φθοράς ή παλαιότητας. Στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες νομών τα ραντεβού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Κατόπιν τούτου η ΕΛΑΣ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκινήσουν τη διάθεση ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ακόμα 49.335 ραντεβού.

Οι νέες ταυτότητες αποτελούν ένα αναγκαίο βήμα για την εναρμόνισή μας όχι μόνο με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και με το διεθνές περιβάλλον. Εξασφαλίζουν με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές την ασφάλεια των πολιτών, την δυνατότητά τους να κινούνται σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την πλαστογράφηση των επίσημων κρατικών τους εγγράφων.

—–

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου άνοιξε εκ νέου, το σύστημα για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

Οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται σήμερα η καταβολή επιδομάτων ύψους περί τα 182 εκατομμύρια ευρώ σε σχεδόν 1.332.000 ωφελούμενους από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Πρόκειται για τα επιδόματα: παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αναπηρικά, ομογενών, στεγαστικής συνδρομής, Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, κοινωνικής συνδρομής υπερηλίκων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας, γέννησης, κηδείας, κόκκινων δανείων, προστατευόμενων τέκνων θανόντων σε φυσικές καταστροφές, του προγράμματος «Γέφυρα», του προγράμματος Προσωπικού βοηθού και του επιδόματος αναδοχής.

Η κοινωνική πολιτική αποδεικνύεται με πράξεις και όχι λόγια, συνθήματα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Στόχος της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κάθε πολίτη με μόνιμες παρεμβάσεις για όλους αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για όσους έχουν περισσότερο ανάγκη.

Και σε αυτή μας τη δέσμευση μπορούμε να είμαστε συνεπείς, αφού σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ οικονομικά.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 η χώρα μας είχε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, το ΑΕΠ μας έχει αυξηθεί σχεδόν 5 μονάδες παραπάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης από τα τέλη 2019.

Το 2022 η χώρα μας είχε την μεγαλύτερη πτώση στον λόγο χρέους/ΑΕΠ στον κόσμο.

Φέτος θα σημειωθεί μία ακόμα μεγάλη πτώση στο χρέος συναρτήσει του ΑΕΠ που θα αγγίξει επίπεδα χαμηλότερα από του 2012, οι εξαγωγές μας ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασαν σχεδόν στο μισό της οικονομίας και ο μηνιαίος δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ στην ευρωζώνη έχει πέσει, το αντίστροφο από ότι παρατηρούσαμε την προηγούμενη δεκαετία.

——

Με τη συνεργασία των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσαν ο Υπουργός κ. Γιάννης Οικονόμου και ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Κώτσηρας δημιουργούνται Κινητές Μονάδες Παραλαβής Αιτήσεων Διαβατηρίων από Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές στο εξωτερικό.

Για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία εισάγει ως δυνατότητα το θεσμό των Κινητών Μονάδων για την παραλαβή δικαιολογητικών έκδοσης διαβατηρίων σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε των χωρών διαπίστευσης των Πρεσβευτικών μας Αρχών είτε της προξενικής περιφέρειας των Προξενικών μας Αρχών.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν ξεχνά τους Έλληνες του εξωτερικού, τους υπολογίζει, τους σέβεται. Το απέδειξε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών με στόχο της διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και το αποδεικνύει ξανά με την δημιουργία Κινητών Μονάδων που θα βρίσκονται κοντά σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Το επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά: για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών όπως για την αντιπολίτευση.

—–

Την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κόρινθο για την υποστήριξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού.

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Δυτική Μακεδονία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του υποψηφίου Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη. Ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη. Για το πλήρες πρόγραμμα θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου θα μεταβεί στη Γρανάδα όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Καλημέρα, κ. Εκπρόσωπε. Ήθελα να σας ρωτήσω για τη σχολική χρονιά, η οποία άρχισε με κενά εκπαιδευτικών τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς. Χτες μάλιστα, εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μίλησαν για χιλιάδες κενά, που σημαίνει χαμένες ώρες μαθημάτων ή ανακατανομή τμημάτων με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ενώ πολλά σχολεία λειτουργούν χωρίς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Για παράδειγμα, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης φοιτούν στο ίδιο τμήμα παιδιά για τα οποία εγκρίθηκε η παράλληλη στήριξη και δεν υπάρχει κανένας δάσκαλος. Η απάντηση στους γονείς ήταν: Κάντε υπομονή για τη νέα φουρνιά αναπληρωτών. Μεγάλες, όμως, είναι οι ελλείψεις και στη γενική παιδεία. Πώς σχεδιάζετε να λύσετε άμεσα το διαχρονικό πρόβλημα των κενών στην παράλληλη στήριξη; Και τι προβλέπει ο προγραμματισμός σας για την κάλυψη των κενών στην ειδική αγωγή; Πότε θα ξανατρέξει, δηλαδή, το σύστημα για τους αναπληρωτές και πότε θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους; Ισχύουν οι πληροφορίες ότι η τοποθέτησή τους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών; Δηλαδή μετά τις 16 Οκτωβρίου. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε, γιατί κάνατε πάρα πολλές ερωτήσεις, ότι η Κυβέρνηση αυτή, την προηγούμενη τετραετία, ήταν η πρώτη που έκανε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά μεταπολιτευτικά στη χώρα μας. Ήταν η Κυβέρνηση που έκανε, μετά από 15 χρόνια, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών συνολικά στην εκπαίδευση, Α/θμια και Β/θμια. Πολύ περισσότερες από όσες είχαμε υποσχεθεί στις εκλογές του 2019. Τη Δευτέρα, τρεις μέρες πριν, ανακοίνωσα, μετά από επίσημη ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας, τον κ. Πιερρακάκη, ότι διπλασιάζονται οι προσλήψεις για την παράλληλη στήριξη, ακριβώς γιατί υπάρχουν όλες αυτές οι ανησυχίες και όλες αυτές οι ανάγκες, τις οποίες μεταφέρατε, από το επιστημονικό μας προσωπικό, από τους καθηγητές, αλλά και από τους γονείς. Ως προς τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών αναμένεται επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας και θα γίνει το συντομότερο δυνατό για να ξεκινήσει μία χρονιά, χωρίς ουσιαστικά κανένα κενό. Αυτός είναι ο στόχος που έχει θέσει η Κυβέρνηση. Τον έχει εφαρμόσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με την πλήρωση θέσεων με όσο το δυνατόν περισσότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν λύθηκαν σε τέσσερα χρόνια όλες οι παθογένειες και όλα τα προβλήματα της χώρας και πολύ περισσότερο, όπως λέμε για την υγεία, έτσι και στον χώρο της Παιδείας. Αυτό που λέμε είναι ότι από τον ένα μήνα στον άλλο, από τον ένα χρόνο στον επόμενο και από τη μία τετραετία στην επόμενη, θέλουμε να παρουσιάζουμε πεπραγμένα: Αριθμούς, συγκριτικά, γιατί; Γιατί είναι η αυτονόητη υποχρέωσή μας στους γονείς, στα παιδιά, στους μαθητές, στους γονείς και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας και όλα όσα ανακοινώνονται, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, θα τα βλέπετε να νομοθετούνται. Και, το κυριότερο, οι εκπαιδευτικοί, όλο το προσωπικό που είναι απαραίτητο, οι ψυχολόγοι που αναφέρατε, -γιατί το προσωπικό της παράλληλης στήριξης δεν είναι μόνο εκπαιδευτικοί-, θα βρίσκεται εκεί που πρέπει, δηλαδή δίπλα στους μαθητές που τους έχουν ανάγκη.

ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τρεις δημοσκοπήσεις χτες και όλες δείχνουν ότι υπάρχει πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. και του Πρωθυπουργού. Δείχνουν, ωστόσο, και μία γενικότερη δυσαρέσκεια των πολιτών ως προς τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ως προς το ζήτημα του κόστους ζωής, την ακρίβεια δηλαδή. Πόσο σας προβληματίζει η δυσαρέσκεια αυτή και, επίσης, εάν θεωρείτε ότι είναι πιθανό ενδεχόμενο η δυσαρέσκεια των πολιτών να αποτυπωθεί στις κάλπες στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που είχαμε πει αμέσως μετά το πολύ τιμητικό και πολύ σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα και του Μαΐου και του Ιουνίου είναι ότι όσο μεγάλο και αν είναι ένα αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι σβήνονται τα προβλήματα ή ότι σταματούν να υφίστανται. Ίσα – ίσα είναι ακόμη μεγαλύτερη η ευθύνη. Συμβαίνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα. Το ένα είναι ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικές αλλαγές. Η χώρα μας και στην οικονομία και στην εξωτερική της πολιτική και σε πολλές άλλες πτυχές της πολιτικής, δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ίσχυε πριν από τέσσερα χρόνια, δηλαδή, τα προηγούμενα χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και, μάλιστα, σε πολύ δύσκολα χρόνια, πολλών κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων. Όμως, ταυτόχρονα βιώνουμε αυτές τις κρίσεις και εμείς, όπως και άλλες χώρες, και έχει υποχρέωση η Κυβέρνηση να τις διαχειριστεί. Αναφερθήκατε σε δύο κορυφαίες προτεραιότητες γιατί απαντάνε και πρέπει να απαντήσουν ακόμη περισσότερο στις δύο μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών. Για την ακρίβεια, σας παρέθεσα μια σειρά από πρωτοβουλίες. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς στους πολίτες. Δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι θα τάξουμε στους πάντες τα πάντα, ούτε θα πούμε ότι λύνονται τα προβλήματα, παγκόσμια προβλήματα, από τη μια μέρα στην άλλη. Αυξάνουμε σταδιακά το εισόδημα για όλους τους πολίτες. Ήδη ψηφίστηκε το 50% του προγράμματος της Κυβέρνησης, αυξήσεις στο δημόσιο μετά από 15 χρόνια: 10,5% και σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο. Θα έχουμε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ξεπάγωμα τριετιών που θα οδηγήσει στο μεγάλο στόχο του μέσου μισθού 1.500 ευρώ, σε συνέχεια της αύξησης κατά 15% την προηγούμενη τετραετία, αύξηση του αφορολόγητου για όλες τις οικογένειες με παιδιά, απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ και, βέβαια, αυξήσεις συντάξεων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Αντιμετώπιση, δηλαδή, των μεγαλύτερων προβλημάτων, όπως είναι το στεγαστικό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το δεύτερο: Έλεγχοι συνεχείς, πρόστιμα που επιβάλλονται σε μεγάλες εταιρείες, χωρίς καμία εξαίρεση, είτε για εικονικές εκπτώσεις, είτε για παραβίαση όσων εμείς έχουμε ψηφίσει για το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους. Είναι ένας καθημερινός αγώνας, μια καθημερινή μάχη απέναντι στην ακρίβεια. Είναι ένας δείκτης, ο πληθωρισμός τροφίμων, που ενώ ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί και είμαστε δύο μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο πληθωρισμός τροφίμων βαίνει μειούμενος: έπεσε από το 12% στο 10,5%, αλλά παραμένει υψηλός. Άρα, εμείς τι θα συνεχίσουμε να κάνουμε; Να ελέγχουμε και με τις νέες πρωτοβουλίες ή την υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων, το «Κάθε μέρα και χαμηλότερη τιμή», που ανακοίνωσε το Υπουργείο, την ανακοίνωση των τιμών στα οπωροκηπευτικά, να ελέγχουμε -όπως προβλέπει ο νόμος- περιπτώσεις παραβίασης όσων προβλέπονται-, και να προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε παρεμβάσεις, χωρίς να εκτρέπονται τα δημόσια οικονομικά για την αύξηση του εισοδήματος. Γιατί, ξέρετε, είναι δύο οι δείκτες. Ο ένας είναι ο δείκτης των τιμών, της ακρίβειας, και ο άλλος είναι ο δείκτης των εισοδημάτων. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις μας στις αυξήσεις των εισοδημάτων με βάση το πρόγραμμά μας και με βάση όσα μπορεί να αντέξει η χώρα μας και θα τα εφαρμόσουμε με αυτό τον γνώμονα, σημείο – σημείο, να μειώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο και μακάρι και να ξεπερνούν αυτές τις δυσκολίες. Τώρα, ως προς το Κράτος είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση με πάρα πολλές επιμέρους πτυχές. Ένα μέρος από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να γίνουν και έχουν ήδη γίνει αρκετές, είναι και η αντιμετώπιση των νέων αυτών, όλο και πιο έντονων φαινομένων, απόρροια της κλιματικής κρίσης. Έχουν γίνει πολλές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό, έχουν ψηφιστεί πολλά, έχουν γίνει κινήσεις. Ο κρατικός μηχανισμός είναι παρόν με περισσότερους πυροσβέστες, συνολικά περισσότερο προσωπικό, Σώματα Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις, περισσότερα μέσα. Αλλά όπως τρέχει το Κράτος, τρέχει και αυτή η πραγματικότητα πολύ γρήγορα. Θα γίνουν, αυτό που μπορώ να σας πω για ακόμη μια φορά, όλα όσα έχουν προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό, και στη Βουλή, μετά από τη συζήτηση που έγινε για τις πυρκαγιές, και στη ΔΕΘ συνολικά, και στη συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ: Πώς είδατε τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη στο STAR του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη και ιδιαίτερα αυτά που είπε για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε πολλά για τη συνέντευξη αυτή. Νομίζω ότι η εικόνα μιλά από μόνη της. Και νομίζω ότι όσοι την παρακολούθησαν βγάζουν πολύ γρήγορα κάποια συμπεράσματα. Εμείς θα επαναλάβουμε αυτό που είπαμε, ότι θέλουμε να αντιπαρατεθούμε πολιτικά με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κασσελάκη και περιμένουμε, ρητώς διατυπωμένες ή όσο γίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια, συγκεκριμένες θέσεις και πολιτικές προτάσεις. Αυτό, χθες, δεν το είδαμε. Κάτι άλλο είδαμε. Αλλά, εν πάση περιπτώσει. Τώρα, επειδή μου δώσατε αυτή την ευκαιρία, είδα πριν από λίγο, έβγαλε ένα βίντεο, στο οποίο νιώθω χρέος και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και ευρύτερα ως ένας άνθρωπος που ασχολείται, παράλληλα με την εργασία του πολλά χρόνια, με τα κοινά σε ένα προφανώς μικρότερο επίπεδο, να πούμε κάποια πράγματα, γιατί χαρακτήρισε «χειροκροτητές» τους βουλευτές, οι οποίοι ψηφίζουν τα νομοσχέδια και είπε, μάλιστα, ότι σε αυτό πρέπει να βάλουμε φωτιά. Κατ΄ αρχάς, να πούμε ότι για αρχή επισκέπτεται όλο και περισσότερο το Κοινοβούλιο, αν και εξωκοινοβουλευτικός, ο κ. Κασσελάκης να μην περιορίζεται μόνο σε βόλτες στον χώρο, για να μάθει τους χώρους του Κοινοβουλίου ή στο εστιατόριο, αλλά να μάθει λίγο κάποιες βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι νόμοι, οφείλουμε να το πούμε, ψηφίζονται με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, η οποία είναι η βασικότερη αρχή της Δημοκρατίας μας. Και ψηφίζονται από τους βουλευτές, τους οποίους χαρακτηρίζει ως «χειροκροτητές» απαξιωτικά, οι οποίοι είναι οι νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού Έθνους, από μια κορυφαία διαδικασία, που είναι οι βουλευτικές εκλογές, στην οποία πρόσφατα ξανά συμμετείχαν εκατομμύρια συμπολίτες μας και ανέδειξαν τους εκπροσώπους τους. Άρα, είναι κάτι το οποίο έγινε μέσα από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και κάτι το οποίο δεν συνέβη για τον ίδιο, γιατί δεν είναι εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου, για το οποίο μιλάει έτσι απαξιωτικά. Και μάλιστα, υπάρχουν και νομοσχέδια, τα οποία ψηφίζονται και από αυξημένες πλειοψηφίες. Σε κάποια, μάλιστα, είχε ψηφίσει και το κόμμα στο οποίο είναι Πρόεδρος πλέον, αλλά και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Εγώ δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, τι θέλει να μας πει ο κ. Κασσελάκης με τη σημερινή του ανάρτηση. Αμφισβητεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία; Αμφισβητεί την αρχή της πλειοψηφίας; Και τι έχουν να πουν και οι βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι και εκείνοι έχουν ψηφίσει νομοσχέδια, είτε όταν ήταν στην Κυβέρνηση, είτε όταν ήταν στη συνέχεια στην Αντιπολίτευση; Τι έχουν να πουν τα υπόλοιπα κόμματα για όσα είπε, πριν από λίγο, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Νομίζω ότι δεν ξεκινάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς εκφράζουμε μια ευχή, να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας μια σοβαρή και αξιόπιστη Αντιπολίτευση. Δεν το βλέπουμε αυτό μέχρι τώρα. Το αντίθετο βλέπουμε. Ας δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια.

