Ακρίβεια: Η κερδοσκοπία μαίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης
Οι πολύ υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αδράνειας που επιδεικνύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της αποκλιμάκωσης των τιμών. Τα τελευταία δύο χρόνια, με την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση, οι τιμές εκτοξεύθηκαν πολύ γρήγορα, όμως αποκλιμακώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει με ελέγχους στην αγορά, όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιμένει εδώ και δύο χρόνια, είτε λόγω έλλειψης βούλησης είτε λόγω ανεπάρκειας. Η κερδοσκοπία μαίνεται ειδικά στις τιμές των τροφίμων. Όσο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα λίγα αποσπασματικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εξάλλου, το 65% των Ελλήνων έχουν προμηθευτεί ήδη τα εισιτήριά τους για τα ελληνικά νησιά. Αποτελεί εμπαιγμό να ισχυρίζονται υπουργοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που πληρώνουν οι πολίτες από τον Απρίλιο, οφείλονται στη συγκυρία των διπλών εκλογών. Υπενθυμίζουμε πως η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ήταν στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαΐου. Ήξεραν να εξαγγείλουν το youth pass των 150 ευρώ ή να υπόσχονται ψευδώς αυξήσεις 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, μολονότι στο μεσοπρόθεσμο έχουν πρόβλεψη για 13%, αλλά δεν μπορούσαν να δουν τι γίνεται με τις τιμές στα ακτοπλοϊκά. Ας μην προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους.
Ιδιωτικό χρέος: Τα μέτρα της κυβέρνησης απέτυχαν το ένα μετά το άλλο
Η πολιτικής της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Οι οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, funds, εταιρείες ενέργειας, ΟΤΑ, ακάλυπτες επιταγές, υπερβαίνουν τα 270 δισ. ευρώ. Το ιδιωτικό χρέος αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Απαιτούνται νέες, τολμηρές και κυρίως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Ειδικότερα:
- 6 εκατομμύρια ΑΦΜ και μητρώα έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από την εφορία για 1.441.895 οφειλέτες.
- 1 εκατομμύριο είναι τα κόκκινα δάνεια, με κίνδυνο να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
- Χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν ήδη προσδιοριστεί για το 2023, χωρίς να υπάρχει προστασία κύριας κατοικίας για τους ευάλωτους και τον φορέα ακινήτων να μην έχει συσταθεί, τρία χρόνια μετά την ψήφισή του στη Βουλή από την Κυβέρνηση.
Τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους απέτυχαν το ένα μετά το άλλο. Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, η προεκλογική ρύθμιση για την αναβίωση των 72-120 δόσεων για χρέη στην εφορία έχει καταγράψει πολύ χαμηλή συμμετοχή -με 8 στις 10 αιτήσεις να κόβονται. Στη ρύθμιση για χρέη στον ΕΦΚΑ έχει υποβάλλει αίτηση μόλις το 20% των δικαιούχων, ενώ μόλις το 6% των οφειλετών ρύθμισε τα χρέη της πανδημίας σε εφορία-ΕΦΚΑ. Παρόλα αυτά, ο αρμόδιος υπουργός εξήγγειλε ότι δεν θα φέρει νέες ρυθμίσεις για οφειλές στην εφορία. Η μεγαλύτερη, όμως, αποτυχία της κυβέρνησης είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, αφού μέσα σε δύο χρόνια έχουν γίνει μόλις 6.254 ρυθμίσεις οφειλών, όταν το σύνολο των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν υπερβαίνει αθροιστικά τα 7 εκατομμύρια. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε την πρώτη επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη για τ ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, ζητώνατς:
1) Να έρθει νέα ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλετών, -αίτημα του συνόλου της αγοράς-, με κίνητρα και ‘’κούρεμα’’ της οφειλής για όσους τηρούν τη ρύθμιση.
2) Να επανέλθει η προστασία της κύριας κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.
3) Να θεσπιστούν κανόνες για τη λειτουργία των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων.
Περισσότερα ΕΔΩ
Ελληνοτουρκικά: Απαιτείται σοβαρότητα, όχι επικοινωνιακοί όροι στην εξωτερική πολιτική
Είναι παράδοξο να ξεκινά ο Πρωθυπουργός μία συζήτηση για διαπραγμάτευση, μιλώντας δημόσια για «παράθυρο υποχωρήσεων», όταν δεν έχουμε δει από τον κ. Ερντογάν να κάνει στροφή, όσον αφορά στη επιθετική στάση που τηρεί η Τουρκία απέναντι στη χώρα μας όλα τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, η γειτονική χώρα δεν έχει σταματήσει να εξοπλίζεται. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και τις ΗΠΑ να υπάρχει εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, η οποία αποτελεί έναν ταραξία για την ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται μία διεκδικητική εξωτερική πολιτική, για να μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλους στόχους, όπως ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Ο κ. Μητσοτάκης, σε μία προσωπική συνέντευξή του, γυρνώντας από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε μία συζήτηση για πολύ σοβαρά εθνικά ζητήματα, τα οποία επί πολλές δεκαετίες παραμένουν ανοιχτά, και με την Τουρκία συνεχώς να τα αμφισβητεί. Περιμένουμε, λοιπόν, από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς ήμασταν πάντα στη λογική της συζήτησης και της συνεννόησης, ειδικά στα εθνικά θέματα.
Περισσότερα ΕΔΩ