Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2019
Ο
Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του
τηλεοπτικού σταθμού “ANT1”
Ο
Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” που
παρουσιάζει
ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης στον
τηλεοπτικό σταθμό “ANT1”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάμε να
μιλήσουμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα. Καλημέρα στους τηλεθεατές σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω και κινέζικα να σας πω το καλημέρα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρει αγγλικά ο Πρόεδρος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε γι’ αυτό, αλλά στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε στη διάθεσή μας γιατί έχετε λιγάκι φορτωμένο πρόγραμμα σήμερα και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε. Για να δούμε κάποια από τα μεγάλα ζητήματα που μας προβληματίζουν. Να πάμε στο προσφυγικό και η πίεση που πρέπει να ασκήσουμε στους Ευρωπαίους, ότι εδώ δεν θα πρέπει να μεταβληθεί η χώρα μας σε αποθήκη ψυχών και ότι το θέμα δεν είναι ελληνικής διαχείρισης, είναι ευρωπαϊκής διαχείρισης. Τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση κ. Υπουργέ;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα. Καλημέρα στους τηλεθεατές σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω και κινέζικα να σας πω το καλημέρα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρει αγγλικά ο Πρόεδρος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε γι’ αυτό, αλλά στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε στη διάθεσή μας γιατί έχετε λιγάκι φορτωμένο πρόγραμμα σήμερα και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε. Για να δούμε κάποια από τα μεγάλα ζητήματα που μας προβληματίζουν. Να πάμε στο προσφυγικό και η πίεση που πρέπει να ασκήσουμε στους Ευρωπαίους, ότι εδώ δεν θα πρέπει να μεταβληθεί η χώρα μας σε αποθήκη ψυχών και ότι το θέμα δεν είναι ελληνικής διαχείρισης, είναι ευρωπαϊκής διαχείρισης. Τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση κ. Υπουργέ;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δυο διαφορετικά επίπεδα. Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσω από αυτό που δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαφυλάσσει το δικό της γεωγραφικό χώρο. Καμία χώρα στον κόσμο, καμία πολιτισμένη, συντεταγμένη χώρα δεν μπορεί να επιτρέψει το έδαφός της να γίνεται λεωφόρος παράνομης μετανάστευσης. Το μόνο το οποίο δικαιολογείται είναι η προστασία των προσφύγων. Άρα, ζητάμε από τους Τούρκους να είναι εξαιρετικά σοβαροί σε αυτό και να μην επιτρέπουν να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει.
Το δεύτερο είναι προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Τους φίλους μας. Την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Είμαστε όλοι μαζί. Άρα πρέπει τα βάρη, όπως και τις υποχρεώσεις, να τις επωμιζόμαστε και να τις φέρουμε όλοι. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που η γεωγραφική της θέση της επέβαλε αυτό το τεράστιο βάρος. Υπάρχουν και άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εάν κάποιες από αυτές τις χώρες δεν δέχονται να επωμιστούν τα βάρη που η ευρωπαϊκή ιδιότητα φέρνει, τότε αυτές οι χώρες δεν μπορεί να ωφελούνται και από το κοινό ταμείο. Δεν μπορούν να παίρνουν τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων, τις ενισχύσεις για τις υποδομές που η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζει. Έτσι δεν είναι; Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε μαζί στα βάρη, μαζί και στις υποχρεώσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτά που λέτε; Αλλά όμως …..
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω κανείς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά, παρά ταύτα, πρέπει να σας πω κ. Παπαδάκη, μερικοί δεν διαφωνούν μεν στα λόγια, αλλά στα έργα διαφωνούν και πάρα πολύ μάλιστα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω όμως τι γίνεται. Ούτε του Ερντογάν ιδρώνει το αυτί. Ο Ερντογάν έχει εργαλειοποιήσει το θέμα, το προσφυγικό. Κάθε τόσο και λιγάκι απειλεί ότι θα ανοίξει την κάνουλα. Κυρώσεις δεν έχουν επιβληθεί στον Ερντογάν ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από την Αμερική. Ο Ερντογάν συνεχίζει, ακολουθεί την τακτική την δική του.