Β. ΠΛΑΚΑΣ: Στην τελευταία του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την Έκθεση, ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά δεν συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Θ. HELEXPO. Υπάρχει μια συζήτηση, μια ανησυχία, ένας προβληματισμός για το μέλλον του Σχεδίου Ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου. Έχει αλλάξει κάτι στον κυβερνητικό σχεδιασμό; Θα πραγματοποιηθεί κανονικά; Είμαστε κοντά στην εξεύρεση του χρηματοδοτικού πλάνου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, να πούμε ότι λόγω όσων συνέβησαν τη φετινή χρονιά ήταν μια παρουσία με ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα πολύ μικρότερης έκτασης και είναι νομίζω είναι λογικό. Ο Πρωθυπουργός ανέβαλε την αρχική του προγραμματισμένη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και τις αρχικές ημερομηνίες της ομιλίας του, γιατί, όπως είχε χρέος, βρέθηκε -και μάλιστα όχι μόνο μια φορά- στη Θεσσαλία και στις πληγείσες περιοχές, όπου εκείνη την περίοδο βιώσαμε το πιο έντονο πλημμυρικό φαινόμενο των τελευταίων πολλών ετών. Γι΄ αυτό, λοιπόν, και δεν ήταν πλήρες το μετ΄ αναβολής πρόγραμμά του, όπως αντιλαμβάνεστε. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Θ.. Είναι σταθερή πρόθεση και επιδίωξη της Κυβέρνησης να αναδείξει τον ρόλο της Δ.Ε.Θ., να αναβαθμίσει την αποστολή της και προφανώς, στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθεί κάθε δημόσιος και ιδιωτικός πόρος. Όταν θα έχουμε κάτι περισσότερο, νομίζω ότι θα έχουμε και σχετικές ανακοινώσεις.

Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω για την υγεία. Εκκρεμούν οι προσλήψεις, 10.000 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Ανάμεσα σε αυτούς δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα είναι και οι διοικητικοί. Και επίσης, ήθελα να ρωτήσω, πότε, κατ΄ αρχήν, προβλέπεται να αρχίσει η διαδικασία των προσλήψεων και σε τι ορίζοντα θα ολοκληρωθεί. Δεύτερον, αν περιλαμβάνονται οι διοικητικοί. Και τρίτον, αν έχετε κάτι σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα των δύο μεγάλων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, του νέου Παιδιατρικού και του νέου Ογκολογικού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινώντας από το τρίτο ερώτημά σας, να πούμε ότι είναι στις προτεραιότητες και στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες και οι πρώτες τυπικές διαδικασίες και στη συνέχεια, οι διαδικασίες πλήρους υλοποίησης. Όταν υπάρχει κάποια εξέλιξη μεταξύ της μίας ή της άλλης επίσκεψης του Πρωθυπουργού ή και των αρμόδιων Υπουργών, θα εκδίδεται σχετική ανακοίνωση. Ως προς τις προσλήψεις, αφορούν υγειονομικούς. Είναι κατά προτεραιότητα. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για προσλήψεις που θα πάνε σε δεύτερη φάση. Είναι άμεσες όλες οι προσλήψεις. Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και μόλις ολοκληρωθεί, θα βρίσκονται στις θέσεις τους, γιατί είναι μια απόλυτη ανάγκη. Ως προς τους διοικητικούς, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω, απευθύνοντας ερώτημα στο Υπουργείο. Αλλά η ενημέρωση που έχουμε είναι πως είναι υγειονομικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, από ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση. Και υπάρχει, προφανώς, εμπιστοσύνη και στήριξη στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Καιρίδη, γιατί δεν πρέπει να ακυρώνουμε πολύ σημαντικές ειδήσεις για τη χώρα μας. Προκύπτουν πολύ σημαντικά και θετικά νέα για τη χώρα μας, όπως από τη χθεσινή επίσκεψη της αρμόδιας Επιτρόπου, που ανέφερα και στην αρχική μου εισήγηση. Θυμάστε την αμφισβήτηση που υπήρχε και για τη σχέση Ελλάδας και Frontex. Υπήρξε μια καθαρή δήλωση για συνέχεια της παρουσίας της και ακόμα πιο στενή συνεργασία. Πλέον, αναγνωρίζεται αυτό το οποίο έχει διατυπώσει και ο Πρωθυπουργός με κάθε επισημότητα, ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη στη χώρα μας, ως χώρα η οποία είναι πρώτης υποδοχής. Η διεθνοποίηση του προβλήματος προχωράει. Μίλησε, χθες, η αρμόδια Επίτροπος και για περαιτέρω χρηματοδότηση στη χώρα μας, η οποία προφανώς επωμίζεται ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος. Θα σας πω το εξής, συνολικά, γιατί είναι κάτι που προκύπτει από μια νέα πραγματικότητα, ότι είμαστε σε μια φάση αυξημένων ροών. Έχουμε φτάσει στις 30.000 από τις 18.000. Σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε αυτά που ζήσαμε το 2015 με 800.000, γιατί η χώρα μας προστατεύει τα σύνορά της. Έχει μια συμπαγή πολιτική. Επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο. Κάνει πολύ πιο γρήγορη τη διαδικασία απονομής ή μη του ασύλου. Έκλεισε δομές «ντροπής», όπως η Μόρια. Σέβεται τους ανθρώπους αυτούς και τα δικαιώματά τους. Σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά, το ξαναλέω, προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά έχουμε μια νέα πραγματικότητα, την οποία την αντιμετωπίζουμε με πολύ καλύτερο τρόπο, συγκριτικά με άλλες χώρες του Νότου και αυτό προκύπτει από τους αριθμούς. Όμως, όσο καλά και να προχωρά η πολιτική αυτή εντός των συνόρων, σίγουρα χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες. Και η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού στη Μάλτα και όλα όσα θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν, όπως και όλες οι υπόλοιπες αντίστοιχες διεθνείς διασκέψεις -που έχουν στην ατζέντα τους οι περισσότερες εξ αυτών και διμερείς συναντήσεις- το μεταναστευτικό, είναι πολύ σημαντικές ευκαιρίες για την Κυβέρνηση και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό, να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις και να τις προασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να δοθούν ακόμη περισσότερες λύσεις και εκτός των συνόρων.

Λ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ: Πως αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τη διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης στις ΗΠΑ αναφορικά με τα F-16 και την προσωρινή απομάκρυνση του κ. Μενέντεζ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχουμε καμία εντύπωση, ούτε ενημέρωση για αλλαγή πλεύσης και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι πολύ βαθιές και πολύ ουσιαστικές και έχουν αντέξει στο χρόνο. Μια υπόθεση δικαστική είναι μια υπόθεση της Δικαιοσύνης κάθε κράτους. Εμείς δεν έχουμε καμία -προφανώς – δουλειά ούτε να σχολιάσουμε, ούτε να προδικάσουμε κάποια έκβαση. Αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή αίσθηση ότι αλλάζει η πολιτική. Και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη σ’ αυτήν τη σχέση που υπάρχει με τις ΗΠΑ, έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Και τα αποτελέσματα τα δικά μας δεν προκύπτουν ούτε από δημοσιεύματα, δεν προκύπτουν ούτε από φήμες. Προκύπτουν από απτές αποδείξεις, χειροπιαστές αποδείξεις. Ας βάλει κανείς δίπλα την εικόνα της Ελλάδας πριν από κάποια χρόνια και την εικόνα της Ελλάδας, σήμερα.

