Δεν μπορώ να καταλάβω πως πολλοί ΔΕΝ γνωρίζουν την αξία της ψήφου.Η ΨΗΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΑ και σκοτώνει οταν ΔΕΝ σκέφτεσαι...Αυτό..
Τελευταία Νέα του Αρχιπελάγους
Τελευταία Νέα του Αρχιπελάγους: Οκτώβριος 2019
|
Ολοκληρώθηκε μια ακόμα ερευνητική αποστολή του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» στο ΒΑ Αιγαίο
|
Κάθε αποστολή στο Αιγαίο έχει μία μοναδικότητα ακόμα και σε θάλασσες που διαπλέουμε εδώ και 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής στη θαλάσσια περιοχή των Λειψών - Πάτμου, αλλά ανάμεσα στην Ικαρία, τη Χίο, τη Σάμο και τους Φούρνους με τα βαθιά απότομα νερά και τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνάει τα 1100 μέτρα σε βάθος, καταγράψαμε σταχτοδέλφινα (ένα από τα ελάχιστα μελετημένα και σχετικά άγνωστα είδη δελφινιών που ζουν στις θάλασσές μας), φυσητήρες, ζιφιούς και κοινά δελφίνια (τα οποία σε αντίθεση με την ονομασία τους είναι ιδιαίτερα σπάνια).
|
Παράλληλα, με τη στενή και διαχρονική συνεργασία των ψαράδων από το νησί των Φούρνων ολοκληρώσαμε την προεργασία για την καταγραφή των κοραλλιών και των υφάλων ροδοφυκών στα βαθιά νερά, τα οποία εύστοχα αποκαλούνται το «καλύτερα κρυμμένο μυστικό του Αιγαίου». Η τρισδιάστατη καταγραφή τους με σύγχρονα μέσα έρευνας θα αποτελέσει το επίκεντρο μίας από τις επόμενες ερευνητικές αποστολές, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
|
Στο λιμάνι εν τω μεταξύ συνεχίζονται εντατικά οι προετοιμασίες για τα δύσκολα ταξίδια των επόμενων εβδομάδων. Στόχος όλων όσων απαρτίζουμε τις ερευνητικές ομάδες και τις ομάδες δράσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, είναι να μην λείψει το βλέμμα μας ούτε μία μέρα από το Αιγαίο! Εάν δεν καλύψουμε τα σημαντικά κενά γνώσης που υπάρχουν για τη ζωή των θαλασσών μας, είναι αδύνατον να την προστατέψουμε!
|
Λίγες εικόνες από την τελευταία ερευνητική αποστολή
|
Σταχτοδέλφινα Grampus griseus
|
|
Το ωκεανογραφικό σκάφος Aegean Explorer
|
|
Φυσητήρας Physeter macrocephalus
|
|
Το ωκεανογραφικό σκάφος Aegean Explorer
|
|
Σταχτοδέλφινα Grampus griseus
|
|
Το Αρχιπέλαγος στο 42ο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου
Η δραματική μείωση της Πίννας (Pinna nobilis) στη Μεσόγειο αποτέλεσε θέμα ειδικού ενδιαφέροντος στο 42ο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM- Mediterranean Science Commission), στο Cascais της Πορτογαλίας. Για το θέμα αυτό η Emma Ward ερευνήτρια παράκτιας οικολογίας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» παρουσίασε επιστημονική ανακοίνωση με αντικείμενο την έρευνα του Ινστιτούτου πάνω στην Πίννα και τα περιστατικά μαζικής θνησιμότητας που καταγράφηκαν κατά το τελευταίο έτος στο ανατολικό Αιγαίο και έρχονται να προστεθούν σε αυτά που καταγράφονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Διαβάστε περισσότερα εδώ
|
Ανοιχτή Θέση για Διδακτορικό με υποτροφία με θέμα «Ανάπτυξη Οικολογικών Λύσεων για την Αντιμετώπιση της Πλαστικής Ρύπανσης»
Στα πλαίσια του ARIES Partnership το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με το Plymouth Marine Laboratory και το University of East Anglia προκηρύσσει μια θέση υποψήφιου/ας διδάκτορα με θέμα «Ανάπτυξη Οικολογικών Λύσεων για την Αντιμετώπιση της Πλαστικής Ρύπανσης». Το διδακτορικό θα αξιολογήσει διάφορες μεθόδους βιοαποκατάστασης και την πιθανή αξιοποίησή τους για τη μείωση της εισροής μικροπλαστικών στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας θα ενταχθεί στην ερευνητική ομάδα μικροπλαστικών στο Plymouth Marine Laboratory και θα συνεργαστεί με το University of East Anglia και το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις εδώ.
|
To Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στο World Whale Conference 2019!