Εμείς του λέμε, ότι ξέρεις κάτι, θα πρέπει να σεβαστείς τις συμφωνίες, το διεθνές δίκαιο, γιατί δεν ιδρώνει το αυτί του. Και από την άλλη πλευρά, έχουμε τους Ευρωπαίους που δείχνουν ότι έχουν μια πολιτική που με τις δηλώσεις τους είναι αυστηροί κλπ, αλλά έχουν κλείσει τα σύνορα. Να θυμηθώ τι είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο; Είπε ότι ούτε ένα παιδί ασυνόδευτο δεν έχουν πάρει. Ότι είναι μη διαχειρίσιμη και ανεξέλεγκτη η κατάσταση λόγω του ότι η Ευρώπη δεν έχει συνειδητοποιήσει το ρόλο της. Άρα, λοιπόν, μήπως πράγματι οι πιέσεις που θα πρέπει να ασκήσουμε δεν θα είναι σε λεκτικό επίπεδο; Κύριοι να κάνετε αυτό που πρέπει και εμείς ως Ευρώπη να πάρουμε τα μέτρα που πρέπει;
Χαίρω πολύ. Όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Δεν γίνεται όμως.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως καταλαβαίνετε το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Και πολύ σωστά θέσατε ότι έχει πάρα πολλές παραμέτρους. Έχει παραμέτρους όσον αφορά την Τουρκία, όσον αφορά την Ευρώπη, όσον αφορά τις χώρες της Ευρώπης, τις μεταξύ μας σχέσεις. Δεν είναι απλό.
Στο επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, γιατί εγώ αυτό χειρίζομαι, δεν χειρίζομαι το μεταναστευτικό στο σύνολό του, είναι ένα θέμα, επίσης, απολύτως συνδυασμένο και με άλλες παραμέτρους εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Δεν είναι αυτόνομο. Δεν είναι μόνο του. Δεν το βλέπουμε μόνο του και όλα τα άλλα είναι μια άλλη ιστορία. Είναι ένα αλληλοδιαπλεκόμενο σύστημα προτεραιοτήτων, στο οποίο προσπαθούμε ως Ελλάδα μαζί με τις φιλικές σε εμάς χώρες. Χώρες που καταλαβαίνουν αυτά που λέμε, να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Νομίζω, μπορώ να προβλέψω με σοβαρότητα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Θα είναι το βέλτιστο; Αυτό δεν μπορώ να σας το πω, αλλά όμως πρέπει να σας πω κάτι, το οποίο νομίζω ότι το ξέρουν όλοι οι Έλληνες. Είναι ένα θέμα μοναδικό στην τεράστια δυσκολία του. Αποτελεί πρόκληση τεράστιου επιπέδου. Πάρα πολύ υψηλού επιπέδου και κατά συνέπεια θα ήθελα να μετράω πολύ τα λόγια μου πριν πω τι συγκεκριμένο κάναμε.
Αρκετά πράγματα άλλωστε οφείλουν και πρέπει να γίνονται έξω από το φως της δημοσιότητας για να είναι και αποτελεσματικά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα διαφωνήσουμε και αυτό αφορά και τη σημερινή κυβέρνηση και τη χθεσινή αντιπολίτευση όταν ήταν σε διαφορετικούς ρόλους, γιατί μερικές φορές κάποια πράγματα δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται και να γίνεται συζήτηση επί αυτών, όπως γίνεται συζήτηση σε ένα καφενείο, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους ….
