Πάνος Σκουρολιάκος
Βουλευτής Ανατολικής Αττικής
Τομεάρχης Πολιτισμού Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
Από την "Eφημερίδα των Συντακτών"
«Καταιγίδα» στο υπουργείο Πολιτισμού
Ωρα απαντήσεων σε κρίσιμα ερωτήματα για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ).
Μορφή «μπαράζ» παίρνουν οι ερωτήσεις που δέχεται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία προσεχώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις από το βήμα της Βουλής για το πώς εισέρρευσαν διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και την Ομοσπονδία των Εργαζομένων του υπουργείου (τότε ΠΟΣ-ΥΠΠΟ) σε γραφεία υπουργών παλαιότερων πολιτικών ηγεσιών, αλλά και στο γραφείο της ίδιας της κ. Μενδώνη, την περίοδο που ασκούσε καθήκοντα γενικής γραμματέως του υπουργείου.
Ειδικότερα, επίκαιρη ερώτηση προς την κ. Μενδώνη κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρολιάκος, επικαλούμενος τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.».
Διαβάστε τη συνέχεια »
Με άρωμα Κωνσταντινούπολης η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (video)
Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα την Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, για τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας και τα θέματα της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, ο βουλευτής Αν. Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και τις συναντήσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο και με τον Δήμαρχο Πριγκήπου, κ. Ερντέμ Γκιούλ.
Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία να αντιμετωπιστεί το θέμα της έλλειψης παιδιών και της μόρφωσής τους. Υπενθύμισε την παλαιότερη πρόταση για την συγκέντρωση των παιδιών σε συγκεκριμένα σχολεία, που βρήκε εύλογες αντιρρήσεις από την Ελληνική κοινότητα. Ωστόσο, ανέφερε ως λυπηρό παράδειγμα, το δημοτικό σχολείο της Βλάγκας, το οποίο και επισκέφθηκε, που σήμερα έχει μόνο τρεις μαθητές.
Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε το βίντεο »
Δίπλα στους δημότες του Διονύσου
Με τον Δήμαρχο Διονύσου, κ. Γιάννη Καλαφατέλη συναντήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ο Πάνος Σκουρολιάκος. Στο τραπέζι της συνάντησης μπήκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του Δήμου καθώς και ζητήματα πολιτιστικής οργάνωσης του. Μέσω της συνεργασίας με τον Δήμο, ο Πάνος Σκουρολιάκος έθεσε εαυτόν στη διάθεση των δημοτών για τα πολλά και πιεστικά προβλήματα που τους απασχολούν.
Δίπλα στους δημότες του Ωρωπού
Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γιάννη Γιασημάκη και τον συνεργάτη του κ. Άγγελο Χατζηιωάννου πραγματοποίησε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου ο Πάνος Σκουρολιάκος. Δήμαρχος και Βουλευτής συζήτησαν σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής, με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος και ακόμα για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Ο Πάνος Σκουρολιάκος δήλωσε αρωγός στον Δήμο για το πολιτιστικό πρόγραμμά του, το οποίο εκπονείται για το επόμενο διάστημα.
Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη
Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε για λίγες ημέρες ο Πάνος Σκουρολιάκος.
Εκεί, συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και συζήτησε μαζί του για τα θέματα των Ρωμιών της Πόλης εστιάζοντας σε όσα έχουν σχέση με τον πολιτισμό και το ιδιαίτερο ιστορικό φορτίο της Κωνσταντινούπολης.
Επισκέφτηκε επίσης το υπό κατάρρευση Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το πιο μεγάλο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης, συνοδευόμενος από τον τούρκο αρχιτέκτονα κ. Οχράν Γκιουμούς, που συνεργάζεται για την αποκατάσταση κτιρίων της ομογένειας, και την πρόεδρο της ρωμαίικης κοινότητας του Γαλατά, κ. Μαίρη Κομοροσάνο.
Στη συνέχεια είχε σύντομη συνάντηση με τον Δήμαρχο των Πριγκιπονήσων κ. Ερντέμ Γκιούλ στο Δημαρχείο Πριγκήπου.