Στο World Whale Conference 2019 που έλαβε χώρα στο Hervey Bay της Αυστραλίας βρέθηκε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την World Cetacean Alliance, μια παγκόσμια συμμαχία οργανισμών που έχουν αφιερώσει τη δράση τους στην προστασία των φαλαινών και των δελφινιών, έγινε παρουσίαση και προβολή βίντεο για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου που βρίσκεται υπό δημιουργία από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» στο νησί των Λειψών. Το Καταφύγιο στοχεύει να αποτελέσει το πρώτο παγκοσμίως κέντρο αποκατάστασης για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, ενώ επίσης θα παρέχει εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια είδη, όπως δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ευζωίας θαλάσσιων ζώων.
|
Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου θα αποτελέσει ένα καινοτόμο πρότυπο θαλάσσιου καταφυγίου που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων καταφυγίων θαλάσσιας ζωής σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Έχοντας τη στήριξη ενός διεθνούς δικτύου ειδικών επιστημόνων και φορέων, μέσα από αυτό το καινοτόμο εγχείρημα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην επίλυση του παγκόσμιου προβλήματος της κακοποίησης των δελφινιών σε συνθήκες εξαναγκασμένων παραστάσεων.
|
Νέα φάση της συνεργασίας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» με το Norwegian University of Life Sciences
|
Προστατεύοντας τη Βιοποικιλότητα στις Άγνωστες Νησίδες του Αιγαίου
|
Στην καρδιά του φθινοπώρου, το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά τις παράλληλες δράσεις για την προστασία της σπάνιας φύσης του Αιγαίου, εστιάζοντας στις ακατοίκητες νησίδες. Τα απομονωμένα αυτά οικοσυστήματα του Αιγαίου, που πολλοί θεωρούν ήσσονος σημασίας, αποτελούν περιβαλλοντικά σημεία διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς στηρίζουν και φιλοξενούν σπάνια βιοποικιλότητα πάνω και κάτω από το νερό. Όμως, για αιώνες οι νησίδες του Αιγαίου είχαν και μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς σε αυτές γίνονταν καλλιέργειες και ελεγχόμενη κτηνοτροφία, ενώ κατοικούνταν από οικογένειες, εποχιακά ή και μόνιμα, όπως είναι εμφανές από τα κτίσματα που έχουν απομείνει. Διαβάστε περισσότερα εδώ
|
Βίντεο: Παρακολούθηση του Μαυροπετρίτη στα Νησιά του Αιγαίου
Μπορείτε να δείτε το βίντεο κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα
|
Διαβάστε εδώ το newsletter: Τελευταία Νέα του Αρχιπελάγους: Σεπτέμβριος 2019
|
Ο Ιστοχώρος μας ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ τα κείμενα των Αρθρογράφων του. Αυτά δημοσιεύονται εκφράζοντας τους ιδίους.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Tι ήταν η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.
Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.
Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της.
Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.
=Επι είκοσι τέσσαρα (24) χρόνια, στηρίζει τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή
.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, προβάλλει με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό της Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, δίνει βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στηρίζει τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, προβάλλει με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημερώνει για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης–πολίτης, φιλοξενείται στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», είναι ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Είναι ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν ετύγχανε οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν είχε ΠΟΤΕ χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Απολαμβάνει όμως Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενεί ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διαγράφει απο την γέννησή της μια αξιοζήλευτη πορεία και απέκτησε εξ αιτίας αυτού,ΜΕΓΙΣΤΗ αναγνωσιμότητα.
Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκει, με «εξετάσεις» εικοσι τεσσάρων ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.