Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2019
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, Α.Κ. Abdul Μomen
Υποδέχθηκα σήμερα με μεγάλη μου χαρά τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, τον κ. Abul Kalam Abdul Momen.
Θυμάμαι, αγαπητέ συνάδελφε ότι, σαν Υπουργός Δημόσιας Τάξης, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, την Nτάκα, το 2013, και να γίνω δεκτός από την Πρωθυπουργό -η οποία είναι και σήμερα Πρωθυπουργός- την κα Sheikh Hasina.
Σήμερα είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις για πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως τα θέματα περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική αλλαγή μας επηρεάζει όλους. Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις του Μπαγκλαντές, τόσο όσον αφορά τα περιφερειακά θέματα της Νότιας Ασίας, αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν όλη την υφήλιο. Η προστασία του περιβάλλοντος εντάσσεται σε αυτά.
Από την πλευρά μου, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον ομόλογό μου για τις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά για θέματα της περιοχής μας, τη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Επίσης, παρουσία τού αγαπητού μου φίλου, του αναπληρωτή Υπουργού του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ανταλλάξαμε σκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την επίσπευση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την αύξηση του αριθμού των επιστροφών, στο πλαίσιο της σχετικής κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι οι επιστροφές θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού και ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας. Αυτό χαρακτηρίζει τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό, αυτό χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία.
Αυτή η στάση ευθύνης έχει αναγνωριστεί διεθνώς και είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτη. Και θα ήταν καλό η στάση αυτή να αποτελέσει πυξίδα για κάποιους που επιμένουν να κεφαλαιοποιούν τον ανθρώπινο πόνο, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Τους καλώ να εγκαταλείψουν την πολιτική αυτή και να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις.
Κυρίως όμως, η σημερινή μας συνάντηση απετέλεσε ιδανικό έναυσμα για την ανανέωση των διμερών μας σχέσεων. Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών που υπογράψαμε σήμερα, αφορά τη συνεργασία μας στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης και συνιστά απτό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στις συνομιλίες που μόλις ολοκληρώσαμε σκιαγραφήσαμε, επίσης, τις δυνατότητες αμοιβαίας υποστήριξης Ελλάδας και Μπαγκλαντές στο πεδίο διαφόρων θεμάτων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, εξέφρασε ο συνάδελφός μου ετοιμότητα να εντατικοποιήσουμε τις συνεργασίες μας σε όλους τους τομείς. Επίσης, δέχθηκα την πρόσκλησή του να επισκεφτώ σύντομα το Μπαγκλαντές, επικεφαλής ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών. Προσδοκία μου είναι να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και σε σειρά άλλων τομέων, όπως ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Εξέφρασα, επιπλέον, την ετοιμότητα της Ελλάδας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το Μπαγκλαντές σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ως τελευταία τοποθέτηση θα ήθελα να σας πω ότι ενημέρωσα, επίσης, τον συνάδελφό μου για την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται από την κλιματική αλλαγή και ζήτησα τη συμμετοχή του Μπαγκλαντές.
Για την πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική μας αυτή συνάντηση αγαπητέ συνάδελφε, σας ευχαριστώ θερμά.
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2019
Πρωτολογία Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
Ο Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, κατά την πρωτολογία του σήμερα το πρωί στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Έχω την τιμή να βρίσκομαι εκ νέου ενώπιον σας, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την τελευταία μας συνάντηση, συνεπές με αυτό που είχε λεχθεί κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση έχει τη δέσμευση και να διαβουλεύεται και να ενημερώνει, και θα μου επιτρέψετε να πω, κ. Πρόεδρε, ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σας όταν κρίνετε ότι θα θέλατε να συζητήσουμε ή να απαιτήσετε ενημέρωση. Είναι σαφής η διάκριση των εξουσιών. Η Βουλή είναι το κυρίαρχο σώμα, κατά συνέπεια αυτό δεν συνιστά παραχώρηση, συνιστά υποχρέωσή μου, όπως συνιστά υποχρέωση της κυβέρνησης και του καθενός Υπουργού ξεχωριστά.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, παρότι είναι χρονικά μικρό, πάρα πολλά συνέβησαν:
Πρώτον, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες με την παρουσία του «Barbaros», του «Yavuz» και του «Fatih». Αυτές, όπως ξέρετε, είχαν ως αποτέλεσμα τη λήψη αποφάσεων περί κυρώσεων εκ μέρους Ε.Ε..
Δεύτερον, συνεχίσθηκαν οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Μάλιστα, οφείλω να πω, σ’ ένα βαθμό, με αυξημένους αριθμούς και υπερπτήσεις κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τρίτον, είχαμε, παράλληλα, εξελίξεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Για αυτές τις δύο χώρες η απόφαση που λήφθηκε ήταν να επανεξεταστεί το θέμα της έναρξης των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων. Δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.
