Νέα επιτελική «γκάφα»: Αποκαλύπτουν πώς «στήθηκε» το ανεξέλεγκτο των παρακολουθήσεων
Σε νέα επιτελική «γκάφα» επιδόθηκαν χθες οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς στην προσπάθειά τους να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα για τις απαντήσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για το σοβαρό ζήτημα ανυπαρξίας ηλεκτρονικού αρχείου καταγραφής των αποφάσεων άρσης απορρήτου, αποκαλύπτουν πώς «στήθηκε» το ανεξέλεγκτο των παρακολουθήσεων! Κι αυτό γιατί με τη χθεσινή τους απάντηση στην σχετική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι αποκάλυψαν και παραδέχτηκαν:
1. Ότι ήδη από τον Μάρτιο του ’21, είχε οριστεί ότι με κοινή απόφαση των συναρμόδιων αυτών Υπουργών καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή και λειτουργία της σχετικής διαδικασίας για την παράδοση του αποσπάσματος της διάταξης με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ΔΕΝ εκδόθηκε ακόμη, αφήνοντας σκόπιμα, στο απόλυτο ανέλεγκτο, τις αποφάσεις άρσης του απορρήτου επικοινωνιών των πολιτών.
2. Με σχετικό νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση μετά από εννιά μήνες διαχώρισε τη διαδικασία άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας της ΕΥΠ και όρισε ότι δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παράδοσης της διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία λειτουργεί στην ΕΥΠ και «με απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας…».
Η Κυβέρνηση είναι για ακόμη μία φορά υπόλογη κι οφείλει πολλές απαντήσεις, τις οποίες θα απαιτήσουμε στη Βουλή, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Πρέπει να απαντήσει στον ελληνικό λαό:
- Γιατί διαχωρίστηκε η διαδικασία από την Κυβέρνηση, και πρωτίστως γιατί ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Πρωθυπουργός, δεν προχώρησαν ποτέ στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας;
- Δεδομένου ότι ΑΔΑΕ ποτέ δεν έλαβε ηλεκτρονικά τις διατάξεις της ΕΥΠ, ούτε μπόρεσε ποτέ να ελέγξει το εύρος αλλά και την ποιότητα των αποφάσεων άρσης για λόγους εθνικής ασφάλειας, ποια είναι η σκοπιμότητα πίσω από την αποσύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής από τη διαδικασία του ελέγχου των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ;
- Γιατί αφαιρέθηκε σταδιακά κάθε δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της ΕΥΠ;
- Γιατί στερούν το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ανιχνεύσει τυχόν παράνομη παρακολούθησή του, καθώς δεν υπάρχει αρχείο;
Παράνομες παρακολουθήσεις: Συγκρότηση Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας με το άνοιγμα της Βουλής
Παρά την επίμονη προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος μέσα από αυθαίρετες γενικεύσεις, να θολώσει την εικόνα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όσο οι παράνομες παρακολουθήσεις που απειλούν την Δημοκρατία μας, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, δεν θα συμβιβαστεί με μισόλογα και ψιθύρους. Θεσμικά, θα απαιτήσει διερεύνηση σε βάθος. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα πρέπει να συγκροτηθεί με το που ανοίξει η Βουλή, ώστε η νυν και η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ αλλά και η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί να προσέλθουν στη Βουλή και αυτή τη φορά να ειπωθεί όλη η αλήθεια. Η υπόθεση του Ν. Ανδρουλάκη πρέπει να εξεταστεί εκτενώς και να αποδειχθεί ποιος, πώς, γιατί, με ποια διαδικασία και κυρίως ποια αιτιολογία, τον θεώρησε ύποπτο και επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να διερευνηθεί και το κακόβουλο λογισμικό Predator, με το οποίο υπήρξε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του.
Έβρος: Το μεταναστευτικό να μείνει εκτός τοξικής κομματικής αντιπαράθεσης
Ένα ζήτημα όπως το μεταναστευτικό, που έχει προεκτάσεις εθνικής ασφάλειας αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Γι΄ αυτό και πρέπει να μένει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Όπως φάνηκε με το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο, δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό κανένα κενό ενημέρωσης γύρω από τέτοια ζητήματα, καθώς τότε καλλιεργούνται φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού σε βάρος ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Γι΄ αυτό, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συσκοτίζει. Πρέπει να απαντήσει πώς βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει με την στάση της να υπάρχουν σκιές πάνω από τις ελληνικές αρχές για την διαχείριση του περιστατικού.