Συνέντευξη στην εφημερίδα Documento
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα “Documento” απαντάει σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την ενέργεια και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Διαβάστε παρακάτω τις ερωτήσεις-απαντήσεις, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα:
1. Το καθεστώς εξαίρεσης που κατάφεραν Ισπανία και Πορτογαλία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ήταν αποτέλεσμα διαπραγματευτικής επιμονής ή υψηλού μεριδίου ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα;
Το διαπραγματευτικό αποτέλεσμα των χωρών της Ιβηρικής είναι προϊόν της δικής τους καλύτερης προετοιμασίας με πολιτικές που είχαν ήδη προηγηθεί, κάτι που προφανώς η χώρα μας δεν είχε και δεν έχει κάνει ακόμα όσο θα έπρεπε και θα μπορούσε. Η Ισπανία και η Πορτογαλία πέτυχαν να εξαιρεθούν και πλέον έχουν τη δυνατότητα να λάβουν έκτακτα εθνικά μέτρα. Το ζητούμενο ωστόσο παραμένει η Ε.Ε. να αποκτήσει κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όπως το ευρωομόλογο και η χρηματοδότηση επενδύσεων για την απεξάρτησή μας με έναν κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο από τα ορυκτά καύσιμα.
2. Η εξέλιξη αυτή θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς και κατά συνέπεια τους πολίτες των δύο χωρών, όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;
Η Κυβέρνηση υπεκφεύγει από τις δικές της ευθύνες με μια τέτοια προσέγγιση. Οι δικές της ενεργειακές επιλογές, πολύ πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας, είναι αυτές που έχουν ήδη επιβαρύνει όχι μόνο το κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης. Το γεγονός και μόνο ότι αύξησε την ενεργειακή μας εξάρτηση για ηλεκτροπαραγωγή από το φυσικό αέριο την τελευταία χρονιά κατά 25% και τώρα τρέχει να βάλει μπρος πετρελαϊκές και λιγνιτικές μονάδες είναι χαρακτηριστικό των ενεργειακών αυτοσχεδιασμών της Κυβέρνησης που φέρνει μάλιστα και συμπληρωματικό Προϋπολογισμό 2 δις προσεχώς.
3. Μπορούσε η Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς;
Στη Ελλάδα το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας εμφανίζεται ακόμη πιο έντονο σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. καθώς βλέπουμε τις εγχώριες τιμές ενέργειας να βρίσκονται ανάμεσα στις υψηλότερες της Ευρώπης, με δεδομένες τις εισοδηματικές διαφορές, τις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς αλλά και την προβληματική λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Δεν έχω όλα τα δεδομένα που συζητήθηκαν για να μπορώ να σας πω αν η Ελλάδα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς, αλλά σε κάθε περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής θέτει το ερώτημα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ως επιχείρημα η χαμηλή ενεργειακή διασυνδεσιμότητα της χώρας μας για να τύχει και η Ελλάδα αντίστοιχης ευνοϊκής ρύθμισης ;
|
Ευρώπη και Ελλάδα προς αναζήτηση νέων ενεργειακών δρόμων
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής σε άρθρο στην εφημερίδα “Political” τοποθετείται για την ενεργειακή κρίση, τις ευθύνες της Κυβέρνησης και τη θέση της Ευρώπης απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Γιώργος Αρβανιτίδης:
Οι δραματικές εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο δείχνουν δυστυχώς ότι η ενεργειακή κρίση θα κλιμακωθεί και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ράλι ανόδου των τιμών της ενέργειας. Η χώρα μας θα επηρεαστεί περισσότερο από άλλες χώρες, κυρίως διότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο. Παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή ακρίβεια χτυπά όλες τις χώρες, η Ελλάδα υφίσταται τις πιο αρνητικές συνέπειες. Είμαστε μονίμως μέσα στους 3 πρώτους στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Η τιμή της ηλεκτρική ενέργειας πενταπλασιάστηκε το 2021 στη χώρα μας και είμαστε το μόνο κράτος στην Ε.Ε., στο οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 24%, την ώρα που σε όλες τις άλλες χώρες μειώθηκε. Στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 49%, στη Γαλλία 46%, στη Γερμανία 30% και στην Ισπανία 21%. Πως να μην έχουμε λοιπόν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο ;