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γενικά η εξωτερική πολιτική, γιατί σε αυτή αναφέρομαι, δεν αναφέρομαι στο ζήτημα προστασίας των συνόρων, αυτό είναι διαφορετικό, στην εξωτερική πολιτική πολλά πράγματα είναι καλό να λέγονται με μεγάλη προσοχή και όταν είναι ο κατάλληλος καιρός.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κλείσουμε το προσφυγικό προσωρινά, για σήμερα εννοώ, γιατί το προσφυγικό μεταναστευτικό είναι τεράστιο θέμα και θέλει λύση. Επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα σας, έχουμε αντιδράσεις που δεν είχαμε δει πιο μπροστά. Και αυτό εξαιτίας του σχεδίου να μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα πρόσφυγες οι οποίοι έχουν το προσφυγικό προφίλ, γιατί εκείνοι που δεν έχουν θα πάνε στα κλειστά κέντρα. Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί είχατε δημιουργήσει μια διαφορετική προσδοκία στον κόσμο για την αντιμετώπιση του ζητήματος;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ΄ αρχήν είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι εμείς στη Ν.Δ. τα κάνουμε όλα τέλεια, είμαστε άριστοι. Είναι ένα θέμα πολύ μεγάλης δυσκολίας. Έχουμε βελτιώσει την προστασία των συνόρων. Νομίζω αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο θα υπάρξει και πολύ μεγάλη βελτίωση τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται, όπως επίσης θα βελτιώσουμε και το συνολικό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών και τις επιστροφές. Δηλαδή αυτοί που δεν δικαιούνται την προστασία που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει, να γυρνάνε στις εστίες τους με αξιοπρέπεια, με σεβασμό των δικαιωμάτων τους, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να είναι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Καθαρά και ξάστερα πράγματα.
Όπως επίσης πρέπει να βελτιώσουμε και τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το άσυλο, ώστε να αποδίδεται γρήγορα προστασία σε αυτούς που δικαιούνται την προστασία και από εκεί και πέρα να αποφασίζεται ποιοι πρέπει να γυρίσουν πίσω.
Και να κάνουμε και μια προσπάθεια στο επίπεδο των αρμόδιων Υπουργών να ομογενοποιηθούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου στην Ευρώπη, δεν μπορεί η Ευρώπη να έχει ένα ενιαίο πρόβλημα και 15 διαφορετικές λύσεις και διαδικασίες, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Πάμε όμως από εκεί και πέρα, λέτε κάτι πολύ σωστό. Λέτε «μήπως κύριοι δημιουργήσατε προσδοκίες και αυτή τη στιγμή βρίσκεστε αντιμέτωποι με την κοινωνία;». Θα είμαι ειλικρινής. Αυτό είναι πάντα μια σκέψη που μπορεί να διατυπωθεί και ένα ερώτημα βάσιμο.
Εγώ νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν ειλικρινής και από αυτά τα οποία έχει πει, ένα μεγάλο κομμάτι ήδη το έχει θέσει σε διαδικασία εκπλήρωσης: τη βελτίωση στα σύνορα, δηλαδή της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την προσπάθεια ομογενοποίησης του Δικαίου στην Ευρώπη για το άσυλο και από την άλλη τη δημιουργία ενός προγράμματος επιστροφών και την ευαισθητοποίηση -χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη για να μη χρησιμοποιήσω άλλη- των Ευρωπαίων εταίρων, ώστε να υπάρξει διαμοιρασμός των βαρών.
Το πόσο το έχουμε πετύχει αυτό θα το κρίνει η ελληνική κοινωνία. Πάντως νομίζω ότι από τους αρμόδιους Υπουργούς γίνεται μια σημαντική προσπάθεια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως υπάρχουν αντιδράσεις οι οποίες ενδεχομένως οι αντιδράσεις αυτές να ενισχύθηκαν και από την τοποθέτηση κάποιων στελεχών του Κόμματός σας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε αυτό δεν μπορώ εγώ να σας κάνω σχόλιο δεν μου επιτρέπεται.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα εγώ θυμάμαι τον Νίκο Δένδια όταν ήταν απλός βουλευτής γι' αυτό ρωτάω, τα έχω μπερδέψει τώρα, ξέρω ότι έχω κι έναν Υπουργό. Τον Υπουργό Εξωτερικών. Ξέρω ότι πριν από τέσσερις μήνες θα απαντάγατε.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχω χειριστεί το μεταναστευτικό το ’12-’14. Αν θυμάστε έχω δημιουργήσει την πρώτη Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα, την Υπηρεσία πρώτης υποδοχής στην Ελλάδα, τα κλειστά κέντρα για να είμαι ειλικρινής, στο οποίο ο νυν Υπουργός ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε αρχίσει στην Αμυγδαλέζα, τότε θυμάστε μας κατηγορούσαν, μας έλεγαν ότι η Αμυγδαλέζα δεν είναι… και τα λοιπά. Η Αμυγδαλέζα εκείνη σε σχέση με τη Μόρια σήμερα είχα πει ότι θυμίζει το Hilton.