Τέταρτον, σημαντικές ήταν οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για το μεταναστευτικό. Τις γνωρίζετε, μπορούμε να τις συζητήσουμε εφόσον κρίνετε, αν και φαντάζομαι, ειδικά για το Μεταναστευτικό, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Κουμουτσάκος έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ενημέρωσης από εμένα.
Παράλληλα, ξέρετε ότι είχα την χαρά να υποδεχθώ στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo.
Πέραν από τις συζητήσεις και πέρα από τον Στρατηγικό Διάλογο, επιστέγασμα της πολύ σημαντικής αυτής επίσκεψης, ήταν η υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Η τροποποίηση αυτή θα έρθει για να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Κατά την άποψη της κυβέρνησης, πρόκειται για μία συμφωνία, με την οποία αναβαθμίζεται περαιτέρω η αμυντική συνεργασία της χώρας με τις ΗΠΑ.
Επίσης, πρέπει να πω ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ευρύτερη στάση της Τουρκίας όσον αφορά το Αιγαίο, όσον αφορά την Κύπρο, αλλά και γενικότερα η φιλοσοφία της παρουσίας της στην περιοχή, απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση από την πλευρά μας.
Όπως είναι αυτονόητο, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις. Αυτό βεβαίως σε απόλυτη συνεργασία και σε προσπάθεια συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Ως προς το Κυπριακό, κορυφαίο εθνικό μας μέλημα και βασική στρατηγική μας επιδίωξη παραμένει αφενός ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και η επίλυση του κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και σε αρμονία με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Γνωρίζετε ότι υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Guterres, για την συνομολόγηση Όρων Αναφοράς (Terms of References), για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Η δική μας άποψη προκρίνει κατ’ αρχήν τριμερές σχήμα και μετά πενταμερές.
Βεβαίως, όπως όλοι γνωρίζετε, είμαστε σε συνεχή, πλήρη και διαρκή συντονισμό με την Λευκωσία. Χθες και σήμερα είναι εδώ, για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Όπως ξέρετε, εγώ έχω πάει δύο φορές στην Κύπρο, μια συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, και μια για να δω τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης έχει έρθει τουλάχιστον τρεις φορές στην Αθήνα, αν θυμάμαι καλά.
Πάντως, κοινή μας θέση και κοινή μας αντίληψη είναι ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, την οποία επαγγέλλεται και υλοποιεί η Τουρκία έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ανήκει στον 19ο και ίσως στις αρχές του 20ου αιώνα. Όμως, φαίνεται ότι η Τουρκία δεν το έχει ακόμη αντιληφθεί.
Το μεταναστευτικό -κάνω μια μικρή αναφορά- αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λαμβάνοντας, πρωτίστως, υπόψη την ανθρωπιστική πτυχή του.
Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μία δραματική αύξηση των ροών από τις αρχές του έτους προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντική την ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη. Ομοίως σημαντική είναι η απόλυτη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές πηγάζουν από την Κοινή Δήλωση του Μαρτίου 2016, με την ΕΕ.
Το μεταναστευτικό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, με κρίσιμες επιπτώσεις. Αλλά για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται προς εξυπηρέτηση ειδικότερων συμφερόντων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκβιαστικά για την απόσπαση οικονομικής ενίσχυσης και την αναπαραγωγή ανυπόστατων και απολύτως ψευδών ισχυρισμών.
Συνοπτικά και ως γενική τοποθέτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα, πιστή στο ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θέλω να σας πω ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Όμως, αναμένει από τις δύο αυτές γειτονικές χώρες απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα. Είχαμε μάλιστα χθες εδώ τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, κ. Ράμα. Η συζήτηση αυτή επανελήφθη με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι η δεύτερη συνάντησή τους. Η πρώτη όπως ξέρετε είχε γίνει στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών.
Για τη Βόρεια Μακεδονία, για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη η Νέα Δημοκρατία, από την εποχή που ήταν στην Αντιπολίτευση, έχει τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της Συμφωνίας. Όμως ξεκάθαρα έχουμε πει -το είχαμε πει από τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει επανειλημμένες τοποθετήσεις- ότι μετά τη θέση σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει. Και αυτό κάνει ως Κυβέρνηση.
Ως προς την Αλβανία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα. Όχι στο πλαίσιο προφανώς των διμερών σχέσεων μόνο, αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο η Αλβανία οφείλει να στέκει, για να καταστεί μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό αφορά πρωτίστως στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αλλά και όσον αφορά τα περιουσιακά τους δικαιώματα.
Θα ήθελα, λοιπόν, ενόψει όλων αυτών που σας είπα, χωρίς να επεκταθώ και σε άλλα ζητήματα, όπως παραδείγματος χάριν το Brexit, στο οποίο επίσης υπάρχουν εξελίξεις, να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεται να βρίσκομαι για άλλη μια φορά ενώπιον σας και να δηλώσω απολύτως στη διάθεσή σας, να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τη συζήτηση μετά την αρχική τοποθέτηση των εκπροσώπων των κομμάτων.