Η ενεργειακή ακρίβεια ήρθε για να μείνει για τα επόμενα ένα με δυο χρόνια. Η Κυβέρνηση όφειλε να είχε προετοιμαστεί καλύτερα. Φέρει ευθύνες για τις δικές της λανθασμένες επιλογές και προτεραιότητες και ας προσπαθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, σε πρόσφατη δήλωσή του, να ρίξει τις ευθύνες στην Αριστερά, που δεν έχουμε περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ και συνεπώς φθηνή ενέργεια στην Ελλάδα. Η ευθύνη που δεν έχουν προχωρήσει οι Α.Π.Ε. στην χώρα μας βαραίνει την παρούσα Κυβέρνηση. Οι επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι που βάλανε εμπόδια στα πολλά μικρά έργα ΑΠΕ των πολιτών, των παραγωγών και των Ενεργειακών Κοινοτήτων που θα μπορούσαν να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μειώσουν μόνιμα το ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος των αγροτικών προϊόντων για παράδειγμα. Η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που επέλεξε να αυξήσει την ενεργειακή μας εξάρτηση από το φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση να εκτεθεί η χώρα στην εξωφρενική άνοδο των τιμών του. Η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που δεν έκανε καμία δομική παρέμβαση στις στρεβλώσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και αρνείται να βάλει πλαφόν στην περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής .
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θυμηθεί την ιστορία της και το πως ξεκίνησε. Ξεκίνησε ως μια ενεργειακή ένωση άνθρακα και χάλυβα αναζητώντας οικονομίες κλίμακας και καταργώντας τέλη, δασμούς και εμπόδια στο εσωτερικό της. Στην πορεία υιοθέτησε φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, με απώτερο όραμα μια πλήρως απανθρακοποιημένη οικονομία το 2050. Για να το πετύχει όμως αυτό διατηρώντας την ενεργειακή της ασφάλεια αλλά και να παρέχει στους πολίτες της χαμηλές τιμές ενέργειας, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, οφείλει να αναζητήσει νέες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές και διαδρομές. Η ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αφρική και το Ισραήλ, η επιτάχυνση της έρευνας νέων «πράσινων» τεχνολογιών όπως το υδρογόνο είναι μερικά από τα βήματα που χρειάζεται πια η Ε.Ε. να «τρέξει» πιο γρήγορα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει και αυτή σε μια πιο γρήγορη και ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε εκτεταμένες επενδύσεις στο δίκτυο, στις διασυνδέσεις με το εξωτερικό και σε καινοτόμα έργα αποθήκευσης ενέργειας που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρέπει να εκπονηθούν σχέδια εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων που θα ρίξουν το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες για τους πιο ευάλωτους, ώστε να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα η ενεργειακή φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες σε μόνιμη βάση.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ο.Α.Σ.Ε. έλαβε μέρος σε αποστολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ως παρατηρητής για τις εκλογές της Ουγγαρίας
Η Δημοκρατία και η Ειρήνη είναι αξίες για τις οποίες χρειάζεται να αγωνιζόμαστε διαρκώς αλλά και να περιφρουρούμε διαρκώς στην Ευρώπη ως ταυτοτικά στοιχεία του πολιτισμού μας.
Αναγκαία η παράταση έκδοσης Οικοδομικών Αδειών
στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα και μετά το 2022
Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα κατέθεσαν από κοινού ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης με τον υπεύθυνο τομεάρχη σε θέματα Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργο Αρβανιτίδη με θέμα: «Αναγκαία η παράταση έκδοσης Οικοδομικών Αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα και μετά το 2022».
Οι Βουλευτές στην ερώτησή τους στέκονται στον Ν. 4759/2020 που αφορούσε τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» οι διατάξεις του οποίου θέτουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση και θέτουν τον περιορισμό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, να εκδώσουν οικοδομική άδεια στα ακίνητα που διαθέτουν αυτά τα οποία πρόκειται να θεωρηθούν μη οικοδομήσιμα τα επόμενα χρόνια.
Οι Βουλευτές ζητούν τη χορήγηση παράτασης για την έκδοση οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα για εύλογο χρονικό διάστημα, με σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι πολίτες να απαλλαγούν από τις πιεστικές προθεσμίες και οι κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρτο εργασίας λόγω της ασφυκτικής προθεσμίας που έχει τεθεί.
|