Όλα αυτά τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα από μόνα τους. Νομίζω όμως ότι η ελληνική κοινωνία είναι σε μια φάση ωριμότητας και αντίληψης που της επιτρέπει να έχει σωστή στάθμιση και του διακυβεύματος και των προσπαθειών που γίνονται.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θέμα του κλίματος των συζητήσεων οι οποίες θα πρέπει να γίνονται και εσείς έχετε προεξάρχοντα ρόλο, με τους γείτονές μας τους Τούρκους, μπορεί να αποδώσει κάτι τέτοιο; Μπορεί η συζήτηση που θα κάνουμε μαζί τους να λύσει κάποια από τα προβλήματα, όπως των καθημερινών προκλήσεων, των διεκδικήσεων και των στόχων που έχουν βάλει σχετικά με τις γεωτρήσεις που αύριο – μεθαύριο δεν ξέρουμε και απευχόμαστε ότι θα μεταφερθούν από την κυπριακή ΑΟΖ στη δική μας υφαλοκρηπίδα, μήπως αυτή η αντιμετώπιση της ήπιας τακτικής «ελάτε να το συζητήσουμε το θέμα» διευκολύνει τον Ερντογάν;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, η Ελλάδα δεν έχει ιστορικά, αλλά και σε αυτή την Κυβέρνηση, ήπια τακτική. Έχει μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη τακτική. Είμαστε στον 21ο αιώνα, δεν πιστεύουμε στη λογική των κανονιοφόρων, δεν βγάζουμε τα πολεμικά μας βαπόρια έξω να κάνουν παρελάσεις όταν η Τουρκία κρίνει ότι θέλει να μας προκαλέσει σε κάτι, είμαστε μια χώρα η οποία έχει τη δική της πολιτική και αυτή εφαρμόζει.
Δεν έχουμε μια πολιτική αντίδρασης στο τι κάνει ο άλλος. Έχουμε τη δική μας πολιτική.
Επίσης, πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ανεξαρτήτως των προβλημάτων, το πιστεύουμε διαχρονικά από το ’74 μέχρι σήμερα. Ό,τι και να έχει συμβεί, πρέπει να μιλάμε με την άλλη πλευρά.
Είναι αδύνατο να μπορείς να συνεννοηθείς χωρίς να μιλήσεις. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και μιλάμε, δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Η υποχρέωση να μιλάμε και να επιδιώκουμε την ειρήνη άλλωστε είναι συνταγματική μας υποχρέωση, το άρθρο 2 του Συντάγματος το λέει καθαρά.
Όμως, από εκεί και πέρα, να είμαστε συνεννοημένοι και εξηγημένοι και το λέω αυτό προς την ελληνική κοινωνία αλλά και προς τους διεθνείς συνομιλητές μας: η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση. Εμείς δεν βλέπουμε την Τουρκία ως ένας αδύναμος συνομιλητής, βλέπουμε την Τουρκία στα ίσα.
Είμαστε μια ευρωπαϊκή κοινωνία, είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, είμαστε μια χώρα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε μια χώρα με ανερχόμενη οικονομία, είμαστε μια χώρα της οποίας το παράδειγμα η Τουρκία μπορεί σε πολλά πράγματα να μιμηθεί.
Εμείς ευχόμαστε και η Τουρκία να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή προοπτική, να ακολουθήσει μια προοπτική σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εξελίξει την κοινωνία της, να γίνουμε τελικά όχι απλώς γείτονες, αλλά στενοί εταίροι και στενοί φίλοι.
Αυτό μπορεί να πάρει καιρό και πρέπει να χρειάζεται διάλογο και προσπάθεια. Αυτό θα το κάνουμε. Αλλά σας το ξαναλέω να είμαστε συνεννοημένοι. Αυτή την προσπάθεια τη διεξάγουμε ως ίσο προς ίσο, με σεβασμό για την άλλη πλευρά, με αυτοπεποίθηση όμως και με αίσθηση προστασίας των δικαιωμάτων μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια η άλλη πλευρά δεν έχει δείξει τέτοια στοιχεία.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολλές φορές δεν έχει δείξει τέτοια στοιχεία, συμφωνώ μαζί σας και σας λέω ότι αυτή είναι μια προσπάθεια μακρού χρόνου και μακράς πνοής, η οποία έχει εγγενείς δυσκολίες αφ' ενός, λόγω πολλών προβλημάτων που η ίδια η γεωγραφία ίσως έχει φέρει, αλλά και προβλημάτων λόγω της κατάστασης στην Τουρκία, της τουρκικής κοινωνίας και διαφόρων άλλων.
