Video: https://vimeo.com/
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Mega και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη
Ν. Λυμπεράκη: Χαίρεται, κυρίες και κύριοι, είμαι η Νίκη Λυμπεράκη, σας καλωσορίζω στη «Μεγάλη εικόνα» με καλεσμένους που δεν χρειάζονται συστάσεις.
[video]
Ναι, καλά το καταλάβατε, καλεσμένος μας απόψε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε, που είστε εδώ.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.
Ν. Λυμπεράκη: Είστε εδώ σε μία συγκυρία πολύ συγκεκριμένη, λίγες εβδομάδες απομένουν για τις εκλογές, έχουμε πολλά να πούμε νομίζω.
Ευ. Βενιζέλος: Είμαι στη διάθεσή σας.
Ν. Λυμπεράκη: Το πρώτο ερώτημα πριν από όλα τα υπόλοιπα, που αισθάνομαι ότι είναι απαραίτητο να σας κάνω, είναι εάν σε αυτή την προεκλογική μάχη εσείς είστε παρατηρητής όπως όλοι εμείς οι ψηφοφόροι ή δίνετε κι εσείς μάχη για τον χώρο σας, για το ΠΑΣΟΚ, με οποιονδήποτε τρόπο, με οποιαδήποτε ιδιότητα.
Ευ. Βενιζέλος: Έχω δεσμούς προσωπικούς, βιωματικούς, ιστορικούς, αξιακούς με το ΠΑΣΟΚ, θέλω να πάει όσο γίνεται καλύτερα, αλλά δεν είμαι ενεργός μέσα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Δεν μετέχω στην πολιτική και εκλογική μάχη, είμαι πάντα στη σφαίρα της μεταπολιτικής, παρακολουθώ, εκφράζομαι, νομίζω ότι καθήκον μου είναι να μιλώ για τη μεγάλη εικόνα όπως εσείς, άρα για το εθνικό συμφέρον και ως εκ τούτου μετέχω από απόσταση και με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο.
Ν. Λυμπεράκη: Άρα δεν υπάρχει λόγος να σας ρωτήσω, έχει ήδη απαντηθεί, εάν θα σας δούμε στην επόμενη ή στην μεθεπόμενη Βουλή, όχι είναι η απάντηση.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν θα με δείτε.
Ν. Λυμπεράκη: Κάθε φορά, κ. Πρόεδρε, που πάμε σε εκλογές, ψάχνουμε και εμείς οι δημοσιογράφοι, νομίζω και τα κόμματα προσπαθούν να το θέσουν, το διακύβευμα το λεγόμενο. Αυτή τη φορά στις 21 Μαΐου ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα των εκλογών;
Ευ. Βενιζέλος: Η δημοκρατία που βασίζεται στις περιοδικές και ως εκ τούτου επαναλαμβανόμενες εκλογές, κάθε φορά πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα ποια θα είναι η σύνθεση της Βουλής, ποιος και πώς θα κυβερνήσει τον τόπο. Βεβαίως, στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι μία εθνική ατζέντα η οποία έχει πάρα πολύ μικρή σχέση, ενδεχομένως καμία σχέση…
Ν. Λυμπεράκη: Με αυτά που συζητάμε θα μου πείτε.
Ευ. Βενιζέλος: …με την προεκλογική ατζέντα, με την κομματική ατζέντα, νομίζω άλλα συζητούμε προεκλογικά, άλλα είναι αυτά που κυριαρχούν, άλλα αναγκαστικώς θα μας απασχολήσουν μετεκλογικά και άλλα, πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο σπουδαία, είναι αυτά που σχηματίζουν την εθνική ατζέντα η οποία αφορά το μέλλον, τους νέους ανθρώπους. Νομίζω ότι το στοίχημα είναι εάν θα ξαναεπικοινωνήσουμε ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία με τους νέους, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία νομίζω για όλους μας.
Ν. Λυμπεράκη: Άρα αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, νομίζω ότι υπάρχει μία ρήξη με τις νεότερες γενιές. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη συμβολίζει αυτήν τη ρήξη με ακραίο τρόπο και νομίζω ότι έχουμε καθήκον να ξανακούσουμε τους νέους, να ξαναμιλήσουμε στους νέους, να εκφράσουμε όλοι μαζί –νέοι, μεσαίες ηλικίες και παλαιότερες ηλικίες– μία κοινή αντίληψη για την κοινωνία μας, τον συλλογικό μας εαυτό, την εθνική μας ταυτότητα, την εθνική μας φιλοδοξία και πιστεύω ότι αυτό βαραίνει ως καθήκον εμάς τους παλαιότερους που μπορούμε να μιλούμε αυτή τη στιγμή ως πατέρες, ως παππούδες ενδεχομένως και, ως εκ τούτου, έχουμε ανάγκη από μία νέα αλληλεγγύη των γενεών.