Τέλος, συναντήθηκε στο σχολείο Αγίων Θεοδώρων της Βλάγκας με τον δεσπότη Συλιβρίας κ. Μάξιμο και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Σταύρο Γιωλτζόγλου, για θέματα εκπαίδευσης των ρωμιωπαίδων.
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι.
Στο υπό κατάρρευση «Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου», με τον αρχιτέκτονα κ. Οχράν Γκιουμούς και την κ. Μαίρη Κομοροσάνο. Το κτίριο άρχισε να ανεγείρεται το 1898 με σκοπό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο με καζίνο, αλλά μετά την απαγόρευση του τότε σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ του Β' αναζητήθηκε νέα χρήση. Το 1903 με δωρεά της Ελένης Ζαρίφη προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στεγάστηκε το Εθνικό Ορφανοτροφείο. Λειτούργησε μέχρι και το 1964 και προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 5744 παιδιά. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κατασκευάσματα στην Ευρώπη, είναι πενταόροφο και διαθέτει 206 δωμάτια, αίθουσες χορού, τραπεζαρίες και άλλους χώρους.
Με τον Δήμαρχο Πριγκηποννήσων, Ερντέμ Γκιούλ, δημοσιογράφο βραβευμένο από την διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. Συνελήφθη το 2015 για τρομοκρατία, κατασκοπεία και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων αλλά αθωώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.
Στο δημοτικό σχολείο Αγίων Θεοδώρων της Βλάγκας, στα παράλια της θάλασσας του Μαρμαρά, με τον δεσπότη Συλιβρίας κ. Μάξιμο και τον κ. Σταύρο Γιωλτζόγλου.
Από το διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων "Ορθοδοξία"
Η έναρξη του σχολικού έτους στην Κοινότητα Βλάγκας της Πόλης
Τελέσθηκε χθες στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Θεοδώρων Βλάγκας η Θεία Λειτουργία, ἱερουργοῦντος τοῦ Μητροπολίτου Σηλυβρίας Μαξίμου, μετά τό τέλος τῆς ὁποίας τελέσθηκε καί ὁ Ἁγιασμός γιά τήν ἔναρξη τοῦ νέου σχολικοῦ ἔτους.
Παρέστησαν ὁ βουλευτής κ. Παναγιώτης Σκουρολιᾶκος, ὁ κ. Σταῦρος Γιωλτζόγλου, Συντονιστής Ἐκπαίδευσης, ἡ δασκάλα καί οἱ μαθητές τῆς Κοινοτικῆς Σχολῆς.
Η Σηλυβρία ή Σηλυμβρία είναι πόλη Ανατολικής Θράκης στη ακτή της Προποντίδας.
Διαβάστε τη συνέχεια »
Μίμοι άγιοι
Στήλη ΠΟΛΥ- Πολιτισμικά του Πάνου Σκουρολιάκου στην "Αυγή" του Σαββάτου
Οι ηθοποιοί «αγιάζουν» λόγω των δυσκολιών της τέχνης και του επαγγέλματός τους. Είναι πραγματικά δύσκολη η πορεία στην τέχνη του θεάτρου. Χρειάζονται ταλέντο, στόχους, οράματα και, πάνω απ’ όλα, πείσμα και υπομονή.
Στη χριστιανική παράδοση, συναντάμε έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό μίμων (ηθοποιών του 2ου αι. π.Χ.) που μαρτύρησαν διακηρύσσοντας την πίστη τους στον Χριστό. Κι αν για άλλες κατηγορίες ανθρώπων μπορεί κάτι τέτοιο να ήταν πιθανόν, για κάποιον ή κάποια που διάλεγε να βαδίσει τον δρόμο του θεάτρου ήταν ανήκουστο! Για τους χριστιανούς οι μίμοι ήταν μιαρά και βέβηλα πλάσματα. Σε εκκλησιαστικές συνόδους μάλιστα είχαν φροντίσει να ορίσουν τις αμαρτίες και τις ποινές.
Διαβάστε τη συνέχεια »