Κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ εξέδωσαν δήλωση σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Συζήτησαν τις συνέπειές της και την αντίδραση της ΕΕ.
Ενημερωτικό σημείωμα
Τη σύνοδο διοργανώνει η γαλλική Προεδρία με προεδρεύοντα τον Charles Michel, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κυριότερα αποτελέσματα, 10 Μαρτίου
Ενημερωτικό γράφημα - Κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της ΟυκρανίαςΒλ. πλήρες εικονογράφημα
Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας
Ασφάλεια αμάχων και πυρηνικών εγκαταστάσεων
Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» και «υπονομεύει την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ασφάλεια».
Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι «η Ρωσία και η συνεργός της, Λευκορωσία, φέρουν πλήρη ευθύνη» και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι πλήττουν αδιάκριτα αμάχους. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να κινήσει έρευνα και ζήτησαν να υπάρξει άμεση μέριμνα για την ασφάλεια και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.
Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει αμέσως και χωρίς όρους όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας, καθώς και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ
Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν. Η ΕΕ έχει ήδη θεσπίσει σημαντικές κυρώσεις και είναι έτοιμη να κινηθεί γρήγορα με νέες κυρώσεις.
Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία (γενικές πληροφορίες)
Η ΕΕ στηρίζει τον ουκρανικό λαό
Οι ηγέτες της ΕΕ επαίνεσαν τον λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τόσο τη χώρα του όσο και τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δήλωσαν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη, καθώς και στήριξη για την ανασυγκρότηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρουν καθεστώς προσωρινής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία και δεσμεύονται να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να παρέχουν στήριξη στους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν.
Σε αυτό το πνεύμα, οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση κονδύλια μέσω ταχείας έγκρισης της πρότασης για τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και μέσω του ReactEU.
Επιπλέον, ζήτησαν επίσης από τη Ρωσία:
να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου
να εγγυηθεί την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα και τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία
να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση των αμάχων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα
Αντίδραση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (γενικές πληροφορίες)
Σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία
Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια
Οι ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως δηλώνεται στη συμφωνία σύνδεσης. Το Συμβούλιο αντέδρασε με ταχύτητα και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γνωμοδοτήσει για την αίτηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Εν αναμονή της γνωμοδότησης και χωρίς καθυστέρηση, οι ηγέτες ανέλαβαν να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς και να εμβαθύνουν την εταιρική σχέση με την Ουκρανία.
Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις αιτήσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας.
Ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας
Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν τρόπους για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή κυριαρχία, να μειωθούν οι εξαρτήσεις και να σχεδιαστεί νέο μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν σε τρία βασικά ζητήματα:
την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων μας
τη μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης, ιδίως από το ρωσικό φυσικό αέριο, το ρωσικό πετρέλαιο και τον ρωσικό άνθρακα
την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης
Συνεργασία της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη
Τιμές της ενέργειας
Καθαρή ενέργεια: Ώθηση της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα
Ένωση κεφαλαιαγορών
Τραπεζική ένωση
Πληροφορίες σχετικά με τη σύνοδο
Γαλλία
10-11 Μαρτίου 2022
Προπαρασκευαστικά έγγραφα
Ενημερωτικό σημείωμα