Κ. ΚΟΠΤΣΙΟΥ: Είδαμε το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με τον Μιχάλη Μπεκίρη να κάνει τις πρώτες του κινήσεις αυτή την εβδομάδα. Τι ακριβώς μπορούν να περιμένουν οι Θεσσαλονικείς από τη συγκεκριμένη δομή και ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός στον κ. Μπεκίρη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να είναι και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Μια κίνηση με πολύ σημαντικό συμβολισμό, αλλά και πολύ μεγάλη ουσία. Και μέσα σ’ αυτή την κίνηση, περιγράφεται όλο το σχέδιο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη και συνολικά για την Κεντρική Μακεδονία. Είχαμε μια τετραετία που έπρεπε να γίνουν πολλές κινήσεις για να ξεπαγώσουν, να ξεμπλοκάρουν, να προχωρήσουν, να λυθούν πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα. Να φύγουμε από την εποχή των μουσαμάδων. Τώρα, έρχεται η τετραετία που οι Θεσσαλονικείς τα έργα αυτά θα τα δουν στην πράξη. Άρα, λοιπόν, η παρουσία του Γραφείου του Πρωθυπουργού και το γεγονός ότι ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή αναλαμβάνει την επίβλεψη – μαζί και συνολικά με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπό την εποπτεία του κ. Μπρατάκου- του Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, δείχνει πόσο μεγάλη σημασία δίνει ο Πρωθυπουργός. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα οποία έρχονται και πρέπει να μην φύγουμε καθόλου από καμία προθεσμία. Την Τετάρτη – για παράδειγμα – θα είναι παρών ο Πρωθυπουργός στην υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία χρήσης του Μετρό. Πάμε, δηλαδή, από τη φάση των κατασκευών –που ολοκληρώνονται – στη φάση των δοκιμών. Πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί είναι λογικό να υπάρχει καχυποψία τόσα χρόνια για το Μετρό. Πλέον, αρχίζουμε αυτά τα οποία έχουμε πει να τα κάνουμε ακόμα πιο αντιληπτά στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα.

Δεν είναι, όμως, μόνο το Γραφείο της Θεσσαλονίκης, είναι το γεγονός της παρουσίας και της κυρίας Ράπτη και του κ. Βαρτζόπουλου στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε δύο πολύ σημαντικά χαρτοφυλάκια, του Τουρισμού και της Υγείας. Και, βέβαια, χθες εξελέγη και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επίσης βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης. Αλλά, εκτός από τα πρόσωπα σημασία έχουν οι πολιτικές και το μετρήσιμο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό θα κριθούμε και από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και συνολικά από τους Έλληνες πολίτες.

ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν χθες πυρά εναντίον της Κυβέρνησης με αφορμή τις ρυθμίσεις για τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, την ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ, καταγγέλλοντας ότι κλιμακώνονται οι μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία και κατηγόρησαν την Κυβέρνηση πως επιχείρησε με διαδικασίες fast track να αντικαταστήσει μέλη της ΑΔΑΕ, ώστε να μην επιβληθεί στην ΕΥΠ πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ για απόκρυψη στοιχείων. Τι απαντάτε; Και επίσης, αν μου επιτρέπετε, στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού 4 Οκτωβρίου, όπως είπατε, σχεδιάζεται και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κύριο Ζέρβα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντάω ανάποδα. Βεβαίως και δρομολογείται συνάντηση για την υποστήριξη του κυρίου Ζέρβα. Είναι πολύ σημαντικό, όχι για κομματικούς λόγους, και η Κεντρική Μακεδονία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης και όλες οι περιφέρειες της χώρας και οι μεγάλοι δήμοι συνολικά, να έχουν στο «τιμόνι» ανθρώπους οι οποίοι, όπως είναι ο κύριος Τζιτζικώστας, εν προκειμένω, και ο κύριος Ζέρβας, να μπορούν να συμβαδίσουν με τη λογική τη μεταρρυθμιστική της Κυβέρνησης. Είναι πολύ σημαντικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά σε μία περίοδο που πρέπει όλες αυτές οι μεγάλες αλλαγές να γίνουν πράξη, τα μεγάλα έργα να προχωρήσουν, να έχεις συμμάχους ανθρώπους με την ίδια λογική και όχι ανθρώπους οι οποίοι θ’ αποτελέσουν αναχώματα στην προσπάθεια που κάνεις για καλύτερες μέρες, για υλοποίηση του προγράμματός σου. Άρα, είναι καίριας σημασίας, προφανώς, η εκλογή του κυρίου Ζέρβα στον Δήμο.