Όμως, δεν θα παραιτηθούμε από την προσπάθεια. Αλλά δεν θα παραιτηθούμε και από την προσπάθεια των δικαιωμάτων μας, να είμαστε συνεννοημένοι και σε αυτό. Απολύτως. Συζητάω, έχω κατανόηση, αντιλαμβάνομαι, προτείνω δεν σημαίνει παραιτούμαι από τα δικαιώματά μου. Ξέρετε, αυτοί που προστατεύουν τα δικαιώματα της χώρας δεν είναι αυτοί που έχουν υψηλούς τόνους, αυτοί που στις παρελάσεις κραυγάζουν. Αλλά αυτοί, που με συνέπεια, με μακροπρόθεσμη στόχευση με προγραμματισμό ξέρουν που πρέπει να πάει το εθνικό σκάφος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, κάτι τελευταίο για να σας αποδεσμεύσουμε γιατί έχουμε δεσμευτεί και απέναντί σας ότι θα είναι σύντομη η συνομιλία μας, κάποια στιγμή θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε περισσότερα. Σχολιάστηκε και από την αντιπολίτευση αλλά και από συναδέλφους μου δημοσιογράφους ότι, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάει για το ενδεχόμενο αλλαγή της Συμφωνίας του Δουβλίνου και σε αυτή συμμετέχουν χώρες οι οποίες μιλάνε, προσέξτε με, για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία δεν έχουν φωνάξει την Ελλάδα, δεν έχουν φωνάξει τον Δένδια. Νομιμοποιείται ο Έλληνας πολίτης να πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς όμως να της δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί η άποψή της;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν καταλαβαίνω την ερώτηση κ. Παπαδάκη, υπάρχουν ορισμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μην τις κατονομάσω υπάρχει μια ομάδα χωρών πολύ συγκεκριμένη, η οποία έχει δικές της αντιλήψεις για όλα αυτά. Όμως, στις διαδικασίες αλλαγής του Δουβλίνο ΙΙ, δηλαδή προς ένα Δουβλίνο ΙΙΙ, η Ελλάδα συμμετέχει και συμμετέχει απόλυτα ενεργά με τους αρμόδιους Υπουργούς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πήγαν με τη Βρετανία, που φεύγει η Βρετανία. Συμμετείχε η Βρετανία, δηλαδή, η οποία σε λίγους μήνες δεν θα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν ήταν η Ελλάδα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το ξέρετε το αστείο; Το 2072 είναι άνθρωποι έξω από το Berleymont και ξαφνικά εμφανίζεται ο Άγγλος Πρωθυπουργός. Λέμε «τι γίνεται;». Λέει ότι «πάει να ζητήσει παράταση». «Για ποιο πράγμα;» «Δεν ξέρουμε για ποιο πράγμα, αλλά έχει γίνει αίτηση, γίνεται κάθε χρόνο».
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το 2072!
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Βρετανία είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, τη χειριζόμαστε στο Υπουργείο, ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Βαρβιτσιώτης, έχει την αρμοδιότητα και νομίζω έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για τα ζητήματα του Brexit, να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση διότι δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από μια μεταβαλλόμενη πραγματικότητα κάθε μέρα.
Από εκεί και πέρα όμως σας λέω, θα μου επιτρέψετε να σας το πω, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εκπροσωπεί τη χώρα με σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση. Μια χώρα που βγήκε από την κρίση και που πηγαίνει μπροστά. Είμαστε αλάνθαστοι; Όχι δεν είμαστε. Κάνουμε κάθε προσπάθεια και επιδιώκουμε, επιπλέον, κ. Παπαδάκη, και θέλω να σας το πω, την εθνική συνεννόηση.
Στα ευρύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κομματική επικεφαλίδα δεν χωράει. Πρέπει, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να τα βλέπουμε εθνικά και αυτό κάνουμε. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού, έτσι πορευόμαστε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.