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2019
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ
Ο κ. Ζάεφ εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει γι΄αυτά. Η συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα και η Βόρεια Μακεδονία, αποκομίζει οφέλη καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Στόχος μας είναι μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο να λύσουμε προβλήματα και να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Και προς τούτο, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes, το οποίο συνεχίζει να προτάσσει μάλιστα ως επίτευγμα.
Η Ελλάδα επανέρχεται στον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου με υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διολίσθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην αρένα των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που φαίνεται να επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2019
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με το πέρας της συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Israel Katz
Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον κύριο Israel Katz και είχα έτσι την ευκαιρία να του ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία του κατά την επίσκεψή μου στο Ισραήλ, τον περασμένο Ιούλιο.
Οι στενές και πολύ φιλικές μας σχέσεις ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο των συνομιλιών μας, στα περιφερειακά και στα διμερή θέματα. Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις της φίλης χώρας του Ισραήλ για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και ειδικότερα στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Ως προς τη Συρία, απολύτως κρίσιμη παραμένει η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η εύρεση πολιτικής λύσης στο Συριακό. Η Ελλάδα στηρίζει, στην κατεύθυνση αυτή, τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του κ. Pedersen, τον οποίον, όπως ξέρετε, είχα συναντήσει στο Λουξεμβούργο πριν λίγες εβδομάδες.
Συζητήσαμε επίσης με τον ομόλογό μου την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στο Αιγαίο, όσο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Συμπεριφορά που υπονομεύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Τονίσαμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ως βάσεως για την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και την ευημερία όλων των χωρών της περιοχής.
Επιβεβαιώσαμε από κοινού τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη των σχέσεών μας διμερώς και στο πλαίσιο τριμερών ή και ευρύτερων σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή.
Υπογραμμίσαμε το κοινό ισχυρό ενδιαφέρον μας για την ενεργειακή συνεργασία και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως νότια της Κρήτης.
Επιβεβαιώσαμε το κοινό μας ενδιαφέρον για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα αποτελεί καρπό της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ που παραμένει ένα εγχείρημα πολύ μεγάλης σημασίας.
Επιδοκιμάσαμε την εξέλιξη αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας που είναι πια πολύ καλά εδραιωμένη και αναβαθμίζεται συνεχώς με τη συχνή διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, με γνώμονα πάντοτε την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.
Μόλις χθες πραγματοποίησε πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στο Ισραήλ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ τέσσερα ελληνικά F-16 βρίσκονται στο Ισραήλ για κοινές ασκήσεις.
Ασφαλώς, καταλυτική σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ είναι και οι σχέσεις των δύο χωρών με το στενό μας σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Αμερικανό ομόλογό μου, τον κύριο Mike Pompeo, συντείνει, συνεπώς, στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση και των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων.
Επίσης, υπογραμμίσαμε το κοινό ενδιαφέρον ανάπτυξης συνεργασίας σε πολλούς ακόμη τομείς και ειδικότερα στις επενδύσεις, την καινοτομία, την τεχνολογική ανάπτυξη, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις νεοφυείς τις start-up επιχειρήσεις. Ο κύριος Υπουργός, επίσης, μου εξέθεσε ένα φιλόδοξο ισραηλινό σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης της Μεσογείου με τον αραβικό κόσμο.
Θέλω να εκφράσω, επίσης, τη χαρά μου γιατί η Ελλάδα είναι πλέον ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. Εξέφρασα στον Υπουργό τις ευχαριστίες μου για αυτό. Μέσα από τις στενές επαφές μεταξύ των πολιτών μας έχει ενισχυθεί η κατανόηση και η φιλία μεταξύ των λαών μας, η οποία σε μεγάλο βαθμό -επιτρέψτε μου να πω- πρέπει να πιστωθεί στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, αποκατέστησε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ.
Είχα όμως την ευκαιρία να πω στον κύριο Υπουργό και κάτι που με αφορά προσωπικά, μία προσωπική νότα των παιδικών μου χρόνων, μια και έχω μεγαλώσει σε μια περιοχή της Κέρκυρας που λέγεται Εβραϊκή. Εκεί ήταν το μαγαζί του πατέρα μου και εκεί ήταν και οι παιδικοί μου φίλοι. Οι πρώτοι φίλοι της ζωής μου.
Κυρίες και κύριοι, συνοψίζοντας, οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ στενές και σημαντικές και για τις δύο χώρες και προσβλέπουμε στη συνέχιση της διαρκώς αναβαθμιζόμενης και εμβαθυνόμενης συνεργασίας.
Θα ήθελα λοιπόν και πάλι να ευχαριστήσω το φίλο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ για τη σημερινή του επίσκεψη στην Ελλάδα και να του δώσω το λόγο.
Σας ευχαριστώ πολύ