Κοιτάξτε, γι’ αυτές τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τις Ανεξάρτητες Αρχές, για την ΑΔΑΕ, έχουμε απαντήσει. Και η αλήθεια είναι ότι απαντήσαμε, θέτοντας και ερωτήματα στα οποία δεν έχουμε πάρει απάντηση, γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι η απάντηση. Αν είναι μεθόδευση, και μάλιστα όχι από την Κυβέρνηση με βάση την προβλεπόμενη από τη Βουλή διαδικασία, η αντικατάσταση μελών Ανεξάρτητων Αρχών που η θητεία τους έχει λήξει, τουλάχιστον ένα χρόνο, τότε, μάλλον, ερμηνεύουμε διαφορετικά, και νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά στη χρήση των ελληνικών, μία ξεκάθαρη λέξη. Είναι υποχρέωση όσων έχουν θεσμικά τη σχετική αρμοδιότητα να προχωρήσουν στην αντικατάσταση μελών, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία αυξημένης πλειοψηφίας και όσα προβλέπει ο νόμος, που έχει λήξει η θητεία τους. Αυτό, λοιπόν, έγινε και εκκίνησε η διαδικασία την Πέμπτη. Και αφού είχε εκκινήσει η διαδικασία, μία μέρα μετά έγινε η σύγκληση με βάση την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, με κανέναν τρόπο, με καμία επίσημη ανακοίνωση, η όποια επιβολή προστίμου. Και έρχεται ο κύριος Ανδρουλάκης και καταγγέλλει μία νόμιμη διαδικασία, που έπρεπε να είχε γίνει, γιατί έχει λήξει η θητεία, και μας «αποκαλύπτει» κάτι το οποίο δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς το γνώριζε. Έβγαλε μία απάντηση στη συνέχεια η οποία μέσα δεν έχει κανένα επιχείρημα, τίποτα το πειστικό. Συνεχίζουμε, λοιπόν, και ρωτάμε: τι προτείνει η αντιπολίτευση; Γιατί έβγαλε στη συνέχεια και η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μια ανακοίνωση, η κυρία Αυγέρη. Τι προτείνει η αντιπολίτευση; Να παραμένουν άτομα σε Ανεξάρτητες Αρχές ή οπουδήποτε, που έχει λήξει η θητεία τους; Και το ξανά λέμε, από πού και με ποιον τρόπο γνώριζε μία επικείμενη επιβολή προστίμου ο κύριος Ανδρουλάκης από μία Ανεξάρτητη Αρχή; Δεν θα πάρουμε απάντηση, αλλά νομίζω ότι η δική μας η απάντηση είναι ξεκάθαρη.

Θ. ΑΠΟΤΤΑ: Θα ήθελα να επανέλθουμε λιγάκι στο θέμα της ΔΕΘ. Έχει γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, όσον αφορά τη μελέτη ανάπλασης, άρα είχε προχωρήσει η διαδικασία ανάπλασης της Έκθεσης. Και θα ήθελα να μας πείτε, εάν αυτό τελικά ματαιώνεται; Αν δεν θα γίνει. Δηλαδή, θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν θα γίνει ή αν δεν θα γίνει η ανάπλαση και αν δεσμεύεστε ότι δεν πρόκειται να περάσει σε ιδιώτες ο χώρος των 300 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και τη ΔΕΘ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή σχεδίων. Καμία ματαίωση. Τώρα, το ακριβές χρονοδιάγραμμα ανακοινώνεται από τους αρμόδιους φορείς που υλοποιούν το συγκεκριμένο έργο. Και απάντησα ξεκάθαρα ότι είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Μας είπατε νωρίτερα για τη συνέχιση της επιδότησης στις τιμές του ρεύματος για τα νοικοκυριά, ωστόσο είμαστε περίπου 15 ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και ήδη οι τιμές είναι ψηλά. Εκτός από το επίδομα θέρμανσης υπάρχει σκέψη για κάποια άλλη επιπλέον στήριξη των καταναλωτών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση για κάτι παραπάνω από αυτά τα οποία ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Οπότε μένουμε σε αυτά και εφόσον υπάρχει οτιδήποτε για οποιαδήποτε στήριξη, θα υπάρχει σχετική ανακοίνωση. Αυτό που μπορούμε να πούμε, έχοντας ανακοινώσει και για το ρεύμα και όσα ανακοινώσαμε και για το πετρέλαιο και συνολικά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη συνολική μας οικονομική πολιτική, είναι ότι αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ακούμε τις ανάγκες των πολιτών και με βάση τα δημόσια οικονομικά, κινούμαστε άμεσα για τη στήριξή τους. Αυτό, όμως, είναι κατόπιν σχεδιασμού, προγράμματος και ―το ξανά λέω― χωρίς να διακινδυνεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Γιατί το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά. Σημαντικό, λοιπόν, να ειπωθεί, θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα το οποίο είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Ήδη κατά 50% έχει ψηφισθεί και θα το βλέπουμε να εφαρμόζεται. Θα υλοποιηθούν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και όλα όσα εξαγγέλλουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Εν προκειμένω, σήμερα, ο κύριος Σκυλακάκης, για το ρεύμα. Και οτιδήποτε άλλο θα βγαίνει με επίσημη ανακοίνωση.

