15.10.2019
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Στον σχεδιασμό διεύρυνσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και στις δυνατότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στις συναντήσεις που είχε σήμερα στην Κομοτηνή στο πλαίσιο συγκρότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.
Ο υπουργός συζήτησε με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γκαράνη καθώς και με φορείς της περιοχής, κατέγραψε τα αιτήματά τους και αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.
Ο κ. Θεοχάρης κατά τις συναντήσεις με τους φορείς και στην συνέχεια σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εστίασε μεταξύ άλλων:
-στα θέματα της προσβασιμότητας και της διασυνδεσιμότητας τονίζοντας τη σημασία τους για τον τουρισμό και επισημαίνοντας ότι με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, ιδιαίτερα του Μεταφορών θα επιλυθούν άμεσα πρακτικά προβλήματα στους τομείς αυτούς που επηρεάζουν τον τουρισμό.
- στον ρόλο της εμπειρίας στη νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό λέγοντας ότι “Στόχος μας είναι η διαχείρισης της εμπειρίας για τον επισκέπτη ώστε να έχουμε διαφοροποιημένο προϊόν, με νέους προορισμούς και με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»
- στη στρατηγική για τον θεματικό τουρισμό τονίζοντας ότι πρέπει η περιφέρεια να εστιάσει σε 3-4 είδη τουρισμού και να χτίσει την τουριστική ταυτότητα και τον χαρακτήρα της σε βάθος 5ετίας και 10ετίας
Ο Υπουργός με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός μετά από τις συναντήσεις που είχε στην Κομοτηνή, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να συνδράμει στην ανάδειξη της Σαμοθράκης επαναφέροντας την διοργάνωση του πανελλήνιου δημοσιογραφικού συνεδρίου και δήλωσε τα εξής:
“Βρίσκομαι εδώ για δύο λόγους. Ο ειδικός λόγος είναι η Σαμοθράκη για την οποία το Υπουργείο μας εκπόνησε σε πολύ σύντομο χρόνο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού. Ο δεύτερος λόγος είναι η Περιφέρεια. Χαιρετίζω το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη για τον τουρισμό και το γεγονός ότι αποτελεί πλέον αναπτυξιακή προτεραιότητα για την περιοχή που σήμερα είναι αναξιοποίητη τουριστικά. Συζητήσαμε για το τουριστικό προϊόν και τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μια περιοχή που έχει τόσο αεροπορική όσο και οδική είσοδο και αυτό βοηθά στην επιμήκυνση της περιόδου και στη διαφοροποίηση του προϊόντος. Εμείς είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με τεχνογνωσία αλλά και με προβολή της περιοχής. Ως Υπουργείο, εστιάζουμε στην ποιότητα, στην αυθεντικότητα, στον τοπικό χαρακτήρα και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος».
15.10.2019
«Συνάντηση Υφυπουργού Τουρισμού με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, κ. Χρήστο Ροϊλό»
Με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστο Ροϊλό, συναντήθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας.
Σε πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης, συζητήθηκαν τα θέματα στις δομές υγείας των τουριστικών προορισμών του Αιγαίου.
Τα προβλήματα υγείας των νησιωτών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν συνολικά, εφόσον αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο της Ρόδου και μετατραπεί σε Περιφερειακό Νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει σημαντική βοήθεια και στην ευρύτερη νησιωτική περιφέρεια, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι κοστοβόρες αεροδιακομιδές ασθενών στην Αθήνα και τον Πειραιά δεδομένου ότι πολύ περισσότερα περιστατικά θα μπορούν να διακομίζονται στο νοσοκομείο Ρόδου.
Ειδική αναφορά έγινε, στη στελέχωση των ιατρείων στα μεγάλα αεροδρόμια του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.
Έμφαση δόθηκε στη στελέχωση και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που υπάρχει στα Νοσοκομεία της Κω και της Ρόδου, καθώς και στα Κέντρα Υγείας Κω, Ρόδου και των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, ζήτησε από τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστο Ροϊλό, να μπορεί να καλύπτεται 24ωρη εφημερία στο Αγροτικό Ιατρείο Γενναδίου στη Νότια Ρόδο, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής που τη θερινή περίοδο φθάνουν στις 25.000 και πλέον.
Η προοπτική αυτή, εξετάζεται με ποιο τρόπο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.
Επίσης, συζητήθηκε η μετεγκατάσταση του Κέντρου Υγείας Ρόδου σε δημόσιο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ κοντά στο Νοσοκομείο της Ρόδου (είναι μικρότερο σε τετραγωνικά αλλά έχει λειτουργικότερη διαρρύθμιση) και είναι ανακαινισμένο από όπου θα εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών. Η εξοικονόμηση δαπανών που θα προκύψει για το δημόσιο από αυτή την μετεγκατάσταση υπολογίζεται γύρω στις 120.000 ευρώ το χρόνο.
Μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, ο Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε:
«Με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου συζητήσαμε διεξοδικά τα θέματα υγείας που απασχολούν τα νησιά μας και σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δρομολογούμε λύσεις για την αντιμετώπισή τους και την ενίσχυση των παροχών υγείας για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας. Για το συντονισμό των παραπάνω ζητημάτων προγραμματίζουμε συνάντηση στη Ρόδο με όλους τους εμπλεκομένους για τα θέματα υγείας, στις αρχές Νοεμβρίου».
15.10.2019
«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την αναγνώριση του φυσικού ιαματικού πόρου «Απόλλωνα» στην Ικαρία»
Ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών «Απόλλωνα» στην Ικαρία, όπως ανακοίνωσε χθες από το Βήμα της Βουλής ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ.
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι η υπόθεση της αναγνώρισης του ιαματικού πόρου καθυστερούσε εδώ και τέσσερα (4) χρόνια, αφού δεν είχαν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μετά τις μικροβιολογικές αναλύσεις, που κατατέθηκαν στις 12 Ιουλίου και τα τοπογραφικά διαγράμματα, που κατατέθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου γνωμοδότησε θετικά για την αναγνώριση του ιαματικού πόρου και χθες υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση από τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη.
Παράλληλα ο κ. Κόνσολας κατέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι σε όλη την Ελλάδα έχει γίνει αναγνώριση και πιστοποίηση 66 ιαματικών πηγών, ενώ για 52 ιαματικές πηγές υπάρχουν εκκρεμότητες στα δικαιολογητικά.
Τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι να προχωρήσει στο πλαίσιο ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στη χώρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα υγείας (μυοσκελετικες και νευρολογικές παθήσεις κ.α.) πολιτών και τουριστών, μια μεγάλη και αναξιοποίητη για την Ελλάδα αγορά.
Σε αυτή την κατεύθυνση, θα ενθαρρυνθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες αλλά και συμπράξεις των Δήμων με τον ιδιωτικό τομέα.
Αναφερόμενος στον τουρισμό υγείας, ο Μάνος Κόνσολας προανήγγειλε:
α) την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί,
β) τη διαμόρφωση αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού υγείας και τη δημιουργία Cluster συνεργατικών σχηματισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, αλλά και με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.