iMEdD:journal
|
ΤΟ #iMEdDLab ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ WEBSITE ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ, ΣΥΝΟΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.
Το σύνολο του περιεχομένου που έχει παραχθεί από το iMEdD Lab διατίθεται με Creative Commons άδεια χρήσης και φέρει την αντίστοιχη σήμανση.
Με στραμμένο το βλέμμα στη μετα-ψηφιακή εποχή και υιοθετώντας το σύγχρονο δημοσιογραφικό παράδειγμα από τα μεγαλύτερα Μέσα παγκοσμίως, το Lab, ο πυλώνας παραγωγής πρωτογενούς περιεχομένου του iMEdD, παρουσιάζει ένα website με διαδραστικές δημοσιογραφικές έρευνες, αναλύσεις δεδομένων, πρωτογενές περιεχόμενο και πειραματίζεται με νέες φόρμες και εργαλεία στην παραγωγή περιεχομένου, υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας παράλληλα κάθε δημοσιογράφο ή ερευνητή, στην υιοθέτησή τους.
«Στο iMEdD Lab πιστεύουμε στα ανοιχτά δεδομένα και τη διαφάνεια και γι' αυτό η δουλειά μας διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons και είναι ανοιχτή προς όλους. Έχει παρέλθει η εποχή που η δημοσιογραφία ήταν υπόθεση ενός ανθρώπου μόνο. Σήμερα, απαιτείται η συνεργασία ομάδων δημοσιογράφων, μηχανικών υπολογιστών, γραφιστών και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να επιτελέσουμε το έργο μας και να ερευνήσουμε θέματα που θα έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.», αναφέρει ο Θανάσης Τρομπούκης, Project Manager iMEdD Lab – δημοσιογράφος.
|
|
Θέματα όπως τα «H Ελλάδα καίγεται τον χειμώνα, όχι μόνο τον Αύγουστο»,και «Τι λέει η στατιστική για την καριέρα του Στέφανου Τσιτσιπά», συντάσσονται βασισμένα στην ανάλυση δεδομένων και δίδονται στη δημοσιογραφική κοινότητα, με ανοιχτά σύνολα δεδομένων, ελεύθερα για επεξεργασία ή/και αναδημοσίευση, συνοδευμένα με τη διαδικασία μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για το καθένα από αυτά. Το iMEdD Lab, επίσης, αναδημοσιεύει έρευνες και θέματα που έχουν παραχθεί από φορείς οι οποίοι ανήκουν στο δίκτυο συνεργατών του iMEdD, όπως την έρευνα του European Data Journalism Network και του Algorithm Watch για τον αλγόριθμο του Instagram.
Ακόμα, αναπτύσσονται εφαρμογές, όπως αυτή που παρακολουθεί με χάρτες, γραφήματα και πίνακες, την εξάπλωση της COVID-19 στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, και φιλοξενούνται απόψεις και συνεντεύξεις από εξειδικευμένους επαγγελματίες με θεματολογία σχετική με τα ΜΜΕ. «Η ανοιχτότητα των δεδομένων και η ελεύθερη διάθεσή τους αποτελούν βασικές αρχές αλλά και προαπαιτούμενα για τη δημοσιογραφία δεδομένων –η οποία, με τη σειρά της, έχει προστιθέμενη αξία για την έρευνα, την τεκμηρίωση και την αφήγηση. Με γνώμονα αυτές τις σκέψεις δουλεύουμε στο iMEdD Lab. Στις σελίδες του, εκτός από τη δημοσιογραφική ύλη, κανείς μπορεί να βρει σειρά από μεθοδολογίες εργασίας, tutorial και παρουσιάσεις χρήσιμων εργαλείων για την ανάπτυξη θεμάτων που έχουν τα δεδομένα στον πυρήνα τους. Κοινωνούς στην προσπάθειά μας επιδιώκουμε να έχουμε τη δημοσιογραφική και την ευρύτερη ερευνητική κοινότητα.», αναφέρει η Κέλλυ Κική, Project Manager iMEdD Lab – δημοσιογράφος.
Για τη δημιουργία του διαδικτυακού τόπου του iMEdD Lab, ακολουθήθηκε το πρότυπο του user-centered design, τοποθετώντας τους δυνητικούς χρήστες στο επίκεντρο της διαδικασίας δημιουργίας του site, με πρωτεύον κοινό-στόχο την ίδια τη δημοσιογραφική κοινότητα, περιλαμβανομένων επαγγελματιών και φοιτητών/σπουδαστών του χώρου, οι οποίοι ενδιαφέρονται για σύγχρονες τεχνικές και καλές πρακτικές στην έρευνα, στην τεκμηρίωση και στην αφήγηση. Μάθετε περισσότερα για τη μεθοδολογία εδώ. |
|
|
|
Ο Ιστοχώρος μας ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ τα κείμενα των Αρθρογράφων του. Αυτά δημοσιεύονται εκφράζοντας τους ιδίους.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Tι ήταν η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.
Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.
Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της.
Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.
=Επι είκοσι τέσσαρα (24) χρόνια, στηρίζει τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή
.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, προβάλλει με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό της Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, δίνει βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στηρίζει τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, προβάλλει με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημερώνει για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης–πολίτης, φιλοξενείται στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», είναι ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Είναι ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν ετύγχανε οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν είχε ΠΟΤΕ χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Απολαμβάνει όμως Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενεί ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διαγράφει απο την γέννησή της μια αξιοζήλευτη πορεία και απέκτησε εξ αιτίας αυτού,ΜΕΓΙΣΤΗ αναγνωσιμότητα.
Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκει, με «εξετάσεις» εικοσι τεσσάρων ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.