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, το κυκλοφοριακό, όπως ξέρετε, είναι και δημοσκοπικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Το μετρό έχει πάει για το 2024, ενώ ήδη άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες για το Fly Over, οι οποίες αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, τόσο στην περιφερειακή οδό όσο και μέσα στην πόλη. Τι προβλέπει η επόμενη μέρα για τον ΟΑΣΘ, που είναι υπό καθεστώς εκκαθάρισης; Και ποιες είναι οι σκέψεις της Κυβέρνησης γενικότερα για το κυκλοφοριακό; Μπορεί να τεθεί προς συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς και στο συντονιστικό όργανο, που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η εφαρμογή δακτυλίου στο κέντρο τουλάχιστον, έως ότου ολοκληρωθεί το Fly Over;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι είναι μία εν εξελίξει διαδικασία ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω και των εργασιών που ξεκινούν για το Fly Over. Όμως, είναι ένα έργο το οποίο είναι αναγκαίο. Αυξημένη παρουσία τροχαίας. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και από τους αριθμούς που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Οικονόμου, ένας σημαντικός παράγοντας είναι το μετρό. Μπαίνουμε άμεσα σε φάση δοκιμών, άρα είναι παραδοτέο μέσα στο 2024. Ο ΟΑΣΘ είναι κι αυτός ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Αυτό το οποίο έχουμε ως επίσημη ενημέρωση, είναι ότι μιλάμε για επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της ειδικής εκκαθάρισης. Έχει εκκινήσει μελέτη, με τις ενέργειες που απαιτούνται, για την υλοποίηση της διαδικασίας, η οποία και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, 31/12/2023. Και βέβαια έχει εκκινήσει η διαδικασία μελέτης προσδιορισμού των εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών για τη διάδοχη κατάσταση του ΟΑΣΘ και η οποία μελέτη κι αυτή θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου. Άρα, έχουμε δύο εξελίξεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα μέχρι 31/12/2023. Έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία, όπως μας έχουν ενημερώσει, μεσομακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον όλων των αστικών συγκοινωνιών στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τέλος του 2023, αρχές του 2024. Και, βέβαια, γίνονται κινήσεις για την άμεση στήριξη με οδηγούς. Έχουν ήδη προστεθεί επιπλέον 20 οδηγοί με άμεσες ενέργειες μετακίνησης οδηγών που βρίσκονται σε άλλα πόστα. Γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη οδηγών και υπήρξαν οι σχετικές μετακινήσεις. Και έχουν ξεκινήσει ενέργειες, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, πρόσληψης περισσότερων οδηγών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την υλοποίηση της πρότασης που θα προκριθεί συνολικά.

Συνολικά, αυτό το οποίο θέλω να πω, είναι ότι θα κοιτάξουμε με τις ενέργειές μας και με την Τροχαία και με τον ΟΑΣΘ και με την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του μετρό, να μειωθούν στο ελάχιστο οι συνέπειες για τους πολίτες. Όμως, ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να τρέξουν αυτά τα έργα, η ολοκλήρωση του μετρό και η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του Fly Over και όλων των υπόλοιπων παρεμβάσεων.

Γ. ΜΗΤΡΑΚΗΣ: Χθες, ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Χάρης Θεοχάρης, έδωσε μία συνέντευξη, στην οποία άφησε να εννοηθεί, σε πρώτη φάση, ότι η Κυβέρνηση εξετάζει, το Υπουργείο εξετάζει αλλαγή στους συντελεστές φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Το θέμα, βέβαια, έγινε μια προσπάθεια να μαζευτεί σχετικά άμεσα. Διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Έδωσε σήμερα, εδώ από τη Θεσσαλονίκη, και ο Υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης. Κι εγώ θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον αν υπάρχει μια κρυφή ατζέντα σε σχέση με αυτό το θέμα, γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι γενικότερα, όπως έχει αναγνωρίσει η ίδια η Κυβέρνηση, ένα διευρυμένο πρόβλημα για τη φορολογία. Και ένα δεύτερο, επειδή ξέρουμε την ευαισθησία σε αυτά τα θέματα που υπάρχει στην κοινή γνώμη, αν υπάρχει θέμα με την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στον κ. Θεοχάρη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει θέμα με την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στον κ. Θεοχάρη. Υπάρχει στήριξη και εμπιστοσύνη στο οικονομικό επιτελείο και συνολικά στην Κυβέρνηση. Και αυτή η εμπιστοσύνη απορρέει από όσα νέα μαθαίνουμε για τη χώρα μας, αλλά και το γεγονός ότι είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία λέγαμε προεκλογικά σε μια πάρα πολύ σημαντική και δύσκολη συγκυρία εισαγόμενων κρίσεων για τους πολίτες.

Εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα και επειδή είμαστε σε έναν χώρο, αυτόν της Δ.Ε.Θ., δεν έχουμε και προγράμματα Θεσσαλονίκης. Εμείς δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι μιλάνε για έναν άδικο φόρο, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, ότι δήθεν θα καταργηθεί και στη συνέχεια τον αυξάνουμε για τους πολίτες. Εμείς έχουμε αποδείξει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει- εδώ και παραπάνω από τέσσερα χρόνια πλέον, έχοντας μπει στην δεύτερη τετραετία – ότι μειώνει ή καταργεί φόρους – το έκανε σε 50 διαφορετικές περιπτώσεις την προηγούμενη τετραετία – και δεν επιβάλει ούτε αυξάνει. Και, όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά ότι δεν θα αυξηθεί κανένας φορολογικός συντελεστής, το ξαναλέω, το επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, ούτε διάθεση, ούτε κάποιος τέτοιος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση. Το είπε και ο κ. Θεοχάρης και το είπε και αναλυτικά χθες ξανά ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης.

Υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό και από το αρμόδιο Υπουργείο στην κατεύθυνση του περιορισμού και ή δυνατόν της πάταξης της φοροδιαφυγής. Πολύ συγκεκριμένες κινήσειςΉδη, ναι, υπάρχει μια πραγματικότητα, επτά στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αλλά, όχι δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φορολογικών συντελεστών.

Ευχαριστώ πολύ.