31.10.2019
“Πράσινο φως” από το Υπουργείο Τουρισμού στα Ιαματικά Λουτρά Κυλλήνης
Υπεγράφη από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη η απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος “Πηλός Λουτρών Κυλλήνης” που βρίσκεται στον οικισμό Κυλλήνης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, του Νομού Ηλείας.
Το θέμα της αναγνώρισης των Λουτρών Κυλλήνης ως ιαματικών εκκρεμούσε από τον Μάιο του 2014. Συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου του 2014 η ΦΑΙΑΞ Ανώνυμη Εταιρεία Τουριστικής Αναπτύξεως είχε αποστείλει αίτηση και συνημμένο φάκελο δικαιολογητικών, για την αναγνώριση του φυσικού πόρου “Πηλός Λουτρών Κυλλήνης, Νομού Ηλείας”, ως ιαματικού.
Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού για την αναγνώριση των Λουτρών της Ελλάδας που φέρουν τις προδιαγραφές ως Ιαματικών στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης της χώρας να επένδυση σε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού.
Πρόκειται για έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο με σημαντικές προοπτικές παγκοσμίως ο οποίος θα ενισχύσει περιοχές που σήμερα δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένες όλους τους μήνες του χρόνου.
Σύμφωνα με το Global Wellness Economy Monitor η παγκόσμια «βιομηχανία» ευεξίας αναπτύχθηκε την περίοδο 2015-2017 κατά 12,8%, από 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εξ αυτών τα 56,2 δις. δολάρια (στοιχεία 2017) προέρχονται από την αγορά των ιαματικών λουτρών η αξία της οποίας εκτιμάται να ξεπεράσει τα 77 δις. δολάρια το 2022.
31.10.2019
«Συνάντηση και συνεργασία του Μάνου Κόνσολα με τη διοίκηση του ΞΕΕ»
Με τη διοίκηση και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας συναντήθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ειλικρίνειας και συνεργασίας με τον Πρόεδρο του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό και τα μέλη του ΔΣ να θέτουν μια σειρά ζητημάτων, όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών από την κατάρρευση της Thomas Cook, το Airbnb και τα πνευματικά δικαιώματα.
Ο κ. Κόνσολας ανακοίνωσε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική εκπαίδευση θα έχει, ως δομικό στοιχείο, πέρα από την αναβάθμιση των σπουδών και τη σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Έγινε εκτενής συζήτηση για τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με τα επαγγέλματα στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, ώστε να εναρμονιστεί προσφορά και ζήτηση στο πεδίο του τουριστικού κλάδου, αλλά και να ληφθεί υπόψιν στο σχεδιασμό του νέου χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης.
Αναφερόμενος στo Airbnb ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι θα υπάρξει θεσμική παρέμβαση που θα ρυθμίζει στρεβλώσεις, θα καλύπτει τα κενά που υπάρχουν και θα προβλέπει κυρώσεις για τα αδήλωτα ακίνητα.
Έκανε, επίσης, λόγο για την επιτακτική ανάγκη ανάπλασης περιοχών στην Αθήνα, που θα προσδώσει ώθηση στον τουρισμό city break.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε το ΞΕΕ ως θεσμικό εταίρο και σύμβουλο της Πολιτείας, επισημαίνοντας ότι σχεδιάζονται διϋπουργικές συνεργασίες για την επίλυση προβλημάτων του τουρισμού, στις οποίες θα συμμετέχει και το ΞΕΕ.
30.10.2019
«Νέοι κύκλοι σπουδών, νέες ειδικότητες, νέα προγράμματα σπουδών και αναβάθμιση για τις ΑΣΤΕ»
Σειρά επαφών για τα ζητήματα της τουριστικής εκπαίδευσης και ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου είχε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας.
Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Ανάβυσσο, το Ι.Ε.Κ. Τουρισμού στη Ρόδο, καθώς και τις εγκαταστάσεις του BCA College. Στο πλαίσιο των συναντήσεων συζήτησε με το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και με τους σπουδαστές και σπουδάστριες για τα ζητήματα που αφορούν στην τουριστική εκπαίδευση.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού, τόνισε ότι το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στην ανατροπή του σημερινού μοντέλου και επιδιώκει την ουσιαστική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
Ο κ. Κόνσολας έκανε λόγο για νέους κύκλους σπουδών, με νέες ειδικότητες και προγράμματα σπουδών, αλλά και στην ανάγκη σύνδεσης της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Σε δήλωσή του, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, τονίζει:
«Η Σχολή Τουριστικών Σπουδών στην Ανάβυσσο θα μπορούσε να φιλοξενήσει και την έδρα των Ανώτατων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων στη χώρα, παράλληλα με τις ΑΣΤΕ που λειτουργούν ήδη στη Ρόδο και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.
Υπάρχει, επίσης, ανάγκη αποκατάστασης και αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Ανάβυσσο, καθώς και όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Τουρισμού, στα οποία εδρεύουν δομές τουριστικής εκπαίδευσης.
Δημόσια και μη κρατική εκπαίδευση μπορούν να συμβαδίσουν, ακολουθώντας καλές πρακτικές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Πρέπει να στοχεύσουμε στην ανταγωνιστικότητα και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας».