Τα Τελευταία Νέα του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»
Εκατοντάδες εκρήξεις στη θάλασσα στο ανατολικό Αιγαίο, μία από τις πιο σημαντικές περιοχές της Μεσογείου για τα θαλάσσια θηλαστικά
Τη Δευτέρα 23/05/22 και Τρίτη 24/05/2022 το πλήρωμα του σκάφους «Ναυτίλος» του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κατέγραψε εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις στη θαλάσσια ζώνη του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίες εκτιμάμε ότι προέρχονται από ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, νότια της Σμύρνης.
Η ευρύτερη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου στηρίζει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς καθώς εκεί επιβιώνουν κάποιοι από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών μας τα τελευταία 24 χρόνια καταγράφουμε σχεδόν καθημερινά, σημαντικούς πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών όπως φυσητήρες, ζιφιούς και 4 είδη δελφινιών. Καταγράφουμε, όμως, και δεκάδες εκβρασμούς νεκρών κητωδών στις ακτές της περιοχής.
Τις ημέρες των εκρήξεων έως και σήμερα, παρατηρούμε την πλήρη απουσία κητωδών σε μια περιοχή που συνήθως σφύζει από ζωή. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει νεκρά ή τραυματισμένα θαλάσσια ζώα.
Μάθετε Περισσότερα
Οι «Πρωταγωνιστές» συνάντησαν το «Αρχιπέλαγος» στο Ανατολικό Αιγαίο
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι «Πρωταγωνιστές» ταξίδεψαν στο ανατολικό Αιγαίο, ώστε να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» τους υποδέχτηκε στον Aegean Explorer όπου συμμετείχαν σε έρευνα εν πλω, ενώ επισκέφθηκαν και τις ερευνητικές μας βάσεις καθώς και το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς.
Παρακολουθήστε το εδώ
Ο διεθνής οργανισμός World Animal Protection στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς
Ο διεθνής μη κερδοσκοπικος οργανισμός World Animal Protection που δραστηριοποιείται για την προστασία και την ευημερία ζώων, στηρίζει τη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το δύσκολο αυτό εγχείρημα.
Αυτές τις ημέρες ολοκληρώσαμε στο Αιγαίο τα γυρίσματα για ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με θέμα την εξάλειψη της αιχμαλωσίας των δελφινιών.
Χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση του διεθνούς κοινού, για αυτή την μορφή κακοποίησης των ζώων που θα έπρεπε να ανήκει στο παρελθόν.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα.
Aυτή την εποχή, τα περισσότερα είδη ψαριών σχηματίζουν αναπαραγωγικά κοπάδια στα θερμά ρηχά νερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Λούτσος, γνωστό και ως Σφύνουρα ή Barracuda, τα οποία συγκεντρώνονται σε αναπαραγωγικά κοπάδια εκατοντάδων ψαριών, όπου το κάθε θηλυκό μπορεί να απελευθερώνει στο νερό έως και 300,000 αυγά. Αυτονόητο είναι ότι κάθε φορά που ψαρεύεται ένα ψάρι την περίοδο της αναπαραγωγής του, στερούμε από τη θάλασσα εκατοντάδες χιλιάδες αυγά που θα είχαν μία ευκαιρία επιβίωσης.
Η διαταραχή της αναπαραγωγικής διαδικασίας είναι καταστροφική για την θαλάσσια ζωή, αλλά και για τον άνθρωπο που θέλει να καλύπτει μεγάλο ποσοστό των διατροφικών του αναγκών από τους θαλάσσιους πόρους. Όμως ακόμα και την περίοδο της αναπαραγωγής των ψαριών που παρακολουθούμε αυτές τις μοναδικές εικόνες στο βυθό, οι άνθρωποι επιδιδόμαστε στον αποδεκατισμό των ψαριών.
Σε ένα ευνομούμενο κράτος η αειφόρος διαχείριση της αλιείας θα έπρεπε να αποτελεί σαφή προτεραιότητα. Στην Ελλάδα όμως το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο παραμένει ελλιπές και ανεπαρκές, όπως και τόσα άλλα άλλωστε. Το γεγονός αυτό όμως, δεν απαλλάσσει κανέναν μας από την προσωπική ευθύνη.
Διαβαστε Περισσότερα
Το νηπιαγωγείο των Λειψών συμμετείχε στις επιμορφωτικές δραστηριότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του «Αρχιπελάγους»
Στα πλαίσια των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που οργανώνει το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» πρόσφατα υποδεχτηκάμε το νηπιαγωγείο των Λείψων.
Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δρασεις ενημέρωθηκαν για τις διάφορες απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια ζώα, τους τρόπους ανακύκλωσης αλλά και τι μπορούμε όλοι να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας.
Τελευταίο σχολείο που θα μας επισκεφτεί τη φετινή χρονιά είναι το Δημοτικό Σχολείο της Πάτμου.
Το σκάφος «Ναφτίλος» επιστρέφει στο λιμάνι
Το πλήρωμα του Ναυτίλος επιστρέφει στο λιμάνι, αξιοποιώντας τις σπάνιες για την περιοχή, ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν λίγο πριν ξεκινήσουν τα μελτέμια.
Ο πραγματικός κίνδυνος φέτος το καλοκαίρι δεν είναι οι μέδουσες
«Τα ελληνικά νερά είναι υπεραλιευμένα, έτσι καθώς οι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας εξαφανίζονται και μετά παρουσιάζονται εξάρσεις στους πληθυσμούς της – έχει συμβεί και παλιότερα, συμβαίνει και τώρα», τονίζει η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος και επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», εξηγώντας την ουσιαστική πλευρά του ζητήματος, που θάβεται μέσα στην κινδυνολογία
Δείτε το άρθρο
Ο Θοδωρης Τσιμπίδης μίλησε στην Καθημερινή και τον Γιάννη Ελαφρό για την απομάκρυνση των κητωδών από τον βιότοπο του ΒΑ Αιγαίου μετά από εκατοντάδες εκρήξεις.
Διαβάστε το άρθρο
©2022 Archipelagos Institute of Marine Conservation | Aegean Sea, Greece