Ν. Λυμπεράκη: Πότε χάθηκε η επικοινωνία πιστεύετε του πολιτικού συστήματος με τη νέα γενιά;
Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι χάθηκε σταδιακά και αυτό συνειδητοποιήθηκε ξαφνικά με εκρηκτικό τρόπο με το δυστύχημα και τα θύματά του που ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι και μάλιστα φοιτητές και μάλιστα φοιτητές του πανεπιστημίου στο οποίο είμαι καθηγητής, που θρηνεί πάρα πολλά θύματα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αλλά αυτό είναι η αιχμή του δόρατος ενός πολύ βαθύτερου προβλήματος που είναι η πολιτική υποαντιπροσώπευση της κοινωνίας, το πολιτικό σύστημα είναι στενότερο από την κοινωνία και στενότερο από τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Ως εκ τούτου η κοινωνία με την πολυπλοκότητά της, με τη διαστρωμάτωσή της, τις ομάδες της, τις γενιές της, τα άγχη της, τις φιλοδοξίες της, τις αδικίες της…
Ν. Λυμπεράκη: Δεν εκπροσωπείται;
Ευ. Βενιζέλος: …δεν εκπροσωπείται στο βαθμό που πρέπει, δηλαδή με την πληρότητα και την αυθεντικότητα που απαιτείται.
Ν. Λυμπεράκη: Ψηφίζουν και οι δεκαεπτάρηδες πια, κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Άρα ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση.
Ν. Λυμπεράκη: Να ζητήσω μία εκτίμηση; Μετά την τραγωδία των Τεμπών που πραγματικά αφήνει ένα τραύμα πολύ βαθύ και οδύνη που δεν σβήνει παρά τις εβδομάδες που περνούν προφανώς, κάποιοι μίλησαν για τη γενιά των Τεμπών. Αισθάνεστε ότι θα μεταφραστεί στην κάλπη αυτό ή οι νέοι απλώς θα γυρίσουν ακόμα περισσότερο την πλάτη στο πολιτικό σύστημα;
Ευ. Βενιζέλος: Αισθάνομαι ότι είχαν γυρισμένη την πλάτη, τώρα ίσως έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχει σημασία η ψήφος τους και έχει σημασία η συμμετοχή τους. Άρα ελπίζω και εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερη και πιο ενεργητική συμμετοχή των νέων πολιτών, των νέων ψηφοφόρων, των νέων ηλικιών στην εκλογική διαδικασία.
Ν. Λυμπεράκη: Ίσως όμως και προς το αντισύστημα;
Ευ. Βενιζέλος: Ίσως και προς το αντισύστημα, ίσως και με τιμωρητικό και παραδειγματικό τρόπο, αλλά, ξέρετε, πιστεύω πάρα πολύ στην ωριμότητα των νέων ανθρώπων. Όλη μου τη ζωή δουλεύω με νέους ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο που είναι η βασική μου ιδιότητα και θυμάμαι τον εαυτό μου ως παιδί, ως έφηβο, ως φοιτητή, ως νέο άνθρωπο, διεκδικούσα τη συμμετοχή μου στα κοινά από όσο γίνεται μικρότερη ηλικία και θεωρούσα τον εαυτό μου ώριμο. Δεν μπορώ αυτό που διεκδικούσα για τον εαυτό μου πριν από 50 χρόνια σχεδόν, γιατί έχω μπει στο πανεπιστήμιο το 1974 με τη μεταπολίτευση, αυτό λοιπόν που αναγνώριζα στον εαυτό μου και το διεκδικούσα πριν από μισό αιώνα, γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν μπορώ να το αρνούμαι τώρα στη σημερινή νέα γενιά που είναι πιο μορφωμένη, πιο απαιτητική…
Ν. Λυμπεράκη: Και που έχει περάσει και πολύ δύσκολα, κ. Πρόεδρε, έχει περάσει κρίσεις.
Ευ. Βενιζέλος: …που έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολα και έχει χαμένα χρόνια, ήδη έχει καταγράψει χαμένα χρόνια λόγω της αλυσίδας των κρίσεων τα τελευταία 12 χρόνια.
Για τη συνέχεια, παρακαλούμε δειτε εδω:
https://www.evenizelos.gr/mme/