Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.
• Η «Όμικρον» μας οδηγεί στην αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και στην εφαρμογή μόνο των απολύτως απαραίτητων
Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνολική αντίληψη όλων των Υπουργών ήταν ότι θα πρέπει πλέον να οδηγούμαστε σε πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων, δηλαδή στα μέτρα τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα και να μην περιορίζουμε τις κοινωνίες. Ο λόγος είναι ότι η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» είναι μία ανησυχητική μετάλλαξη, σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι είναι απλό κρυολόγημα, αλλά σίγουρα η νοσηρότητά της έχει άλλα χαρακτηριστικά, πιο ήπια από τη «Δέλτα» και κυρίως η μεταδοτικότητά της είναι σε τέτοιο βαθμό που ό,τι μέτρα και να πάρεις είναι αρκετά δύσκολο να την περιορίσεις.
Επιπλέον, έχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία στην Ελλάδα έχει ανέβει κατά 17 μονάδες τους τελευταίους τέσσερις μήνες και πλέον είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Θεωρούμε ότι στη χώρα μας τα μέτρα που έχουν παραμείνει είναι αρκετά ήπια, αφού επέστρεψε η μουσική και το ωράριο. Η μάσκα και η τηλεργασία δεν περιορίζουν την κοινωνική ζωή, επομένως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν παραμείνει είναι η όρθια διασκέδαση, γιατί θεωρούμε ότι αυτή προκαλεί μεγάλη μεταδοτικότητα, και το κομμάτι των γηπέδων που σιγά-σιγά επανεξετάζουμε τον τρόπο που θα επιστρέψουν.
Αυτά τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα ανά εβδομάδα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αναλόγως και με την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή παραμένει πιεσμένο, επομένως δεν μπορώ να σας δώσω σαφή οδικό χάρτη της αποκλιμάκωσης.
Και βέβαια, πάντοτε, παρακολουθούμε την πανδημία, η οποία κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να φέρει.
• «Δέλτα», ποσοστά εμβολιασμού και γηρασμένος πληθυσμός οι αιτίες της αύξησης στους θανάτους
Το κύμα της παραλλαγής «Δέλτα» δεν πέρασε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μόνο από τις χώρες που είναι πλησίον της Ελλάδας. Τώρα, ουσιαστικά, ολοκληρώνεται αυτό το κύμα που οδήγησε σε πολλές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους.
Δεύτερον, το κύμα της «Δέλτα», που παράγει και πολλούς θανάτους, μας βρήκε με εμβολιαστική κάλυψη στο 67% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ τώρα έχουμε φτάσει στο 84%. Άρα οι συμπολίτες μας από εδώ και πέρα είναι θωρακισμένοι.
Τρίτον, είναι μια πραγματικότητα ότι η χώρα μας μαζί με την Ιταλία είναι οι πρώτες χώρες με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στις ηλικίες άνω των 80 ετών.
Θεωρούμε ότι όσο επικρατεί η «Όμικρον» στην κοινότητα, θα έχουμε και την ανάλογη φθίνουσα πορεία ως προς την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και στους σκληρούς δείκτες.
• Δεν τίθεται θέμα αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση. - Μέχρι τις 31/3 οι αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Αυτή τη στιγμή, το μέτρο της αναστολής ισχύει για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή για αυτούς που δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις. Αυτοί παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μαρτίου και μέχρι τότε θα επανεξεταστεί αν θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός στους υγειονομικούς- ανεξάρτητα με την πορεία της πανδημίας- για το αν παραμείνουν ή όχι στο σύστημα.
Για όσους δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, δεν υπάρχει στο Νόμο καμία πρόβλεψη, ούτε είναι στις προθέσεις μας να συνδέεται η μη πραγματοποίηση της τρίτης δόσης με αναστολή εργασίας.
Συνολικά, όμως, έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις. Μέχρι τότε θα υπάρχει σαφής βούληση και νομοθέτηση της Κυβέρνησης για το τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα.
Ως Υπουργός Υγείας έχω τοποθετηθεί και έχω εισηγηθεί όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, από τις 31 Μαρτίου και μετά δεν θα πρέπει να παραμείνουν μόνο σε αναστολή εργασίας, αλλά θα πρέπει και να μη μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όμως, προφανώς αυτό είναι μία κεντρική κυβερνητική απόφαση. Αν η εισήγηση, που σας λέω, γίνει δεκτή σημαίνει ότι ο ανεμβολίαστος υγειονομικός δεν θα έχει ένα βασικό τυπικό προσόν για να παρέχει την υπηρεσία και αυτομάτως, δεν τίθεται θέμα απόλυσης, αλλά ο ίδιος θέτει τον εαυτό του εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δύο είναι οι δυνατότητες που θα υπάρξουν. Ή θα συνεχιστεί το μέτρο της αναστολής, γιατί προφανώς η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει στις 31 Μαρτίου, ή διαφορετικά θα υπάρξει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία αν ο υγειονομικός δεν έχει εμβολιαστεί, θα θέτει τον εαυτό του εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Άλλη λύση δεν θα υπάρξει. Όσοι έχουν ελπίδες ότι στις 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή και θα επιστρέψει ο κόσμος που είναι ανεμβολίαστος, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Είμαι απόλυτα σαφής.